Gå til innhold
  • Bli medlem

Hva er din favorittbrenner for sommerturer


Fjellvåk

Anbefalte innlegg

Ble veldig imponert etter å ha brukt Vega'en på langturen som @tronn refererer til, og regner nok med å gå til innkjøp av en Optimus Vega etterhvert. 

Men siden du ser ut til å utelukke Vega'en på fjellturer der det kreves driftsikre saker, er jeg interessert i høre om du har opplevd at Vega'en ikke holdt mål til ett slikt bruk.

Ja, jag hade en tur nu i maj då den vägrade. Hade burken upp och ned. Gav ingen värme. Sista gången med gas på turer under +10 grader. Garanterat.

Jag har tidigare använt Vegan på vårvintern, i snö och minusgrader, och det har fungerat. Men då var burken ny. Nu är det bara flytande bränslen som gäller på turer där det inte finns någon nödlösning. Färdas man i skogen (t.ex. oslomarka) så kan man skaffa fram lite småpinnar och bygga sig en liten mini-eldstad där man kan elda och få sitt varmvatten ändå. Eller ta med ett "pocket stove" som reserv för gasen.

Men sitter man på vilken 2000-meterstopp som helst så finns inte något alternativ. Inga buskar att ta ved ifrån. Köket måste fungera. Gas är helt enkelt inte tillräckligt pålitligt för sådant.

  • Liker 1
Lenke til kommentar
Del på andre sider

Annonse

Når jeg er på turer der jeg skal bære bruker jeg en Firemaple 116T, den er lett (49g), har bra effekt, er fin å justere, men skulle tålt litt mer vind.

For å bruke opp boksene bruker jeg de siste slantene på Omnifuel/Omnilite og jeg ikke trenger tenke på vekta med å ha med en nesten tom gassboks, da snur jeg boksen opp ned for å tømme den helt.

Har brukt Omnifuel på gass under -15, men det var vanskelig å få fyr på gassen, trykket sendte ut en stråle som var umulig å få fyr på, men med litt forvarming med bensin gikk det fint.

Jeg bruker en Jetboil Crunchkit punkteringsadapter til å punktere boksene når de er tomme, da kan jeg kaste de i resirk for metallembalasje.

Har nettop kjøpt et refilling kit fra det forgjette land (Kina), det skal jeg bruke til å snike en liten anelse mer propan ned på gassboksene fra gassflaska til grillen, for å øke propanandelen i boksen (med stor forsiktighet selvsagt).

Lenke til kommentar
Del på andre sider

 

Har brukt Omnifuel på gass under -15, men det var vanskelig å få fyr på gassen, trykket sendte ut en stråle som var umulig å få fyr på, men med litt forvarming med bensin gikk det fint.

 

At nokon vil bruke gass i kulda på ein brennar som er laga for, og fungerer godt på flytande brennstoff, er endå meir uforståeleg for meg, enn at nokon vil bruke gass i kulda fordi dei ikkje har anna enn gassbrennar. Men kvar si lyst.

Lenke til kommentar
Del på andre sider

At nokon vil bruke gass i kulda på ein brennar som er laga for, og fungerer godt på flytande brennstoff, er endå meir uforståeleg for meg, enn at nokon vil bruke gass i kulda fordi dei ikkje har anna enn gassbrennar. Men kvar si lyst.

Er selvfølgelig ikke uenig med deg @afe, men ved å prøve så blir man en erfaring rikere. Hadde ikke engang vurdert å prøve gass om det ikke var for at bilen var minder enn 100m unna teltet.

Lenke til kommentar
Del på andre sider

 

Er selvfølgelig ikke uenig med deg @afe, men ved å prøve så blir man en erfaring rikere. Hadde ikke engang vurdert å prøve gass om det ikke var for at bilen var minder enn 100m unna teltet.

 

Greit nok.

Men slik du skreiv i det forrige innlegget, kan det forståast, av uerfarne som les tråden no eller seinare, at gass fungerer i kulda, og at gass vert brukt av erfarne turfolk i kulda. Når det også vert fortalt så ofte at flytande brennstoff som treng forvarming, er så tungvint og at det er så mykje vedlikehald på desse brennarane, er det lett for uerfarne å tru at gass er ein god ide, også i kulda. Dersom desse uerfarne tar med seg gassbrennaren sin, utan å forstå korleis gass fungerer og kvifor det ikkje fungerer i kulde, på overnattingstur til fjells midtvinters, kan det ha veldig uheldige følger.

Derfor er eg oppteken av å få fortalt at gass i kulda er ein dårleg ide, ikkje minst på grunn av at det finnst langt betre og sikrare løysingar.

