Gå til innhold
  • Bli medlem

Lemmen og drikkevann


jenseman

Anbefalte innlegg

Gjest PaperCut

Hei Cral!

Endelig tilbake etter sommerferie, og håper dere har fått mulighet til å være ute og nyte rent vann fra norske bekker i fjellheimen. Det er livskvalitet.

Jeg skal prøve å fatte meg i korthet å unngå nitidig skriving.

Når det gjelder det som tidligere er skrevet, forstår jeg at det kan oppfattes som at jeg gikk på person, men jeg kommentere kun det som er skrevet. Jeg kjenner ikke brukeren PaperCut, så intensjonen var ikke å gå på personen. Hvis det oppleves slik må jeg beklage overfor PapeCut.

Det jeg opplever som som useriøst er å hevde at jeg "poster reklame for et udokumentert produkt". Jeg sitter på massevis av dokumentasjon og tester gjort av flere ulike akkreditterte laboratorier (både i UK og USA) som har testet disse filterene. Hadde PaperCut sendt meg en epost eller ringt meg kunne han fått tilsendt dokumentasjonen.

Men hvorfor bruke tid og penger på tester som allerede er gjort?

Slik testing er nokså omfattende. Først må man finne er akkredittert laboratorium, f,eks NIVA, så planlegge testing v.h.a "design" for å kunne gjøre tester av ulike vannblandinger fordi man vet at alle patogener ikke forekommer sammen. En må teste 20-25 filtre for å kunne ha et statistisk grunnlag til å utføre hypotesetesting m/konfidensinternall, i tillegg kommer alle andre variable, vanntempteratur, gjennomstrømningshastighet, turbiditet, pH, hardt/mykt vann og mm. Testing av en flaske på benken hjemme eller på laboratoriet vil ikke være særlig vitenskapelig.

Du skriver :"Husk at folk som søker på produktet ditt vil få opp fjellforum og denne tråden, er det slik du ønsker å bli sett på?"

Og dette har jeg et avslappet forhold til, og min holdning er at "thats life". Diskusjon på nettet har sine styrker og svakheter, spesielt når man beveger seg inn i forum hvor folk kan være anonyme. Jeg er ikke ute etter å "selge stort" eller "tjene mye" på disse filtrene. Jeg mener renseteknologien er interessant, genial, også for andre.

Hvis PaperCut fremdeles er interessert i flasken kan han få kjøpe den med 90 dagers fornøydhetsgaranti inklusiv i prisen, garantert pengene tilbake om han ikke er fornøyd. Dette gjelder alle som handler hos meg.

Ellers vil jeg takke for dine tips og råd i denne tråd. Dette skal jeg tenke på neste gang.

Mr.T

Herregud, er det mulig...

Jeg var aldri spesielt interessert i flasken - og hadde jeg vært det hadde jeg ihvertfall handlet den fra et annet sted enn deg. Skjønn det den som kan.

Dokumentasjonen du "sitter på"... nå skal jeg komme med et helt vilt forslag... hva med å LEGGE DET UT SÅ ALLE KAN LESE DET? Jeg skjønner at det er kontroversielt....

Lenke til kommentar
Del på andre sider

Annonse
http://ut.no/artikkel/1.7736803

Faren er definitivt ikke over :D

Om jeg ikke har tatt helt feil så ble det meldt inn 48 tilfeller i vinter (antakelig januar til april.) Det blir 12 pr måned.

Med 64 tilfeller 1. halvår så blir det 8 tilfeller pr måned i mai og juni, Mao en nedgang i tilfeller på hele 25%.

Og mesteparten er smittet av drikkevann i brønner eller tilsvarende.

Og hovedmengden av smitede er i midtnorge....

I tillegg så skulle det være interessant å vist hvor mange tilfeller som normalt blir meldt i mai juni.

Kan faren være over i fjellet?

Uansett: det er ikke spor av lemen i Frafjordheien og sør i ryfylkeheiene. Ingen tiltak nødvendig her.

