Gå til innhold
  • Bli medlem

Visste du at..........?


larka

Anbefalte innlegg

Femunden var nest største innsjø i Norge fram til Røssvatnet ble regulert i 1957?

Samefolkets dag er 6. februar?

Austfonna på Nordaustlandet på Svalbard er den største isbreen i Europa?

Isbjørnen var i fare for å bli utrydda etter den andre verdenskrigen?

En voksen ærfugl trenger opptil 1/4 av den maten et menneske trenger?

Mardalsfossen, en foss i vassdraget Mardøla, har et fall på 655 meter?

Ei nautisk mil er omkretsen til Jorda ved polene delt på 360 grader og deretter på 60 minutt, altså 1852 meter?

Selje noen steder blei brukt som palme på palmesøndag?

Porsanger kommune i Finnmark heter Porsáŋggu gielda på samisk og Porsangin komuuni på kvensk?

Blodkarene til en blåhval er så store at et menneske kunne svømme der?

Tusenbein har ikke tusen bein. Antallet varierer fra 11par til 375par(altså 22 - 750bein)

Vet du noe som andre kanskje ikke vet? Kunne vært artig om folk kunne bidra med enten nyttige eller finurlige opplysninger om dette og hint. Gjerne relatert til friluftsliv selvfølgelig.

Lenke til kommentar
Del på andre sider

Annonse
Austfonna på Nordaustlandet på Svalbard er den største isbreen i Europa?

Var sikker på at det var Vatnajökull, men etter å ha sjekka det opp (måtte jo det;) så ser jeg at Austfonna er størst i areal, mens Vatnajökull er størst i volum.

Litt annen info som sikkert noen vet; Hornindalsvatnet er verdens 12 dypeste innsjø med sine 514 meter. Mjøsa, Salsvatn og Tinnsjø er også inne på topp 23 lista.

Lenke til kommentar
Del på andre sider

Visste du at:

- Kjøttmeishunnen velger den hannen som er best til å synge og til å forsvare reviret sitt, men parrer seg villig med de fleste hannene i nabolaget.

- Sommerfuglen Admiral ruser seg på gjæret nedfallsfrukt og blir så ruset at den nesten ikke klarer å fly. Den kan, i følge diverse literatur i min bokhylle, ikke overvintre i Norge. Jeg fant en gang et eksemplar i en gammel tysk bunker ved Lindesnes, i april, og den hadde overvintret her. Den levde så på mitt gutterom, fóret på honningvann, fra april til slutten av mai da den ble sluppet ut i sommersolen.

Lenke til kommentar
Del på andre sider

Nidelva er på sitt djupeste ved Hyttfossen i Klæbu med 99 m og er med dette landets djupeste elv.

Øya Silda i Loppa (48 km²) har ingen fastboende, og er dermed landets største øde øy.

Den største innsjøen som ligger på ei øy er Skogsfjordvatn på Ringvassøy i Karlsøy kommune (13,62 km²).

Gjuvvatnet, Lom, ligger på 1837 meter og er med dette det vatnet som ligger høyest over havet i Norge. Det er 0,46 km² stort. Det finnes likevel et par-tre andre mindre namnlause dammer (under 0,01 km²) på høyder over dette. To av disse ligger også i Lom, mens den dammen som ligger aller høyest finner en på 1995 moh. ved Tjørnsholtind i Vågå kommune.

Andørja (Ibestad kommune, Troms) er Norges fjellrikeste øy. Her ligger også Skandianvias høyeste fjell utenom fastlandet, nemlig Langelitind på 1277 m.o.h. For å finne det nest høyeste må vi til Møysalen på Hinnøya (1262 m.o.h.). Men dersom en også inkluderer Jan Mayen, blir Beerenberg (2277 moh.) en klar vinnar.

Lenke til kommentar
Del på andre sider

... at elefanten bruker reservesnabelen til å sjekke kvaliteten på maten. I likhet med oss menneskelige "okser" er elefantens snurrebass et følsomt instrument, men i motsetning til flertallet av oss er den i stand til å la den slepe i gresset og utnytter de fordeler det gir. :D

Lenke til kommentar
Del på andre sider

Da jeg var liten fikk jeg ofte høre at hvis jeg rørte fugleegg eller unger så ville ikke fuglemora ha dem lenger.

Hvilken mor ville vel forlate ungen sin bare fordi den luktet litt mistenkelig?

Sannheten er at fugler som hekker i trær ikke passer like godt på eggene sine som fugler som hekker på bakken.

Legger du f.eks. et trosteegg på kanten av reiret så vil trostemora sansynligvis skubbe egget utfor kanten, men hvis du legger et egg ved siden av et andereir så vil andemora forsøke å hente egget inn i reiret igjen. Til og med en pingpongball, eller en eggelignende gjenstand med fine farger, vil høyst sansynlig havne i reiret.

Legger du f.eks. et gråmåkeegg like ved siden av et hettemåkereir så vil hettemåken hente egget inn i reiret sitt, og skulle det bli for trangt så vil den prioritere det største egget og gjerne la et av sine egne havne på utsiden.

Afrika:

Hos strutsen er det hunnen som legger eggene, men hannen som ruger dem ut og passer på ungene. Hvis en struts med en ungeflokk møter en annen struts med sin ungeflokk så vil de to strutsehannene slost om ungene og seierherren tar med seg alle sammen. Det er derfor ikke uvanlig å se struts med en ungeflokk på over 100 kyllinger. Overlevelsesmulighetene er kanskje større i en stor flokk enn i en liten.

