Gå til innhold
  • Bli medlem

Dovre - se moskus


Gold83

Anbefalte innlegg

I sommar har jag äntligen tenkt ta med min mamma opp til Dovre fjell for å se moskus. Jag vet att det finnes muligheter att vara med på "moskussafari" og på så sätt öka chanserna att få se dessa ståtliga dyr.

Problemet är att min mamma har lite dålig balans och går ikke så fort, så det känns bedre att vi går alene, så hon slipper kjenne sig stressed over att andra kanske må vente på oss. Så vi kan ta pause når vi vill och gå i vår egen fart.

Så min fråga är: Finnes det noen sted der det er ganske sikkert att man kan få se moskus? Alltså mer specifikt på Dovre?

Förstår att 100% garanti aldrig kan ges, men som ger oss större möjligheter?

Har aldrig varit på Dovre och känner därför inte till namnen på de olike vandringslederna och olike hytter.

Om det nu finnes något sted der de gjerne håller til, er det veldig lång vei fra bilvei?

Pga hennes balansproblem så ser jag helst att vi inte behöver gå mer enn ett par timmar dit och ett par timmar tillbake, men vi har tenkt overnatte på nån hytte.

Å er det svårt/ avancerad vandring? Finnes det noen hytte i närheten (en, to timer ifra) moskusene?

Vore otroligt tacksam for svar då dette er något vi gleder oss veldig til.

Hilsen Elin

Lenke til kommentar
Del på andre sider

Annonse

Har vært på organisert tur fra Kongsvold fjellstue men det er noe stigning derfra. En mulighet kan være statsskogs hytte som ligger bare noen hundre meter fra Hjerkinn stasjon. Den er svært rimelig å leie. Dere kan leie sykkel like i nærheten og sykle innover snøheimveien, der er det gode muligheter for å se moskus.

Søstera mi så seg ikke for og kom til å gå så nærme som 10 meter fra en moskus på Hjerkinn stasjon!

Mulighetene burde være svært gode men det er best å holde minst 200 meter avstand til dyrene. Ta med kikkert.

Kan legge til at terrenget rundt Hjerkinn og snøheimveien er lett og grei å gå.

Hyttene til statskog kan du leie via inatur.no

Lenke til kommentar
Del på andre sider

vær forsiktig med de dyra der, var på militær øvelse på hjerkinn. så en pollenstøv sky ca 500m unna som kom rett mot oss, viste seg at moskusen ikke var så glad for og ha oss der, er det råeste jeg har sett,hoppa fort inn i mb og forsvant derfra hehe..

Lenke til kommentar
Del på andre sider

Problemet er at de ikke er redd for mennesker.

Noen feiltolker dette og tror at de er nærmest tamme. Går du for nærme vil de prøve å skremme/jage deg bort. Dette er dyr på flere hundre kilo og de kommer opp i høy hastighet i løpet av sekunder. Flere personer blir skadet hvert år fordi de kommer for tett inn på dyrene. Har selv vært nærmere en hundre meter, da sammen med erfarne guider. Dette krever at du kan lese adferden til dyret. Best er det å holde seg til anbefalt avstand som er minimum 200 meter. Kommer du ved et uhell for nærme går du rolig og stille unna.

Se deg godt for så går det bra ;)

Lenke til kommentar
Del på andre sider

Reis til Oppdal. Der kan du enten melde deg på en moskus safari med bort i mot 100% garanti for å se dyr, eller du kan dra ut på egenhånd. Guidene snakker sammen på telefon og holder en viss kontroll med hvor det er dyr.

Ellers kan du reise på egenhånd fra Oppdal. Følg E6 til Hjerkinn. Da passerer du også Fokkstumyra som er berømt for sitt fugle- og dyreliv. Ved Hjerkinn stasjon kjører du inn i Hjerkinn skytefelt, inn mot Snøhetta. Dett er en selvbetjent bomvei. Inne i skytefeltet er det bare å ha øynene med seg. Her er det både flokker og enkle dyr å se.

Reiser du alene så kan det være vanskeligere å få øye på dyrene, men hvis du er ute tidlig på morgenen så kan du se etter grupper av turister med guide. De vet hvor dyra står og det er bare å følge etter dem.

