Gå til innhold
  • Bli medlem

Ultralett vandring


hSkyyy

Anbefalte innlegg

Først å fremst vil jeg si følgende: De av dere som skal skryte av hvor mye øl dere MÅ ha med dere på tur, og at "det er ikke noe problem å bære 25kg" - kan ta den diskusjonen ett annet sted.

På dette forumet må det være andre enn meg som prøver hardt å spare gram, og har sett gleden av ultralett sekk. Jeg har jo sett trådene om det lette utstyret, men få som diskuterer metoder, deler erfaringer osv.

For min del startet det ved at jeg på en tur i Rondane hadde lånt meg ett lett (tja...1kg) telt. Jeg hadde også lagt fra meg sidelommene, og topplokket fra min tunge norrøna sekk hjemme. Jeg hadde planlagt hva jeg hadde i sekken mer en tidligere, og jeg oppnådde en mye lavere vekt enn jeg var vant med.

Når jeg kom hjem, gjorde jeg ett forsøk på å få ned vekten yttligere, og jeg spurte internett om hjelp.

Jeg oppdaget backpackinglight.com, og resten er historie. Jeg har blitt til en ultralett nerd!

Noen andre som er opptatt av dette?

  • Liker 1
Lenke til kommentar
Del på andre sider

Annonse

Nå har ikke jeg vært registrert bruker av fjellforum så lenge, men jeg syns at det til stadig kommer tråder om letteste sekk, letteste telt osv. Så jeg tror det er mange her inne som tenker på vekta på sekken.

Jeg selv ønsker å ha en så lett sekk som mulig uten å bli fanatisk rundt det. Ca 8,7 kg for tre netter ute m. fiskeutstyr. Klart det er masse jeg kunne lagt igjen hjemme, men syns jeg fortjener såpass 'luksus'.

Og det er vel muligens på graden av følt luksus man skiller mellom en vanlig lettvekter, som meg, og en hardcore lettvekter?

Lenke til kommentar
Del på andre sider

Jeg er interessert, men ingen nerd eller fanatiker. Og jeg erstatter gjerne spart vekt med en øl eller to for maksimal kos på slutten av turen. Ser absolutt verdien av så lett sekk så mulig, og er veldig interessert i en tråd om emnet utover "drømmelett sekk om sommeren" :lol: Kjøpte en bok etter anbefaling her på forumet for en stund siden. Liker å bla litt i den iblant for nye tips til områder hvor jeg kan spare vekt. Har kuttet ett helt kilo bare på skalljakke og bukse etter tips fra den boken f.eks...

Vandra fjäderlätt er den jeg kjøpte.

http://www.fjaderlatt.se/

Småstress å lese på svensk, men det går.

Lenke til kommentar
Del på andre sider

Det som blir nevt her, er jo kjernen i ultralett pakking. Poenget er at man skal pakke så lett som mulig, i forhold til sitt komfortnivå.

Jeg tror mange gjør lurt i å veie alt utstyret de har med seg på tur, og virkelig vurdere om de trenger alle tingene man drar med seg. Jeg gjorde dette selv, og ble overrasket over hva alt veide! Jeg noterte dette ned i en blokk, og så etter hvor jeg kan spare. Det åpenbare var selvsagt å begynne med de tre store: sekk, sovesystem, telt. Etter dette ble det vanskeligere, men fortsatt mye å hente.

Lenke til kommentar
Del på andre sider

På dette forumet må det være andre enn meg som prøver hardt å spare gram, og har sett gleden av ultralett sekk. Jeg har jo sett trådene om det lette utstyret, men få som diskuterer metoder, deler erfaringer osv.

Noen andre som er opptatt av dette?

Jeg ser ikke helt hvor du vil med tråden, innleggene som folk skriver er jo deling av erfaring og metoder i seg selv... men jeg kan selvfølgelig svare deg.

Ja, jeg er også opptatt av dette.

