Gå til innhold
  • Bli medlem

Hva skal vi ha på kroppen i +3 med vind og regn.


REJOHN

Anbefalte innlegg

Frirhjof88 skrev:

Personlig synes jeg at jeg alltid blir våt på ryggen når jeg bærer sekk, uansett vær.

Kanskje jeg svetter ekstra mye fordi jeg er så liten og alltid skal ha så stor sekk. :wink:

hehe, svetter som pokker på ryggen selv så derfor jeg ikke impregnerer der. Om man lar være å vokse ryggen(G-1000 jakken, ikke selve ryggen=p) hjelper det å slippe ut svetten som alltid dannes der under sekken, og voksen er jo lite vits der etter som regn ikke kommer til. Etter min erfaring er i alle fall fuktighet på ryggen alltid innenfra, og da er det best å ikke ha impregnering der :-)

Lenke til kommentar
Del på andre sider

Annonse

Har du forsøkt impregnert G-1000 selv?

Yep. Tung og laaaaang tørketid i forhold til gore-tex, og langt fra like vanntett.

Bor på Nordvestlandet, så jeg er godt vant til turer i ruskevær og det som fungerer best etter min erfaring er ull innerst mot kroppen og gore-tex dress.

Klart en blir fuktig og våt er en lenge nok ute i regn i gore-tex.

Når det er kuldegrader og tørt vintervær, kan jeg være med på at G-1000 er bedre enn gore-tex.

Jeg har brukt gore-tex i 15 år og før det har jeg hatt bomullsklær, G-1000 og vadmel blant annet, samt regntøy i sekken og jeg var mer kald og våt da, enn etter at jeg begynte med gore-tex. Når jeg i 1997 fikk råd til å kjøpe min første gore-tex dress, var det en skikkelig vekker :D

Gore-tex er ikke best under alle forhold, men i slikt vær som skisseres av trådstarter fungerer det etter min erfaring best. Men for all del, du må bare få være så uenig som du bare vil, jeg vet hva som fungerer for meg.

Hvis en skal unngå å bli fuktig og våt, er å ligge i horisontal stilling på sofaen det beste :lol:

Lenke til kommentar
Del på andre sider

Jeg er ikke i utgangspunktet uenig med noen. For alle har gode argumenter, og klær i G-1000 og goretex har ganske forskjellige egenskaper, og er ment til mer eller mindre samme forholdene.

Hverken goretex eller g-1000 er perfekt. Der tror jeg vi alle kan være helt enige :lol:

Synes forøvrig fjellreven selv har en bra beskrivelse på sin side om G-1000 vs. membran: http://www.fjallraven.no/friluftsutstyr/g-1000/g-1000/g-1000-vs-membran/

["De fleste synes det er ukomfortabelt å gå i regnbukser. Det blir fuktig og klamt. Samtidig tar mange på seg en vanntett "teknisk" skalljakke i full fart når de skal ut i naturen. Men selv jakken blir for tett; membranen slipper ikke ut svetten som dannes når du beveger deg. Da er et G-1000-plagg et mye bedre alternativ, både som jakke og bukse.

Membranplagg har sine fordeler, og det er sant at disse plaggene på mange måter revolusjonerte friluftslivet. Samtidig passer de ikke like bra til alt. I sterk kulde forsvinner faktisk pusteevnen – det har med fysikkens lover å gjøre. Tøyet blir tett, stivt og knitrete. Når svetten kondenserer, dannes det et frostlag på innsiden av skallplagget. Også på varmere årstider stenges kroppsfukten inne når membranen ikke gir tilstrekkelig ventilering.

Dette er årsaken til at erfarne fjellvandrere gjerne velger plagg i G-1000. Dette materialet beskytter mot blåst og står til og med imot lette regnskurer. Samtidig gir veven god ventilering, slik at du slipper å bli våt av svette. G-1000 er mer slitesterkt enn membran. Stoffet tåler mange år med røft friluftsliv og nærkontakt med naturens skarpe kanter.

Kledd for alle årstider

Sommer, vår og høst er G-1000 et utmerket valg under alle forhold bortsett fra på dager med vedvarende regn. På slike dager kan du ta med deg et tynt regnplagg som du legger nederst i sekken når du ikke har bruk for det.

