Gå til innhold
  • Bli medlem

Fire dager med kano i Snåsafjella!


Zabel

Anbefalte innlegg

Med mandagsfri og langhelg lå forholdene godt til rette for fire dager med kano i Snåsafjella. I fem-tiden fredag ettermiddag kjørte fire spente karer fra Levanger i retning Snåsa. Femte og sistemann skulle plukkes opp på Breide rett før Snåsa. Fredagskvelden viste seg fra sin beste side med sol, tilnærmet skyfri himmel og temperaturer godt over midten av 20-tallet!

Dag 1

Vi satte to kanoer og en kajakk på vannet kl. 20. Grøningen kunne by på blikkstille vann og gode padleforhold, og vi satte kursen mot utoset av Langvasselva. Her tilbrakte vi kvelden i vannkanten med pølsegrilling og noe godt i koppen. Vi prøvde noen kast med stanga, men uten å lykkes. Kvelden var ikke omme før nærmere 02.00, og en glohet natt var i vente. Heldigvis hadde vi valgt å ta med hvert vårt telt, noe som kanskje er like greit mtp. kroppslukter og snorking når fem gutter er på tur.



Dag 2

Snåsafjella bydde også lørdag på et strålende vær, og vi krøp ut av våre glohete telt i halv åtte-tiden på morgenen. Tre av oss tok et forfriskende bad i Grøningen for å kjøle ned kroppen. I det vi gjorde klar for frokost oppdaget vi at vi hadde hatt ubudne gjester i løpet av natten. Jeg hadde vært så lur, noe det i ettertid viste seg at jeg ikke var, å legge alt av kjøtt og melkeprodukt i en Rema-pose i vannkanten med en stein oppå for å holde det nogen lunde kjølig. Et par sylfrekke kråker hadde i løpet av natten hatt festmåltid kun fire meter fra teltene, og forsynt seg med ikke mindre enn 15 grillpølser, én pakke bacon, én pakke salami, og ikke minst tatt kål på en boks rømme. Klok av skade ble all mat for resten av turen holdt under godt oppsyn og oppbevart i vanntette (og kråketette) pakkposer.

Etter frokost startet dagens forflytning med ca. 50 min bæring/draing opp langs Langvasselva til Langvatnet. Vi valgte å bære alt i én tur, dvs. sekk på rygg og kano i hendene. Dette ble en varm og slitsom affære. Vel fremme ved Langvatnet kunne vi nyte en varm pils, før vi satte av gårde sør-øst mot Rørtjønnflyan. En smal passasje skiller Langvatnet og Rørtjønnflyan. Moro med slike små trange kanaler. Lunjs ble fortært på en øy på Rørtjønnflyan, før vi fortsatte turen videre mot Rørtjønna. Mellom Rørtjønnflyan og Rørtjønna er det en liten terskel som må forseres, men dette tar kun få minutt.

Videre ut på Rørtjønna får vi turens første fisk. En pen ørret på 600 gr. krysser akkurat ripa på kanoen før snøret ryker. Til stor jubel for hele følget!

Sør-øst i Rørtjønna stiger vi i land. Femtemann i følget skal snu og dra samme vei tilbake neste dag, så han lar sin kajakk ligge. Vi fire andre starter med å vekselvis dra og bære kanoene ned mot Angeltjønnin. Dette er en relativt lett strekning å forlflytte seg på land med kano på, da vi kunne dra kanoen etter oss mesteparten av strekningen. Vel framme ved den vestligste av de to Angeltjønnin ble kanoene igjen sjøsatt og vi padlet over, og videre i en smal kanal fra den vestligste til den østlingste av de to Angeltjønnin. Femtemann som la igjen sin kajakk gikk strekningen til fots.

Her valgte vi å slå leir den andre dagen. I løpet av en drøy times fiske dro vi opp ikke mindre enn 25 ørreter. Ingen store rugger, men en snittvekt på rundt 350-400 gr. bidro til et fint fiskemåltid til kvelds.

Denne lille tjønna var veldig grunn, og vannet holdt faktisk badetemperatur så tidlig på sommern. Alle fem hadde et forfriskende kveldsbad før vi krøp inn i hvert vårt telt.

