Gå til innhold
  • Bli medlem

Er Samekniv svært overvurdert??


fiskekongen

Anbefalte innlegg

Den 24. november 2015 at 1.36, zimwalker skrev:

Ok, jeg leste kanskje litt for fort, sorry!

Det er sikkert noen som har et overdrevent syn på sameknivens fortreffelighet, men jeg kan ikke si jeg har sett så mange av de i denne tråden. Men derfra til å idiotforklare de som velger å ta med seg en stor samekniv fordi de, i følge noen her (ikke deg), ikke har innsett at en liten tollekniv er alt de trenger, det er arrogant så det holder.....

 

Ja det er "noen" som mener at de store knivene (alla 8" strømeng) er fortreffelige. Må være fordi de skal både drepe Zomier og batonere kubber, som ikke ligger slengt runt i skogen. Overskriften og tråden, handler vel om slike kniver er overvurdert. O

Lenke til kommentar
Del på andre sider

Annonse
58 minutter siden, Tiur3 skrev:

Ja det er "noen" som mener at de store knivene (alla 8" strømeng) er fortreffelige. Må være fordi de skal både drepe Zomier og batonere kubber, som ikke ligger slengt runt i skogen. Overskriften og tråden, handler vel om slike kniver er overvurdert. O

Tragisk tekstbehandler her!

Begynte på et lengere svar, om hvorfor jeg argumenterer i mot upraktiske kniver/redskap. Etter å ha skrevet 2 linjer, kom jeg ufrivillig i kontakt med en "tast", på tastaturet og de 2 linjene jeg til da hadde skrevet, ble lagret. Så åpnet jeg innlegget, skrev en lengere argumentasjon, fordi jeg mener nybegynnere trenger noen motargumenter. Lagret dette, uten å gi noen grunn til endringen. Og HELE det redigerte innlegget, var borte. Tragisk!

Lenke til kommentar
Del på andre sider

  • 2 uker senere...

Hadde en slags nyoppdagelse av Fallkniven A1 her om dagen. Dreiv å testa litt mot samenkniven bare for moro skyld og batonerte noen små bjørkekubber.  A1 kniven er helt utrolig på dette området, vedkubbene ekploderer fra hverandre og treffer man på knuter og div er det bare å banke det en klarer. Denne kniven tåler sykt mye. Det gummilignende håndtaket tar også opp vibrasjoner utrolig bra. Mens samekniven har en tendens til å riste fyllingene ut av tenna, som noen sa tidligere i denne tråden.

Grunnen til at den gjør det så bra er jo ingen hemmelighet; konvekssliping kombinert med 6mm tykt blad. Dette gjør faktisk kniven så tung(305g, kun kniv) at det ikke er noe jeg gidder å ha dinglende i beltet på turer, den blir liggende i sekken.

Klarte faktisk å herpe den nye samekniven min litt. Jeg tenkte å hardkjøre stålet å banka den hard ned i en tørr granstubbe. Da jeg skulle få den ut igjen måtte den bankes ut, hvorpå jeg traff håndtaket og messingringen en del ganger. Idiotisk, ja jeg vet… Eggen holdt bra! Verre var det med treverk og messing på håndtaket, begge fikk seg en liten bulk. Messingringen stikker nå ut 0,5-1 mm der den møter treet på begge «langsidene», mulig jeg får til å banke den inn igjen. Treet i håndtaket skal får en liiiten puss og et lag med linolje.

Men tilbake til poenget her, testa og litt feathersticking med A1. Tidligere har jeg vært veldig kritisk til A1’s evner på dette området. Det jeg konkluderte med nå er at det hele har veldig mye med  teknikken å gjøre. Med kniver som har en bra scandiegg kreves mindre siden en da lar eggen til en større grad hvile mot det en skjærer i. Mens med kniver som har f.eks konveks egg kreves det mer kraft og konsentrasjon for å holde kniven i perfekt vinkel til treet for å få de fine trefjærene. Mulig at det at jeg har slipt den opp en gang å to også har hjulpet på her.

Fallkniven A1 vil jeg anbefale på det varmeste. Jeg synes ikke den er overvurdert, jeg mener at den kombinerer egenskapene til en liten turøks og kniv på en veldig fin og velbalansert måte.

 

A1.PNG.73048c1b3acbe5e404bdc5c9e2eefa2e.

Endret av 353
Lenke til kommentar
Del på andre sider

Den 17.2.2016 at 15.45, 353 skrev:

Det gummilignende håndtaket tar også opp vibrasjoner utrolig bra. Mens samekniven har en tendens til å riste fyllingene ut av tenna, som noen sa tidligere i denne tråden.

