Gå til innhold
Gjest Srx (Ron)

Skredsekker

Anbefalte innlegg

Gjest Srx (Ron)

I sneraset i går hadde de omkomne det nyeste av utstyr som "garanterer" overlevelse.

Personlig har jeg null og liten tro på disse produktene.

Hva med dere?

Klipt ut fra Nordlys:

Var utstyrt med det siste av sikkerhetsutstyr.

Overlege Mads Gilbert er veldig kritisk til markedsføringen av skredsekker som sier 98 prosent overlevelsessjanse.

Skjult lenke - logg inn for å se den

Del dette innlegget


Lenke til innlegg
Del på andre sider

Skredsekken øker nok sjansen for å klare seg. Det samme gjør sendere. Uansett er risikoen ved å bli tatt av skred såpass stor at sjeftstrikset er å unngå å bli tatt. Kunnskap er stikkordet! Og for folk flest "den norske metode". Dvs å ikke gå der det kan gå skred.

Del dette innlegget


Lenke til innlegg
Del på andre sider

Da den nederlandske prins Friso ble tatt i skredd, kom hans venn med skreddryggsekk uskadet unna, mens prinsen havnet i koma med liten sjanse for å våkne opp igjen. Så kanskje hjelper slike sekker i visse tilfeller. Når det gjelder ulykken i Troms er det et ekstremt farlig område der ingen normalt kjører ned og da hjerlpe sannsynligvis ikke noe utstyr.

Men jeg skjønner oppgittheten til legen om 98% overlevelsessjansen. Det er jo hely avhengig av området og forholdene hvor stor sjanse man har. Men at det hjelper i noen tilfeller, er sannsynlig.

Del dette innlegget


Lenke til innlegg
Del på andre sider

Det helt klart at en skredsekk øker sjangsen for å overleve dersom man blir tatt. Det betyr derimot IKKE at statestikken som ABS reklamerer med er sann! Det er så utrolig mange forhold å ta hensyn til, at å komme med en beregnet overlevelsessjangse i beste fall er ren tipping. Terrengets formasjon, hvor mye snø som går til brudd, hvor i skredet man befinner seg, om man får utløst ballongen, når man eventuelt får utløst ballongen, snøens fasthet og ski og staver som ikke løses ut som kan fungere som anker er alle faktorer som har stor betydning for hvorvidt man blir begravd eller ikke.

Jeg tror helt klart at slike sekker i mange tilfeller kan redde liv, men man må for all del ikke ta sekken med i beregningen når man tar en beslutning om man skal kjøre ned en fjellside eller ikke. Det er alt for mange faktorer som spiller inn!

Del dette innlegget


Lenke til innlegg
Del på andre sider

Tanken bak skredsekken er god, og ved korrekte forhold kan den være livreddende. Det er imidlertid noen begrensninger som sjelden trekkes fram:

- Man må være i stand til å løse ut patronen. Hvor mange trener egentlig på å trekke i snora en gang i blant slik at de har dette i fingerspissene? Når snødekket plutselig løsner under beina, eller man hører raset kommer bak og kjenner lufttrykket frykter jeg enkelte kan bli for stresset av det til at de klarer å løse ut patronen.

- Man må ha en viss strekning for at ballongen får tid til å jobbe. Jeg mistenker at et løssnøskred kan være mer gunstig enn et tungt flakskred med tunge blokker, men har ikke dokumentasjon på dette. På reklamefilmene ser man lange fjellsider hvor ballongen løser ut i god tid før skredet kommer. Har man fortsatt bevegelse i skredet vil det være mulig at oppdriften gjør at man beveger seg oppover i snølagene. Tradisjonelle alpeskred har lang transportstrekning med lett snø som gir ballongen tilstrekkelig tid til å jobbe. Norske skred er preget av kort transportstrekning med tung snø, og personen vil ofte være begravd under tung snø og skredet har stoppet opp før ballongen får jobbet tilstrekkelig. Kornholm/NGI hevder at overlevelsesraten i Norge vil være lavere enn i Alpene pga. kystklima som fører til mer kompakt snø, og flere som kjører i skogsterreng. 1/3 av de som dør av snøskred i Norge dør av mekaniske skader, og Kornholm frykter skredsekken kan føre til at man føres lengre med skredet og eksponeres for steiner, trær og tunge snøblokker. Den samme problemstillingen har man ikke i Alpene.