Trenge du souvenirer så kan du kjøpe poser med moskusull på turistinfoen på Oppdal, eller du kan være heldig å finne ull som henger i busker og kratt rundt omkring der hvor dyra er.

Moskus er ikke et kveg, men er mer i slekt med sau og geit. De er vanligvis rolige, men hvis de føler seg presset eller blir stresset så vil som oftest oksene stille sg opp i en halvsirkel med kyr og kalver bak. Du ser tydelig hvis dette skjer, for da slutter de å spise og det bør være lett for alle å se at de blir urolige. Kommer du for nære så vil de enten angripe deg eller rømme. Hva de velger å gjøre vet du aldri, men som oftest rømmer de.

Her er et par av mine bilder fra et besøk i dette området sommeren 2010.

Her kan du tydelig se at dyrene begynner å bli urolige og oksene har vendt hodet mot oss og har begynt å klumpe seg sammen.

Like etterpå valgte de å rømme, og noen få minutter senere var de borte.

post-4379-133474784535_thumb.jpg

post-4379-133474784545_thumb.jpg

post-4379-133474784558_thumb.jpg

post-4379-133474784583_thumb.jpg

Lenke til kommentar
Del på andre sider

Hei,

enklaste måten å finne moskus på er å kjøre bomvegen inn mot snøheim. Parker på anviste p-plasser og gå nordover mot stroplsjødalen, f eks mellom tvillingkollan og sletthøi. Du kan for eksempel følge dalsida av Stroplsjødalen eit stykke mot NV, gå gjerne høgt oppe, greit med litt overblikk slik at du ser dyra før dei ser deg. Har vore ein del turar på dovre, og det er alltid dyr i Stroplsjødalen. Ta med kikkert, dyra er lette å oppdage i eit opent landskap. I tillegg er det ganske vanleg med dyr rundt vegen til snøheim.

I enden av stroplsjødalen ligg Turisthytta Reinheim (http://ut.no/sted/187415#filter=all&page=0 ) evt snøheimhytta i enden av bomvegen.

Dovre er flatt og meget lett å gå, nydeleg tundra flora. Sjekk :

Snøhetta - Dovre

for bilete. Midten av juni og utover bør vera ei fin tid, eg synes september er nydeleg pga av fargane ;)

Lenke til kommentar
Del på andre sider

Hei!

Vær klar over at Snøheimveien IKKE er åpen for ordinær trafikk lengre. I sommer vil det foregå prøveprosjekt med shuttlebuss inn til Snøheim ifb. togavganger på Hjerkinn, men utover dette må beina eller sykkelen tas fatt.

Lenke til kommentar
Del på andre sider

Hei Elin

Vi tok turen fra Kongsvold og innover Stroplsjødalen med barna sommeren 2010. Det er en del stigning opp fra Kongsvold, men stien er god og terrenget flater etterhvert ut. Man kan være heldig å se moskus helt nede i bjørkeskogen, men de fleste så vi om lag 5-6 km innover fra Kongsvold stasjon. Kanskje dette er en grei dagstur? Nærmeste hytte fra Kongsvold er Reinheim innerst i Stroplsjødalen.

Selv om vi så moskus nesten daglig i 2010, er det selvsagt ingen garanti for at dere får se moskus i samme område i år, men hvis dere kikker litt på bjørkekvistene når dere går opp fra Kongsvold, finner dere i hvert fall helt sikkert pelsdotter fra moskus :)

God tur,

Mikkel

post-9501-133474785262_thumb.jpg

Lenke til kommentar
Del på andre sider

Bli med i samtalen

Du kan publisere innhold nå og registrere deg senere. Hvis du har en konto, logg inn nå for å poste med kontoen din.

Gjest
Skriv svar til emnet...

×   Du har limt inn tekst med formatering.   Gjenopprett formatering

  Du kan kun bruke opp til 75 smilefjes.

×   Lenken din har blitt bygget inn på siden automatisk.   Vis som en ordinær lenke i stedet

×   Tidligere tekst har blitt gjenopprettet.   Tøm tekstverktøy

×   Du kan ikke lime inn bilder direkte. Last opp eller legg inn bilder fra URL.

×
×
  • Opprett ny...

Viktig informasjon

Ved å bruke dette nettstedet godtar du våre Bruksvilkår. Du finner våre Personvernvilkår regler her.