Gå til innhold
  • Bli medlem

Oppkjørte løyper? Hardangervidda på langs


Rabz182

Anbefalte innlegg

Hei! Vi er 3 gutter som ønsker å gå Hardangervidda på langs (Finse - haukeliseter) så snart det er løyper der! Det jeg lurer på er om det i det hele tatt blir kjørt opp løyper på den strekningen og når. Kan DNT hyttene anvendes hele vinteren, evt. når?

Lenke til kommentar
Del på andre sider

Annonse

Det kjøres så og si aldri opp løyper på strekningen. Strekningen merkes med staker i påsken, og deler av den merkes tidligere. Nesten alle hyttene i området kan brukes hele året hvis en har DNT-nøkkel. Krekkja er ikke selvbetjent og åpner først seinere på året, men det er mer naturlig å gå via Kjeldebu.

Dere bør ha ganske mye sikringsutstyr hvis dere planlegger å legge ut på denne tiden av året. Strekningen mellom hyttene er ganske lang, og dagslyset varer ikke så lenge. Dere bør være utstyrt for å sove over ute.

Lenke til kommentar
Del på andre sider

Hentet fra DNT's kart over kvista løyper:

Hardangervidda

18/2–25/4 Lægreidstølen/rv7–Tuva–Ustaoset

18/2–9/4 Gvepseborg–Helberghytta–Rjukan fjellstue–Skinnarbu, Imingfjell–Solheimstulen og

Småroi–Imingfjell–Mårbu

2/3–17/5 Finse–Krækkja–Fagerheim og Krækkja–Kjeldebu

2/3–1/5: Finse–Kjeldebu–Krossdalen–rv7 og Krækkja–Haugastøl om Ørterdalen

2/3–22/4 Tuva–Hakkesetstølen

2/3–15/4 Mårbu–Rauhelleren

2/3–9/4 Dyranut–Stigstuv–Sandhaug, Tuva–Heinseter–Rauhelleren, Våkavadet/rv7–Sandhaug–Lågaros–Mårbu

og Våkavadet/rv7–Stigstuv–Rauhelleren–Sandhaug

6/3–9/4: Steinsbøle–Kalhovd

9/3–9/4 Fagerheim–Heinseter–Sæterdalen (merket til skoggrensa øverst i dalen) og Mårbu–Kalhovd–

Helberghytta

10/3–22/4 Krækkja–Tuva–Ustaoset

10/3–15/4 Krækkja– Stigstuv

16/3–9/4 Mårbu–Rauhelleren–Solheimstulen

23/3–9/4: Middalsbu–Litlos–Sandhaug

31/3–17/5 Jøkulrunden ved Finse, om det er nok snø på breen

Lenke til kommentar
Del på andre sider

Det kjøres så og si aldri opp løyper på strekningen. Strekningen merkes med staker i påsken, og deler av den merkes tidligere. Nesten alle hyttene i området kan brukes hele året hvis en har DNT-nøkkel. Krekkja er ikke selvbetjent og åpner først seinere på året, men det er mer naturlig å gå via Kjeldebu.

Dere bør ha ganske mye sikringsutstyr hvis dere planlegger å legge ut på denne tiden av året. Strekningen mellom hyttene er ganske lang, og dagslyset varer ikke så lenge. Dere bør være utstyrt for å sove over ute.

Betyr dette at vi må regne med å lage våre egne spor med mindre vi venter til det har blitt litt tråkka opp av påskefolket? Er det mulig å finne ut når strekningen tidligst er ferdig-kvista? Hva tenker du på mtp sikringsutstyr? Vi er alle i god form og har gått mye på ski. Vi håper på å dele opp hytteovernatting og teltovernatting 50/50, så vi er utstyrt for å sove ute også.

Lurer på om det er greit å gå med vanlig langrennski på vidda i februar/starten av mars. Har hørt folk snakke om at det ikke er vits å investere i fjellski på den turen. Har ikke lyst til å gå med snø til låra.