Metoder er å spørre seg selv, trenger jeg virkelig den duppedingsen her, og bruke penger på lett utstyr som er forsvarlig mht. turen.

Erfaringen min er at det er positivt å gå med lettere sekk siden man kommer tidligere frem, får unnagjort mer avstand og mer tid til å kose seg ved ankomst. På den andre siden har man mindre å kose seg med når man pakker/vandrer ultralett.

Ellers så er det bedre trening å ha tyngre sekk, men man får selvfølgelig konsentrert seg mindre om naturopplevelsen.

Lenke til kommentar
Del på andre sider

Grunnen til at jeg startet tråden, er at dette temaet ikke blir diskutert utenom utstyr, eller hvorvidt folk liker å gå med tung eller lett sekk.

Jeg vil vite hva for erfaring folk har med hjemmelagede brennere på 20g. Jeg vil diskutere teltløsninger/alternativer. Noe jeg er veldig nyskjerrig på, er hvilke ting folk har med seg, som kan brukes til to ting. (eksempelvis han som har med seg 5 teltplugger istedenfor 6, og heller bruker titan spork som den siste). Jeg har også lest om folk som har fått kartet printet på t-skjorta. Ahh....deilig nerdisme!

  • Liker 1
Lenke til kommentar
Del på andre sider

Synes 8,7 kg høres fanatisk ut, spør du meg.

Telt 4-manns, sekk 80 l, sovepose, liggeunderlag og kokeutstyr alene overstiger den vekta hos meg når familen skal ut på tur.

Sier vel kanskje litt om mitt forholdsvis billige og dermed tunge og plasskrevende utstyr dog.

Men det er for all del morsomt å lese om temaet, og i tillegg se at utviklingen av friluftsutstyr går fremover.

Skulle likt å sett pakklista, utstyret og prisen til dere som er "ultralett nerder".

Stå på!

  • Liker 1
Lenke til kommentar
Del på andre sider

Jeg kan skjønne at du har litt å jobbe med da! Er jo ikke så lett i forhold til meg som stort sett går sammen med en kompis eller to, eller alene. Telt for fire personer, som også skal være lett, er nok rimelig dyrt ja. Og ikke minst soveposer som er vame nok. Blir en drøy investering med dunposer for alle som virkelig er lette.

Samtidig har du jo en mulighet for å bære fjærlett, gi alt til de andre :lol:

Lenke til kommentar
Del på andre sider

det spørs på hva slags tur jeg skal på. er det en natt så slenger jeg bare ned ting i sekken og rusler ivei men på lengre turer der jeg skal bære alt selv så teller jeg gram.

feks: når vi var i alaska og gjorde ett førsøk på denali så var min pakking(tyngst i gruppen på 3 pers) på ca 45 kilo. de guidede gruppene lå på mer enn det dobblete.

når jeg velger hva jeg skal ta med meg så starter jeg med å tenke : hvor skal jeg(klima, klattring eller ikke, hvordan(fot eller ski), hva kan splittes mellom gruppen av felles utstyr som feks telt, koke apparater mm.

der etter så skriver jeg en liste på det som jeg MÅ ha med og en liste på det som er BRA/FLOTT å ha med. så begynner jeg å velge.

etter noen år innen denne typ av aktivitet så har det blitt en del utstyr og jeg skifter litt om litt ellers så hadde det blitt fryktligt dyrt å kjøpe allt på en gang.

eksempel vinter tur:

ryggsekk: berghaus extreme ca 80liter vekt: 1,5 kilo hvis jeg husker riktig. ett stort rom, topplokk med 2 lommer. ikke noe mere. min gamle sekk fra lowe alpine: vekt nesten 3,5 kilo har jeg ikke brukt siden jeg fikk min berghaus.

dunjakke(phd) og dun bykse(rab): totalt vekt: 3 kilo

goretex: arcteryx: ikke de letteste men ikke langt ifra, ca 2,5 alikevel nesten halve vekte mot mine gamle klær

flecce og ull samme merke men det lettest.

