Gå til innhold
  • Bli medlem

Speilrefleks med lite "farger"


HSE

Anbefalte innlegg

Det beste kameraet er jo faktisk det man har med seg og bruker. Umulig å få gode bilder med en dslr som ligger igjen hjemme. Så man bør være rimelig sikker på at man gidder å drasse med seg ett stort kamera. Og som han over her skriver så skader det jo ikke å sette seg litt inn i komposisjon og enkel bildebehandling, uten det så klarer man seg like bra med ett kompakt. Til og med bedre i mange tilfeller. Ja det er helt sant det med at en god fotograf kan ta knall bilder med ett jalla kamera mens en dårlig fotograf ikke får til noe med verdens beste kamera. Det handler om hva bildet viser og ikke om det er litt kornete eller litt feil farger. Motivet og komposisjon/utsnitt/bakgrunn/belysning osv er begreper man burde ha en aldri så liten forståelse av før man har brukt for ett dyrt kamera. Nå er det ikke sånn at man behøver å være ekspert men det er noen enkle ting man kan tenke over når man tar bilder. Bakgrunnen er det som kanskje blir syndet mest med. Her vil man som regel ikke ha elementer som stjeler oppmerksomhet fra ett hovedmotiv i forgrunnen. Det gylne snitt er også verdt en liten innsats å sette seg inn i. Man behøver ikke å tenke på de avanserte utregningene som finnes for dette. Det enkleste er å tenke tredjedeler. Altså plasser motivet 1/3 inn fra siden, horisonter kan plasseres 1/3 fra topp eller bunn alt ettersom. Står litt her http://www.fotopia.no/fullnews.asp?newsid=1407 Nå finnes det jo ikke noe fasitsvar på hva som er riktig men det gylne snitt er en godt utprøvd norm som med riktig bruk ofte kan gi bildene det lille ekstra. Og for guds skyld prøv å gjør noe så enkelt som å rette opp skeive horisonter/vannlinjer. Av etterbehandling så er det i hovedsak disse tingene man minimum burde sette seg inn i og med nesten alle kameraer og i nyere windows så finnes det muligheter for å gjøre dette. Først Oppretting av horisont om det trengs, så beskjæring(crop, klipper bort det man ikke vil ha med) (noen programmer lar deg gjøre begge deler samtidig), Så kan man forandre størrelsen om man trenger det. Så leker man litt med kontrast og lys. Tilslutt kan man foreta en forsiktig oppskarping. Mer trengs som regel ikke men det finnes uendelig mere kompliserte måter å forbedre/forandre bildene om man ønsker å sette seg inn i det. Photoshop kan faktisk brukes i en light utgave som gratis online verktøy fra photoshop sine sider. Så tilslutt. For bilder man putter i ett album eller bare lagrer på pc'n for minnene sin skyld er ikke noe av dette så veldig viktig. Men jo oftere man tenker seg om når man tar bilder jo oftere vil man få bilder som man kunne tenke seg å putte på veggen eller dele med noen på annet vis.

Dette var da fullstendig off topic men siden topic allerede er så grundig besvart så hvorfor ikke.

Lenke til kommentar
Del på andre sider

Annonse

Avsnitt er også en god ting og ta med seg. (Sorry Phaser, kunne ikke dy meg! :P:D )

Ellers veldig bra innlegg, tommelen høyt opp i været :D

Forøvrig kan jeg legge til ett tips om Adobe Lightroom. Som fotograf på entusiastnivå dekker Lightroom alle mine behover. Jeg "fremkaller" alle mine bilder, og med Lightroom er det såre enkelt. Alle bilder trenger ett puff på farger, kontrast og "curves" samt oppskarping. Spesielt oppskarping da kameraene har ett tynt filter foran bildebrikka som beskyttelse, og derav "unsharp mask" :)

Når det kommer en "guider" seksjon her på forumet, så skal jeg lage en "5 steps to success" guide for bildefremkalling med Adobe Lightroom. Alle steg forklart med bilder og tekst :)

Lenke til kommentar
Del på andre sider

Ja, topic er ganske godt besvart her. Men jeg kunne tenkt meg å sett eksempler fra HSE som startet tråden, på de dårlige bildene Canon kameraet hans gir. Canon er helt i tet på bildekvalitet og farger, generelt.

Når bilder skal sammenlignes må de sammenlignes på samme grunnlag, og ikke sette to ulikt eksponerte bilder opp mot hverandre og si at det ene kameraet er bedre enn det andre. Jeg var kanskje litt krass i et tidligere innlegg, men av og til er det greit å si ting rett ut uten innpakning. Ikke noe problem å lage blasse bilder på hvilket som helst kamera, også en pentax :?

Lenke til kommentar
Del på andre sider

Bli med i samtalen

Du kan publisere innhold nå og registrere deg senere. Hvis du har en konto, logg inn nå for å poste med kontoen din.

Gjest
Skriv svar til emnet...

×   Du har limt inn tekst med formatering.   Gjenopprett formatering

  Du kan kun bruke opp til 75 smilefjes.

×   Lenken din har blitt bygget inn på siden automatisk.   Vis som en ordinær lenke i stedet

×   Tidligere tekst har blitt gjenopprettet.   Tøm tekstverktøy

×   Du kan ikke lime inn bilder direkte. Last opp eller legg inn bilder fra URL.

×
×
  • Opprett ny...

Viktig informasjon

Ved å bruke dette nettstedet godtar du våre Bruksvilkår. Du finner våre Personvernvilkår regler her.