Gå til innhold
  • Bli medlem

Pakkliste/ turveiledning


crashbanger

Anbefalte innlegg

han ene påstår han skal drasse med seg 6 store kniver neste gang. derfor trengs en liten oppvekker ;)

Hva med å foreslå et vektbudsjett? Hvis man skal være villmann så betyr det gjerne at man klarer seg med mindre. Sett en maksvekt per sekk, så kan hver enkelt prøve å balansere sin egen sekk ettersom de synes er fornuftig. Hvis kompisen din vil ta med seg 6 kniver så kan han gjøre det, men da betyr det at han er nødt til å gi slipp på noe annet. Man lærer da fort hva man egentlig trenger.

For å være sikker på at folk ikke jukser så veier man alle sekkene rett før man er på vei inn i skogen. Hvis man baserer det på hva hver enkelt har veid hjemme så kan du banne på at mye rart har funnet veien ned i sekkene etter det...

Kanskje du bør ta deg en tur å sjekke området en helg før dere drar dit? Finn ut om det er mobildekning der og se etter noen fine steder å plassere leiren? Hvis det er mobil dekning der så trenger dere jo ikke VHF. Jeg synes uansett at VHF er litt unødvendig, og egentlig bare nok en ting å drasse på som det er veldig tvilsomt blir brukt.

Lenke til kommentar
Del på andre sider

Annonse

Hvis folk vil bære med seg 50-60 kg så er vel ikke det noe vi skal henge oss opp i?

Er det derimot trening for en ekte nødsituasjon er det kanskje dumt å ikke hvite hvordan man overlever med enkle midler.

Bare dere rydder plassen etter dere blir det sikkert bra. (Helst skal dere ha bondens tillatelse for å ta ned trærne hans...)

Lenke til kommentar
Del på andre sider

der gapahukene blir stående, så er det en gapahuk og en bålplass, begge har vi lagt en del arbeid i.

til nå har vi klart å være selektive med trær vi tar ned, ser gjerne etter en liten klynge med noen trær, hvor det er plass til at bare 1 av dem vokser opp, da tar vi kanskje 1 av disse. kan finne på å kappe ned litt dødved til brenne. kan vel hende at vi tar ned 1 stk litt større tre for å prøve å lage noe mer uta v det, da gjerne sitteplass.

og vekte vi bærer bryr ikke nødvendigvis dere, men grunnen til at det ble postet er fordi jeg vet at det kan kuttes ned mer på lista mi, og jeg trengte hjelp til å finne ut hvordan jeg skulle kutte mer. viser da til som tidligere nevnt; vi har ikke masse erfaring, ennå.

sjekke terreng før tur vil skje, så vhf blir nok da lett kuttet ut. Vektbudsjett er en god ide, må bare ta å gå litt igjennom en minimums opppakning for å sjekke vekta på den.

og over tid, så håper vi jo selv på å bli flinkere til å klare oss med mindre. jeg gleder meg til å gå igjennom lista mi å prøve å forbedre den enda mer ;)

Lenke til kommentar
Del på andre sider

sjekke terreng før tur vil skje, så vhf blir nok da lett kuttet ut. Vektbudsjett er en god ide, må bare ta å gå litt igjennom en minimums opppakning for å sjekke vekta på den.

En god måte å få kontroll på vekta er å veie alle tingene du putter i sekken (samt sekken selv). Det kan være ganske så overraskende å se hvor tung en individuell ting er og hvordan vekta er fordelt. Dette er min sommerliste.

La det gjerne gå sport i å klemme ned vekta med tittel til den som er flinkest til å presse vekt (Superslankern!), og belønn dem med mindre vekt fra felleslista.

www.backpackinglight.com er full av gode tips til de som ønsker å spare vekt. En av folka der lagde denne pdf'en for speiderledere, og er en kjempefin avhandling for hvordan man kutter vekt for grupper generelt.

Hvis man er sånn anlagt så er MYOG (Make Your Own Gear) en super måte å lette på vekta uten å bruke alt for mye penger. Man kan virkelig lage absolutt alt av utstyr, fra ryggsekker til rødspritbrennere som er mye lettere enn det du kan kjøpe på XXL. På BPL sitt MYOG forum kan du finne tips og oppskrifter på alt mulig rart. Sjekk også HammockForums sitt DIY forum for mye spennende. (Felthengekøyer er forresten artig uansett.)

