Gå til innhold
  • Bli medlem

Ultralett vandring


hSkyyy

Anbefalte innlegg

Annonse

Da er kniven endelig valgt og kjøpt. Jeg falt til slutt på en Baladeo ECO095 http://www.baladeo.com/produits.php?langue=en&tri=gamme&id_rubrique=6&id_sous=21&identifiant=ECO095#titre. Den kommer også i 22 gram og 15 gram, men i første omgang vil jeg gjerne ha det 10cm bladet som kommer med denne vekta.

Den kommer med en belteklips som jeg vurderer å ta av, ikke så mye for vekt besparingen, men mer at den ikke er så veldig nyttig.

Foldemekanismen er enkel, men det kan vurderes om låsen er sikker nok. Tror nok ikke dette er en lommekniv for barn og unge.

Bladet er 420 rustfritt stål, så det kan kanskje bli en liten utfordring å holde bladet like skarpt som det kommer fra fabrikken.

Skjeftet er godt formet og ligger så fint i hånda som et slikt skjefte kan gjøre. Dette er nok ikke noen kniv for lange spikke prosjekter, men for å lage pølsepinner, teltplugger, små kvister til et lite bål, og generell skjæring av tauverk og plaster ser den ut til å være helt fin.

Er spent på å få brukt den, og er ihvertfall så langt fornøyd med kjøpet.

Jeg kjøpte min fra http://www.bergsportshop.com/product_info.php?products_id=913&osCsid=0e9c63a85bb7f75a4bef9272d4c96edd.

Lenke til kommentar
Del på andre sider

  • 2 uker senere...
Så lenge man ikke er avhengig av bål så duger nok den kniven Logrus. Må si den ser vond ut å bruke, men fin lengde på bladet. Hadde nok ikke forsøkt å splitte kubber med den da men :D

Nei, det er lite med båltenning for meg. Kniven er overraskende ok å bruke, den gir støtte nok i hånda, men jeg ser også for meg at den bare blir brukt til småting.

Lenke til kommentar
Del på andre sider

Så lenge man ikke er avhengig av bål så duger nok den kniven Logrus. Må si den ser vond ut å bruke, men fin lengde på bladet. Hadde nok ikke forsøkt å splitte kubber med den da men :)

Bruker kniven fint lite ifm ved til bålet. Sjelden jeg drasser på øks, sag eller 9" Strømeng også, selv på kano/kajakkturer. Unntaket er våte vinterturer hvor en gjerne må klyve kubber for å komme til tørt virke. Har flere turer hvor jeg kun har hatt med en liten Brusletto med rundt 5 cm knivblad (36 gr inkl slire), men (nåværende) yndlingskniv er en EKA, tror den heter Sweede 88 http://www.eka-knivar.se/en/products/5/outdoor/

:)

Lenke til kommentar
Del på andre sider

  • 2 måneder senere...

Dette var en spennende tråd.

Kan melde om at flere speidergrupper, især roverlag for de eldste, arrangerer "lommetur" både høst og vår.

Altså;

"Overnattingstur der ingen tar med mer enn hva man klarer å stappe i lommene på en vanlig fjelljakke...."

Du verden så vanskelig det er for oss å la sekken være igjen hjemme!

Vi mister komfort uten sovepose og ly for været blir primitive løsninger naturen selv gir oss. Endel frysing og endel mistrivsel om fyringsvakta sovner...

Mat er stort og tungt! Kokekar er jammen vanskelig å få inn i en jakkelomme! Masse tyngde for forsida av kroppen gir lutende gange og hyppige ryggsmerter.

Felles erfaring er at vi blir skikkelig møkkete etter en natt ute på denne måten! Dette er ikke noe for eksklusive gramjegere som ofte har det flotteste utstyret av alle...

Dette er ikke ideologisk minimalisme, men pragmatisk håndtering av mangler. Derfor er dette viktige turer når vi skal lære nødløsninger og overlevelse. Vi herdes for våre vanlige turer og tester ut samarbeid og gruppedynamikk for alt annet vi holder på med i Speider'n.

