Gå til innhold
  • Bli medlem

Er Samekniv svært overvurdert??


fiskekongen

Anbefalte innlegg

440C heter stålet du finner i Lars Monsen knivene, Brusletto Villmann, ja de fleste knivene fra Brusletto etter det jeg forstår. "En samekniv skal være i karbonstål. Dette er ikke på grunn av overtro, men fordi karbonstålene stort sett er seigere enn rustfrie stål. Dette er spesielt viktig på vinterstid da den lavere temperaturen gjør at stålet oppfører seg sprødere. Hugger du noe med en samekniv i 440C bør du ikke bli overrasket om den knekker." - skriver Metallurgen i et innlegg i den første av de to trådene jeg linket til, Det er ikke bare et "nick name", han har en PhD i metallurgi og jobber som metallurg til daglig.  Mange som mener og synser ja , men det han sier er altså fundert på ikke så rent lite fagkunnskap og erfaring. 

  • Liker 2
Lenke til kommentar
Del på andre sider

Annonse

Kjøpte meg en sånn en på fredag, skal komme tilbake med rapport etter en stund. Er lit redd for at den kommer til å ruste, kjøpte ikke rustfritt stål, og jeg er ikke veldig flink til å ta vare på knivene mine...

Skal bli artig å høre om hva du syntes om kniven,. Jeg har bestilt meg 9 tommeren , og gleder meg til den kommer.

Meget serviceinnstilte mennesker på "samekniv Kautokeino". Han sa for øvrig at de aldri hadde opplevd at knivene deres hadde brukket , og at de skulle tåle tøft bruk. Lages kun i karbonstål, og da regner jeg med at det er et seigt fjærstål.

Stålet er det samme som forrige eier av "samekniv" brukte i sine kniver( Buljo )

Lenke til kommentar
Del på andre sider

  • 2 uker senere...

Har alle ESEE knivene og et par samekiver. er ikke i tvil om at alle ESEEene fra 4 og oppover klarer det meste samekniven klarer(unntaket er huggign av kratt for de minste) I tillegg er garantien på ESEE uslåelig. Junglas et godt alternativ til samekiven. er meget fornøyd med min.

 

Grunnen til at de har skiftet produsent fra RAT til ESEE er at JEff Randall og co ville begynne og produsere de selv, grunnet uenigheter.

Lenke til kommentar
Del på andre sider

  • 4 uker senere...
  • 3 uker senere...

Da skal det snart testes hvordan samekniv fungerer ift øks, sag og turkniv. Har nettopp blitt ferdig med denne: 

 

Blad av ukjent opprinnelse, ca. 23cm, skaft i syrnet bjørk (fra egen hage), reinsdyrhorn og vulkanfiber og slire i skinn og bjørk.

post-8462-0-43508000-1431504850_thumb.jp

  • Liker 7
Lenke til kommentar
Del på andre sider

  • 6 måneder senere...
På 18.3.2015, 23.43.17, boris_the_bullet_doger skrev:

Har alle ESEE knivene og et par samekiver. er ikke i tvil om at alle ESEEene fra 4 og oppover klarer det meste samekniven klarer(unntaket er huggign av kratt for de minste) I tillegg er garantien på ESEE uslåelig. Junglas et godt alternativ til samekiven. er meget fornøyd med min.

Solid sak det der, men....ESEE Junglas veier 638g. En 8" Strømeng samekniv ca 260g.  Ei Granfors Villmarksøks 600g, Fiskars X7 øks 640g. Så det avhenger vel av hva man foretrekker å jobbe med/bære på tenker jeg.

 

Sitat

Grunnen til at de har skiftet produsent fra RAT til ESEE er at JEff Randall og co ville begynne og produsere de selv, grunnet uenigheter.

 

Vurderer man en ESEE Junglas kan man også titte på Ontartio RTAK II (veier 616g). Like langt blad, litt tynnere (4,5mm mot 5mm) , men koster en god del mindre.