Kunnskap er definitivt det beste verktøyet du kan forbedre og det beste er at du kan bære så mye du vil av det uten at det koster et gram. ;)

Lenke til kommentar
Del på andre sider

Ang. ansvarsfordeling... I villmarksboken til Lars Monsen blir det faktisk anbefalt at man kan vurdere å gjøre dette. Dermed sikrer du at det blir gjort og slipper du også slike jobber på de dagene du ikke har ansvar.

Lars anbefaler forøvrig at man bytter på ansvaret, slik at alle får smake litt på det.

Lenke til kommentar
Del på andre sider

Lindap; målet er å rullere på det, men nå i førsten ( vi er som nevnt ferske) så tenkte vi å jobbe mye innenfor et felt, så vi har en basis kunnskap med oss på tur, deretter, så bytter vi, så nye kan lære, og på den måten så vil de som er nye innenfor en oppgave lære av de som hadde den før. men vi føler vi bør jobbe opp en liten basis kunnskap før vi rullerer veldig mye :) og igjen, alle kan delta i alle aktiviteter slik vi planlegger nå, men vi trenger å lære å ta ansvar for beslutninger :)

Lenke til kommentar
Del på andre sider

Får jeg lov til å spørre om hvordan denne lista ser ut da? Har prøvd å redigere bort en god del. Regn at vi er 4 på tur, derfor er en del lagt på felles liste, fordi det er ting som alle bruker. skal senere regne vekt på dette

personlig liste

Forhåndimpregnere tøy med myggmiddel?

- gore-tex bukse

- vind og vanntett jakke (ytterlag,beskyttende)

- netting (varmende/fukttransport) (må kjøpe) dyrt!!

- t-skjorte (fukt transport)

- superundertøy (varmende fukttransport) ( må kjøpe) ca 600

- vanlig genser/skjorte. (generell beskyttelse)

- tykk genser

- undertøy og sokker ( antall dager delt på 2 + 2-3 stk)

- nattøy (litt ekstra isolasjon + fukttransporterende, tørr følelse)(meget lett!!) (kanskje kjøp

- lue (årstid)

- beskyttende hodeplagg (hatt/caps + myggnett) (kanskje kjøpe hatt?)

- klokke

- 2 par tykke sokker ( et til å sove med, et for varme)

- 2 shemag

- camelback (kjøpe )

- kopp (kjøpe en bedre) ca 140

- spisebolle (bruke liten kjele)

- bestikksett

- liggeunderlag (kjøpe oppblåsbart) ca 700

- sovepose (kjøpe dun senere)

- sekk

- hodelykt(med rødlys) ( kjøpe på clas) 200

- lommelykt

- ekstra batterier (regn ca levetid på lykt)

- kniv

- evnt stor kniv/turøks

- toalettpapir (1 stk= 2 dager)

- lighter

- notatblokk og blyant (kjøpe som tåler vann)

- underholdning ( bok e.l.)

- kjelesett (oppgradere) 1200

- tannbørste

- turhåndkle (microfiber, lett og tørker raskt) (kjøpe på clas)

mat

- Havregrynsblanding 100 g gryn

75 g sukker

75 g tørrmelk

50 g nøtter

50 g sjokolade

40 g rosiner

50 g aprikos

Vekt, råvarer: 440 g

Energi: 960 kcal denne inneholder mer, trolig nærmere 3000kcal

grusomt mektig, en halv porsjon holdt meg gående i ca 12 timer på en vanlig dag med jobb og soving. Kan med fordel fordeles på frokost og lunsj

frem til anskaffelse an større kjeler må jeg klare meg på simpel mat. undersøke nærmere

ønsker Eagle lavvu kjelesett, 1300,- på xxl, veier 3,5 kg

- Mye snacks

- jodlevann ( det er tur for kos)

enkeltmannspakke, nødkit

- heat shield ( stor alu folie, nødvarme, og div.)