og så fortsetter det med alle klær(har omtrent de klærne som jeg har på meg med litt skifte av sokker og undertøy).

til annet utstyr:

titan eller plastskje er betydlig lettere enn stål.

minimal firstehjelpen

kun frystørket mat(hermetikk inneholder vann og om vintern så er der masse snø som kan smeltes til vann til drikke og mat

liten hodelykt

briller: kun plast ikke metal, metal er tyngre og blir veldig kalt ved kuldegrader hvis det kommer mot huden.

går jeg på ski så driter jeg i snøplugger til teltet. jeg bruker ski, staver, breøks mm

prøver å kunne bruke ting til mer ett endamål.

så tenker noen: hva gjør vel forskjellen på en stålskje mot en plastskje? ikke mye men mange bekker små. og skal men være ute i 3-4 uker så teller hvert gram.

leste en gang en historie om en svenske som skulle gå haute route. han hadde med seg en flaske gameldansk for å kunne by på noe sterkende , skandinavisk til de på hyttene. ingen ville ha så han bar på flasken hele veien. 70 cl glasflaske! når han kom hem så begynnte han regne på hvor mye ekstre vekt han hadde haft med seg. jeg husker ikke helt hva han kom frem til men som ett eksempel:

lyft en liter melk en gang = 1 kilo

lyft en liter melk 2 ggr = 2 kilo

osv osv

går man 20 kilometer på en dag. steglenge ca 60 cm= 33.333 trinn på en dag. tenk da hvis du har 1 kilo for mye i sekken. det blir mye på en langtur!

så ja, jeg tenker mye på vekt når jeg skal ut på lengre turer

eller som man og kan si: light is right!

robert

  • Liker 1
Lenke til kommentar
Del på andre sider

For min del så pakker jeg etter to prinsipper....jeg pakker bare med det jeg trenger (og det er subjektivt, erfaringsbasert) og jeg velger det letteste utstyret som holder kvalitetsmessig.

Feks kunne jeg har tatt med meg en lettere sekk, nå bruker jeg osprey exos 58 liter som veier 1,2 kg. Jeg kunne ha brukt en av disse ultralette sekken, men jeg føler det blir bærepose med reimer på...jeg vil ha en skikkelig sekk som er behagelig å gå med.

Kunne også ha spart nesten 1 kg på et lettere telt, med det vil koste meg nærmere 8000 kr...det blir for høy kilopris :)

Generelt så blir det en balanse mellom vekt, sikkerhet og luksus....å ignorere sikkerhet og luksus for lavest mulig vekt gjør jeg ikke. Istedet så har jeg vel en slags idealvekt hvor jeg vet at turen ikke blir ødelagt av å slite på for mye vekt. For en ukestur så veier vel sekken 15 kg med mat...og da er det ca 10 kg utstyr og ca 5 kg mat.

Men føler vel ennå at pakklister gir oss mye mer konkret informasjon ;)

  • Liker 2
Lenke til kommentar
Del på andre sider

Pakker alltid lett på tur, og har som regel veldig lite med hjem igjen etter en tur som ikke har vært i bruk. Man trenger ikke nødvendigvis kjøpe det mest kostbare utstyret for å få det lett, bare droppe elementer som er kjekt å ha, men ikke nødvendig.

Samtidig er jeg også glad i øl.

Det hadde vært snedig om noen kunne finne opp et øl-konsentrat som kunne blandes med for eksempel 10 deler friskt fjellvann for å få en duggfrisk pils etter dagens dont langt inne på viddene.

Spørsmålene er :

1) Er det teknisk mulig å lage et slikt øl-konsentrat som gir god smak etter utvanning med fjellvann?

2) Hvis 1) er mulig, vil norsk avgifts-regime ødelegge ideen for kommersielt bruk ?