[EDIT: Ligger en video-review av RTAK II nederst på side 2 i denne tråden ser jeg!]

 

Endret av zimwalker
Lenke til kommentar
Del på andre sider

På 25.3.2015, 13.16.13, stålmann skrev:

Sjekk you tube videoene av en kar med navn Kraken!

Han bruker en Strømeng 8 tommer  nokså hardt vil jeg si. Ingen tvil om at dette er solid vare, om man vil ha en enkel/allsidig kniv som tåler masse juling.

Ikke sikker hvilken video du mente her, men fant en der "Kraken" (brukernavn på youtube) åpner og spidder diverse blikkbokser med sin Strømeng kniv uten at eggen tok synlig skade.  "www.youtube.com/watch?v=uxwIxOnzppQ"   Dette skriver Strømeng om på hjemmesiden et sted (samekniv.no), at man kan bruke all deres kniver med blad fra 7 tommer og opp til å åpne hermetikkbokser med. Det har muligens med formen på bladet og kraftoverføringen å gjøre, når man stikker spissen inn lokket på en boks, så "jekker" man lokket opp på en måte.  De holder nå uansett eggen rimelig godt.

Lenke til kommentar
Del på andre sider

Synes ikke samekniv er overervurdert. Vil heller undervurdert faktisk. Den veier litt da. Men den er så allsidig. Spesielt om man skal fyre bål eller drive "leirarbeid". Den jeg kjøpte sist er Helle Lappland. Den misbrukes støtt og stadig uten hakk i knivbladet. Kjekke kniver som jeg ser faller i smak i utlandet når folk får sjansen til å prøve. Det er jo ikke alle som vet om dem utenfor Norden.

Lenke til kommentar
Del på andre sider

53 minutter siden, Fjellgeitå skrev:

Opplevde i fjor å knekke bladet på en Helle Lappland. Brukte den til å hakke av is på stigbrettet på en snøskuter, hvorav bladet forsvant bakover, over skuldra på en av mine gjester.... Ellers fornøyd (:

Hvor kaldt var det, husker du? Nå bruker de Sandvik 12C27 i den kniven, ikke 440c, men rustfritt er nå rustfritt, jf mitt innlegg øverst på side 7 her. http://www.fjellforum.no/topic/18622-er-samekniv-sv%C3%A6rt-overvurdert/?do=findComment&comment=319558

 

Lenke til kommentar
Del på andre sider

Undrer på hva folk her skal med sine kniver og jeg undrer også TS sitt søprsmål, om at samekniven er overvurdert. Til hva? Forutsetter nå, at det dreier seg om store samekniver, som,. +/-  8 " kniver. De har et marginalt bruksområde for friluftsfolk.

Er det til normalt friluftsliv, eller tenker folk her på "survaiel knives" (beregnet for jungelområder), eller at de er fallskjermjegere/soldater, eller er de umodne og uerfarne friluftsfolk som trenger store kniver? Til hva? Drepe andre, eller til å smøre en brødskive? Har sett mang en tråd på div. forum, der det diskuteres tulllette ting som "batonering", o.l. Batonering av hva? Har dere med mortorsag, "bågaesag", eller hva? Å hugge ned trær, er også ulovlig! Så, hva skal dere dere med kniver for batonering?

Tror det er for mange her, som ikke kan bruke kniv og vet hva en kniv til friluftsliv betyr. Selvfølgelig så er det litt avhengig av, hvilket friluftsliv. Men er det med dagers/ukers overnatting og bruk av kniv i leier/camp (eller på vandring), bør fokuset være.noe annet enn bl.a . batonering og andre utfordrende sære oppgaver.

Undrer dere ikke på hvotfor erfarne friluftsfolk (30 - 60 års erfaring), benytter relativit små kniver, med bladlender på fra 6 - 10 cm? De kan brukes til alt, unntatt felling/kapping av store trær. Til lovlig nedfall, så brukes små økser og samenleggbare sager og ikke store kbniver!