- 6 strips forskjellig størrelse)

- liten rull gaffateip

- flint og stål

- enhånds tenner

- sikkerhetsnåler

- 3 små ruller med tau

- liten lampe

- fløyte

- kompass

- signal speil

- 8 stk tinder

- 1 pk druesukker

- liten kniv( på bøkkelknippe)

- lisser (må kjøpe)

førstehjelp ( om alle bærer en litt utfyllende kit, trenger vi ikke felles)

- diverse plaster

- sterile hansker

- pinsett

- 2 bandasjer

- teip

- sår-rens

- desinfiserende

- ibuprofen

- Zyrtec

- 1 støttebandasje

- ++++

Felles:

- solkrem

- tannkrem

- kart og kompass (+ evnt mappe)

- Bryner

- God øks

- rull søppelsekker ( til søppel, men kan til nød hjelpe med å isolere mot regn)

- myggspiral

- liten flaske myggolje

- 1 boks minkolje og en børste

- multiduk ( de som har og vil bære)

- antibak 1 romslig flaske for alle

- eurax krem mot myggstikk

- Fiskestang ( for de som ønsker)

- kamera ( holder med 1, men man bestemmer selv)

- 1 såpestykke

- 1 pk wipes

- Tau ( om alle gidder å bære en 10m rull)

- vannkanner 10l (ihvertfall 2 stk om vi er 4)

- koketøy (større sett)( kommer)

Reperasjonskit

- synåler ( forskjellige størrelser)

- tanntråd ( sterk)

- ekstra sterk tråd

- litt gaffa

- leatherman/swiss army

Lenke til kommentar
Del på andre sider

Fortsatt mye du kan kutte ned på. I den varme årstiden trenger du maks 2 sett langt undertøy. om du har med netting trenger du f. eks ikke superundertøy. Du trenger også i grunnen bare 2 par sokker, du trenger i alle fall IKKE 2 par tjukke sokker. Der det står bestikksett kan du skrive skje. trenger du virkelig en egen støttebandasje? Ser minst 2 andre ting på den lista som kan gjøre en utmerket jobb hvis du skulle være uheldig å trå over el. Pinsett? Nebbtanga på leathermanen kan brukes. Hodelykt og lommelykt + lampe i nødkittet?

Vandrefriluftsliv handler for meg om å klare meg med enkle midler og det å i størst mulig grad bruke det jeg har, og å se forskjellig bruk av tingene. Den varmefolien kan sikkert gjøre en utmerket jobb som signalspeil. Skal du investere i nødutstyr fåreslår jeg at du kjøper deg en spot-tracker. Men jeg anbefaler deg å dra på tur og erfare slikt selv, du finner rimelig raskt ut hva du trenger og hva som er dødvekt. God tur =)

Lenke til kommentar
Del på andre sider

Vel, jeg er frysepinne, og kan lett finne på å bli kald selv på sommeren, men litt ut ifra ute tempraturen, så kan det hende sove sokkene blir byttet til tennissokker. og synes tjukke sokker er gode for å unnga gnaging på foten når man går mye. , men kan nok kutte den ned til 1 par.

grunnen til at jeg har skrevet bestikk sett, er fordi jeg har et sett jeg liker å bruke som passer i beltet, hadde det ikke vært for dette, så hadde jeg kutta ned :P tenkte på det nemlig :)

har kjøpt et ferdig nødkit, pinsetten ligger der og er 2 cm stor, jeg lar den ligge :)

grunnen til hodelykt og lomme lykt er fordi jeg liker alternativer, har en lommelykt som lyser langt, men som har flere lysmodus, som gjør at den holder ca 60 timer på et sett batterier på lavmodus, genialt til lys i campen. og den er rimelig liten. men å ligge å lese med lommelykt er ikke alltid like kos, derfor hodelykt( som kan være greit når man besøker moder natur alene i mørket :wink:

den lille led lampa som er i reserve KAN jeg kutte ut, den veier noen skarve gram, og er i tilfelle alt annet ikke funker og jeg MÅ lese kartet :)

men hvis du har lest litt mer, så ser du jeg har kuttet ned en del :)

men dette er en generell liste for meg, som gjør at jeg skal kunne være ute fra ganske tidlig vår og til litt sent på høsten :P

Lenke til kommentar
Del på andre sider

Vel, jeg er frysepinne, og kan lett finne på å bli kald selv på sommeren, men litt ut ifra ute tempraturen, så kan det hende sove sokkene blir byttet til tennissokker. og synes tjukke sokker er gode for å unnga gnaging på foten når man går mye. , men kan nok kutte den ned til 1 par.

Går helt fint å klare seg med et stykk langt undertøy i ull/netting. Du bruker det stort sett bare til å sove i, men hvis det kniper kan du bruke det på dagen.

