Gå til innhold
  • Bli medlem

Anbefaling av bensinbrenner


HFRols

Anbefalte innlegg

Kjempeeksemplar! :D :D

Med "embossed" Optimius 111 i boksen, slik det skal det være.

Disse brennerene er sannsynligvis det beste som noen sinne er produsert, og verdt sine 1,5 kg i ekstra drass. Kan faktisk også gjøres vesentlig lettere med å droppe stålkassa og bruke en isboks i plast istedet. Når kompisene sine slangeprimuser tetter seg, nattekulda kommer krypende, og bannskapen brer seg over campen, vil denne bare fortsette å fungere uansett forhold...

Lenke til kommentar
Del på andre sider

Annonse
  • Svar 77
  • Opprettet
  • Siste svar

Mest aktive i denne tråden

Mest aktive i denne tråden

Postede bilder

Gratulerer med knallprimus!

Nå er det bare litt pussing som skal til så ser den jo nesten ny ut :!:

toresc - Har du noen bilder fra hvordan man kan bruke isboks istedenfor stålkassen?

Lurer nå fælt på hvoran du gjør det med stilas til å ha kjelen på.

Lenke til kommentar
Del på andre sider

Nei, da må man nok ha kjelestøtte utenom, isboks kun til oppbevaring av brenner med tank når den er kald. Litt avispapir el lign. nedi for demping, så den ikke skrangler rundt. Blir litt mer upraktisk, men betydelig vekt å spare. For moro skyld veide jeg tank og kasse separat, og oppdaget at nesten 2/3 av vekten ligger i stålkassa. Jeg synes det fungerer bra med to steiner med brenner mellom, eller å bygge en liten pagode av pinner rundt brenneren. Eller så kan man skreddersy seg en kjelestøtte i litt tykk metalltråd som passer nedi boksen rundt brenner og tank.

Lenke til kommentar
Del på andre sider

Det blir litt primuspussing i kveld ja 8) Jeg fikk ikke tak i Autosol, men Kiwi messingpuss fra den lokale sjappa istedet. Går det bra eller er Autosol et absolutt must?

Skal jeg demontere den helt eller skal jeg putte hele tank/brennerhodedelen oppi vaskevannet?

Lenke til kommentar
Del på andre sider

Hiv bare hele oppi, ingen grunn til å skru brenneren fra tanken. Det holder tett der med en messingkon som går inni sporet som mutteren passer på. Kan være vanskelig å få tett igjen om du skrur det løs, så like greit å ikke røre akkurat denne koblinga om den sitter godt og ikke lekker.

Så har du jo muligheten til å trykkteste den samtidig. pump 40 ganger på tom tank og legg den i vannet, så ser man om det kommer bobler noe sted.

Lenke til kommentar
Del på andre sider

Det gjør det ikke. Når spindelen står i stengtposisjon kan det ikke komme inn noe, akkurat som ingenting kommer ut. Dessuten er dysa så liten at vann ikke greier å trenge inn uten trykk andre veien. Trykket innenfra vil bare presse luft ut. Du kan prøve å vri på spindelen under vann med trykk på tanken, så ser du at det kommer luftbobler ut dysa. Det er det eneste stedet som skal lage bobler. Mulig også overtrykksventilen slipper ut noen få, men det er normalt. alt vann som måtte ligge rundt inni kriker og kroker etterpå fordamper ved første fyring.

Lenke til kommentar
Del på andre sider

Rengjøring er ikke min sterke side som tidligere vist, så der må nok andre bidra 8). Mine kasser har vært rustne, så jeg har brukt en stiv plastbørste og bare tørrskrubbet bort rust og løs maling. Når det gjelder badingen, så kan du fylle tanken helt full med parafin etter at du har testet trykket med luft i. Da synker den. Pass på at påfyllingslokket sitter godt. Eller du kan også skru av påfyllingslokket og la tanken fylle seg med såpevann. Da får du rengjort den på innsiden også, men den må skylles grundig med sprit etterpå ellers får du trøbbel. Helst kjøre gjennom sprit i brenneren også til slutt. Å vaske tanken inni med vann hadde jeg aldri giddet bryet med, men jeg har sett at andre her anbefaler det. Det går an å inspisere bunnen i tanken med en lommelykt. Sitter det fast mye avleiringer og rusk kan det jo vurderes. Bør isåfall ligge i sterkere lut enn såpevann, og i flere døgn. Ser det greit ut inni, er det ingen vits i å ha annet enn parafin der.

Lenke til kommentar
Del på andre sider

Når det gjelder rens av selve kassa så kan ovnsrens være redningen, ellers så er sånn "negerkuse" stålbørste på drill å anbefale for å fjerne løs maling.

