Gå til innhold
LeifP

Hund med på tur i Ulveområdet.

Det er 2921 dager siden det var aktivitet i denne tråden. Det er fullt mulig å svare, men du kan jo vurdere å starte et nytt emne?

Anbefalte innlegg

Hei alle sammen,

Nå har sommeren kommet og jeg har tenkt meg en tur ut i skogen og kose meg med litt fiske og friluft. Jeg har i den sammenheng planlagt en liten tur ut i helga med bikkja og en venn.

Vi har planlagt en tur opp til et sted som heter Oppsjø og det ligger i Østfold, nærmere bestemt Skjeberg. Det som uroer meg er at det er observert ulv i området og det sies at det er mye Ulv i hele Østfold.

Jeg er ikke akkurat nervøs for meg selv, men mer for bikkja som er veldig ung og det er første skogsturen ho vil være med på, så jeg vet ikke hvordan ho vil reagere på andre dyr og heller ikke hvordan ho vil reagere på å være ute så lenge.

Så jeg er her for å få tips av dere som er litt mer erfarne om hva jeg bør ta hensyn til og gjerne noen tips.

Hvis det i tillegg er noen fra Østfold området her og dere vet om noen bedre plasser å fiske og kose seg så tar jeg gjerne i mot det også.

Del dette innlegget


Lenke til innlegg
Del på andre sider

Hei.

Jeg tenker at du kan ta det nok så med ro. Jeg har selv vært ute i ukesvis i områder med ulveforekomster både i Norge og i Sverige og har ikke opplevd noen problemer oppigjennom årene.

Det som er viktig er at du selvsagt har kontroll over hunden din.

Tiden vi er inne i nå er kritisk for en del dyr og fugler da de nettopp har fått ungekull.

En skogsline er en lur inverstering. Skogsline er en line på ca. 10 meter som gir hvalpen din ganske stort bevegelsesrom samtidig som du kan hanke den inn dersom den ikke skulle lyde innkallingskommando hvis den skulle få ferten av noe som lokker mer enn deg (det kan meget vel skje for en unghund).

Nå skriver du ikke noe om hvilken rase det her er snakk om, enkelte raser har et langt sterkere jaktinstinkt enn andre, noen raser er sterkere fokusert på "flokken", altså deg.

I tillegg til skogsline ville jeg også vurdert å kjøpe en trekksele av enkel karakter. Dette gjør turen mer ok for hunden da den ikke strupes av rykk og napp i linen.

Husk også at hunden forbruker mer energi på tur, så det å øke dagsrasjon litt på fór er lurt. Jeg brukte ofte vann tilsatt buljong for å få rask næring under/etter dagsmarsj.

Et annet tips er å bruke en sovematte/hvilepose/underlag på forhånd noen døgn slik at hunden din er inneforstår med hva som er dens soveplass. Dersom du har en usikker/nervøs type hund vil dette representere en trygghet for den.

Edit: skrivefeil.

Del dette innlegget


Lenke til innlegg
Del på andre sider

Hei.

Jeg jakter i et ulvetett område i Sverige og der går det med noen hunder hvert år. Vet ikke hvilken rase du har, men de hundene som har blitt tatt er hovedsaklig elg- og harehunder. Disse rasene har en del større aksjonsradius enn f. eks. fuglehunder, så det virker som at ulven sjeldnere slår til om føreren er i nærheten.

Nå er jeg ikke den som kjefter på andre som bryter båndtvangen, men personlig så respekterer jeg den fullt ut. Mange viltarter får/har nettopp fått unger i disse tider og de trenger ro for å fø dem opp. Visst er det morsomt å se på bikkja løpe fritt, men for mange av dyrene så handler det om livet.

Med båndtvang mener jeg at bikkja og føreren er koblet sammen til enhver tid mens de forflytter seg. En løs langline som bikkja sleper etter seg kan gå greit lenge, men plutselig kan det stå et lite rådykje foran ekvipasjen og hunden raser ut uten at føreren rekker å tråkke på lina. Jeg har selv gjort tabben og latt bikkja gå løs i den tro at jeg hadde full kontroll på den. Det var helt til hun kastet seg over en storfuglkylling som ikke rakk å komme seg unna.

Du sier at hunden er veldig ung, er det en valp? I så fall bør du passe på at dere ikke går for langt av gangen, slik at den blir utslitt. Ta gjerne med en sekk som den kan sitte i når den blir for sliten. Sørg for at den får i seg mye vann. Valper kan ofte bli så fokusert på å utforske den nye verdenen at de glemmer å drikke.

Det er ikke så lenge siden alle hundene var ulver og levde i naturen, så jeg tror at hunden din vil stortrives i skauen.

God tur.

Del dette innlegget


Lenke til innlegg
Del på andre sider

Hei,

Takker for veldig gode svar og minst like bra tips. Hvalpen er en blandings rase Elghund og Border Collie, så jeg vet ho kommer til å storkose seg ute i skogen. Når det kommer til alder er jeg litt usikker, men vi fikk ho i vinter så ho kan ikke være mer enn 5-6 måneder gammel.