Tennissokker er fy-fy. Det er en del som liker syntetisk, men jeg sverger til merino ull topp til tå. Når man sier bruk 2 par tynne og 1 par tykke for å sove i så er det bare et forslag, og det som er viktig er at du finner en løsning som passer deg. Husk at det er mange variasjoner på tykkelse i sokker. En bedre måte å si det på er kanskje at du trenger 2 par dagsokker og ett par sovesokker. Det viktige her er at sovesokkene er tykke og rene.

grunnen til at jeg har skrevet bestikk sett, er fordi jeg har et sett jeg liker å bruke som passer i beltet, hadde det ikke vært for dette, så hadde jeg kutta ned :)

???!!?!? Mener ikke å være vanskelig her altså, men grunnen er at de passer i beltet???? Sånn i tilfellet du blir overfalt av et måltid og må spise deg ut av det? Jeg ville jo tro at du har rimelig kontroll med når du kommer til å spise så det å gå å plukke opp bestikk fra kittet ditt er vel ikke så veldig krevende? Dette tror jeg du burde tenke på en gang til og kanskje legge fra deg Batman beltet. :wink: Bare tanken på hva den lærslira som bestikket ditt går i veier gir meg frysninger... :)

har kjøpt et ferdig førstehjelpsett, pinsetten ligger der og er 2 cm stor, jeg lar den ligge :)

Kjøpt er kjøpt, men jeg kommer aldri til å kjøpe et førstehjelpsett igjen. Jeg pakker mitt i en ziploc pose og velger selv hva jeg putter i det. Man kan trygt si at mitt ser ganske slunket ut i forhold til hva man ser på i butikken.

grunnen til hodelykt og lommelykt er fordi jeg liker alternativer, har en lommelykt som lyser langt, men som har flere lysmodus, som gjør at den holder ca 60 timer på et sett batterier på lavmodus, genialt til lys i campen. og den er rimelig liten. men å ligge å lese med lommelykt er ikke alltid like kos, derfor hodelykt( som kan være greit når man besøker moder natur alene i mørket :P

den lille led lampa som er i reserve KAN jeg kutte ut, den veier noen skarve gram, og er i tilfelle alt annet ikke funker og jeg MÅ lese kartet :)

Jeg hadde ærlig talt droppet lommelykta. Hodelykt er utrolig praktisk og dagens hodelykter kan ha omtrent samme effekt og varighet som en lommelykt samt at den er mye mer praktisk siden du har hendene fri.

I campen bruker du ikke lyst med mindre du må, du klarer deg enten med lyset fra bålet eller lar nattsynet ditt få jobbe litt. Ikke dropp "nødlykta" den er helt greit for småting.

Lenke til kommentar
Del på andre sider

Den lista kan vel kanskje heller beskrives som tilgjengelig turutstyr i boden, så får du pakke med deg det du trenger ut i fra hvilken type tur du skal på =) Forskjell på kunnskap og KJENNskap så dra i skauen og få kjennskap og erfaring =) Østfold har jo knallmuligheter for flotte skogsturer med sjøllaga shelter så bare å stikke på skogen og nyte livet!=)

Lenke til kommentar
Del på andre sider

Som du sier, det med sokker må testes ut, og jeg jobber så mye jeg kan nå ut ifra hva jeg har, så jeg slipper å kjøpe så mye, så over tid så blir det større forandringer tenker jeg :wink:

Det bestikksettet veier noen gram, men det får lov til det :Phttp://www.nordiskfritid.no/ds_product_info.php/cPath/26_49/products_id/52 dette er typen.

slira veier nesten ikke no, ikke settet heller for den saks skyld. og er veldig fornøyd med det. hadde det vært tungt og klumsete så hadde det blitt droppa, men har hatt det tilgjengelig på beltet lenge, og finner alltid bruk for det :)

så den blir :)

og førstehjelpskittet, ut ifra første lista mi, så kom det vel frem at jeg ville være litt føre var. jeg velger å se på det som et godt sted å starte, da har man masse i tilfelle, og av det man bruker tilstadighet, så bare fyller man på, fin bag til det og greier.

det er et slikt et: http://www.armygear.com/products/AMK-%252d-SOL-3-Survival-Pack.html

så jeg har kutta mye ned på annet reserve ting og har denne til mye. liker å vite at jeg har med det jeg trenger og litt ekstra, spesielt i førstehjelpskittet :)

lommelykta mi gjorde stor suksess på første tur, fikk det lille ekstra lyset, så det ble litt mer trivelig. men hvis den over tid blir lite brukt, så vil den forsvinne, men tror den vil bli brukt med jevne mellomrom :)

og ja, jeg ER litt kit-hore :P

Lenke til kommentar
Del på andre sider

tanken bak liste er ihvertfall ca uke ute, om vi drar til indre østfold, så risikerer vi f.eks konstant tåke og utriveligheter på høsten, erfarte det i fjor.