Lenke til kommentar
Del på andre sider

Stikking av vinterløyper blir gjort med skuter. Utover det blir ikke løypene vedlikeholdt. Kontakt DNT Oslo og omegn, som har ansvaret for løypene nordover fra Haukeliseter.

Langrennski er håpløst, til dels farlig, ved vanlige vinterforhold. Det er ikke solid nok.

Lenke til kommentar
Del på andre sider

Man bruker i allefall et par dager over vidda (normalt fire). På den tiden kan værmeldingen ha endret seg. Jeg har på en og samme tur brukt feller, tørrsmøring, våt smøring, klister og ingen smøring. Da går det ikke så fort. Når det er vindblåst skare og blåsvix-føre går det nesten like fort som i løypene, hvis stakene er oppe. Da går også vanlige langrennsski greit.

Er det isskare vil det være farlig å kjøre ned fra Store Nup mot Haugastøl med langrennsski og pulk, samt noen andre kortere bakker på strekningen. Under normale forhold vil det bare ta mye lengre tid.

Med "sikringsutstyr" mener jeg alt som gjør turen sikrere. At dere er flere betyr mye. Telt og overnattingsutstyr gjør det også mye sikrere enn å "måtte" nå en hytte. Bruker dere vanlige lanngrennsski kan det være lurt å ta med en ekstra ski, og noe utstyr til å reparere bindinger med, i tillegg til en ekstra stav.

Dere bør absolutt dra så lenge værvarslet er ok, men bruk litt tid på å sette dere inn i hvilke problemer dere kan støte på. Les f.eks. noen turrapporter her på forumet. Det er tydelig at dere ikke har spesielt mye erfaring med vinterfjellet (tråkkete spor pleier sjeldent vare mange timene på fjellet før de blåser igjen).

Lenke til kommentar
Del på andre sider

Jeg gikk denne distansen vinteren for 2 år siden. En av dagsetappene gikk mitt følge ca 1 time etter et annet følge på 6 pers med 2 pulker. Vi møtte igjen følget på kvelden, men utover det så så vi ikke antydning til at noen hadde gått foran oss på turen. Begge gruppene hadde fulgt stakinga.

Været var helt ok, ikke spesielt tøft, men heller ikke spesielt fint. I perioder var sikten så dårlig at vi ikke så fra den ene staken til den andre - vind og snø. Dette løste vi med å sende en "speider" med tau i den retningen vi antok neste stake var. Tre kraftige rykk i tauet var beskjed om at neste stake var observert og resten av gjengen fulgte tauet.

Selv om det andre turfølge hadde gått i samme "spor" som oss, opplevde vi periodevis å ha snø midt på lårene.

Jeg vil ikke skremme noen, for turen over vidda er knallfin. Men hvis dere ikke er vant med å brøyte løyper, eller gå i fjellet, så vær oppmerksom på at det ikke nødvendigvis er silkeføre på Hardangervidda. Til orientering så er både Hardangervidda (RV-7) og Haukelifjell (E-134) regelmessig stengt på grunn av dårlig vær om vinteren.

Jeg ville kanskje ha startet med å bli litt bedre fjellvant før jeg la i vei? Og også vurdert å investere i skikkelig utstyr. Langrennsski (fyrstikker) er ikke noe som jeg ville ha gått med.

Lenke til kommentar
Del på andre sider

Jeg har også gått på Hardangervidda der vi ble kjørt forbi av noen, men et par minutter senere var sporet borte og måtte vi igjen brøyte spor gjennom 40 cm snø.

Hvis du vil gå en lang tur på fjellet på langrennski er kanskje trolloypa mer egnet. Den blir ofte kjørt opp. Men også der kan du selvfølgelig oppleve at sporet blåser bort og at du må vasse gjennom mye snø. På slike dager er nok fjellski bedre.