Lenke til kommentar
Del på andre sider

Lurer på om det ikke var 40 i året smittede som var normalen jeg. Altså som blir smittet hvert eneste år.

Dette kan jo være som i 2001, da amerikanske aviser meldte om "Tidenes haisommer!!" "Morderhai" "Haibølge".

Men statistisk var det flere haiangrep både i årene før og etter 2001. ;) (Hentet fra Stephen Levitts "Superfreakonomics")

Lenke til kommentar
Del på andre sider

Lurer på om det ikke var 40 i året smittede som var normalen jeg. Altså som blir smittet hvert eneste år.

Dette kan jo være som i 2001, da amerikanske aviser meldte om "Tidenes haisommer!!" "Morderhai" "Haibølge".

Men statistisk var det flere haiangrep både i årene før og etter 2001. :) (Hentet fra Stephen Levitts "Superfreakonomics")

Sykdom 1991 1992 1993 1994 1995 1996 1997 1998 1999 2000 2001 2002 2003 2004 2005 2006 2007 2008 2009 2010

Tularemi - - - 5 3 1 - 10 3 1 3 19 18 14 13 9 46 61 10 28 (litt trøblete å lage tabell)

Hvorfor lure?

Jeg er i allefall mindre skeptisk til å følge FHI's råd for å sikre vannkvaliteten på tur i år. Ikke noe problem å koke eller klore!

Her "pusher" de ihvertfall ikke et medikament som en "feilskrevet" kontrakt med leverandør ble utløst ved at WHO erklærte pandemi!!!

Lenke til kommentar
Del på andre sider

Gjest PaperCut

Men du la deg vel flat på hyttetaket på toppen? :)

Det er helt korrekt! Det er visst ikke lov å gå på taket... men må man så må man.... hadde det vært to av dem måtte jeg nok bestilt helikopterfrakt ned fra fjellet. Heldigvis hadde jeg spot'en med meg :lol:

Lenke til kommentar
Del på andre sider

Det er helt korrekt! Det er visst ikke lov å gå på taket... men må man så må man.... hadde det vært to av dem måtte jeg nok bestilt helikopterfrakt ned fra fjellet. Heldigvis hadde jeg spot'en med meg :lol:

Hrrmmm! Det går da "T-bane" ned der! :lol:

Lenke til kommentar
Del på andre sider

Er på hytta nå, i trøndelag.

Det er millions av lemen fortsatt på fjellet her. Hunden tar ett lemen hvert 3 min.... Puhh.

De piler hit og dit og jeg drikker ikke av små bekker og små stille vann. Stor bekk/elv eller vann av litt størrelse derimot....

Lenke til kommentar
Del på andre sider

Gikk akkurat 14 dager i Røldalsfjella (hardangervidda sør). Masse klart, friskt vann og en drøss av like klare og friske bekker. Fristende. Det kjipe var at det var alt for mange observasjoner av døde lemen i vannkanten, og bikkja hadde det travelt med å få knærta og spist all den levende lemen som skrek og pilte rundt omkring.

Jeg har vært forgiftet etter å ha drukket vann fra store elver ved 2 forskjellige anledninger for noen år siden, og det kan langtfra anbefales.

Jeg velger å koke det vannet jeg ikke kan hente langt ut på større tjern og vann. Det går somregel greit å la vær, men jeg tror de fleste ville angre hardt den dagen man blir sjuk.

post-3853-133474761142_thumb.jpg

post-3853-133474761187_thumb.jpg

Lenke til kommentar
Del på andre sider

Akurat tilbake fra 3 dager i Lyseheiene med barna. Så en død lemmen og den hadde vert døe ganske lenge. Ellers var det veldig lite levende å se. Snakket med noen dansker som hadde sett en levende lemmen.

Fikk mange spørsmål fra folk jeg mødte om det gikk å drikke vannet.

Jeg har ingen betenkeligheter i dette området. Sørsida av Lysefjorden. Kjærag til Frafjord.

