Gå til innhold
Bjørn-Ivar

Er soloturer farligere enn “gruppetrygghet”

Anbefalte innlegg

Jeg har blitt fortalt at det å reise på soloturer er mye farligere enn å reise sammen med andre. Høres kanskje logisk ut, men er det egentlig det?

Når jeg er på tur alene utviser jeg en større forsiktighet enn når jeg er sammen med andre, simpelthen fordi et benbrudd eller andre skader som gjør det vanskelig å bevege seg; og i ekstreme situasjoner være fatale.

Når man er på solotur er man ikke avhengig av andre eller må tilpasse seg det svakeste ledd. 4 personer på tur, flerdobler muligheten for at en blir skadet. Et ufrivillig stopp i dårlig vær kan forårsake forfrysninger etc.

Når man går i terreng med bratte stigninger, er sjansene for at steiner løsner og faller ned på andre vesentlig større enn om man går alene.

Man kan risikere at man havner i en gruppe der man er det svake ledd. Med mindre turfølget holder tett avstand, kan man fort komme bort fra hverandre og det vet man at ofte skjer. Har man ikke full kontroll over kart/kompass og hvor man befinner seg, kan man ligge tynt an. Er man alene tar man naturlig nok et større ansvar i så måte.

Går man i grupper er det fort gjort at man bare følger etter og er mindre oppmerksom på farer, enn hvis man er overlatt til seg selv.

Ofte kan man la seg påvirke til å gå mer risikofylte ruter når man går i grupper. Det kan være vanskelig å innrømme at man er ukomfortabel med vanskelighetsgraden av rutevalget, og ønsker å gå rundt

Får man et illebefinnende og besvimer, kan selvfølgelig en turkamerat være avgjørende for om man overlever, samtidig er man ofte så langt vekk fra sivilisasjon at hjelpen ikke når frem i tide allikevel.

Setter det kanskje litt på spissen her, men hvordan er det med dere; drar dere kun på tur sammen med andre, eller også alene? Eventuelt hvorfor ikke alene på tur? Tar du noen forholdsregler når du er alene? Har du noen gang opplevd en vanskelig/farlig situasjon som det hadde vært fordel å være to om?

Del dette innlegget


Lenke til innlegg
Del på andre sider

Enig i mange av vurderingene til trådstarter. Drar selv mye på tur alene, ellers drar jeg stort sett med en kamerat (Fimax her på FF). Vi to kjenner hverandre godt og vet hva vi kan forvente av hverandre.

Ellers har jeg hatt en del turer/ukesvandringer med samboer, det er også meget bra.

Jeg er ikke spesielt glad i å dra på turer i en større gruppe, men dette kommer selvsagt an på hva slags tur som er tenkt.

Turer med flere barn og voksne er også fint, men da er selvsagt turen på barnas premisser.

Har heldigvis ikke hatt alvorlige uhell/ulykker på aleneturer. Tror nok det er en større årvåkenhet/skjerpethet når man drar alene.

Del dette innlegget


Lenke til innlegg
Del på andre sider

Har dratt stort sett på soloturer jeg også, å værtfall første turene når man peser å smaker blod å kanskje et kne nekter å fortsette før det får en pause, så tenker man jo ofte at her er jeg ja, uten mobildekning, uten "spot" eller noenting på et fjell hvor svært få går, med mat for bare to dager...

Hva gjør jeg om jeg presterer å ødelegge meg?

1 stk Solo = svært utsatt om noe skulle skje, om man er utenfor dekning..

6 stk = høy sansynlighet for å ikke nå målet eller turen må avbrytes eller at "det svakeste ledd" blir en liten irritasjon

2 stk i samme fysikk = perfekt...

Tror jeg da, om man nå VIL dra sammen med andre...

For mange, meg inkludert så er det å dra solo av og til en stor del av poenget...

Men skulle gjerne hatt et fast turfølge...

Ettermiddagene blir litt vell lange om fisken ikke biter... :lol:

Del dette innlegget


Lenke til innlegg
Del på andre sider

Jeg anbefaler trådstarter å lese og tenke gjennom Nils Fårlunds fjellvettråd. Da kan du trygt vandre i fjellet alene.

