Gå til innhold
  • Bli medlem

Bæråsen (indre Helgeland) på langs 18 Juli 2011


Kjell Iver

Anbefalte innlegg

Bæråsen er et lite omtalt område både på nettet og her på forumet. Det er ikke akkurat Børgefjell - heller ikke Lomsdal-Visten. Det ligger midt i mellom på en måte - klemt inn langs med Kappfjellet som ligger mellom Fiplingdalen og E-6. Samtidig så er det det desidert beste fjellturområdet for de lokale i Fiplingdalen - lett tilgjengelig for korte dagsturer for fiske, jakt og bærplukking. Mye brukt er det også. Høydedraget ligger på ca 4-700 meter, akkurat i skoggrensen.

Jeg og Trondl her på forumet har lenge snakket om å ta en tur i lag, og denne dagen skulle det endelig skje :D

Jeg har vært en del i dette området nå - både vinter og sommer. Det er et lettgått terreng - helt noe annet enn hva vi er vant med på kysten, og de gode fiskevannene ligger som en perle på en snor. Det er satt ut røye i noen av disse vannene - og dette kan kanskje true en svært god ørretbestand...? Ryktet sier at det var noen svensker som gjorde dette.... Det ligger noen få private hytter her inne - som grunneierne har fra gammelt av.

Det letteste punktet å starte turen (sommers tid) er fra veien som går opp til masta på Båtskardfjellet. Denne veien ble totalt ødelagt av flomvannet i vår/sommer, men er nå helt nylig reparert igjen - til glede for oss som ofte går tur med barnevogn :) På vinters tid bruker man å starte ved Bjørksletta eller Bæråsen og gå nordover. Dette er den mest benyttede ruten på ski. Da har man solen i ansiktet hele dagen og det er ofte oppkjørt løype som idrettslaget kjører opp inn til Høstrumstjørna.

Vi ordnet oss skyss til endepunktet - rett nedenfor bommen på veien, og la av gårde kl 10 på formiddagen. Varslene var ymse - overskyet, med mulighet for regn utpå ettermiddagen. Fint vær for dagstur.

Vi valgte å ikke gå via noen av vannene her i sørenden av vannet, men heller konsentrere oss om å finne letteste rute nordover. Det er ca 20 km i luftlinje og småkupert enkelte steder.

Mange samiske navn på de fleste stedene og områdene her inne tyder på at urfolket har vært her lenge før oss. De er fortsatt synlige i området - og i starten av turen er det store innhegninger for innsamling av rein - og reingjerder som må krysses.

Det blåser en lett bris som gjør at myggen, kleggen, knotten, blindingen etc holdes borte - for det meste. Det er overskyet og skyene henger langt ned i de større fjellene inni Børgefjell.

Praten går lett og vi holder et jevnt tempo innover. Både jeg og Trond har vært mye på turer i området og interresante tema er det nok av. Vi tar noen korte spisepauser, men stort sett går vi jevnt denne flotte sommerdagen

I starten av turen holder vi oss på vestsiden av området, men etter Storvatnet krysser vi over mot østsiden av dalføret. Det er en del myr og skog i nordenden her så her følger vi ryggen som avgrenser ned mot Fiplingdalen. Det gir en flott utsikt over alle disse flotte skarene som er så typisk for Børgefjell her på vestsiden.
I 4 tiden på ettermiddagen begynner regnet så smått og det regner resten av turen.
Denne turrapporten er lastet opp på dårlig mobil bredbånd, så derfor måtte jeg redusere på bildestørrelse og kvalitet, men fotolys etc var ganske dårlige.

Jeg lar bildene tale for seg - fra en fin dag på indre Helgeland. Takk for turen til Trond - det må gjentas!

post-497-133474757225_thumb.jpg

post-497-133474757238_thumb.jpg

post-497-133474757247_thumb.jpg

post-497-133474757257_thumb.jpg

post-497-133474757266_thumb.jpg

post-497-133474757275_thumb.jpg

post-497-133474757282_thumb.jpg

post-497-133474757291_thumb.jpg

post-497-1334747573_thumb.jpg

post-497-133474757313_thumb.jpg

Vis rapporten i Turkartet

Lenke til kommentar
Del på andre sider

Annonse

Bli med i samtalen

Du kan publisere innhold nå og registrere deg senere. Hvis du har en konto, logg inn nå for å poste med kontoen din.

Gjest
Skriv svar til emnet...

×   Du har limt inn tekst med formatering.   Gjenopprett formatering

  Du kan kun bruke opp til 75 smilefjes.

×   Lenken din har blitt bygget inn på siden automatisk.   Vis som en ordinær lenke i stedet

×   Tidligere tekst har blitt gjenopprettet.   Tøm tekstverktøy

×   Du kan ikke lime inn bilder direkte. Last opp eller legg inn bilder fra URL.

×
×
  • Opprett ny...

Viktig informasjon

Ved å bruke dette nettstedet godtar du våre Bruksvilkår. Du finner våre Personvernvilkår regler her.