Etter m in mening er lette langrennski på fjellet mer egnet til dagsturer enn til langturer. På en dagstur er det lettere å stole på værvarsel. Min mann har også en gang med fint påskeføre gått på lette (gamle)ski og ødelagt en binding. Da ble han nødt til å kjøre nedover med bare ett bein fast i skien. Ikke spesielt trygt. Så som de andre sier: ta med ekstra ski er en god ide. Men jeg skulle bare kjøpe ordentlige fjellski.

Lenke til kommentar
Del på andre sider

På en ca. 12 mils rute fra Finse til Haukeliseter er det bare en ting som gjelder, og det er fjellski (evt. truger: var en gærning som gikk på truger over vidda for en tid tilbake). Det er flere partier hvor det kan være mye løssnø, særlig når dere nærmer dere Haukeliseter.

Gærningen :lol:https://www.fjellforum.no/index.php?app=forums&module=forums&controller=topic&id=7794&highlight=hardangervidda+truger

Lenke til kommentar
Del på andre sider

Tusen takk for gode og hjelpsomme svar! Skjønner nå at det er fjellski som gjelder. Setter fortsatt veldig stor pris på all info og tips ang. denne turen!

Vi kommer til å planlegge turen veldig nøye og godt, alt fra værforhold til primus i minusgrader, så forhåpentligvis vil risikoen for turen være minimal. Når det er sagt så er vi også gira på en krevende tur med litt utfordringer, gjerne så fort som mulig. Noen som har forslag til ca dato som er lurt å dra ut? (Må være før påske).

Lenke til kommentar
Del på andre sider

Hva med å "tørrtrene" noe mer i nærmere omgivelser? Du skriver ikke mye om erfaringsnivået på vintertid eller hvor du holder til, men en god idé ville kanskje vært å ta noen mil på fjellski i "marka" med turkameratene dine, sette opp telt til overnatting, lage mat med nyinnkjøpt primus osv. for å få innarbeidet rutinene. Da er det også lettere å se om det er noe som mangler, ting dere ikke har tenkt på, utstyr som kan forbedres osv. Og hvis alt går til helvete er dere ikke langt hjemmefra.

Lenke til kommentar
Del på andre sider

Kære Rabz182

En kammerat og jeg har været på tur i / på Hardangervidda nogle gange - og oplevet alt fra storm (orkanstyrke vindstød på 33 m/s), til kulde - 29,7 grader celcius til fremragende solskinsvejr i påsken med ingen vind (oh yeah).

Vi har gået i opkørt spor (fordi andre har gået før os og sporet ikke var blæst til), i 20 cm sne (laaangsomt spor) uden skyggen af en kvistet rute, på knaldhård is, med feller, uden feller, med smøring, uden smøring :-) Vi har fået ødelagt en enkelt ski (heldigvis lige uden for Finse), gået med rygsæk og pulk (sidste er at foretrække!). Og næsten hver gang har vi ikke set skyggen af andre mennesker. Sidste tur mødte vi fx en gruppe på 3 franskmænd den første dag, en hundeslædekører den anden, men så ellers ingen andre de næste 4 dage. Kun i påsken har vi oplevet lidt flere mennesker.

Området er FANTASTISK, store vidder med udsyn fra 50 km til udsyn til 5 m (hvis det blæser op). At gå fra hytte til hytte uden minimum fjeldski, sovepose, liggeunderlag, et telt og en spade er dog dumdristigt. I kan jo deles om udstyret, så bliver det ikke så meget mere.

Men med en smule fornuft bliver det med garanti en god, uforglemmelig tur.

God tur.