Det er når "det går på stompene løs" at vi lærer hvor grensene går!

  • Liker 2
Lenke til kommentar
Del på andre sider

  • 2 år senere...

Først å fremst vil jeg si følgende: De av dere som skal skryte av hvor mye øl dere MÅ ha med dere på tur, og at "det er ikke noe problem å bære 25kg" - kan ta den diskusjonen ett annet sted.

På dette forumet må det være andre enn meg som prøver hardt å spare gram, og har sett gleden av ultralett sekk. Jeg har jo sett trådene om det lette utstyret, men få som diskuterer metoder, deler erfaringer osv.

For min del startet det ved at jeg på en tur i Rondane hadde lånt meg ett lett (tja...1kg) telt. Jeg hadde også lagt fra meg sidelommene, og topplokket fra min tunge norrøna sekk hjemme. Jeg hadde planlagt hva jeg hadde i sekken mer en tidligere, og jeg oppnådde en mye lavere vekt enn jeg var vant med.

Når jeg kom hjem, gjorde jeg ett forsøk på å få ned vekten yttligere, og jeg spurte internett om hjelp.

Jeg oppdaget backpackinglight.com, og resten er historie. Jeg har blitt til en ultralett nerd!

Noen andre som er opptatt av dette?

Hej, fint med en annan ultralätt nerd! :-)

Jag har stort sett sedan jag gjorde min första fjällvandring för 26 år sedan lurat på hur man får packningen lättare.

Det har varit en intressant erfarenhet att se vad som kan lämnas hemma.

Jag fick ner totalvikten på säcken från ca 26 kg på första fjällturen (en vecka) och ned till ca 15 kg, detta med små ändringar över många år.

Den stora revolutionen för mig kom för några år sedan när jag började googla efter "lättaste ryggsäck" och liknande och började få träffar på olika lättviktsforum. Det var inte bara jag som är intresserad av detta!

Med hjälp av lite sälj och köp var vikten i sommar nere på 12 kg för en veckopackning i fjällen, med basvikt på lite under 6 kg.

Nu i höst och i vår blir det ett par inköpsrundor där en god del av min 6-kg packning blir julklappar och födelsedagspresenter, medan mina gjorda och planerade nyanskaffningar kommer att ge en baspackvikt på under 4 kg. (För 3-säsonger, all typ av terräng)

Mina metoder har från början varit att lämna onödiga saker hemma och flera användningar för samma sak.

Senaste åren har 3 for 3 kommit till, samt lätta skor och kläder.

De nya 3 stora, bo-sova-bära kommer hamna på cirka 1800 g om tillverkarnas viktuppgifter stämmer någorlunda.

En stor passion som också kommit till för mig är att bygga kok-kit.

Mitt favorit är på ca 125 g, med brännare, gryta, lock, grytstöd och vindskydd. Lätt, men inte exceptionellt, det som gör mig väldigt nöjd med det är att det är extremt stabilt, nästan i klass med ett trangia och extremt gjerrig på bränsle, samt stort sett lika bra i storm som i vindstilla väder. :-)

Detta är ett spritkök, på en veckas tur med kok morgon och kväll räcker det med 280 ml bränsle om jag dricker en kopp te till måltiderna, till bara mat räcker det med ca 210 ml.

  • Liker 1
Lenke til kommentar
Del på andre sider

En stor passion som också kommit till för mig är att bygga kok-kit.

Mitt favorit är på ca 125 g, med brännare, gryta, lock, grytstöd och vindskydd. Lätt, men inte exceptionellt, det som gör mig väldigt nöjd med det är att det är extremt stabilt, nästan i klass med ett trangia och extremt gjerrig på bränsle, samt stort sett lika bra i storm som i vindstilla väder. :-)

Detta är ett spritkök, på en veckas tur med kok morgon och kväll räcker det med 280 ml bränsle om jag dricker en kopp te till måltiderna, till bara mat räcker det med ca 210 ml.