Jeg derimot brukte syre fra biltema for å fjerne alt av rust og maling.

Vil egentlig motsi Toresc litt her ved å si at hvis du skal få brennern ren, så lønner det seg å skru den fra tanken, eller så blir det ti ganger mer knotete å

pusse både brennern og tanken.

Hvis du etter å ha rensa den ordentlig, klarer å unngå å forhåndsvarme med parafin så trenger du ikke rense den så nøye på mange mange år.

Får du vann i tanken og brennern så gjør som sagt å rens etterpå med sprit/bensin.

Brennern kan forhåndsvarmes uten å være skrudd til tanken, da vil vannet fordampe ut av den slik at den blir tørr.

Når det gjelder om autosol er aller best så er jeg ikke helt sikker, kan hende at det du har funnet duger, men her i huset så feide autosol alt jeg hadde av messingpuss av banen.

OBSOBS- Det tar en stund før du får brennern ordentlig ren, min var superuberduper skitten og trengte utrolig mye gnukking bading og mere gnukking.

Sånn ellers så fungerer også måten Toresc forklarte helt bra den også, bare synes selv det hjalp å skru den fra hverandre for å rense den.

Håper detta hjalp 8)

Lenke til kommentar
Del på andre sider

Enig i at det blir lettere å pusse tank og brenner om du demonterer dem, men det er fullt mulig uten også :). Grunnen til at jeg sier dette er at jeg har hatt en brenner det var veldig vanskelig å få tett i denne koblingen pga. en ørliten skjevhet på messingkonen. Gjengene på mutteren som holder brenneren kan også i blant ha ymse kvalitet, og kan være slitt på forhånd fra monteringen utført på fabrikken. Skulle du slite med å få det tett her etterpå, og du strammer litt og strammer litt til, er det fort gjort å skru denne over gjengene. Om det skjer er det kjørt, og brenneren må byttes. I værste fall tanken også, så vær varsom. Jeg stiller dessuten spørsmålstegn med vitsen i å pusse selve brenneren til den skinner, om den skal brukes på tur. Den blir matt etter to fyrte tanker uansett. Samme gjelder flammering og vindskjerm.

Jeg er absolutt ikke redd for å skru på primuser, det er bare å se de øvrige trådene jeg deltar på her 8), men akkurat når det gjelder 111'en, så er jeg klok av skade, og mer forsiktig enn ellers pga varierende kvalitet på produksjonen. Det omtalte eksemplaret her er nok av eldre produksjon, noe som er en fordel.

Edit : ...Og har du hatt vann i tanken er det sprit, og kun det som kan benyttes til å rengjøre den etterpå. Bensin vil skille seg med vannet og skape problemer.

Lenke til kommentar
Del på andre sider

Da har den fått seg en liten vask. Jeg gikk ikke så kraftig til verks. Badet den i et par timer i denne "primusvasken". Deretter litt skrubbing med en tannbørste. Polerte den litt med Kiwi kobber og messingrens (ikke verdt 29,- for å si det sånn. Ser ikke forskjellen) Skrubba kassa i zalovann med ei opvaskbørste. Fikk av en god del sot så det ble da litt likere, men ikke noe mere enn det.

Den skal brukes så noe mere vasking blir vel bortkastet. Får heller kjøpe meg en "pryd 111" for å ha til utstilling blandt finere brunt brennevin i vitrineskapet senere en gang.

Jeg hadde jo gledet meg til å fyre den opp i dag, men fant ut at jeg ikke har rødsprit i bua likevel, bare whitespirit.

Hvor mye rommer tanken egentlig?

Skal det være noe pakninger mellom den varmeskjermen og feste til tanken? Altså mellom tanken/varmeskjermen og denne luka til skyvemekanismen der tanken er festet?

Jeg synes også at kjelestøttene er litt lave. Må presse litt på denne varmeskjermen og tanken for å få den gjennom. Er dette normalt?

Lenke til kommentar
Del på andre sider

Ingen pakninger, og helt normalt at den går litt tregt inn. Whitespirit kan brukes, men det soter, og bør gjøres utendørs. Bedre om du har en skvett bensin. Whitespirit kan også fylles på tanken, er ikke veldig forskjellig fra tennvæske. Tanken rommer omtrent 3 dl.

Lenke til kommentar
Del på andre sider

Hei HFrolf og allen,

Interrsant å lese alle svar!

Har min erfaring med brennerene min.

Har to, et MSR fra 1997 type, og et Optimus 111.

Begge har fordeler og ulemper.

Den MSR, med separat brenner og bensinflasker: er lett.

Dessverre veldig unstabil og største ulempe er: veldig dårlig med å regulere

av trykk til flammene. Kanskje nyere typer har nå bedre ventiler.