Tror det er for mange såkalte friluftsfolk her, som er mer på internett/you tube, enn i naturen! Og de burde vel få seg noen tusen timer i naturen, før de er så basatante når  det gjelder både kniver, og utstyr.

 

 

 

  • Liker 4
Lenke til kommentar
Del på andre sider

1 time siden, Tiur3 skrev:

jeg undrer også TS sitt søprsmål, om at samekniven er overvurdert.

Ser argumentene dine. Jeg forstår også hva du mener med tullete greier som "jungelkniver". Rundt på Internettforum og YouTube, særlig fra amerikanere, handler friluftsliv ofte om "survival" og ikke slik vi ser på friluftsliv i norsk ånd. Da skal man ha kniver og ferdigheter for å overleve de rareste ting, og ikke ordne ved og smøre matpakka.

Jeg liker også å bruke min minste kniv med et 5 cm blad til "finarbeid". Det er også den kniven som er mest behagelig å ha hengene i beltet - det må sies at samekniven er for stor til det over lenger tid. Men på tur, i sekken, tar jeg med samekniven (8), og kun den (den ekte fra Strømeng, jeg har ikke troa på Monsen sin modell). Jeg har riktignok bare en bitteliten brøkdel av erfaring sammenlignet med de 30-60 åringene du henviser til, men jeg liker fortsatt samekniven. Det er fordi at med den kan jeg, med litt øving, gjøre all jobben som den minste kan og i tillegg fungere som en liten øks. Det jeg liker særlig godt med samekniven til Strømeng er at stålet er helt fantastisk. Det er nærmest uknekkelig, og holder seg skarpt lenge. 

Sjeldent hogger jeg ned trær, men jeg har muligheten til det. I det minste kan jeg raskt kappe kvist av et allerede knekt tre. Jeg kan også spikke meg pølsepinne, kløyve ved, hogge hull i isen, dele opp (frossent) kjøtt til bikkja, matlaging, filitering osv. 

Jeg mener ikke at den er overvurdert. Det er en god og allsidig kniv, men er det er klart den er unødvendig stor om du skal stå på verandaen og lære nevøen din å spikke.

Endret av Haugelarsen
  • Liker 3
Lenke til kommentar
Del på andre sider

Samekniven er et godt multiverktøy som jeg har med de gangene jeg ikke trenger øks. Den funker til å skru med, dele kubber, åpne bokser, er lang nok til å fiske kjelen ut av bålet uten å svi fingrene osv osv. 

Dersom du synes den egner seg dårlig til å sløye fisk med så får du rett og slett for liten fisk ;-)

Jeg har normalt en vesentlig mindre beltekniv i tillegg med på tur som skal være litt allsidig da jeg uansett ikke finner èn kniv som vil dekke alle mine behov...

 

Lenke til kommentar
Del på andre sider

@Tiur3

Interessant innlegg. Mener at jeg har lest noe lignende før en gang.

Jeg kjøpte min første og eneste samekniv, 9" fra Isak Strømeng, før jeg dro i militæret. Der brukte jeg den litt, men for det meste så hang den bare i beltet. Ikke fordi jeg trengte den, men fordi det var den eneste sivile effekten som det var lov å feste til uniformen.

Senere ble den en trofast følgesvenn, festet til ryggsekken min, i mange år mens jeg var aktiv i Røde Kors Hjelpekorps, men den ble sjelden brukt.

I beltet, eller helst i en knapp noe nedenfor beltet, hang en Harding kniv fra Helle. Den har fulgt meg i mange år og er veldig mye brukt. (Jeg henger kniven i en knapp noe nedenfor beltet for at den ikke skal komme i konflikt med hoftebeltet på ryggsekken.)

I dag har jeg flere kniver i samme klasse og mine to sønner har minst to hver. Ikke fordi jeg trenger flere kniver, men det er en kjær ting som friluftsfolk ofte liker å gi i gave til hverandre og som andre, ikke friluftsfolk, finner det naturlig å gi i gave til friluftsfolk.