Lenke til kommentar
Del på andre sider

Jeg kan også bekrefte at i Sør-Trøndelag, området mellom Trondheim og opp mot svenskegrensa (Brekken) er det myye lemen. På ukes turen tipper jeg at bikkja tok rundt 100 lemen. Vi så maaange flere. Til og med jeg klarte og tråkke på en da jeg kom litt for fort ned lia. :-)

Lenke til kommentar
Del på andre sider

Jeg har vært på Saltfjellet i sommer. Så noen få døde lemmen der, men ingen store antall. Så vel en del ekskrementer fra dem. Etterpå var vi i nord, nær Setermoen/Altevatnet og der så jeg ingen lemen. Vi har brukt klortabletter i år, for å være på den sikre siden. Men jeg har pusset tennene med vanlig uklorert vann.

Hadde det vært mange lemenlik i vannkanten som noen beskriver, hadde det vært mindre fristende å drikke vann der.

Lenke til kommentar
Del på andre sider

Njardarheim i juli (området Øyuvsbu-Håheller-Rosskrepp). Mye lemenskitt, noen gamle døde, men jeg møtte ingen levende lemen. Tydelig at det hadde vært stor aktivitet der, så jeg kokte drikkevann jeg hentet fra mindre bekker og vann.

Lenke til kommentar
Del på andre sider

Folk er stort sett hysteriske uansett; harepset, fugleinfluensa, hva som helst er farlig og kun ungåes ved at myndighetene ordner opp for de. De tøffe ordner opp selv ved å handle dyrt stæsj til sine ekspedisjoner langt inn i den nådeløse vilmarka, flere timer fra folk og med bare 2 streker mobildekning.

Lemenår var helt normalt fram til midten av 80-tallet; hva gjorde vi? Jo, tok de helt normale forholdsreglene; drikk kun vann fra større bekker/elver/vann, drikk ikke overflate vann.

Enig! Hysteri. Har drukket "harepestvann" hele sommeren og sitter nå enda her. Ikke kokt eller renset en eneste liter. Tar de samme forholdsreglene som du. Mulig jeg får Tularemi snart da. Er bare to uker siden jeg lesket meg med friskt fjellvann på Laksefjordvidda. Der krydde det av Lemen. Døde og levende. Over og under vann. Er ikke bekymret. Den som lever får se :wink:

Mulig noen her inne bør vurdere og holde seg innendørs under lemenår? Tularemi kan jo som kjent også smitte via mygg og flått bitt, samt ved inhalasjon av støv infisert med ekskrementer eller urin fra smågnagere. Mye flått og støv i naturen. Anbefaler og at dere holder barna deres innendørs. Husk pollenfilter! Borreliose og Tularemi er skumle greier.

-VILLminken

God tur! - Nei til DLD! - Jetpack to the people!

Lenke til kommentar
Del på andre sider

Med 66 mennesker de første 6mnd å sikkert en god del i løpet av sommeren og høsten så passerer "vi" lett 100 mennesker i år...

Det er vel ikke noe annet i den norske naturen som utgjør større "fare"?

Så "faren" er reel, det er ikke mye som er farlig i den norske naturen, dette er vel nesten det eneste vi kan og bør ta noen svært enkle forhåndsregler mot...

Man er ikke fanatiker fordi om man kikker oppover bekken en kjapp tur før man drikker...

Man er heller ikke tøff om man drikker vann med lemmenlort for å være demonstrativ... :wink:

Lenke til kommentar
Del på andre sider

Enig! Hysteri. Har drukket "harepestvann" hele sommeren og sitter nå enda her. Ikke kokt eller renset en eneste liter. Tar de samme forholdsreglene som du. Mulig jeg får Tularemi snart da. Er bare to uker siden jeg lesket meg med friskt fjellvann på Laksefjordvidda. Der krydde det av Lemen. Døde og levende. Over og under vann. Er ikke bekymret. Den som lever får se :wink:

Mulig noen her inne bør vurdere og holde seg innendørs under lemenår? Tularemi kan jo som kjent også smitte via mygg og flått bitt, samt ved inhalasjon av støv infisert med ekskrementer eller urin fra smågnagere. Mye flått og støv i naturen. Anbefaler og at dere holder barna deres innendørs. Husk pollenfilter! Borreliose og Tularemi er skumle greier.