Om vinteren og i Arktis kommer nedbøren som oftest i fast, tørr form. Da gir G-1000 pålitelig beskyttelse mot snø og harde vintre, og de ventilerende egenskapene reduserer risikoen for å bli nedkjølt av vått undertøy. Dessuten er G-1000 lett å bevege seg i."]

Det å roe ned tempoet er jo en effektiv måte å redusere svettingen på. Det hjelper minst like bra som alslags pustende greier. For de som svetter mindre kan jo ganske tette plagg fungere ganske bra. Men dette tror jeg er ganske individuelt.

Jeg kan vel egentlig være enig i at i vedvarende regn er ikke g-1000 best. Men jeg holder en knapp på det når det er snakk om dagsturer med mulighet for noen regnskurer nå og da. For jeg tror at det puster bedre enn goretex, og jeg vet at en regnskur eller to preller rett av jakken. Minuset er at det veier mer, og tørker saktere. Så er det jo engang sånn at man ofte liker best det man selv har. Og det er gjerne grunnen til å man kjøpte akkurat det man har :)

Lenke til kommentar
Del på andre sider

  • 2 uker senere...

På turer med overnatting bruker jeg alltid skalljakke brynje netting mot kroppen. Da gjør det ikke noe om jeg blir våt. Plaggene binder ikke mye fuktighet uansett. Når jeg stopper tar jeg nettingen av og tar på meg Brynje artic ulltrøye, så den svette nettingen over igjen. Da tørker den sakte men sikkert, samt at jeg holder den varm. Når jeg skal gå igjen er det bare å bytte om.

Denne løsninger bruker jeg sommer og vinter. Blir det for kaldt når jeg stopper har jeg en tynn dunjakke i sekken. Blir det for varmt går jeg uten skalljakke.

Netting: http://www.brynje.no/norwegian/super_thermo_zip_polo_shirt.html

Ulltrøye: http://www.brynje.no/norwegian/arctic_zip_polo_thumb.html

Lenke til kommentar
Del på andre sider

Jeg har gått mye med tung sekk gjennom de siste 17 år.

jeg svetter alltid mye,når jeg går med sekk.

Jeg er enig med utsagnene ovenfor at det beste antrekket i de fleste tifeller er tynn ull innerst med Gore-Tex skallbekledning utterst (om du ikke kan ha med flere jakker og du skal være ute over tid). Imidlertid om sommeren er jeg tilbøyelig til å ville velge tynnbommull ytterst.

Hva angår membranjakker så er ikke en Gore-Tex en Gore-tex, og i tillegg har man andre membraner som Dermicax etc. Jeg har landet på Arc'teryx Leaf Alpha jakke, som min foretrukne.

Hva angår bukse, så foretrekker jeg bomullsbukse, med om nødvendig gore-tex gamasjer. Jeg er forøvrig en svoren tilhenger av ullsokker og Lundhaags støvler!

GOD TUR!

Lenke til kommentar
Del på andre sider

Hadde meg en tur i dag med G-1000 jakke, og det regnet som bare faen etterhvert. Regnet liksom i alle retninger samtidig, og blåste som bare juling på toppen. Fra 2-5 grader lå temperaturen på.

Jeg hadde altså tatt litt ny voks på jakken min i går kveld, siden jeg visste det kom til å regne i dag, og jakken min var blitt ganske møkkete etterhvert. Har ikke vokset den noengang, så tenkte at ett nytt lag med voks oppå det gamle skitne laget med voks som kom fra fabrikken skulle gjøre susen. Smeltet voksen inn med hårføner.

Den holdt regnet ute en stund, men etterhvert trakk den til seg vannet og ble fuktig på innsiden. En dag med noen regnskurer går helt fint fint, null problem. Men så mye som det regnet i Bergen i dag, skulle jeg heller tatt på meg mitt North Face Venture regnsett. Det synes jeg er veldig bra i regnvær. Eneste som er kjedelig med det settet er at jakken kryper litt oppover på ryggen når jeg går.

Fjellreven Tur-Jakken passer nok best når det er vær som tilsier noen regnskurer i løpet av dagen eller tørt. Og selvfølgelig når det er minusgrader eller snø. Da er den helt knall.