Lenke til kommentar
Del på andre sider

Jeg vet av egen erfaring at jeg pakket relativt lett før turstart. Etter dette var det inn til butikken for å handle proviant (det man har med seg utenom frysetørra) Da var det lett å hive oppi masse luksus. Slik gjør jeg ikke lenger. Nå handler jeg alt på forhånd. Det jeg vil si med dette, er at jeg tror det er mange som ikke er klar over sin totalvekt, når ALT er medberegnet.

Det med lettvektssekker var jeg også meget skeptisk til, helt til jeg prøvde de. Hele poenget med ultralettpakking er jo å ende med en lett sekk, og da trenger man ikke kraftig sekk. Nå går jeg med en 35L som veier under 500g, og det er ikke noe problem å bære 6-7 kilo i den.

Når det er sagt er det en sekk jeg bruker på vandreturer, 3 sesong. Når man skal til Denali derimot, må man jo ha annet utstyr.

Lenke til kommentar
Del på andre sider

Jeg er også bitt av BPL-basillen og er også medlem der. Har gradvis redusert basevekten på sekken de siste årene og på forrige overnattingstur var den under 4kg. Med mat og rødsprit rundt 5kg. Her er peker til pakkelisten (la til et par klesplagg på forrige tur):

http://www.backpackinglight.com/backpackinglight/forums/gear_lists/a7649990ff59f291681595c9f67bd592.pdf

Lenke til kommentar
Del på andre sider

Jeg har gode erfaringer med brenneren men den i listen min er laget for en annen kjele (Snow Peak Mini Solo). Har gått over til å bruke den som hører til kjelen i listen og da veier det noen gram ekstra. Bruker også ha med en gryteløfter som veier 24g. Har ikke forsøkt å lage noen spritbrenner.

Lenke til kommentar
Del på andre sider

Jeg er også bitt av BPL-basillen og er også medlem der. Har gradvis redusert basevekten på sekken de siste årene og på forrige overnattingstur var den under 4kg. Med mat og rødsprit rundt 5kg. Her er peker til pakkelisten (la til et par klesplagg på forrige tur):

http://www.backpackinglight.com/backpackinglight/forums/gear_lists/a7649990ff59f291681595c9f67bd592.pdf

ingen kart, kompass? vanntette pakkposer til klær, sovepose? førstehjelp? Solkrem? speil til å finne flått på kroppen?

Lenke til kommentar
Del på andre sider

ingen kart, kompass? vanntette pakkposer til klær, sovepose? førstehjelp? Solkrem? speil til å finne flått på kroppen?

Kart og kompass bærer jeg rundt halsen hvis jeg tar det med. Jeg bruker en stor, vanntett pakkepose på 50L og den står i listen. Sovepose står der også (Marmot Atom). Solkrem er ikke med i denne listen. Et lite speil har jeg med også men har aldri brukt det til å finne flått.

Lenke til kommentar
Del på andre sider

Kart og kompass bærer jeg rundt halsen hvis jeg tar det med. Jeg bruker en stor, vanntett pakkepose på 50L og den står i listen. Sovepose står der også (Marmot Atom). Solkrem er ikke med i denne listen. Et lite speil har jeg med også men har aldri brukt det til å finne flått.

Om det er dårlig vær ute, bruker du alkoholbrenneren inni teltet da?

Syntes ikke det er noe forskjell på å bære noe rundt halsen eller i sekken...vekten er der for det om. Bærer du aldri vann i flasken?

Spør du meg så er jeg ikke imponert over pakklister hvor man har rensket vekk ting som man faktisk bør ta med...eller pakklister som ikke duger til annet en en tur i lavlandet i behagelige 15+ grader.

Nå referer jeg ikke til din listen spesifikt, skjønner at du kanskje pakker sekken etter forholdene.

Lenke til kommentar
Del på andre sider

om det er dårlig vær ute, bruker du alkoholbrenneren inni teltet da?