Den Optimus 111 er en veldig greit apparatt, er solide, står veldig god og

tryggt: både på stein som på snøen, og den ventilen fungere veldig bra.

Han er dessverre tungt.

Bare denne har jeg, av og til, brukt inn i bagagerommet av teltet.

Til oppvarming bruker jeg normalt tenningsblokker til bbq griller, den er lett, billig,

os spesialt: veldig rask å tenne, i motsetning til brennerblokker som å kunne

bruker til leke dampmaskiner. I vind sikkert ikke morsomt!

Til brennstoff bruker jeg bare normalt bensin fra stasjoner, er "billig" og overalt

å kjøpe. Den MSR brenner har lit mer problemer med normalt bensin enn de

Optimusen 111, denne funksjoner veldig bra, sjølv å bruke hver dag 14 dagen langt,

uten å renngjøre! Også bruker jeg i tillegg bare bensin til oppvarming på den lite skålet.

Pass på, holde hodet avverge fra brenneren, pass håret og klær!

Bensin explodert direct på tenning :lol: I motsetning til Diesel.

Husk hver gang på opptenning av brenneren, uansett vilket type du bruker:

oppvarme brenner altid uten (for)teltet! :evil:

Med tur hilsen, Diederik

Lenke til kommentar
Del på andre sider

  • 2 uker senere...

Jeg tar opp denne tråden igjen jeg :D

Da har jeg endelig fått litt brukererfaring fra min Optimus 111. Jeg har bare rukket å fyrt den opp 2 ganger og så langt er jeg MEGET fornøyd. Laget mat på den har jeg også gjort å må si at jeg er ganske imponert over effekten på denne. Matlagingen var egentlig ikke planlagt, men likevel en ganske morsom opplevelse. Vi var på hytta og skulle grille. Pølser, grillskiver og diverse ble lagt fram. Her skulle det grilles! Nedturen var derfor stor når vi fant ut at den digre Weber gassgrillen var tom for gass! Snakk om trynefaktor. Jeg tenkte jeg skulle prøve optimusen litt på noen pølser som en kriseløsning. Henta steikepanna fra kjøkkenet. Forundringern var stor når smørret i panna begynte å frese bare sekunder etter at panna ble satt over. Pølsene gikk unna på rekordfart og ble delt ut til alles fornøyelse. Flere pølser ble lagt på. Så kom det noen med grillskivene sine også. De ble unnagjort på et lite minutt på hvær side. Nyheten gikk som ild i tørt gress. Plutselig sto folk i kø med flintsteiker, pølser, maiskolber, grillskiver..... Jeg måtte nesten le dær jeg satt på huk å stekte grillmat til 8 stykker så fettspruten sto om ørene på meg.

Jeg ble ganske impnert over effekten på denne. Steikepanna som ble brukt var ei ganske kraftig smijernspanne og det var så varmt i panna at jeg måtte skru ned effekten til nesten et minimum når pølsene og grillskivene skulle stekes.

Og så til slutt et spørsmål :D Jeg burde sikkert ha noen reservedeler liggende hvis den skulle gå i stykker. Hva burde jeg ha?

Lenke til kommentar
Del på andre sider

Grafittpakninger: Uniflame eller finn hjelmerud.

Alternativet er gjengetape.

Smøre en 111? Kanskje hengslene bør smøres.

For lakking av kassen: Fjerning av all lakk, kan gjøres i elektrolysebad.

Dette trengs:

En dæsj plumbo eller kaustik eller krystallsoda, en batterilader til bil, en bøtte, en jernklump/stang.

Bland base + vann (ikke supersterkt) Koble pluss på jernklumpen som legges i vannet, minus på primusboksen. OBS ikke få klemmene i vannet, de forsvinner.

Så slår man på strømmen og ser lakken flasse fint av.

Lenke til kommentar
Del på andre sider

Bli med i samtalen

Du kan publisere innhold nå og registrere deg senere. Hvis du har en konto, logg inn nå for å poste med kontoen din.

Gjest
Skriv svar til emnet...

×   Du har limt inn tekst med formatering.   Gjenopprett formatering

  Du kan kun bruke opp til 75 smilefjes.

×   Lenken din har blitt bygget inn på siden automatisk.   Vis som en ordinær lenke i stedet

×   Tidligere tekst har blitt gjenopprettet.   Tøm tekstverktøy

×   Du kan ikke lime inn bilder direkte. Last opp eller legg inn bilder fra URL.


Annonse


×
×
  • Opprett ny...

Viktig informasjon

Ved å bruke dette nettstedet godtar du våre Bruksvilkår. Du finner våre Personvernvilkår regler her.