1. Har du utholdenhet nok for turen?

2. Unngå skredfarlig lende!

3. Er værforholdene lagelig?

4. Velg utrustning etter vær og føre

5. Spør fjellvante om råd

6. Lær deg å orientere

7. Gå alene - ja, om du er fjellvant

8. Gjør veivalg etter vær, føre og isforhold

9. Søk ly i tide - husk spade og søkestang!

10. Vurder isen på vann og vassdrag

Del dette innlegget


Lenke til innlegg
Del på andre sider

Leste nettopp i SAS survival av John Viseman: å reise tre i lag kan være uheldig siden det kan ofte bli slik at to stemmer ned den ene. og det er ikke alltid like morsomt og være den ene.

Del dette innlegget


Lenke til innlegg
Del på andre sider

Går mye alene, men er mer komfortabel enn i gamle dager, da jeg alltid har med nødpeilesender i sekken, SPOT. Har innsett at det er en sjanse for å tråkke over og slikt, og uten SPOT vil selv et så lite uhell kunne få store konsekvenser, dersom det ikke er mobildekning.

Slår man seg derimot bevisstløs, kan jo ingen sender hjelpe. Det innser jeg.

Del dette innlegget


Lenke til innlegg
Del på andre sider
Leste nettopp i SAS survival av John Viseman: å reise tre i lag kan være uheldig siden det kan ofte bli slik at to stemmer ned den ene. og det er ikke alltid like morsomt og være den ene.

Snodig, jeg har alltid hørt det motsatte. Tredjemann er alltid "tie-breaker", slik at man aldri kommer i en situasjon hvor man bare er helt uenig. Klart det ikke er gøy å være den som blir nedstemt, og hvis man alltid blir nedstemt så er det kanskje på tide men en reality-check... :)

Del dette innlegget


Lenke til innlegg
Del på andre sider

Interessant problemstilling. Lengre soloturer fordrer i alle fall mer av nødutstyr (spot, satelittlf el.), siden det ikke er noen som kan dra etter hjelp.

Et annet moment er at man nødvendigvis må bære tyngre når man er alene. Man kan ikke dele på brenner, telt og annet utstyr. Større tyngde reduserer sikkerheten.

Del dette innlegget


Lenke til innlegg
Del på andre sider
Et annet moment er at man nødvendigvis må bære tyngre når man er alene. Man kan ikke dele på brenner, telt og annet utstyr.

Interessant emne dette og synes jeg. Leste dette og var helt enig og så prøvde jeg å tenke igjennom hva som ble lettere. Telt - check. Brenner - check. eeeeh... Hmmmm... Førstehjelp - litt kanskje? Kamera - check. Kniv kanskje? Er egentlig ikke så voldsomt mye som er blir lettere. Spesielt hvis man allerede har lettet mye på vekten tror jeg. Tror kanskje sekken min hadde blitt 500g tyngre hvis jeg hadde gått ut uten kona. Kanskje.

Del dette innlegget


Lenke til innlegg
Del på andre sider
Gjest Pikachu

Jeg har vært på tur mons alene langt huinnande inn i fjellheimen flere ganger. Både jakt-, isfiske- og fisketurer. Har aldri hatt problemer på de turene.

På slike langturer er det en selvfølge å ha med overlevelsesutstyr som telt, sovepose og fjellduk i tillegg til avtalt hjemkomsttidspunkt. Dersom man skader seg klarer man forhåpentligvis å karre seg inn i påsan og så overlever man forhåpentligvis fram til man blir etterlyst og funnet.

På jaktturer liker jeg også veldig godt å gå alene. Selvfølgelig kan man skade seg oppe i ura når man ser etter fjellrypa, men man slipper å forholde seg til kompisene når man skal skyte. Våpensikkerheten øker nok når man er alene på jakt.