Lenke til kommentar
Del på andre sider

 

Eg har i den seinare tida prøvd ut ein svea 123r med tanke på at det skal bli favorittbrennaren for sumarbruk, men det mangler ein god del på at eg har fått godfølelsen for svea'en enno. Forutsetningen for at svea'en blir den foretrukne sumarbrennaren, er at eg greier å få til ein meny som passar nede i 1 literskjelen som Svea'en passer perfekt nedi. Pakkbarheita vert i så fall utslagsgjevande.

 

Ettersom tråden har fått nokre år på seg, har enkelte ting også endra seg i løpet av tida. For 2 år sidan skreiv eg at eg hadde teke i bruk Svea 123r, men fortsatt mangla godfølelsen for den brennaren.

Denne godfølelsen har eg fått. Så no er Svea 123r favorittbrennaren min for ryggsekkturar utan snøsmelting¹. Denne brennaren har eg i ein plastikkboks² som passar akkurat nedi ein eldre Primus-kjele med varmeribber under. Med varmeribbene under kjelen, går oppkok på eit blunk til tross for at brennaren har litt lågare effekt enn kva mange reknar som dagens krav. Eg har heller ikkje problem med å småkoke maten, til tross for varmeribbene.

post-2690-0-91141100-1353513953.jpg

¹Etter ein diskusjon om grensene for dei ulike årstidene her på forumet ei tid attende, er det klart at eg driv med snøsmelting også i den tida mange reknar som sumar. Til snøsmelting er det greit med litt meir effekt, litt større tank og ein stødigare brennar enn 123r. Då seiler Radius 21 opp som favoritten min dersom alt skal pakkast i ryggsekk. Dersom det er pulktur, er det vanleg vinterutrustning med Optimus 111 som vert brukt.

²Plastboksen er der for å beskytte belegget i kjelen og for å hindre eventuelt bensinsøl å påvirke maten.

  • Liker 3
Lenke til kommentar
Del på andre sider

Har en Vega selv. Ypperlig brenner. Lav vekt og alikvel god og stødig. Har testet den litt i kjøligere vær og det har fungert. MEN........det fungerer fint med gassboks opp ned sånn med litt begrensninger.

Du bør ha en ny boks gass. Siden du kjører den litt i vanlig posisjon først før du snur den vil den brenne vekk en del propan. Det er bare 25% propan i de fleste bokser så etter å ha brukt den et par ganger blir effekt dårligere. Når du rister på en boks hjemme hører du ca hvor mye gass det er i den men du vet ikke helt blandingsforhold som er igjen i den. Ergo må du ta med en ny boks hver gang du skal ut. I tillegg ville jeg tatt med backupboks siden du neppe får brent opp alt i den i kulda. Om trykket generelt blir noe redusert i kulde har jeg ikke testet.

Så jeg bruker den noe i kuldegrader på dagstur men skal jeg overnatte blir det fuelbrenner. Vektforskjell blir ikke all verden hvis jeg skal ha med Vega og minst 2 bokser gass kontra en omnifuel. Mye enklere og siden jeg vet eksakt hvor mye drivstoff som er på flaske og alt som er i flaske virker.

 

Sommerstid derimot er alltid Vega med. Eneste unntak er når jeg fisker på hytta og skal koke litt kaffe, da er det en toppmontert Robens som ligger i kaffekit på hytta.

Så min erfaring så langt er at Vega er en super sommerbrenner og den kan brukes litt med boks opp ned skulle det være behov. Eks en tur det er litt kjølig deler av dagen. Men jeg vil ikke kategorisere den som en vinterbrenner.

Det finnes så mange bra fuelbrennere så jeg gidder ikke å fomle med gass når det er kaldt.

 

Eneste unntakt på gassfronten er noen colemanbrennere som kjører på ren propan. Dog er da boksene i langt tykkere og tyngre så men sparer ikke vekt kontra fuelbrenner.

Lenke til kommentar
Del på andre sider

Og jeg som har kjøpt Optimus Vega for vinterbruk! Tenkte bruke den for å spare vekt på vinterturer med ryggsekk.

 

Jeg syns du skal høre på alle som sier at det bare er tull å bruke gass / Optimus Vega på vinteren.     :whistle: 

 

For at brenneren ikke bare skal bli liggende på hylla og støve ned, kan jeg godt kjøpe den grisebillig av deg     :thumbsup:   

  • Liker 3
Lenke til kommentar
Del på andre sider

Gjest gammeltbrukernavn111

Du kan sikkert beholde Vegaen din. Den nye gassboksserien til Primus har nå gassbokser for alle årstider også en boks for vinterbruk,.den går ned til -22. Utstyr for bruk i -40 er vell bare utstyr med Mil-spec.. Kanskje ikke så aktuelt for oss andre uteliggere. 