Ho er veldig lydig når ho er inne virker også veldig smart, ho tar ting veldig fort, men med engang vi kommer ut blir ho veldig ukonsentrert og nygjerrig, så jeg må nok ha ho i bånd hele tiden. Jeg har rett å slett ikke nok tillitt til å la ho løpe rundt. Det er nok fordi den stakkar hunden ikke får nok tid ute, så det får vi ta på vår kappe.

Jeg lurer også på hva slags aktiviteter jeg bør prøve med hunden den første gangen vi er ute i skogen, jeg tar denne turen som en "prøvetur", da jeg har tenkt til å ta flere slike turer i sommer. Som dere sikkert har lagt merke til så er jeg uerfaren med både hund og natur, så jeg prøver å unngå å gjøre for mange feil på første forsøk, som kanskje kan være ødeleggende for hunden.

Del dette innlegget


Lenke til innlegg
Del på andre sider

Heisann, det er helt naturlig at en valp på 5-6 mnd er ukonsentrert og nysgjerrig. Dersom den ikke var det ville jeg vært bekymret. De første turene er vel unnagjort, men jeg mener at du ikke nødvendighvis trenger å sysselsette den på slike turer. Det er uansett mye å oppdage ute i naturen, så reaksjonen vil nok være å bli skikkelig sliten både fysisk og psykisk.Så lenge du har hunden i bånd(båndtvang 1./4.-20./8.) er det ingen grunn til å frykte ulv. En valp på 6 mnd har ingen problem med å følge deg på lange turer på 1-2 mil, så lenge du tar det med ro og lar hunden få vann og vile ved behov. Mine 3 hunder (Malamute og Shiba),var fra de var ca. 3 mnd med på dagsturer som var opptil 15 km , tok det med ro og stoppet ved hver bekk og vann vi kom til. Et tips til glede er å lære hunden høyre/venstre og stå kommando, da kan du la den gå foran deg i f.eks langline samtidig som du styrer den dit du vil. Lykke til

Morten

Del dette innlegget


Lenke til innlegg
Del på andre sider

De hundene som er tatt av ulv har løpt fritt eller stått uten tilsyn. Ingen er så vidt jeg vet blitt tatt sammen med folk. Siden det er båndtvang nå er det garantert ingen fare for bikkja! :lol:

Del dette innlegget


Lenke til innlegg
Del på andre sider

Det var ett tilfelle i Norge for noen år siden der en liten plendriter ble regelrett spist ut av båndet som eieren holdt i. Likeledes utenfor Lillehammer så ble en løs hund forfulgt av ulv og søkte tilbake til eier hvorpå eieren ble bitt av ulven. Disse sakene ble rask dysset ned da det ikke var slik ulven i Norge skulle framstilles. Men begge disse sakene ligger sikkert mer enn 5 år tilbake i tid og ulvebestanden har økt etter det. Så oddsen for å oppleve noe liknende er så liten at det i praksis ikke har betydning. Antagelig løper du større risiko for å bli drept av fisk. :) Jeg ville hvertfall ikke vært redd for å gå med hunden min i bånd i ulveterreng.

Del dette innlegget


Lenke til innlegg
Del på andre sider
Det er 2921 dager siden det var aktivitet i denne tråden. Det er fullt mulig å svare, men du kan jo vurdere å starte et nytt emne?

Opprett en konto eller logg inn for å kommentere

Du må være et medlem for å kunne skrive en kommentar

Opprett konto

Det er enkelt å melde seg inn for å starte en ny konto!

Start en konto

Logg inn

Har du allerede en konto? Logg inn her.

Logg inn nå

 • Lignende innhold

  • Av GrundeL
   Leseverdig artikkel om eiendomsretten: Skjult lenke - logg inn for å se den
  • Av Vebjørn Holmslet Astad
   Navn: Litt frå jaktåret 2017
   Kategori: Medlemmenes egne videoer (friluftsliv)
   Dato lagt til: 2018-03-27
   Innsendt av: Skjult lenke - logg inn for å se den

   Har samla opp någen fine situasjoner fra jaktåret 2017 her. Ser fram te høsten igjen