Lenke til kommentar
Del på andre sider

... at elefanten bruker reservesnabelen til å sjekke kvaliteten på maten. I likhet med oss menneskelige "okser" er elefantens snurrebass et følsomt instrument, men i motsetning til flertallet av oss er den i stand til å la den slepe i gresset og utnytter de fordeler det gir. :)

Sikker på at det ikke er en smart måte å klø seg på? (Vi vet jo alle at det er godt å klø seg i skrevet en gang i mellom...)

Lenke til kommentar
Del på andre sider

En rask rundspørring blant bekjente, kollega på jobben og skolebarn ved min sønns skole viser at nesten ingen vet forskjell på bier veps og blomsterfluer. De fleste kjente igjen humla. Mange voksne mente også at bier var et problem om sommeren. De svermet rundt spisebordet når de satt ute og spiste og de surret rundt små barn som spiste is eller andre søte ting. De anså faren for å bli stukket som stor.

Sannheten er at de aller fleste aldri får nærkontakt med bier, men veps er et langt større problem. Hvert år dør en til to personer av vepsestikk her i landet, mens dødsfall på grunn av huggormbitt er svært skjeldent. Likevel er folk reddere for huggorm enn for veps.

Veps:

http://www.norskskadedyrkontroll.as/veps.html

Vepsen er et rovinnsekt, bygger bol av papir og spiser stort sett alt den kommer over. Søte ting, kjøtt, fisk og andre innsekter. Andre innsekter blir ofte angrepet i luften, stukket, drept og partert. Deretter tar vepsen offeret med seg tilbake til bolet som mat for seg og avkommet. Vepsen kan stikke så mye den vil. Alle vepser untatt dronnigen dør om høsten. Dronningen overvintrer og starter et nytt bol neste vår.

Bier:

http://en.wikipedia.org/wiki/Western_honey_bee

Bier eller honningbier er små, oftest brune, lever i store samfunn på opp til femti tusen individer, er vegeterianere, bygger ikke bol, men store vokskaker som ofte hjemmes inne i hule trær, husvegger eller bikuber. De lever av pollen og plantenektar som de omdanner til honning. Biene styres av en dronning som bestemmer alt i bisamfunnet. Biens liv går gjennom flere faser. Rett etter fødselen har den noen døgn som ryddebie, så noen døgn som "barnepleier", så noen døyn som vaktbie (militærtjeneste) og til slutt resten av sitt liv som trekkbie (honningsamler). Alle arbeidsbiene er hunnkjønn og har både en far og en mor. Dronene er hannkjønn og er født fra et ubefruktet egg. De har altså ingen far, bare en mor. Litt ut på høsten når det ikke lenger er bruk for dronene til paring av nye dronninger blir alle dronene kastet ut av bikuba for å dø.

Det er stort sett bare vaktbiene som stikker og det gjør de kun for å beskytte bikuba. De stikker bare en gang og så dør de. Biene oppsøker ikke frokostbordet eller iskremen din, men konsentrerer seg bare om å finne blomster. De flyr ut og samler nektar helt til vingene er utslitt og da faller de ned og dør.

Biene overvintrer i kuba hvor de sitter tett sammen i en klase, spiser honning, eller sukker hvis birøkteren har høstet all honningen, og holder varmen så godt de kan.

Hvis det blir for trangt i kuba så tar dronninga med seg ca. halvparten av biene og flyr ut på leting etter et nytt sted å slå seg ned. Da kan du oppleve å finne en stor klase med bier hengende i en busk i hagen.¨Dette kalles sverming. En slik sverm er helt ufarlig siden den ikke har med seg vaktbier. De biene som er igjen i kuba lager seg bare en ny dronning og så er alt som før.

Bier kan kanskje sammenlignes med en sau, og vepsen med en ulv.

Honningbier finner ikke i naturlig vill tilstand nord for Skagerak. I Norge finnes det også villbier, men disse lever bare enkeltvis og legger ofte eggene sine enkeltvis i huller i jorden. Disse villbiene kan ikke stikke.

Humle:

http://www.veps-info.no/generelt-om-humler-bombus-sp.html

Humla kan vel betegnes som insektverdens bombefly. Stor og tung. Derav navnet "Bombus bombus". Den er vegeterianer og lager bol i hule trær, husvegger eller hull i jorda. De lager en veldig søt honning som i vikingetiden ble brukt til å lage mjød av. Humla er en godmodig skapning som ofte dyrkes frem i fangenskap og brukes til å bestøve grønnsaksplanter i drivhus. Humla lever og overvintrer som vepsen, bortsett fra at den ikke er et rovinnsekt. Humla stikker stort sett bare hvis du begynner å grave i humlebolet.

Blomsterfluer:

http://no.wikipedia.org/wiki/Blomsterfluer

Blomsterfluer er nektarspisende fluer som har fargemønster som minner om veps. Dette er bare kamuflasje. Dette er bare fluer og de kan derfor ikke stikke.

En liten leksjon i folkeopplysningens navn for de som hadde tålmodighet nok til å lese hele greia.

Lenke til kommentar
Del på andre sider

Bli med i samtalen

Du kan publisere innhold nå og registrere deg senere. Hvis du har en konto, logg inn nå for å poste med kontoen din.

Gjest
Skriv svar til emnet...

×   Du har limt inn tekst med formatering.   Gjenopprett formatering

  Du kan kun bruke opp til 75 smilefjes.

×   Lenken din har blitt bygget inn på siden automatisk.   Vis som en ordinær lenke i stedet

×   Tidligere tekst har blitt gjenopprettet.   Tøm tekstverktøy

×   Du kan ikke lime inn bilder direkte. Last opp eller legg inn bilder fra URL.

  • Hvem er aktive   0 medlemmer

    • Ingen innloggede medlemmer aktive
×
×
  • Opprett ny...

Viktig informasjon

Ved å bruke dette nettstedet godtar du våre Bruksvilkår. Du finner våre Personvernvilkår regler her.