 

Jeg har hørt at Primus nå visstnok skal ha en egen sommergass og en vintergass i tillegg til den vanlige "power gas" gassboksen. Men hvor skal man liksom få tak i disse? De finnes ikke i noen butikker som jeg har sett, og de er ikke på nettsidene til produsenten en gang.

Lenke til kommentar
Del på andre sider

  • 6 måneder senere...

Når turen og naturen tillater det, brenner jeg kvist (ved). Har Firebox og Firebox Nano fra før. Firebox (den originale) blir for tung i ryggsekken med sine ca 900g. I sideveska på sykkelen derimot...hel greit.

Den mindre utgaven, Firebox Nano (170g) i stål (enda lettere utgave finnes i titan) blir noen ganger for liten (men ikke alltid!, kjekk når jeg går solo og bare skal varme litt vann/kaffe + at også denne kan brukes med spritbrenner). Firebox selgers av foldingfirebox http://foldingfirebox.com/shop/

 

Men så var den fra Littlbug-com den jeg skulle nevne her da. Genial i all sin enkelhet, og mye lettere enn (den store) Fireboxen!

 

Littlbug Junior Stove (144,6g). Brenner primært fast brensel (kvist/ved), men kan også brukes sammen med spritbrenner.

http://www.littlbug.com/littlbug_stove_junior.html

 

Kjøpte med følgende tilbehør:

 

Junior Stove Pouch (pakkpose), (28,4g)

http://littlbug.com/junior_stove_pouch.html

Pakkposen er tilpasset de bueformede delene (to buede hoveddeler til selve brenneren, to ditto buede mindre deler til "grytestativet" ), men kan godt bruke en plastpose om man vil. Syns bare denne var kjekk å ha.

 

Littlbug Junior Fire Bowl (bunnpanne) (105g)  

http://littlbug.com/junior_fire_bowl.html

og tilhørende opphengskjede (80g) til denne.   Fire Bowl fungerer som underlag/bunnpanne - som Junior Stove settes i når man har behov for å brenne uten å sette spor (eller fyr) i grunnen. Med opphengskjedet kan denne bunnskåla  dessuten også henges fra en gren eller noe  (og man kan slik unngå at alt smøret havner i den ene enden av stekepanna når mat skal stekes :)).

 

Og til sist Littlbug Pot Sling (gryteholder ved bruk av spritbrenner) (28,4g).

http://littlbug.com/pot_sling.html

For bruk med spritbrenner. Spritbrenneren plassere man i bunn av Junior Stoven, i bunnskåla eller på bakken. Så bruker man dette opphenget til plassere ei gryte i, og kan da justere avstanden melllom bunn av gryta og toppen av spritbrenneren.

 

Tar bare med ut det av tilbehøret jeg trenger. Nå i helgen var det bare selve Junior Stoven og pakkposen. Veldig lett å sette i hop. Mulig noen vil si at det er bedre med noe som lar seg flatpakke, men til det vil jeg si at jeg så langt ikke har hatt noe problem med å finne plass til denne i sekken. Dessuten, skulle man komme i skade for å bøye delene litt ut av form er det bare å bøye de tilbake igjen.

 

For best effekt bruker jeg ei gryte/kjele med omkrets lik eller litt størren en Junior Stoven, men mindre går greit det og.

 

Junior Stove kan sikkert også brukes som vindskjerm til annen brenner, om høyden passer, bare for å ha nevnt det.

 

Ligger noen youtube videoer ute som viser den i bruk, her et søk på "Littlbug"

https://www.youtube.com/results?search_query=Littlbug

Lenke til kommentar
Del på andre sider

Jeg må vel inrømme at erfaringen min her er ganske under pari, men jeg har en Primus Omnifuel og en Primus EasyFuel II og disse har fungert upåklagelig den stunden jeg har hatt dem. Dog har jeg ikke fått noe sårlig dreisen på og fyre Omnifuel'en med parafin. (Slik grønnfarget fyringsparafin tappet fra min bestemors fyringstank). Det blaffret og sotet bare (Ja jeg husket på og bytte til riktig dyse). Men renset bensin funker som fjell. Gass brenneren (EasyFuel II) er jo bare like enkel som den er genial. Stort enklere blir det ikke. Ikke bråker den like mye heller. Men det er morsommere og fyre opp Omnifuel'en.

 

Har hørt at Nova/Nova+ er bedre på og fyre forskjellig typer drivstoff (ikke gass) uten å bytte dyse så har lyst til å teste ut denne da jeg har et par hundre liter med fyringsparafin stående som jeg kan bruke. Hvordan vil Nova/Nova+ fungere med slik parafin?