I løpet av mine mange år som friluftsmenneske, og jeg er nå i alder et stykke over "middagshøyden", har jeg i årenes løp funnet frem til noen favorittredskaper som ofte blir med på tur, enten til fots, på ski eller i kano, og hjemme i skapet i hobbyrommet mitt ligger en gammel 9" samekniv som nesten ikke har vert brukt.

5810-org.jpg.jpe.159bad885342368bdb94825 HE45.jpg.994be2947046f694a9c4ba2e1f98598 35857.jpg.f0bb2d1f72a0806598444b850ab248 336731.jpe.86405583c525fd3ba1195651cce98 

Kniv bilde nr. 2 er en Hellekniv som heter Winner. Et litt spesielt navn når man tenker på at de to første jeg hadde knakk inne i skaftet og noe av det første du ser når du søker opp denne kniven på nettet er en med brukket skaft. Jeg tror ikke at den selges lenger.

Jeg har også en Camulus foldekniv som ofte er med på småturer i nærmiljøet hvor jeg ikke beregner å få bruk for en kniv, men man vet aldri.

CamillusHardwoodLockBack.jpg.3ce5d64642b

  • Liker 2
Lenke til kommentar
Del på andre sider

Men når vi først snakker om kniver så står faktisk en Helle Dyre Vaa høyt på ønskelista. Ikke fordi den er spesielt praktisk til mitt bruk, men det er en fin kniv som passer godt til å kutte i fenalåret med. Så hvis noen har et fint eksemplar til salgs så er det bare å si fra.

6449504.jpg.42e51d45df9f212b3a81fc096225

Endret av REs
Lenke til kommentar
Del på andre sider

4 timer siden, Tiur3 skrev:

Undrer på hva folk her skal med sine kniver og jeg undrer også TS sitt søprsmål, om at samekniven er overvurdert. Til hva? Forutsetter nå, at det dreier seg om store samekniver, som,. +/-  8 " kniver. De har et marginalt bruksområde for friluftsfolk.

Er det til normalt friluftsliv, eller tenker folk her på "survaiel knives" (beregnet for jungelområder), eller at de er fallskjermjegere/soldater, eller er de umodne og uerfarne friluftsfolk som trenger store kniver? Til hva? Drepe andre, eller til å smøre en brødskive? Har sett mang en tråd på div. forum, der det diskuteres tulllette ting som "batonering", o.l. Batonering av hva? Har dere med mortorsag, "bågaesag", eller hva? Å hugge ned trær, er også ulovlig! Så, hva skal dere dere med kniver for batonering?

Tror det er for mange her, som ikke kan bruke kniv og vet hva en kniv til friluftsliv betyr. Selvfølgelig så er det litt avhengig av, hvilket friluftsliv. Men er det med dagers/ukers overnatting og bruk av kniv i leier/camp (eller på vandring), bør fokuset være.noe annet enn bl.a . batonering og andre utfordrende sære oppgaver.

Undrer dere ikke på hvotfor erfarne friluftsfolk (30 - 60 års erfaring), benytter relativit små kniver, med bladlender på fra 6 - 10 cm? De kan brukes til alt, unntatt felling/kapping av store trær. Til lovlig nedfall, så brukes små økser og samenleggbare sager og ikke store kbniver!

Tror det er for mange såkalte friluftsfolk her, som er mer på internett/you tube, enn i naturen! Og de burde vel få seg noen tusen timer i naturen, før de er så basatante når  det gjelder både kniver, og utstyr.

 

 

 

Hendig multifunksjonsredskap i eldre, naturorienterte kulturer. Men er enig at for den jevne goretexkledde medlem av klodens villeste forbrukersamfunn, så passer den best til samekufte eller om du faktisk evner å bruke den til alt den i sitt opphav ble brukt til. Får du traumer av å avlive dyr f.eks eller besvimer av blod, tror at trærne har følelser etc, er det vel noe overkill med nomadefolkets machete. 