- En annen diskusjon går på ballongens funksjon når den har blåst seg opp. Alle som har vært på sjøen vet hvor viktig det er at redningsvesten du blåser opp klarer å snu hodet rundt dersom du svimer av og havner i vannet med hodet ned. I alle reklamefilmene fra ABS/Snowpulse ser du at ballongen har løftet personen opp slik at ansikt og bryst ligger over snøen og personen puster godt selv. Tysk skredinsitutt har testet dette med dummyer med skredsekker, og fant ut at i mange tilfeller havnet ballongen på toppen av skredet, mens personen fortsatt lå med ansiktet under snøen. Er snøen kompakt sitter personen fast og kveles. Kan ses her:

Etter hvert som skredsekk tas i bruk i Norge får vi erfaringer med den. NGIs rapport fra Rauland i fjor viser at den sannsynligvis reddet to liv

Skjult lenke - logg inn for å se den Samtidig kjenner vi fra skredulykken i Middagstinden i februar at en av de omkommende brukte Snowpulse som han også løste ut, uten at dette bidro til å redde livet. Kameraten som ikke benyttet Snowpulse ble funnet på 3 meters dyp mens vedkommende med ABS ble funnet mellom 1 og 1,5 meters dyp. Enklere å finne, men denne gangen ble det for sent. Det samme kan dessverre ha vært tilfelle på Sorbmegaisa.

Del dette innlegget


Lenke til innlegg
Del på andre sider

Siste fra Sorbmegaisa er at minst to av de forulykkede hadde skredsekker som var utløst, men som ble presset ned i snømassene av den tunge snøen. Skjult lenke - logg inn for å se den

Del dette innlegget


Lenke til innlegg
Del på andre sider

Det virker på meg som om de skredsekkene kan gi en falsk trygghet. Kan sikkert virke bra hvis det er puddersnø. Tror virkningen er dårligere desto tyngre og mer kompakt snøen er. Så ett bilde fra rasplassen i Troms. Det er jo tydelig at fjellene danner en slags trakt der det snømassene blir presset sammen i bunnen og det dannes tykke lag. Kanskje sekkene hadde virket bedre hvis det var en slett fjellvegg uten hindring i bunnen av fjellet?. Tror uansett at når det er snakk om slike snømengder så er sjangsen for å overleve liten:

post-5435-133474783058_thumb.jpg

Del dette innlegget


Lenke til innlegg
Del på andre sider

Det er mye kritikkverdig ved gruppens atferd i denne ulykken. Trist, ja, men man bør ikke bli immun mot kritikk selv man er borte fra denne kloden, slik mange synes å tenke... Jeg antar at de franske guidene var kjent med skredvurdering, også i og med at var en komersiell arrangert tur/camp. Alpenes skredvurdering har dog et overføringsproblem til norsk klima. Men hvem kjører en 42 graders trakt med en gruppe på 12 ved faregrad 3? Alvorlig talt!

Terrengformasjonen må forøvrig her ta ansvar for at skredsekkene ikke fikk vist sitt potensial, evt sett fra andre siden, atferd må justeres i en terrengfelle hvor det er ganske innlysende at en skredsekk ikke får vist sitt potensial...

Det er usaklig å putte skredsekkteknologien i den ubrukelige båsen på grunnlagg av dette tilfellet. Det er enkelt og greit uvitenhet og naivitet. Kombinasjonen av skredsekk og kunnskap er uvurderlig, det sier seg selv. Kunnskap om hjelpemidlenes "gyldighetsområde" er en livreddende nøkkel.

EDIT; forøvrig svært godt innlegg av Krokann!

Del dette innlegget


Lenke til innlegg
Del på andre sider

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Gjest
Skriv svar til emnet...

×   Du har limt inn tekst med formatering.   Lim inn uten formatering i stedet

  Du kan kun bruke opp til 75 smilefjes.

×   Lenken din har blitt bygget inn på siden automatisk.   Vis som en ordinær lenke i stedet

×   Tidligere tekst har blitt gjenopprettet.   Tøm tekstverktøy

×   Du kan ikke lime inn bilder direkte. Last opp eller legg inn bilder fra URL.


  • Hvem er aktive   0 medlemmer

    Ingen innloggede medlemmer aktive

×
×
  • Opprett ny...

Viktig informasjon

Ved å bruke dette nettstedet godtar du våre Bruksvilkår. Du finner våre Personvernvilkår regler her.