håpet er å øke lengden på turene etterhvert, men vi starter med flere turer på noen dager (håper vi) for å så ta det litt lengre :wink:

For de som vil, så kan de kikke innom facebooken min og, bilder fra tidligere turer der(mener å huske at jeg har åpen profil): Thomas Bhaiji

Lenke til kommentar
Del på andre sider

Gode poeng der og jeg tror egentlig jeg vil oppsummere det med at du må trekke dine egne erfaringer og gjøre deg kjent med ditt eget utstyr. Og det synes jeg egentlig er helt greit altså.

Jeg tror nok også at for de fleste så endrer behovet, kravene og forventningene seg etter erfaringene. Jeg tror du har helt rett i å holde på ditt og bruke det du er komfortabel med, men at du likevel kom hit og spurte om litt råd. Du har jo vist at du leser svarene og jeg håper du holder noen av rådene våre litt i mente når du er ute i skogen, kanskje du plutselig ser ting litt fra en annen vinkel? :wink:

Lenke til kommentar
Del på andre sider

Selvfølgelig vil jeg ta med meg det jeg har fått høre fra folk her inne :wink: vi er ikke ute etter å forsøple naturen, selvom det vil synes at vi har vært der. vi skal ikke reise til nytt sted å bygge noe nytt hver gang, men ha noen forskjellige steder vi kan komme tilbake til og eventuelt utbedre.

Har skjønt at de vi driver med, er ikke noe som er av alles interesse, da vi er campere, men vi ser på det som å dra til et feriested/fristed, for å slappe av. Vi er ute i skogen for å bare nyte det, gjerne lære litt underveis.

Selv føler jeg at det å være i skogen er befriende, kjenne kropsrytmen senke seg og bare jobbe sakte men sikkert fremover, ikke stresse.

Så jeg er veldig takknemlig for all tilbakemelding jeg har fått, jeg visste jeg trengte det, derfor postet jeg her i første omgang :P

Lenke til kommentar
Del på andre sider

  • 1 år senere...

Ble ikke noe ifjor, arbeidsplassen min byttet arbeidsgiver, så på sommeren ble det en overgang til nytt firma og mye overtid. Men i år har jeg ambisjoner om å endelig få kommet meg ut, planlagt fri tilogmed. Sekken er nesten ferdigpakket til enhver tid. Men den lista som er her, er revidert flere ganger og tror jeg kanskje endelig har klart å få ned vekten nok.

 

Tiden jeg har jobbet mye har jeg prøvd å teste ut litt forskjellige eksempler på mat som er enkelt å lage på tur ( lite fan av frysetørret, jeg vil spise godt), så der er forskjellige frokostmåltid i boks ( testet prøvd og regnet kalorier på det )

Har noen ideer til enkle middager som bør bli gode ( gryteretter med egen vri). Så nå går jeg bare å venter på godværet :)

 

Men, jeg har fortsatt mye å lære :)

 

jeg er dessverre på et sted i livet hvor jeg bør jobbe mye ekstra, vi prøver å forberede oss på å kjøpe bolig iløpet av de nærmeste årene, så det blir mye jobb, dessverre :/

Lenke til kommentar
Del på andre sider

  • 3 uker senere...
  • Heriks fremhevet denne emne

Bli med i samtalen

Du kan publisere innhold nå og registrere deg senere. Hvis du har en konto, logg inn nå for å poste med kontoen din.

Gjest
Skriv svar til emnet...

×   Du har limt inn tekst med formatering.   Gjenopprett formatering

  Du kan kun bruke opp til 75 smilefjes.

×   Lenken din har blitt bygget inn på siden automatisk.   Vis som en ordinær lenke i stedet

×   Tidligere tekst har blitt gjenopprettet.   Tøm tekstverktøy

×   Du kan ikke lime inn bilder direkte. Last opp eller legg inn bilder fra URL.

×
×
  • Opprett ny...

Viktig informasjon

Ved å bruke dette nettstedet godtar du våre Bruksvilkår. Du finner våre Personvernvilkår regler her.