Lenke til kommentar
Del på andre sider

11 timer siden, Tiur3 skrev:

Undrer på hva folk her skal med sine kniver og jeg undrer også TS sitt søprsmål, om at samekniven er overvurdert. Til hva? Forutsetter nå, at det dreier seg om store samekniver, som,. +/-  8 " kniver. De har et marginalt bruksområde for friluftsfolk.

Til hva en slik stor kniv som oftest brukes til. 

Til friluftsliv hvor man har planer om å fyre bål er en stor kniv ett naturlig valg for mange. Letter og på mange måter bedre bedre alternativ enn ei øks. Og til dette finnes det så mye kniver på markedet som er bedre egnet enn samekniven. Både når det gjelder utforming av bladet og stålet. Ja den fungerer, men hvorfor er det så mange som fortsatt bruker den :)

 

Jeg har ikke lettvekts sekk, sovepose, underlag og kokeutstyr for så å hive i en kniv på 1kg nei. Men en stor kniv kan faktisk være ett lett alternativ det også enkelte ganger :)

Lenke til kommentar
Del på andre sider

På 22.11.2015, 22.08.59, Tiur3 skrev:

Tror det er for mange såkalte friluftsfolk her, som er mer på internett/you tube, enn i naturen! Og de burde vel få seg noen tusen timer i naturen, før de er så basatante når  det gjelder både kniver, og utstyr.
 

Eneste innlegget jeg kan se i denne tråden som uttrykker noe veldig bastant er vel ditt!?  Men siden du spør: Store kniver trenger man for å ta livet av Zombier med. Zombie trusselen er jo godt dokumentert i filmen Død Snø! ( Men som det fremgår der er nok faren størst langt nord i landet, sikkert derfor folk nordpå begynte å bruke "storkniv"!)

Har du noen gang forsøkt å skjære hodet av en Zombie med en liten tollekniv? Har ikke prøvd det selv, men kan tenke meg at det er vanskelig! Må sikkert minst være to i så fall, den ene til å holde Zomiben i ro.  Derfor; går man tur alene, vel, da er en storkniv åpenbart en god ting å ha med seg!

Nei alvorlig talt, hvorfor henge seg så voldsomt opp i  andres gjøren og laden, enten det når er snakk om å pakke lett eller bære på store kniver? Ikke vet jeg. Selv tenker at folk må nå få lov til å bære med seg det de vil på fjellet. Folk får kose seg på sine måter så best i de kan. Og de må få lov til å diskutere. Og om noen må lære av egen erfaring, istedet for å lytte til "gamle gutta" med små kniver, well - so be it!  Ikke dermed sagt at man ikke kan lytte til gode råd fra den som har mer erfaring, men da bør det komme som gode råd, og ikke som "surmuling" overfor anderledes tenkende...nah..;-) 

Endret av zimwalker
  • Liker 6
Lenke til kommentar
Del på andre sider

Bli med i samtalen

Du kan publisere innhold nå og registrere deg senere. Hvis du har en konto, logg inn nå for å poste med kontoen din.

Gjest
Skriv svar til emnet...

×   Du har limt inn tekst med formatering.   Gjenopprett formatering

  Du kan kun bruke opp til 75 smilefjes.

×   Lenken din har blitt bygget inn på siden automatisk.   Vis som en ordinær lenke i stedet

×   Tidligere tekst har blitt gjenopprettet.   Tøm tekstverktøy

×   Du kan ikke lime inn bilder direkte. Last opp eller legg inn bilder fra URL.

  • Hvem er aktive   0 medlemmer

    • Ingen innloggede medlemmer aktive
×
×
  • Opprett ny...

Viktig informasjon

Ved å bruke dette nettstedet godtar du våre Bruksvilkår. Du finner våre Personvernvilkår regler her.