   Skjult lenke - logg inn for å se den
  • Av Vebjørn Holmslet Astad
   Har samla opp någen fine situasjoner fra jaktåret 2017 her. Ser fram te høsten igjen
  • Av Kikut
   Hadde en mindre trivelig opplevelse på reinsjakta sist høst.
   Hadde en godt innskutt rifle. Som vanlig hadde jeg pusset og oljet løpet før jakta - nytt i år var at jeg også hadde gått løs med bronsebørsta inne i løpet og at jeg brukte såpass med pussepapir at det ble "trangt" å dra det gjennom løpet.
   Første skuddet på jakta ble mot en stillestående bukk med breisida til på ca 70 meter. Noe nedoverhelning mot dyret. Bom. Ingen skuddreaksjon på dyret og jeg fulgte flokken lenge. Flokken gikk etter hvert inn i naboterrenget og jegere der rapporterte at de ikke så noe skadeskutt dyr. På skuddstedet var det ikke tegn til treff, intet blod eller pels. Ettersøk samme dag og påfølgende dag uten tegn til noe dyrefall. 
   Altså med overveiende sannsynlighet en klar bom. Årsaker? :
   - Jeg var sliten etter å ha løpt etter flokken et par kilometer, men jeg følte jeg lå godt i anlegg og så dyret fint i siktet. 
   - Dårlig avtrekk i kombinasjon med svak helling nedover mot dyret? Rifla er innskutt med treffpunkt noen centimeter over siktepunkt på 100 meter. 
   - Så til det overskriften beskriver: En i jaktlaget forteller at han ofte når han skyter på bane, opplever at første skudd etter pussing av løpet, er skjevt. Jeg skøyt mot blink dagen etter nevnte jaktsituasjon og hadde fin samling. Kan det være at man bør være forsiktig med "blodpuss" av rifla før man fyker til fjells, evt. da passer på å skyte av et skudd i myra før man jakter?
    
   Takknemlig for alle tanker og kunnskap noen måtte ha rundt dette. God påske!
  • Av Jonas H
   Rypejakt på Senja i kjempefint terreng og godt vær. Vi startet 3 stykk opp fra svartholla på Nord-Senja og inn til Svarthollavannet, her fikk vi Båttransport inn over svarthollavannet som dere kan se på bildet. Her slo vi leir utpå kvelden og fyrte bål, litt grilling og avslapping før vi gjør oss klar til første jakt dag. 
    
    

   Bilde av Eirik og Eivind med en av dagens fangst. Under istinden. Mye fjellrype og se i dette området

   Etter en lang dag i fjellet kommer vi til leiren og lager oss middag, godt og få tørre klær. Idag lagde vi Elgskav med sopp, løk, bacon og potetmos med hjemmerørt tyttebær.

   Jeg og Eivind har lunsj på Pålfjellet, her gikk vi på 4 fugler, Eirik fikk en fin lirype her. Vi gikk videre til lasset som er nede i høyre bilde, her så vi en fugl på hele turen. eivind Fikk sen en fil fjellrype. Senjas høyeste fjell Breitind vises også bakerst i bildet. 
    

   Nå er vi tilbake fra en lang dag i fjellet (ca 1.5 mil) det er pølsesuppe på menyen. Pølser, kålrot, gulrot, potet, sjalotlauk som dem sier, purreløk, smaker veldig godt med litt salt og pepper, vi bruker også buljong terning for litt mere smak utsikt fra leiren litt bedre middag for oss som ikke er så glad i realturmat! 
    

   Fine kvelder med stjernehimmel og nordlys! på disse turene skulle man ønsket og ha godt kamera med seg! her lå vi ute og hadde bål og koblet hverdagen helt ut. 
    
   så er det siste jakt dag, når har vi vert her i 4 dager, og idag er det mye vind ute i fjellet. Vi satser på og jakte i fjellsidene og holde oss unna toppene, vi hadde nokk oppi 20 sm noen plasser, fallvind fra fjellet er virkelig sterk. Jeg har 2 dager med mye bom, og idag er det min tur, det startet dårlig, men turen gikk tilbake til det store mikkefjellet i håp om og få fylt kvoten. Vi jakter lenge og Eirik får mye fugl, jeg fortvilet bare bommer! Men så, løsner det, jeg får kvoten min på ca 30 minutter, og dette var virkelig godt! endelig tilbake i rett modus. Vi har 10 fugler, noen fra dagen før som eivind ikke fikk med seg hjem. En dag men maks utteling kan man vel si! Mikkefjellet hadde mye fugl og by på, både li og fjellryper. Det blir nokk ikke siste turen hit. vi hadde og mange sjangser med 17hmr, dette hadde vi med oss på turen, men dette var også eneste dagen de ble liggende i leiren xp så typisk! flotte fugler!   
    
   Siste kvelden blir tilbringet i teltet, det er mye ving så gryteretten blir lager i teltåpningen. Det virker som om at kvelden blir lang! men tvert imot så var det godt og like varm og mett, mens vinder suser ute, vi har jo litt attåt tel middagen som varmet godt i kaffen, jeg kom på en ide tidligere på dagen, jeg hadde jo ikke yatzi med, men jeg lastet det ned på telefonen mens jeg hadde dekning, så det ble en kveld med yatzi, radio og noen godt i koppen! (Helsport reinsfjell superligt 3) kjekt med2  åpninger i teltet, da kan man lage mat der det ikke er vind

   God varm middag nytes etter lang dag med god fangst

   Fint om morningen før hjemreise dag 5 Vi fulgte utløpet til demningen påtur hjem , gikk rørgata ned til bukkemoen og ble der hentet og kjørt til bilen ca 9 km og gå. sekken veide 28 kg når jeg var hjemme
    
    
   Takk for oss Senja
     
    

 • Hvem er aktive   0 medlemmer

  Ingen innloggede medlemmer aktive

×

Viktig informasjon

Ved å bruke dette nettstedet godtar du våre Bruksvilkår. Du finner våre Personvernvilkår regler her.