Gå til innhold
  • Bli medlem

Fjelltur i streng kulde - tips og tricks?


RasmusPL

Anbefalte innlegg

Ja, vi sliter mye på soveposer (middagen tas som regel med støvlene på i posen (all snø fjernet selvfølgelig),

Sjølv har eg alltid (på pulkturar) med meg eit par fotposar i storleik som passar utan støvlar på. Eit av høgdepunkta i leiren er når teltet er oppe og eg kan skifte av meg skistøvlane og få på meg turre sokkar og fotposane. Desse fungerer altså som leirtøflar både inne i teltet og utanfor. Eg kan absolutt ikkje tenke meg å ha på meg skistøvlane eit minutt meir enn nødvendig inne i teltet. Men kvar si lyst sjølvsagt :roll:

Andre tips når det gjeld den aktuelle vermeldinga, er å setje opp teltet litt høgt i terrenget for å slippe unna kuldehol. Og på ein plass som gjev morgonsol. Dersom ein ikkje er veldig ivrig med å koma seg ut tidleg, kan ein få ein behagleg temperatur i teltet bare av sola.

Med dei meldte temperaturane, er det svært sjeldan kombinert med vind som betyr noko (i det aktuelle området, vel og merke). Og temperaturen midt på dagen, vil nok ikkje vera så låg som yr.no antydar. Helga som var, hadde same vermeldinga, og temperaturar mellom -20 og -30 om natta, og mellom -5 og -15 på dagtid. Finse hadde oppe i -13,6 12. feb, og -11,0 13. feb og henholdsvis -29,3 og -28,6 om natta (ifløge yr.no). Litt høgare i terrenget var det nok mildare.

Lenke til kommentar
Del på andre sider

Annonse
Legge en ullvott mellom støveltuppen og Yeti gamasjene(limes fast hvis de sklir opp forran). Det varmer godt på tærne og fukt/kondens fryser ytterst på gamasjene hvor det er lett å børste bort(bruker ikke dampsperre).

)

Dette høres ut som et tips jeg vil prøve. Føler kanskje at membranen i gore tex skoa kommer for nærme foten. Jeg lærte vintertjeneste i forsvaret da den gamle tåladden og østerdalssokken enda var virksom, goretexen var enda ikke oppfunnet. Uansett vi lærte, og erfarte at det alltid "slår seg" (kondenserer) på innsiden av det ytterste laget. Så da var det bare å lage et nytt ytterlag utenpå skoa. Fikk man til dette skikkelig ble det is på innsiden av tåladden mens skoa var tørr på innsiden. Det var teorien og av og til praksisen, sannheten var at det var mye plunder og heft og dårlig passform så det var så som så med effekten av og til. Etterhvert kom jo da fotposen, som brukte samme prinnsipp, og det var jo sukksess. Tørr sko, fukten samlet seg på innsiden av det ytterste laget og kunne børstes ut.

Et annet tips som følger samme prinsippet. jeg har en gammel Jerven duk. Den heter thermo, er fra 1995 og har kun ytterduk og innerduk uten polstring i mellom. Dette er en tomannsmodell, som når jeg har den helt åpen dekker hele bredden i innerteltet. Når vi ligger ute og det er kalt, enten i gapahuk eller i telt, legger jeg denne over soveposene. Dette mener jeg flytter null punktet ut fra posen og eventuell fukt og kondens fester seg på duken hvor den er lett å børste av. Dette er også med på å holde hverandre varme. I tillegg får man et lunt område mellom hver enkelt person hvor det er fint å lagre skoa om natten.

Enda et tips. Dette har jeg brukt for å holde ungene varme når vi har ligget ute om vinteren. Jeg har varmet steiner, på en god knyttnevestørrelse, i bålet. Der har de ligget til de er blitt rødglødende, deretter har jeg tatt de ut av bålet og latt de avkjøle seg til at jeg har kunnet pakke de inn i papir uten at papiret tar fyr. Deretter har jeg brukt noen avklipte buksebein fra en dongeribukse og pakket de inn i på måte slik at de ikke løsner og smelter posen. Denne har jeg lagt nederst i soveposen til ungene. Det utrolig hvor mye varme en slik stein magasinerer. Jeg har ligget ute gapahuk i 10 kuldegrader, og da kjente jeg om morgenen varmen fra steinen guttungen hadde fått i sin sovepose kvelden før. Jeg kjente da varmen fra steinen gjennom hans og min sovepose. Og som alltid hadde vi jervenduken løst oppå soveposene.

Lenke til kommentar
Del på andre sider

Når askjell nevnte å varme opp steiner tenkte jeg på prinsippet med kullvarmer, er ikke sikker på om den varmer like bra men kan sikkert hjelpe en del nederst ved beina. Nå står det i instruksjonene til den typen jeg tenker på, at de ikke annbefaler å gjøre dette med tanke på brannfare, men hvis man har den i en egen pose og en eller to strikker rundt så skal det mye til at den åpnes.

Er denne typen her jeg tenker på, http://www.amfibi.no/display.aspx?menuid=10805&prodid=30150. Trolig så varmer den ut hele nattten.

Skal teste ut nå til neste uke, med tanke på bruk i sovepose.

Ellers så er bensinvarmere et alternativ, men disse tror jeg ikke egner seg til sovepose. Ser ut til å kunne poppe av beskyttelsen og antenne noe om de blir bevegd på. Kan vel si at de egner seg bedre til lomme/hanskevarmere.

Lenke til kommentar
Del på andre sider

Hva slags brensel brukte du i sprengkulda?

4 taktsmiljøbensin på min gamle Optimus Nova. Ingen problemer med å fyre opp tross temperaturen. Fyrer aldri med noe annet enn bensin. Foretrekker bensin (som fordamper fort) framfor parafin (som trenger forvarming og søl fordamper ikke like fort). Også er ikke lave temperaturer noe problem for bensinen. Så må jeg leve med eksplosjonsfaren...

Lenke til kommentar
Del på andre sider

Samme som med fyring med annet drivstoff :) Ikke noe fasit svar her. Lufter man for mye mister man all varmen og lufter man for lite,,,,, da kan man være ute å kjøre. Vil si det kommer an på hvor nervøs man er, Jeg syns det går greit med de normale ventilene som er på teltet og som man normalt vil ha oppe uansett for å redusrer kondens/riming. Ellers kan man på vintern grave kanaler ut av teltet. Gjerne ut fra kuldegropa. Dette er jo mindre å stole på om det snør/eller blåser. Om man er veldig usikker så kan man kjøpe seg en co varsler. For eks denne http://www.clasohlson.no/Product/Product.aspx?id=146091178 Jeg er ikke så skeptisk

Lenke til kommentar
Del på andre sider

Bli med i samtalen

Du kan publisere innhold nå og registrere deg senere. Hvis du har en konto, logg inn nå for å poste med kontoen din.

Gjest
Skriv svar til emnet...

×   Du har limt inn tekst med formatering.   Gjenopprett formatering

  Du kan kun bruke opp til 75 smilefjes.

×   Lenken din har blitt bygget inn på siden automatisk.   Vis som en ordinær lenke i stedet

×   Tidligere tekst har blitt gjenopprettet.   Tøm tekstverktøy

×   Du kan ikke lime inn bilder direkte. Last opp eller legg inn bilder fra URL.

×
×
  • Opprett ny...

Viktig informasjon

Ved å bruke dette nettstedet godtar du våre Bruksvilkår. Du finner våre Personvernvilkår regler her.