 Vad är det för köksvariant?

Lenke til kommentar
Del på andre sider

Det var en bra variant på vindskydd. Jag brukar ställa kokkärlet rakt uppepå bärnnaren när jag är ute med öl-burksbrännare.

Fast det är jaga bara på kortare turer. Kvällsturer och så. Annars är det trangia mini eller något annat som gäller. Ölburksbrännare är ganska lätta att ha sönder av misstag och det är dumt om man knasar den typ 3 dagsmarcher ut.

 

Jag har en ännu lättare brännare också, av en Red Bull burk. Den är dock avsedd att placeras i ett pocket stove om man skule hamna i ett läge där det inte går att få tag i ved att elda med. Jag har även en specialare till detta men det kan jag ta i en egen tråd...

Lenke til kommentar
Del på andre sider

i min ungdom gjennomførte jeg 3 godkjente "Escapeøvelser" i Luftforsvaret. 

Scenariet:  Vi, havarerte flybesetninger i fiendeland, oppdrag:   ta oss frem til egne linjer.   Antrekk: vanlig blå uniform og feltjakke.  Utstyr:  kart 1:250000 og kompass.   Distanse: 50 km i luftlinje i sterkt bevoktet område.  Tidspunkt:  Slutten av august, begynnelse av september.  Varighet:  1 uke.  Mat:  1 dagsrasjon (Stridsrasjon). 

Viktigste erfaring:  Når jeg senere i livet oppleve ufyselige forhold på fjellet, var det en trøst å tenke på at "du har vært gjennom verre ting enn dette".

 

På den andre siden ville jeg aldri prøvd meg, eller anbefale noen å gjøre dette på egenhånd.  For selv om det lå langt inne på escapen hadde vi hele tide muligheten for å "kaste inn håndkleet".   

Derfor legger jeg aldri ut på tur, uten en viktig gardering.  En vanntett pose med tørt tøy, og sovepose, også i vanntett trekk

Endret av torø
Lenke til kommentar
Del på andre sider

  • 3 uker senere...

Skal se om jeg finner en ny tarp, men er hekta på presenninger siden jeg var speider som liten. Er litt sentimental kos over det, og liker ikke være redd for å få et par hull i den. Men den billige på magasinet kan kanskje fungere. Synes kanskje 3x3m blir litt lite om vi er to personer. Men da kan man dele opp vekta på en større en.

Presenning fra Clas: 3,5x5,3m 135 g pr kvm 149,-

Presenning fra magasinet 3x3m 83,3g pr kvm 399,-

3x3 holder til en person 750g

3,5x5,3 holder til to personer 2504g/2 = 1,25kg

Hej.

Jag har varit med flera gånger då vi sovit 4 personer under en 3x3 m tarp.

Det är då lite trångt, speciellt vid kanterna. För 2 personer är det ju ett helt litet palats.

3,5x5,3 m borde kunna rymma 5 pers relativt enkelt och 6 pers om man måste.

Det har vi också använt för 4 pers, men då vikt på mitten och halva pressenningen brukt som bunnduk.

  • Liker 1
Lenke til kommentar
Del på andre sider

leste en gang en historie om en svenske som skulle gå haute route. han hadde med seg en flaske gameldansk for å kunne by på noe sterkende , skandinavisk til de på hyttene. ingen ville ha så han bar på flasken hele veien. 70 cl glasflaske! når han kom hem så begynnte han regne på hvor mye ekstre vekt han hadde haft med seg. jeg husker ikke helt hva han kom frem til men som ett eksempel:

lyft en liter melk en gang = 1 kilo

lyft en liter melk 2 ggr = 2 kilo

osv osv

går man 20 kilometer på en dag. steglenge ca 60 cm= 33.333 trinn på en dag. tenk da hvis du har 1 kilo for mye i sekken. det blir mye på en langtur!

så ja, jeg tenker mye på vekt når jeg skal ut på lengre turer

eller som man og kan si: light is right!

robert

Det sättet att räkna ger väldigt stora siffror och är också helt felaktigt.