Del dette innlegget


Lenke til innlegg
Del på andre sider

Du har et poeng. Jeg er også mye mer forsikt når jeg er på tur alene. Det er også litt kjedelig, siden jeg har høydeskrekk og når jeg er alene snur jeg ofte før jeg hadde snudd om jeg var sammen med noen. Jeg tar også mer hensyn ved å krysse bekker, går heller over bunnen mellom steinene enn å komme over tørrskodd over noen vanskelige store stein.

Å gå i gruppe fungerer bare når man lar den svakeste bestemme tempoet. Men det kan hende at den svakeste ikke har fysikk nok til turen og egentlig ikke hører hjemme på turen. Da blir det litt kjedelig for resten av gruppen. Men hvis alle har passe fysikk, er det bare å passe på hverandre, se seg om med jevne mellomrom for å se om den bak fortsatt henger på.

Del dette innlegget


Lenke til innlegg
Del på andre sider

Enig med mye av det du skrev i begynnelsen! Jo flere som er med på turen, jo mer sannsynlig er det at noen blir skadet, og visst gruppen er veldig forskjellig blir det ofte kjipt både for de som må vente hele tiden, og de som er svakeste leddet. Når en går alene er det enda viktigere med sikkerhetsutstyr! Sammen med andre er det ofte mer sosialt og en kan dele opplevelsene med andre, mens når en er alene kan en nyte opplevelsene i fred og ro.

Jeg går både sammen med andre, og alene, selv om ikke alltid de hjemme er så glad for det. Bruker da en spot som beroliger dem, det virker!

Men ved f.eks. en hodeskade der en ikke har mulighet til å varsle etter hjelp, har du helt klart et stort problem når du er alene... :mrgreen:

Del dette innlegget


Lenke til innlegg
Del på andre sider

Jeg har selv smakt på tankene til trådstarter etterhvert som jeg blir eldre , er passert 40 nå så da er man jo også inne i en såkaldt farlig alder.

Men.....jeg elsker faktisk å gå alene på tur fordi jeg får en helt spesiell ro og sanser bedre. Jeg er sosial resten av året slik at de turene jeg tar alene er rekreasjon.

Livet er farlig og man vil før eller siden dø av det , men hvis man elsker noe så mener jeg man kan unne seg en liten risiko.

Selvfølgelig er det ikke noe jeg liker å tenke på mens jeg går så derfor glemmer jeg den tanken. Jeg kjører også motorsykkel som sikkert er farligere enn å gå på tur alene.

Av erfaring synes jeg at 3 stk ikke er en god ting men 4-5 kan være greit om alle er flinke til å svelge kameler :mrgreen:

Del dette innlegget


Lenke til innlegg
Del på andre sider

Livet er farlig og man vil før eller siden dø av det , men hvis man elsker noe så mener jeg man kan unne seg en liten risiko.

Selvfølgelig er det ikke noe jeg liker å tenke på mens jeg går så derfor glemmer jeg den tanken.

Helt enig i dette! En må stort sett være villig til å risikere noe og ta sjanser for å oppleve det som virkelig sitter spor, og da er det som oftes verdt det! Så da er det bare til å ikke tenke på risikoen, men samtidig forberede seg godt for å prøve å minimere den mest mulig :mrgreen:

Del dette innlegget


Lenke til innlegg
Del på andre sider
Jeg anskaffet meg en Spot for et par uker siden, og det ga en fin opplevelse. Ikke det at jeg har fått bruk for den enda, men det beroliger de der hjemme, og gir meg mer frihet :shock:

Hvis man har folk hjemme som er bekymret så kan en sånn Spot gjøre at alle kan slappe litt mer av. De kan følge med, og du kan vite at ikke de sitter der og er redde. Noe av poenget med tur er jo å slippe bekymringer.

Del dette innlegget


Lenke til innlegg
Del på andre sider
Jeg anskaffet meg en Spot for et par uker siden, og det ga en fin opplevelse. Ikke det at jeg har fått bruk for den enda, men det beroliger de der hjemme, og gir meg mer frihet :shock:

Har vurdert å få meg en Spot selv. Hvor kjøpte du den og til hvilken pris?