Det er sant, men bruker du da hansker?

Jeg har med noen enkle hansker fra Hestra når jeg batonerer og fliser. Det hjelper mener jeg.

Endret av montymastiff
Lenke til kommentar
Del på andre sider

  • 5 måneder senere...

Har en 20 år gammel Strømeng 9" samekniv, kjøpt av en same i indre troms for 300,-. Ruster som bare det om jeg ikke oljer den inn og passer på den. Steinhardt blad, men med egg, så den må slipes med kbivslipesett i 4 omganger med ulike steiner. Denne er alltid med i sekken sammen med en Leatherman Surge. Disse 2 utfyller hverandre helt supert og har aldri følt behovet for noe annet. Knivene har vært benyttet til militært feltliv, så det har aldri vært stort savn av øks. Enkelte ganger burde jeg hatt med en klyvøks, men hvem drasser med på en slik øks på 4 kg?? Samekniven funker til det meste, kapping, slakting, sløying og klyving av mindre kubber. Kapping av rajer er den suveren til. Vil si at ift vekt og bruksområde får du ikke noe bedre pr idag forutsatt du evner å ta vare på den. Men å kun dra på tur med samekniv unngår jeg, må ha leatherman eller tilsvarende multiverktøy i tillegg.

Lenke til kommentar
Del på andre sider

Jeg har også en 20 år gammel 9" Strømeng kjøpt på fabrikken i Karasjok i 1996. Den er med på de fleste turer. I tillegg har jeg hatt div. Victorinox i lomma de siste førti år og det er helt perfekt til mitt bruk selv om det er mange som mener det er harry. Pluss at det hender det er med en Leatherman Wawe på kanoturer eller andre turer hvor vekt ikke spiller noen rolle. En tollekniv med 6-7 cm hjemmesmidd blad kjøpt av en lokal knivsmed er sikkert bra til en bunad eller som staskniv for noen men det passer dårlig til mitt bruk.

  • Liker 1
Lenke til kommentar
Del på andre sider

Den eldste Strømeng-kniven min er 40-45 år, jeg fikk den av storebror som kjøpte den på 70-tallet. Den er mye brukt, men fortsatt i svært god stand. Senest i går impregnerte jeg skaftet med vaselinolje, og jeg oljer også bladet med jevne mellomrom. Messingringen mellom bladet og skaftet er litt løs, og kniven trenger ny slire. Neste gang jeg drar forbi Karasjok skal jeg stikke innom og la dem ta en overhaling av "klenodiet". En god samekniv er et fantastisk allsidig redskap.

  • Liker 1
Lenke til kommentar
Del på andre sider

14 timer siden, Bjørn J skrev:

Den eldste Strømeng-kniven min er 40-45 år, jeg fikk den av storebror som kjøpte den på 70-tallet. Den er mye brukt, men fortsatt i svært god stand. Senest i går impregnerte jeg skaftet med vaselinolje, og jeg oljer også bladet med jevne mellomrom. Messingringen mellom bladet og skaftet er litt løs, og kniven trenger ny slire. Neste gang jeg drar forbi Karasjok skal jeg stikke innom og la dem ta en overhaling av "klenodiet". En god samekniv er et fantastisk allsidig redskap.

Ja du sa det godt der, samekniven er et fantastisk allsidig redskap. Samtlige grensejegere får utlevert en slik og for den tjeneste har de funnet den gode middelvei. 

Lenke til kommentar
Del på andre sider

  • 3 måneder senere...

Pratet med noen som hadde kjøpt strømengkniver her om dagen(de nye med induksjonsherding) , og de kunne fortelle at begge knivene bøyde seg veldig lett permanent ved forsiktig batonering , og litt hard hugging av ved.  Bruker Strømeng forskjellige typer stål tro ? Disse virket veldig myke i stålet sa de. Noen erfaringer der ute ?

 

Lenke til kommentar
Del på andre sider

Den nye har jeg testa ved batonere en del bjørkeved + at jeg også har batonert hardt ned i en gammel stubbe for å se hvordan eggen holdt. Dette gikk bra og eggen holdt seg.

Hvordan, og hva vei, de knivene du har hørt om bøyde seg forstår jeg ikke. Hadde vært fint med bilder.

Lenke til kommentar
Del på andre sider

38 minutter siden, stålmann skrev:

De bøyde seg sideveis , og måtte bøyes tilbake.  Har også greid dette med en av de nyeste , men den brukte jeg unødig hardt.

De var litt skuffa over de nyeste knivene rett og slett , men er jo bedre en at de hadde brukket.

Jeg kan forstå at de bøyer seg hvis dere har satt press sideveis, for å brekke opp ved o.l., men ved batonering slår en bladet rett nedover så skjønner ennå ikke helt hvordan dere klarte det.

