Gå til innhold
  • Bli medlem

Padle kano fra Grydalen til Holmevatn i Vest Agder


Anbefalte innlegg

Hei,

jeg er relativt fersk innen kanopadling og lurer på om denne turen egner seg enten opp eller ned vassdraget.

Det fine med turen (utenom naturen ) er at dette kan organiseres som rundtur ved at anleggsveien inn fra Ådneram kan beyttes til å få kanoen enten inn eller ut av terrenget.

Det ser ut som om det er rundt en mil og padle. Høydeforskjellen er drøyt 20 meter. Hvorav en god del av dette forseres over Dyngjandfossen.

Spørsmålene er altså om det går greit padle dette strekket og om det er greit å bære kanoen rundt de strykene som ikke kan padles?

Og blir det stor forskjell om det padles med eller motstrøms?

Mvh.,

Frode

Lenke til kommentar
Del på andre sider

Annonse

Har dessverre ikke noe kunnskap om området du beskriver, men vil bare si at motstrøms padling er noe helt annet enn medstrøms...

Kajakk og kano er jo ikke veldig raske farkoster i utgangspunktet, og strøm/vind påvirker dagsetappene ganske mye.

Lenke til kommentar
Del på andre sider

Hei, beklager sent svar, måtte finne kartet.

Jeg har selv lurt på den turen du beskriver, og tror den er veldig fin, spesielt hvis man kan bruke anleggsveien opp eller ned.

Jeg har padlet fra der veien til Lysebotn krysser Sira til demningen mellom Dyngandvatnet og Salomonsvatnet, tur / retur. Fint og flott, husker ikke bæringen som spesielt lang eller vrien, men dette er 8 år siden og vi hadde kun en allykano (=20 kg) pluss årer og dagstursekker. En 3-5 meget korte bæringer og en litt lengre, litt kupert men ikke spesielt slitsomt eller vrient.

Mesteparten av dette strekket er vann med korte etapper med elv i juv, noe padlbart og noe ikke. Uproblematisk, selv for totalt nybegynnere som vi var dengang.

Lenke til kommentar
Del på andre sider

  • 2 måneder senere...

Javel,

padleturen inn av Grydalen ble gjennomført noen fine dager i juli. :D

I stedet for å padle fra Holmevatn og ut til Grydalen ble det satset på en tur retur fra Grydalen.

Det gikk fint å padle opp Sira vassdraget til Dyngandvatnet.

En bæring på et par hundre meter og to korte på under 50 meter. Helt kurant selv med en stiv kano på 32 kilo.

Vi (to voksne en 9-åring og en Riesenschnauzer) padlet helt inn Dyngand vannet til fossen opp mot Salomonsvannet. Vi brukte ca. 3 timer i ganske bedagelig tempo.

Telt ble slått opp på sandstrand like ved fossen.

Skulle vi ha dratt videre opp til Salomonsvannet måtte det blitt en bæring på kanskje 500 meter med 10 høydemeter. Dette hadde blitt noe tyngre, men ikke umulig.

Det ble et par fisk under Dyngandfossen.

Vi benyttet også anlednignen til å stikke opp på Storfjellet (snaue 1000 meter) direkte fra leirstedet. Dette brukte vi et par timer på. Relativt kurant topptur med fantastisk utsikt.

Turen var lettpadlet og kan anbefales for de fleste. :lol:

Mvh.,

Frode

Lenke til kommentar
Del på andre sider

  • 2 uker senere...

Jeg har tatt denne turen flere ganger, men motsatt vei. Har transportert kanoer inn til Dyngjane på fredagen, gått fra veien ved Grytdalslega eller Børsteinshytta, over Grytdalsheia og ned til Dyngjane på lørdagen. Telt på stranda og kano tilbake til Grytdalen på søndagen. En fin helgetur dette. En av fordelene med denne turen er at du kan legge mye god mat og drikke i kanoen som ligger og venter ved Dyngjanevatn. Da blir det ekstra koselig på lørdagskvelden.

Jeg vil ikke anbefale å ta kanoen verken opp eller ned fossen ved Dyngjanevatn, den er for bratt, men hvis det er mye vann i elva så kan det være veldig bra å fiske under fossen.

Et annet alternativ kan være å taransportere kanoen på annleggsveien inn til holmavatn og padle ned til Dyngjane, men stopp før fossen, den er for stor til å "leke helt" i kano.

P.S.

Dalen heter ikke Grydalen, men Grytdalen. Ordet gryt kommer av norrønt grjot , stein. Stein, særlig kleberstein. Ordene gryte, graut og grut har samme opprinnelse, for kleberstein ble tidligere brukt til å lage gryte av ('grøtstein'). Hvor Gry kommer inn i bilde vet jeg ikke, sikkert bare en forenklet talemåte som faktisk også i dag finnes på noen nye kart.

Lenke til kommentar
Del på andre sider

Bli med i samtalen

Du kan publisere innhold nå og registrere deg senere. Hvis du har en konto, logg inn nå for å poste med kontoen din.

Gjest
Skriv svar til emnet...

×   Du har limt inn tekst med formatering.   Gjenopprett formatering

  Du kan kun bruke opp til 75 smilefjes.

×   Lenken din har blitt bygget inn på siden automatisk.   Vis som en ordinær lenke i stedet

×   Tidligere tekst har blitt gjenopprettet.   Tøm tekstverktøy

×   Du kan ikke lime inn bilder direkte. Last opp eller legg inn bilder fra URL.

×
×
  • Opprett ny...

Viktig informasjon

Ved å bruke dette nettstedet godtar du våre Bruksvilkår. Du finner våre Personvernvilkår regler her.