-VILLminken

God tur! - Nei til DLD! - Jetpack to the people!

Du har drukket av vann der det var døde lemen under vann? Ok.. nøff said. Trenger ikke om å ta deg seriøst i noen som helst innlegg fremover. At du har en post siden 2003 (denne) som ikke dreier seg om hvilket utstyr du skal kjøpe sier egentlig også mer enn nok.

FYI, så er sannsynligheten for at du faktisk dør av harepest veldig liten. Men. en flere år med kjøttsår i kjeften som ikke vil lege seg og mulig redusert fysikk i perioden++ kan du kanskje regne med om du er uheldig. Vil få herpes til å se ut som en tur i paradis, du kjenner kanskje noen som er plaget med munnsår siden 30% av befolkningen har det.

Edit: PS. I områder med flott har man vanligvis på seg lange bukser o.l. for å beskytte seg, vil være det samme som å være varsom med bekkene man drikker fra. Men hyggelig med råd fra en som springer i skauen med shorts og fritt for å lukte på ekskrementer.

Jeg bruker forøvrig myggmiddel med mye DET. Ikke fordi jeg er redd for Tularemi, men fordi jeg hater å få svære myggstikk. Da tar jeg heller til takke med den usynlige faren for kreft. Hadde jeg hatt valget om å koke luften rundt meg for mygg, eller fyre et bål, så gjør jeg det i stedet.

Lenke til kommentar
Del på andre sider

Til dere som driter i alt som har med harepest å gjøre: Værsågod, drikk alt vannet dere klarer, det er deres valg, Folkehelseinstituttet har kommet med en anbefaling og det er ikke straffbart å la vær å følge den. I "gamledager" kokte vi også vannet om vi var usikre men overlevde de gangene vi lot vær.

Hvorfor er dere på Fjellforum på internett, vi har da alltid klart oss uten!

Lenke til kommentar
Del på andre sider

Du har drukket av vann der det var døde lemen under vann? Ok.. nøff said. Trenger ikke om å ta deg seriøst i noen som helst innlegg fremover.

Den ble selvfølgelig oppdaget ETTER at jeg hadde drukket vannet! Forøvrig er Store Måsvann 14,89km2 stort. Tror konsentrasjonen av lemen skit er rimelig liten.

At du har en post siden 2003 (denne) som ikke dreier seg om hvilket utstyr du skal kjøpe sier egentlig også mer enn nok.

Hva sier det? Du må forklare.

Men hyggelig med råd fra en som springer i skauen med shorts og fritt for å lukte på ekskrementer.

Ren løgn! Siter meg gjerne på at jeg springer med shorts, ELLER lukter på ekskrementer. Fjott!!

Hadde jeg hatt valget om å koke luften rundt meg for mygg, eller fyre et bål, så gjør jeg det i stedet.

????????

Slike som DEG er grunnen til at jeg jeg leser mer en jeg poster!

Lenke til kommentar
Del på andre sider

Bli med i samtalen

Du kan publisere innhold nå og registrere deg senere. Hvis du har en konto, logg inn nå for å poste med kontoen din.

Gjest
Skriv svar til emnet...

×   Du har limt inn tekst med formatering.   Gjenopprett formatering

  Du kan kun bruke opp til 75 smilefjes.

×   Lenken din har blitt bygget inn på siden automatisk.   Vis som en ordinær lenke i stedet

×   Tidligere tekst har blitt gjenopprettet.   Tøm tekstverktøy

×   Du kan ikke lime inn bilder direkte. Last opp eller legg inn bilder fra URL.

  • Hvem er aktive   0 medlemmer

    • Ingen innloggede medlemmer aktive
×
×
  • Opprett ny...

Viktig informasjon

Ved å bruke dette nettstedet godtar du våre Bruksvilkår. Du finner våre Personvernvilkår regler her.