Gå til innhold
  • Bli medlem

Prestholtskarvet - topptur om vinteren


neilryan88

Anbefalte innlegg

Jeg har veldig lyst å ta tur opp til Prestholtskarvet , jeg lurte på om det la seg gjøre om vinteren,(vær avhengig selvfølgelig) eller er det bare noe man gjøre i vår \ sommer\høst sesong. hva er vanskelighetsgrad, utstyr som trengs og rute, jeg har vært i dette område om vinteren flere ganger før og alltid hatt lyst å gå opp på hallingskarvet for å nytte den flott utsikten derfra....

Er det noen her i formuet som har noen erfaring med dette tur og kan gi litt råd?

mvh Neil

Lenke til kommentar
Del på andre sider

Annonse

Vi gikk opp på Prestholtskarvet med utgangspunkt i Hafsdalen sist romjul. Vi teltet neden for Skarvsenden, og gikk opp på Skarvet morgenen etter. Det var en skikkelig slitetur med mye motvind og tung snø, men med gode forhold er det nok ganske kurant som dagstur fra nevnte Hafsdalen (dyr parkering).

De preparerer skilløyper til noen få km nedenfor Skarvsenden. Er halvbratt opp ved Skarvsenden men ganske avblåst og pakket om man følger ryggen rett på, så noen rasfare er det neppe.

God tur!

Lenke til kommentar
Del på andre sider

  • 4 uker senere...

De fleste som går til Prestholtskarvet følger skiløypa fra Havsdalen til Prestholt og tar opp Prestholtskaret derfra. Dette er en tur som blir svært mye gått i godvær av folk i alle aldre, og på slike dager er det alltid tråkk til toppen.

En fin variant er å gå opp Eimeskaret, vesentlig færre mennesker der.

Uansett veivalg er dette en flott tur som er en meget overkommelig tur i godvær for alle med noe langrennserfaring. Turen blir oftest gått utpå seinvinter/vår.

Lenke til kommentar
Del på andre sider

  • 3 uker senere...

En tur på Prestholtskarvet er vel best litt utpå vinteren når dagene blir lenger og snøen har fått satt seg. Har hytte på nordsiden av Skarvet og har vært på toppen mange ganger, fra Prestholt til Folarskardnuten.

Det er flere veivalg opp på Prestholt, i tillegg til de som er nevnt ovenfor som går opp fra sørsiden og østsiden. Veien opp fra nordsiden er også flott. Da går man opp Veslekvelven og får en fin tur over platået før man når varden. Vil man spare tid, kan man ta heisen opp i skianlegget i Sudndalen (Hallingskarvet skisenter), da sparer man mange tunge høydemeter.

Det er viktig med varmt og vindtett tøy, det kan være værhardt på topp-platået. Kompass er selvsagt, blir sikten dårlig kan det være vanskelig å orientere seg på platået, og det er bratte stup flere steder.

Lenke til kommentar
Del på andre sider

Har også hytte på nordsida av skarvet (Myrland). Har bare 4 års fartstid i området, så jeg har mange ugåtte løyper/stier.

Hvor er Veslekvelven? Er det på østsida av trekket, og opp til Halletjønn? Er det en lang tur om en ikke tar trekket opp? I forhold til tur til Folarskardnuten inn Raggsteindalen/Byrkjedalen?

Lenke til kommentar
Del på andre sider

Nå når veien til Aurland vinterbrøytes, er det mange muligheter for flotte skiturer i området, også andre enn på Skarvet.

- Enkleste vei til Prestholt er som sagt med utgangspunkt fra Hallingskarvet skianlegg. Ta heisen helt til topps, også den siste heisen, og kjør ned til Bukkehallstølen (du kommer ikke over Halletjønn da). Fra Bukkehallstølen skrår man mot venstre oppover til Veslekvelven, og det er den første store kvelven på venstre hånd slik det sies i innlegget over. Ønsker man ikke å ta skiheisen er det bedre å gå fra Myrland, slik at man slipper den kjedelige og tunge lia opp fra Sudndalsfjorden. Turen er overkommelig for alle i normal skiturform.

- Skal man på Folarskardnuten er det lurt å kjøre riksveien vestover til ca midt på Strandavatn og gå over isen forbi Raggsteindalen og opp lia mot Folarskardet. Det er bratt opp Folarskardet, så man får en morsommere nedfart ved å gå over nuten og ta seg ned i Veslebotn, men vær obs på bratte stup mot høyre her, hold til venstre nedover for å unngå stupene. Man kommer da ned i Raggsteindalen.

- En annen fin tur på Skarvet er topp 1909m (på eldre kart 1905), den ligger litt øst for Folarskardet. Da går man opp kvelven rett vest for Storeskuta. Myrland er da et fint utgangspunkt.

- Kjører man enda lenger vestover til inngangen av Geiteryggtunnelen har man et fint utgangspunkt for en tur på St.Pål. Gå opp den bratte veien mot Geiteryggen turisthytte, men ikke sving vestover mot hytta men gå rett frem og ta peiling på nordenden av Flakavatn. Opp Flakavassfonn til St.Pål og retur samme vei.

Lenke til kommentar
Del på andre sider

  • 5 år senere...

Hallingskravet: Ned Østsiden av Skarvsenden med pulk?

Vet dere hvordan det er å komme seg ned på østsiden av Prestholtsskarvet og skarvsenden med pulk?

Det ser ok ut på kartet, men finner lite om dette på nett. Pleier det å ligge skavler her i forhold til dominerende vind retning?
 
Vh Morten!
Endret av Morten Bøvre
Overskrift
Lenke til kommentar
Del på andre sider

  • 4 år senere...

Hei, prøver å blåse liv i denne. Er det egnet å komme seg opp eller ned på østsiden med Pulk. Det ser greit ut på kartet ned Skarvsenden retning direkte mot Vestreim Fjellstugu, men er det noen som har erfaring?

 

image.png.e8305d2a566859fd41e6387abe85f40e.png

Lenke til kommentar
Del på andre sider

  • 2 år senere...
kihel81 skrev (På 14.1.2021 den 14.24):

Hei, prøver å blåse liv i denne. Er det egnet å komme seg opp eller ned på østsiden med Pulk. Det ser greit ut på kartet ned Skarvsenden retning direkte mot Vestreim Fjellstugu, men er det noen som har erfaring?

 

image.png.e8305d2a566859fd41e6387abe85f40e.png

Blåser på nytt liv i dette spørsmålet. Noen som har kjørt ned her med pulk? Gir erfaringsrapport etter påske 😅

Endret av sneakyowl
Lenke til kommentar
Del på andre sider

Bli med i samtalen

Du kan publisere innhold nå og registrere deg senere. Hvis du har en konto, logg inn nå for å poste med kontoen din.

Gjest
Skriv svar til emnet...

×   Du har limt inn tekst med formatering.   Gjenopprett formatering

  Du kan kun bruke opp til 75 smilefjes.

×   Lenken din har blitt bygget inn på siden automatisk.   Vis som en ordinær lenke i stedet

×   Tidligere tekst har blitt gjenopprettet.   Tøm tekstverktøy

×   Du kan ikke lime inn bilder direkte. Last opp eller legg inn bilder fra URL.

×
×
  • Opprett ny...

Viktig informasjon

Ved å bruke dette nettstedet godtar du våre Bruksvilkår. Du finner våre Personvernvilkår regler her.