Det totala arbetet är inte bara avhängig av vikten du lyfter, men också sträckan vertikalt.

Vikt i säcken lyfts inte speciellt mycket vart skritt, kanske 5 cm.

Detta gör att samma arbete som du gör för att lyfta ett mjölkpaket från marken till munnen, ca 150 cm lyft måste du gå 30 skritt för att få till med paketet i säcken på ryggen.

Det är detta som gör det så mycket jobbigare att gå i backe än plant.

Oavsett är det skönt med lite vikt i säcken. :-)

Lenke til kommentar
Del på andre sider

Noen som har ei ultralett liste for meget kalde vinterturer? Fant noen fine soveposer fra PHD, komforttemp. på -58* C og vekt på 1720 gram, det er ikke dårlig: http://www.phdesigns.co.uk/product_info.php?products_id=241.

Hur kalla turer menar du? -58° har jag ingen erfarenhet av. PHDesigns har också samma säck i sin K-serie, den väger då 1560 gram.

Min vinterpackning skiljer inte väldigt mycket från sommarpackningen.

Bensinkök istället för spritkök, extra isoleringslager: tjockare stillongs och både fleece och tunn dunjacka att kunna bruka innanför vinterjackan, tjockare vantar, halsduk och luva. Varmare liggunderlag och extra sovepåse.

Lite större ryggsäck för att få plats med extrasakerna.

Eventuellt kraftigare tält om det är risk för mycket snö, men det behöver ju icke vara tätt för mygg på vintern.

Ellers samma packning.

Däremot blir kläder som brukas mycket varmare och tyngre, speciellt när man har skidor på.

Total extra vikt ca 2 kg på vintern.

Lenke til kommentar
Del på andre sider

Noen som har ei ultralett liste for meget kalde vinterturer? Fant noen fine soveposer fra PHD, komforttemp. på -58* C og vekt på 1720 gram, det er ikke dårlig: http://www.phdesigns.co.uk/product_info.php?products_id=241.

Hur kalla turer menar du? -58° har jag ingen erfarenhet av. PHDesigns har också samma säck i sin K-serie, den väger då 1560 gram.

Min vinterpackning skiljer inte väldigt mycket från sommarpackningen.

Bensinkök istället för spritkök, extra isoleringslager: tjockare stillongs och både fleece och tunn dunjacka att kunna bruka innanför vinterjackan, tjockare vantar, halsduk och luva. Varmare liggunderlag och extra sovepåse.

Lite större ryggsäck för att få plats med extrasakerna.

Eventuellt kraftigare tält om det är risk för mycket snö, men det behöver ju icke vara tätt för mygg på vintern.

Ellers samma packning som på sommaren.

Däremot blir kläder och ting som brukas mycket varmare och tyngre, speciellt när man har skidor på.

Total extra vikt ca 2 kg på vintern.

Fungerar ned till ca -25°.

Lenke til kommentar
Del på andre sider

Bli med i samtalen

Du kan publisere innhold nå og registrere deg senere. Hvis du har en konto, logg inn nå for å poste med kontoen din.

Gjest
Skriv svar til emnet...

×   Du har limt inn tekst med formatering.   Gjenopprett formatering

  Du kan kun bruke opp til 75 smilefjes.

×   Lenken din har blitt bygget inn på siden automatisk.   Vis som en ordinær lenke i stedet

×   Tidligere tekst har blitt gjenopprettet.   Tøm tekstverktøy

×   Du kan ikke lime inn bilder direkte. Last opp eller legg inn bilder fra URL.

×
×
  • Opprett ny...

Viktig informasjon

Ved å bruke dette nettstedet godtar du våre Bruksvilkår. Du finner våre Personvernvilkår regler her.