Alkoholbrenneren i listen min har integrert vindskjerm som fungerer veldig bra i dårlig vær så jeg har ikke behov for å bruke den inne i teltet. Ville ikke ha brukt en spritbrenner inne i teltet uansett vær.

Lenke til kommentar
Del på andre sider

Alkoholbrenneren i listen min har integrert vindskjerm som fungerer veldig bra i dårlig vær så jeg har ikke behov for å bruke den inne i teltet. Ville ikke ha brukt en spritbrenner inne i teltet uansett vær.

bardunerer du den fast i bakken når det blåser da?

dårlig vær...er dårlig vær

Lenke til kommentar
Del på andre sider

Kjekt med engasjerte folk!

Det er vanlig å regne basevekt som vekten på sekken uten mat og uten brensel. Det har jeg gjort også. Foran hver tur lager jeg en ny liste hvor baselisten er med + mat og brensel i tillegg til utstyr som jeg bærer på kroppen. Jeg prøver ikke å imponere noen som helst og det er første gang jeg publiserer min liste her.

Når det gjelder spritbrenner og dårlig vær så tar jeg med gassbrenner i steden hvis værmeldingen er dårlig. Og da fyrer jeg i teltet.

Lenke til kommentar
Del på andre sider

MSR Reactor er en feiende flott brenner, men spessielt lett er den jo ikke. For å være pirkete, så har denne brenneren ingenting med ultralett vandring å gjøre. (per def. Iflg."miljøet") Jeg skal på ingen måte oppfordre deg til å droppe denne brenneren, men se gjerne etter alternativer, om du ønsker å oppnå lav vekt :D

Jeg er veldig nybegynner innenfor "sporten", så jeg har ikke noe veldig lett brenneroppsett enda:

Brenner: Optimus crux, 87g

Kjele/kopp: Snow peak, hot lips, 600ml, 82g

Spork: titan, 17g

Vindskjerm/lokk: alufolie, 10g ?

Dette er tall jeg har tatt fra nettet, ikke de jeg har veid selv, da de er på en annen data, siden jeg er på ferie nå.

Reactor ? Ca. 600g

Mitt oppsett ? 179g (+spork på 17g)

Det sagt, er du avhengig av å brenne når du er på toppen, eller i veggen, er neppe min løsning det beste.

Jeg er på jakt etter en spritbrenner. (stor fordel at man ikke trenger ta med gassboks(er)

Jeg ønsker meg også en som brenner kvister. (slipper å ha med noe som helst av "drivstoff")

http://hikinginfinland.com har gjort endel reviews på kvistbrennere for de som er nyskjerrige. Det er også mye annet nyttig på den bloggen.

Lenke til kommentar
Del på andre sider

Hvorfor skulle han bardunere den fast? Det går da ann å vippe rundt ett par steiner, eller spise noe som ikke må varmes om det virkelig var ille.

hskyyy...ingen bardunerer brennerene sine fast...det var en spøk hehe

Og selvfølgelig så kommer ikke fyren til å dø selv om han ikke kan varme seg noe vann en dag eller to...det er ikke det som er poenget.

Lenke til kommentar
Del på andre sider

Bli med i samtalen

Du kan publisere innhold nå og registrere deg senere. Hvis du har en konto, logg inn nå for å poste med kontoen din.

Gjest
Skriv svar til emnet...

×   Du har limt inn tekst med formatering.   Gjenopprett formatering

  Du kan kun bruke opp til 75 smilefjes.

×   Lenken din har blitt bygget inn på siden automatisk.   Vis som en ordinær lenke i stedet

×   Tidligere tekst har blitt gjenopprettet.   Tøm tekstverktøy

×   Du kan ikke lime inn bilder direkte. Last opp eller legg inn bilder fra URL.

×
×
  • Opprett ny...

Viktig informasjon

Ved å bruke dette nettstedet godtar du våre Bruksvilkår. Du finner våre Personvernvilkår regler her.