Dag 3

Søndag, og en ny varm dag i vente. Femtemann gjorde vendereis og satte kursen mot sin kajakk på Rørtjønna. Vi hadde sett på værmeldingen før vi dro at det skulle bli et væromslag kl. 12 søndag, og noen skyer kvelden før gjorde at vi fryktet at møkkaværet skulle komme tidligere. Den gang ei. Dagen startet med en relativt lett bæring og draing ned mot Gjevsjøen. I luftlinje rundt 1,5 km.

Gjevsjøen hilste oss velkommen med blikkstille vann og sandstrender på rad og rekke i det vi padlet ut Angeltjønnbukta og sør-vest-over mot Jävsjöströmmen. Denne elva skulle lede oss over i Holdern. Ved utoset til Jävsjöströmmen spiste vi lunj, og tillot oss en liten time på øyet ved elvebredden.

Videre nedover elva begynte tordenskrallene rundt oss. Det var svart himmel i alle retninger, unntatt over oss. De første strykene ble forsert med eleganse. En av oss hadde padlet her før (Adriano her på forumet), slik at vi visste sånn ca. hvordan strykene var. I det største stryket havnet vi helt feil ut, og med kurs rett mot tre metershøye, hvite og skummende bølger. Første bølge slo over kanoen og vi fikk oss en real dusj. Alt vel så langt. Neste bølge slår inn, og kanoen fylles mer og mer med vann. Sekkene som ligger lastet midt i kanoen fungerer som en demning, så alt vannet som slår inn blir liggende i fremre del. Når den tredje bølgen slår inn er det over og ut. Vi er så framtung, og med noen cm. klaring over ripa innser vi nederlaget og resignerer ved å legge oss mot siden og lar vannet ta oss. Heldigvis hadde vi alt pakket vanntett og fasttjoret. Vi kom oss velberga inn til land, fikk tømt kanoen for vann. Bedre gikk det heller ikke med neste kano. Vi fikk badet alle fire.

Nedover siste del av elva gikk det meget bedre, og vi kom oss til Holdern uten flere velt. Vi fikk byttet litt klær på en idyllisk sandstrand, før vi satte kursen nordover på Holdern med retning Holden fjellgård. Været hadde nå for alvor begynt å ampre seg, og vinden var tiltagende. Ved kryssing av en bukt blåste det virkelig opp, vi hadde ingen andre valg enn å sette kursen mot land. Vi var ikke veldig høye i hatten når vi endelig sto på fast grunn. Vi har ikke mye erfaring med kano, og følte oss veldig små der ute på det store vannet når naturen tok grep. Etter en times tid på land roet været seg, og det stilnet. Vi padlet videre til Holden fjellgård, hvor vi inntok middag. På Holden kom vi i kontakt med en familie og en kameratgjeng som leide hvert sitt hus på gården for helgen. De tipset oss om et fint leirsted på Skjelbreia, og etter middagen bar vi kanoen langs den rødmerkede stien fra Holden fjellgård og opp til Skjelbreia. Vi gikk nå to runder, først med sekkene, og så kanoene. Dette er ikke lange bæringen, drøyt 10 minutter hver vei. Skjelbreia er ikke stor, og etter drøy kilometers padling var vi framme ved leirplassen ved nordsiden av vannet. Kvelden ble tilbrakt under tarpen pga. regn, men med godt stemning var vi ikke i seng før klokken ett. Temperaturen var nå falt betraktelig, og vi så fram til en natt i teltet som var litt mer levelig enn de foregående.



Dag 4

I dag, mandag startet også med en liten bæring. En drøy kilometer opp til sør-enden av Grøningen. Grøningselva er ikke paddelbar, så vi fulgte en relativ god sti oppover. Med lett duskregn og noen krusninger på vannet, gjorde vi unna siste etappe tilbake til nordsiden av Grøningen hvor vi startet. Ringen var sluttet.

Fire dager med fantastisk vær, kanovelt, store bølger, god mat og drikke var nå over, og hverdagen venter igjen.

Noen bilder følger.

post-3143-133474753506_thumb.jpg

post-3143-133474753512_thumb.jpg

post-3143-133474753516_thumb.jpg

post-3143-13347475352_thumb.jpg

post-3143-133474753525_thumb.jpg

post-3143-133474753543_thumb.jpg

post-3143-133474753548_thumb.jpg

Vis rapporten i Turkartet

  • Liker 2
Lenke til kommentar
Del på andre sider

Annonse

Takk for hyggelige tilbakemeldinger! Dette er en tur som absolutt anbefales, og er gjennomførbar for de fleste som er vant til å være ute noen dager. Vi brukte knapt fire dager, men det hadde også gått på to med godt vær. Likevel er det så mange perler langs denne turen, at vi like gjerne kunne tatt det mer med ro og brukt en uke.