På bena hadde jeg en impregnert Fjellreven Keb bukse med ull under, og Bergans gamasjer. Der var jeg overraskende tørr... Nesten helt tørr faktisk :P

MEN jeg har nå merket at om jeg tar voks på mine G-1000 plagg og smelter voksen inn med hårføner, så trekker plagget mye mer vann enn om jeg bruker strykejern til å smelte inn voksen. Det virker som de små "hårene" eller "fibrene" i stoffet som står "oppover" fra G-1000 stoffet ikke legger seg ned like godt, og dermed er de mer mottakelig for vann.

Lenke til kommentar
Del på andre sider

  • 4 uker senere...
  • 2 uker senere...

Det som fungerer for meg er netting innerst, så et eller to lag med ull alt etter tykkelse, vind og hvor høyt jeg skal. Ytterst har jeg skalljakke (dermizak) og gortex bukse. På hendene har jeg fleece/vanntette hansker. Ull hals (litt av og på) og Moutain cap på hodet. Skal jeg gå i snø/myr vann så tar jeg på meg 2 par ullsokker.

I sekken har jeg liggende en tykk fleece genser eller en tykk ulljakke. Ikke ofte jeg tar det frem, men det har reddet turen min. Joda, jeg har også poncho, men den har ikke blitt tatt i bruk ennå. Neppe det beste plagget gjennom tett skog og einerkratt. Svetter mye, så jeg er aldri helt sikker på hvor fuktigheten kommer fra. Det viktigste er å ikke fryse.

Amatør? Ja, har dessverre ingen sponsorer (bortsett fra kona og min far)så det er bare utgifter med turene mine. Men turminner blir en rik av ;)

Lenke til kommentar
Del på andre sider

Hvordan fungerer egentlig disse membranjakkene når man bærer en tung ryggsekk? Der skulderstroppene og hoftebeltet klemmer jakka inn mot kroppen? Kan det føre til dårlig virkning på slike steder, slik at vann trenger fortere igjennom?

Lenke til kommentar
Del på andre sider

Hvordan fungerer egentlig disse membranjakkene når man bærer en tung ryggsekk? Der skulderstroppene og hoftebeltet klemmer jakka inn mot kroppen? Kan det føre til dårlig virkning på slike steder, slik at vann trenger fortere igjennom?

Litt OT i forhold til trådens tema, men men. Jeg er åpenbart en amatør siden jeg bruker gtx skalljakke sommer og vinter i høyfjellsterreng når det er nedbør. I min ringe erfaring fungerer membranjakke helt fint når man bærer tung sekk. Svett blir man okke som, men når regnet øser ned og vinden rusker i storsekken på vidda sørger skalljakken for at man ikke blir like raskt kald. De siste fancy, dyre goretexjakkene i grelle farger som jeg har kjøpt har heller ikke sviktet ved skulderstroppene og hoftebeltet.

Skinner solen tas jakken av. Kaldt og det blåser uten nedbør? Jakke på, åpen glidelås og alle lufteluker i bruk, tynt ullag eller netting under. Evt. på med softshellen om den har fått plass i sekken (som den ofte gjør ved fisketurer i myggtette strøk) men det blir ofte for varmt.

On topic: Det skisserte været er noe av det mer utfordrende en møter på fjellet. For min del betyr et par plussgrader og nedbør ullnetting over/under, skallbukse av en eller annen sort og en skalljakke, komplettert med tynn ull-lue, ullbuff og passende hansker på; et ullskift og et varmeplagg av en eller art i sekken.

Lenke til kommentar
Del på andre sider

Bli med i samtalen

Du kan publisere innhold nå og registrere deg senere. Hvis du har en konto, logg inn nå for å poste med kontoen din.

Gjest
Skriv svar til emnet...

×   Du har limt inn tekst med formatering.   Gjenopprett formatering

  Du kan kun bruke opp til 75 smilefjes.

×   Lenken din har blitt bygget inn på siden automatisk.   Vis som en ordinær lenke i stedet

×   Tidligere tekst har blitt gjenopprettet.   Tøm tekstverktøy

×   Du kan ikke lime inn bilder direkte. Last opp eller legg inn bilder fra URL.

×
×
  • Opprett ny...

Viktig informasjon

Ved å bruke dette nettstedet godtar du våre Bruksvilkår. Du finner våre Personvernvilkår regler her.