Ellers er vel min konklusjon etterhvert at 8" samekniv hører hjemme i skuffa. Da pakker jeg mye heller A1 i sekken sammen med en god foldesag og setter en liten hendig kniv i beltet.

Lenke til kommentar
Del på andre sider

  • 2 år senere...

Har nettopp lest gjennom hele denne tråden på nytt, og har et tydelig inntrykk av at når man snakker "samekniv" så tenker alle på de store knivene (9, 8 og 7 tommer), men Strømeng lager jo også mindre kniver. 5 tommeren er både estetisk flott, passe stor, lett i beltet og er rett og slett en fantastik turkniv. Og de har en 3,5 tommer også, for de som liker enda mindre kniver.

Jeg har både 9, 8, 7 og 5 tommeren, og i sommer er det den minste som har hengt i beltet. Nå som høst og vinter står for døren blir den sikkert byttet ut med 7 -tommeren. Kjekk til å kutte kvist til kvistbrenneren, småved til vanlig kaffebål eller produksjon av plugger til tarp eller telt. Til større ved blir nok turøksa med i stedet, sammen med den minste samekniven og ei lita foldesag.

Men altså, en 5" samekniv er også en samekniv. Bare nevner det. ;)

  • Liker 2
Lenke til kommentar
Del på andre sider

19 minutes ago, Hege P. said:


Men altså, en 5" samekniv er også en samekniv. Bare nevner det. ;)

Helt enig, og spesielt nå som jeg selv nylig kjøpte en femtommer old fashion. Det er en ypperlig allround turkniv for de som ikke har behov for å rydde skog....
Den er akkurat passe liten/stor til det aller meste, og er ikke i veien der den dingler i beltet. Selv har jeg alltid sverget til 8-tommeren som allround turkniv, men har nå revurdert den oppfatningen.
For sikkerhets skyld har jeg også bestilt en 7-tommer (god pris, kr 1210.- inkl. frakt for Old Fashion-utgaven hos Smijernsbua i Trysil) fordi jeg aldri har hatt den og må prøve den :-).
9-tommeren derimot, tror jeg ikke jeg har behov for.

  • Liker 1
Lenke til kommentar
Del på andre sider

4 timer siden, Bjørn J skrev:

For sikkerhets skyld har jeg også bestilt en 7-tommer (god pris, kr 1210.- inkl. frakt for Old Fashion-utgaven hos Smijernsbua i Trysil) fordi jeg aldri har hatt den og må prøve den

7 -tommeren (i alle fall old fashion som jeg har) har en litt annerledes utforming av bladet, slik at den blir ørlite mer framtung (litt som Brusletto Villmann. Ikke like mye, men nok til at den er en fin liten hugger tross størrelsen) Bladet blir såpass bredt at det lønner seg å klemme litt nedover slira når du trekker kniven ut/inn for å utvide litt. Ellers kan det ut til at kniven før eller senere vil skjære gjennom slira fra innsiden.  :)

Endret av Hege P.
  • Liker 1
Lenke til kommentar
Del på andre sider

Info til de som har Strømeng-kniv av typen Old Fashion: Skaftet på disse knivene er smurt inn med tjæreolje, og etter en tid bør de nok behandles på nytt. Jeg har fått bekreftet av Strømeng at den klassiske blandingen bestående av like deler tretjære, linolje og terpentin vil fungere fint på disse knivskaftene. For de som ikke har egen tjæremile, vet jeg at Biltema selger ekte tretjære i småbokser (ca 1 liter).
Hvis noen vet om steder der man får kjøpt ferdig tjæreolje i små kvanta må de gjerne si fra :-)

Lenke til kommentar
Del på andre sider

  • 2 år senere...

Bli med i samtalen

Du kan publisere innhold nå og registrere deg senere. Hvis du har en konto, logg inn nå for å poste med kontoen din.

Gjest
Skriv svar til emnet...

×   Du har limt inn tekst med formatering.   Gjenopprett formatering

  Du kan kun bruke opp til 75 smilefjes.

×   Lenken din har blitt bygget inn på siden automatisk.   Vis som en ordinær lenke i stedet

×   Tidligere tekst har blitt gjenopprettet.   Tøm tekstverktøy

×   Du kan ikke lime inn bilder direkte. Last opp eller legg inn bilder fra URL.

  • Hvem er aktive   0 medlemmer

    • Ingen innloggede medlemmer aktive
×
×
  • Opprett ny...

Viktig informasjon

Ved å bruke dette nettstedet godtar du våre Bruksvilkår. Du finner våre Personvernvilkår regler her.