 

Og hva er egentlig forskjellen på Nova og Nova+? Hvilken burde jeg velge av disse?

Lenke til kommentar
Del på andre sider

Ikke helt sikker på om jeg husker riktig men mener at fyringsparafin er en "tung" type parafin. Den er ikke egnet til parafinlamper bl.a,vil sote mer enn det blir lys. Da virker den neppe bra på primus.

Fyringsparafin er beregnet på parafinbrenner med veke- eller pottebrenner.

Slikt som tennveske og fritidsparafin er "lettere" og renere.

 

Når det gjelder nova så fungerer den best med bensin men virker også bra med en ren parafin. Dog vært en del dårlige produksjoner hos OPtimus etter at de skiftet leverandør.

Lenke til kommentar
Del på andre sider

Her går det en del i Biolite vedbrenner på sommerturer. Ikke verdens letteste eller mest praktiske kanskje, men du slipper å bære med deg mye brensel og jeg synes det er litt kos å sitte og mate den med små vedpinner hele tiden. Den er litt kresen på tørr ved, så i våte perioder kan det være en fordel å ha med noen tørre pinner i sekken. Som bonus får du ladet mobilen (litt) i samme slengen. Den kan også tas med på fly uten bekymringer.

 

På litt mer krevende turer bruker jeg en MSR whisperlite.

post-8462-0-68309100-1432626570_thumb.jp

Lenke til kommentar
Del på andre sider

Mistenker at du har forvarmet for lite,@Bjerknez. Grønn fyringsparafin fungerer godt som fuel på primus, forvarm med rødsprit for å unngå soting.

Bruker selv grønn parafin fra pumpe på bensinstasjonen på alle mine primuser (MSR Dragonfly, MSR XGK EX og Optimus 111) - funker bra, men må forvarme mye mer enn med bensin.

  • Liker 1
Lenke til kommentar
Del på andre sider

 

Har hørt at Nova/Nova+ er bedre på og fyre forskjellig typer drivstoff (ikke gass) uten å bytte dyse så har lyst til å teste ut denne da jeg har et par hundre liter med fyringsparafin stående som jeg kan bruke. Hvordan vil Nova/Nova+ fungere med slik parafin?

 

Eg har bare gode erfaringar med parafin på Nova, men Nova'en min er frå tida Optimus hadde god kvalitet på produkta sine. Basert på kva eg har lese og sett av nyare Nova, ville eg halde meg vekk frå den brennaren.

For å skaffe seg ein god parafinbrennar til billig penge, ville eg anbefale å sjå seg om på bruktmarkedet etter ein billig Primus 210, Radius 21, Optimus 00 eller Svea 121. Enklare og betre parafinbrennar til å ha med i ryggsekken, finnst ikkje. Slike finn ein for 100-200kr, men treng gjerne ei ny lokkpakning og litt olje på pumpelæret.

Lenke til kommentar
Del på andre sider

Jeg har en ..eh.. liten samling av brennere og kasseroller etter å ha eksperimentert noen år med alt mulig rart :). Det oppsettet jeg oftest tar med i disse dager er Flat Cat Gear Bobcat Jr. tilpasset Evernew 900 - kasserolle. Liker at alt får plass i kasserollen og at den er så brenseleffektiv. Ligner på Caldera cone - systemene. Mer info her:

 

http://www.flatcatgear.com/shop/bobcat-jr-cooking-system/

  • Liker 1
Lenke til kommentar
Del på andre sider

Har Primus Omnilite TI og en aldrende Jetboil.

 

Angående Primusen så synes jeg det er sjarm med jetmotor og følelsen av å ha Titan er alltid velkommen:)

 

Neste kjøp blir nok en mikro gasbrenner til å sette rett på beholderen.

Lenke til kommentar
Del på andre sider

Bli med i samtalen

Du kan publisere innhold nå og registrere deg senere. Hvis du har en konto, logg inn nå for å poste med kontoen din.

Gjest
Skriv svar til emnet...

×   Du har limt inn tekst med formatering.   Gjenopprett formatering

  Du kan kun bruke opp til 75 smilefjes.

×   Lenken din har blitt bygget inn på siden automatisk.   Vis som en ordinær lenke i stedet

×   Tidligere tekst har blitt gjenopprettet.   Tøm tekstverktøy

×   Du kan ikke lime inn bilder direkte. Last opp eller legg inn bilder fra URL.

×
×
  • Opprett ny...

Viktig informasjon

Ved å bruke dette nettstedet godtar du våre Bruksvilkår. Du finner våre Personvernvilkår regler her.