On topic så går jeg selv mye alene og føler jeg kommer tettere på naturen på den måten. Er absolutt ikke noe gla i å gå i større grupper men to gode venner som kjenne hverande godt vil jeg kanskje si er det tryggeste. Men igjen, ingenting er som å være totalt alene langt fra folk i flott natur.

Del dette innlegget


Lenke til innlegg
Del på andre sider

Jeg kjøpte den på Komplett Fritid for tre uker siden. Da var den på salg til 1.540,-. Ser at den ligger på kr 1.990 i skrivende stund, http://komplettfritid.no/product/spot-2-gps-sender

I tillegg så må man ha et abonnement på findmespot.com. Det koster €99,- pr år og inkluderer muligheten til å tilkalle hjelp. I tillegg så valgte jeg 'track prgress' så de hjemme kan følge med på hvor jeg beveger meg samt sms bundle og GEOS Member Rescue Benefit og totalt ble det plutselig €169,- :shock: Men det er en liten pris å betale både for sikkerhet og det at de hjemme kan senke skuldrene.

Del dette innlegget


Lenke til innlegg
Del på andre sider
On topic så går jeg selv mye alene og føler jeg kommer tettere på naturen på den måten..

En er som ingen, to er som ti. Skal man ha den minste nubbesjanse til å komme innpå ville dyr, så må¨man gå alene. Er det flere enn en person med på turen, så blir det alltid prat og støy som skremmer vekk alle ville dyr. Å gå alene eller sammen med noen er som natt og dag.

Del dette innlegget


Lenke til innlegg
Del på andre sider
Gjest Pikachu

En er som ingen, to er som ti. Skal man ha den minste nubbesjanse til å komme innpå ville dyr, så må¨man gå alene. Er det flere enn en person med på turen, så blir det alltid prat og støy som skremmer vekk alle ville dyr. Å gå alene eller sammen med noen er som natt og dag.

Det er ikke helt sant. Jeg og en til gikk på tur i lag i sommer og ved en tilfeldighet kom vi 4 meter innpå jerven!

Del dette innlegget


Lenke til innlegg
Del på andre sider

Jeg har EN turkompis,og bare EN.

Grunnen til det,er at vi er ganske like fysisk annlagt,

og vi har tålmoodighet med hverandre om en av oss må ta pauser ol.

Jeg har flere ganger opplevd å dratt på tur med mange folk,og det ender nesten alltid med at jeg blir gående bakerst :D

Men så er det jo selvfølgelig tryggere med flere folk, i tilfelle noen skulle være uheldige og bli alvorlig skadet.

Del dette innlegget


Lenke til innlegg
Del på andre sider

Det som jeg tror ikke er nevnt enda, er at det ofte går tregere i grupper. Var det slik at man måtte regne 5 min. ekstra per time for hver person mer? Det er alltid vel noen som må skifte klær, gå på do osv. Det faktum at man ikke kan være så effektiv som situasjonen kanskje krever kan være et risiko. Dette krever at man ved grupper planlegger ekstra godt og har litt margin.

Del dette innlegget


Lenke til innlegg
Del på andre sider
Det som jeg tror ikke er nevnt enda, er at det ofte går tregere i grupper. Var det slik at man måtte regne 5 min. ekstra per time for hver person mer? Det er alltid vel noen som må skifte klær, gå på do osv. Det faktum at man ikke kan være så effektiv som situasjonen kanskje krever kan være et risiko. Dette krever at man ved grupper planlegger ekstra godt og har litt margin.

Enig. På turer i kaldt vær er dette et viktig moment.

Del dette innlegget


Lenke til innlegg
Del på andre sider

Opprett en konto eller logg inn for å kommentere

Du må være et medlem for å kunne skrive en kommentar

Opprett konto

Det er enkelt å melde seg inn for å starte en ny konto!

Start en konto

Logg inn

Har du allerede en konto? Logg inn her.

Logg inn nå

  • Hvem er aktive   0 medlemmer

    Ingen innloggede medlemmer aktive

×

Viktig informasjon

Ved å bruke dette nettstedet godtar du våre Bruksvilkår. Du finner våre Personvernvilkår regler her.