Lenke til kommentar
Del på andre sider

Flott tur og fin rapport! :D

Er det greit å komme seg til startstedet med bil? Regner med det beste er å følge E6 til nordenden av Snåsavatnet og så ta av østover?

Du kjører helt ned i vannkanten på Grøningen. Kjør sørsiden av Snåsavannet mot Snåsa, og ta av mot Ismenningen/Grøningen (usikker på hva som står på skiltet) ved Breide. Breide er skiltet, og det er en motorbutikk/matbutikk på høyre side der hvor du tar av. 100 kroner i bompenger sommerstid.

Lenke til kommentar
Del på andre sider

Ved stryket hvor vi veltet, traff vi på to andre kanoer. De skulle filme hverandre ned stryket, og filmet også oss. Her er resultatet. Bølgene ser mye mindre ut her enn i virkeligheten, og de første bølgene som skyller over kanoen kom dessverre ikke med.

Lenke til kommentar
Del på andre sider

  • 2 uker senere...

Tenkte meg ut på en 2-3 dagers med kano. Med unger, er det ikke aktuelt å bære/dra kano langt, ettersom nesten alt det andre turutstyret også må bæres av meg.

Virket flott å bare campe et stykke inn i Grønningen og padle rundt omkring innerst i vatnet, med gåturer til andre vann i området.

Er det mange på tur i dette området?

Anbefalinger til camp?

Hvor bør man dyppe stanga for å få fisk? Med unger er det ikke så viktig at fisken er stor, bare man får noen.

Lenke til kommentar
Del på andre sider

Tenkte meg ut på en 2-3 dagers med kano. Med unger, er det ikke aktuelt å bære/dra kano langt, ettersom nesten alt det andre turutstyret også må bæres av meg.

Virket flott å bare campe et stykke inn i Grønningen og padle rundt omkring innerst i vatnet, med gåturer til andre vann i området.

Er det mange på tur i dette området?

Anbefalinger til camp?

Hvor bør man dyppe stanga for å få fisk? Med unger er det ikke så viktig at fisken er stor, bare man får noen.

Hei!

Har ikke mye erfaring med kano og barn, men tror nok Grøningen skal være et bra utgangspunkt for en (lang)helg med kano og smårollinger.

Vi hadde kun én camp ved Grøningen, og den lå på motsatt side av Schultshytta (rett østover over bukta). En del myr langs breddene, men tror ikke det skal by på store problemer å finne en egnet teltplass. Ellers på turen så vi flere opparbeidede teltplasser, så dere finner helt sikkert en fin plass!

Hva angår ferdsel i området, så er det en del hytter langs Grøningen. Disse er også merket på kartet. Du må nok regne med å treffe folk, både på land og på vannet i form av motorbåter. Ser kanskje for meg at det er mindre motortrafikk jo lengre sør på Grøningen du kommer (mindre hytter her).

Vi fisket lite på Grøningen, og fikk heller ikke noe, men det er nok fisk å få her også! Ellers er det en mulighet og gå seg en tur ned mot Skjelbreia. Skal du ha med kano må den bæres. Grøningselva er ikke paddelbar. De vi traff på Holden fjellgård sa at Skjelbreia var et bra fiskevann. Tips: Mark.

God tur!

Lenke til kommentar
Del på andre sider

  • Heriks fremhevet denne emne

Bli med i samtalen

Du kan publisere innhold nå og registrere deg senere. Hvis du har en konto, logg inn nå for å poste med kontoen din.

Gjest
Skriv svar til emnet...

×   Du har limt inn tekst med formatering.   Gjenopprett formatering

  Du kan kun bruke opp til 75 smilefjes.

×   Lenken din har blitt bygget inn på siden automatisk.   Vis som en ordinær lenke i stedet

×   Tidligere tekst har blitt gjenopprettet.   Tøm tekstverktøy

×   Du kan ikke lime inn bilder direkte. Last opp eller legg inn bilder fra URL.

×
×
  • Opprett ny...

Viktig informasjon

Ved å bruke dette nettstedet godtar du våre Bruksvilkår. Du finner våre Personvernvilkår regler her.