Vh
Jakob

Du kan evt. se vores tidligere ture her:

http://www.fjellforum.no/topic/9029-not-hardangervidda-feb-2008/?hl=hardangervidda

http://www.fjellforum.no/topic/13056-hardangervidda-2009/?hl=hardangervidda

http://www.fjellforum.no/topic/19509-danskerne-p%C3%A5-hardangervidda-2011/?hl=hardangervidda

 

Lenke til kommentar
Del på andre sider

Hva med å "tørrtrene" noe mer i nærmere omgivelser? Du skriver ikke mye om erfaringsnivået på vintertid eller hvor du holder til, men en god idé ville kanskje vært å ta noen mil på fjellski i "marka" med turkameratene dine, sette opp telt til overnatting, lage mat med nyinnkjøpt primus osv. for å få innarbeidet rutinene. Da er det også lettere å se om det er noe som mangler, ting dere ikke har tenkt på, utstyr som kan forbedres osv. Og hvis alt går til helvete er dere ikke langt hjemmefra.

Dette er ingen dum idé. Skal høre med gutta..er ikke dumt med en testtur før vidda. Erfaringsnivået vårt på vidda er ca 0, men vi har vært mye ute på vinterstid, bare ingen ekspedisjonsturer. Vi er 20 år gamle og holder til i Tønsberg-området.

Kære Rabz182

En kammerat og jeg har været på tur i / på Hardangervidda nogle gange - og oplevet alt fra storm (orkanstyrke vindstød på 33 m/s), til kulde - 29,7 grader celcius til fremragende solskinsvejr i påsken med ingen vind (oh yeah).

Vi har gået i opkørt spor (fordi andre har gået før os og sporet ikke var blæst til), i 20 cm sne (laaangsomt spor) uden skyggen af en kvistet rute, på knaldhård is, med feller, uden feller, med smøring, uden smøring :mrgreen: Vi har fået ødelagt en enkelt ski (heldigvis lige uden for Finse), gået med rygsæk og pulk (sidste er at foretrække!). Og næsten hver gang har vi ikke set skyggen af andre mennesker. Sidste tur mødte vi fx en gruppe på 3 franskmænd den første dag, en hundeslædekører den anden, men så ellers ingen andre de næste 4 dage. Kun i påsken har vi oplevet lidt flere mennesker.

Området er FANTASTISK, store vidder med udsyn fra 50 km til udsyn til 5 m (hvis det blæser op). At gå fra hytte til hytte uden minimum fjeldski, sovepose, liggeunderlag, et telt og en spade er dog dumdristigt. I kan jo deles om udstyret, så bliver det ikke så meget mere.

Men med en smule fornuft bliver det med garanti en god, uforglemmelig tur.

God tur.

Vh

Jakob

Du kan evt. se vores tidligere ture her:

https://www.fjellforum.no/index.php?app=forums&module=forums&controller=topic&id=24626&highlight=

https://www.fjellforum.no/index.php?app=forums&module=forums&controller=topic&id=11362&highlight=

https://www.fjellforum.no/index.php?app=forums&module=forums&controller=topic&id=16261&highlight=

Takk for info! Ser at hardangervidda kan by på det meste. Håper veldig på å få til turen i år før påske. Tar med kamera, penn og papir, så blir det forhåpentligvis en turrapport fra meg også snart! Har allerede lest om turene deres, veldig interessant og lærerikt. Turrapportene dine har vært med å inspirere oss til å gå denne turen! :?

Lenke til kommentar
Del på andre sider

Bli med i samtalen

Du kan publisere innhold nå og registrere deg senere. Hvis du har en konto, logg inn nå for å poste med kontoen din.

Gjest
Skriv svar til emnet...

×   Du har limt inn tekst med formatering.   Gjenopprett formatering

  Du kan kun bruke opp til 75 smilefjes.

×   Lenken din har blitt bygget inn på siden automatisk.   Vis som en ordinær lenke i stedet

×   Tidligere tekst har blitt gjenopprettet.   Tøm tekstverktøy

×   Du kan ikke lime inn bilder direkte. Last opp eller legg inn bilder fra URL.

×
×
  • Opprett ny...

Viktig informasjon

Ved å bruke dette nettstedet godtar du våre Bruksvilkår. Du finner våre Personvernvilkår regler her.