Gå til innhold
ibzotern

Aluminium på bål

Det er 3001 dager siden det var aktivitet i denne tråden. Det er fullt mulig å svare, men du kan jo vurdere å starte et nytt emne?

Anbefalte innlegg

Hei!

Eg undrar; skadar du koke/kjeleutstyret i aluminium dersom det vert bruka på bål? Har kjøpt eit Trangia sett i aluminium og det hadde vore greit å få vite om eg kan kombinere bålbruk og vanleg bruk.

Soterud

Del dette innlegget


Lenke til innlegg
Del på andre sider

Går fint. Teflonen blir bra svidd hvis du har det, men kjelene tåler det. Det er verdt å merke seg at tjukke sotlag isolerer godt, sånn at det går mer brensel og tid på vanlig brenner etter hvert. Det lønner seg å holde kjelene noenlunde reine.

Stein

Del dette innlegget


Lenke til innlegg
Del på andre sider

Har også brukt trangiakjelene mine mye på bål. Og det er ingen problemer bortsett fra at de sotes til. Men det vil skje med alt du bruker på bål...

Del dette innlegget


Lenke til innlegg
Del på andre sider

Det går trygt å kombinere bål og annet bruk. Som sagt så soter kjelene på bålet, så greit å pusse grytene før de benyttes inne i teltet.

Pass bare på at det kan bli ganske så varmt i bålet om en bruker tørr furu i frisk bris. Panner og gryter kan fort bli deformerte om en ikke er forsiktig, eller som kjelen på bildet om en er skikkelig uheldig...

Del dette innlegget


Lenke til innlegg
Del på andre sider

Pass bare på at det kan bli ganske så varmt i bålet om en bruker tørr furu i frisk bris. Panner og gryter kan fort bli deformerte om en ikke er forsiktig, eller som kjelen på bildet om en er skikkelig uheldig...

Smeltepunktet til aluminium er 660 grader, og glør i bål kan fort komme opp i de temperaturene. Jeg bruker primært kobberkjeler og kobberpanner på bål, uten at jeg har har noen kjempegod forklaring på hvorfor, for aluminium går som regel bra. Kjeler går som regel alltid fint iom. at du har veske i de som tar opp temperaturen, men panner bør du være litt forsiktig med. Som nevnt over skal det ganske mye til. Faller du for fristelsen å bruke trangiakaffekjelen, så husk at plastikkhåndtaket gjerne smelter, uten at dette gjør noe særlig.

Del dette innlegget


Lenke til innlegg
Del på andre sider
OT, men har du oppskriften til det snasne pannebrødet?

Pannebrødet er en forenklet oppskrift som er rask å lage. 2 kopper hvetemel (fint/grovt), 1 kopp maismel, ca 1-2 ts bakepulver og litt salt. Vær forsiktig med vannmengden. Stekes med litt smør i pannen et par minutter på hver side, og settes på høykant i utkanten av bålet til det er gjennomstekt.

Maismel er ikke nødvendig, men gir en god smak. Oppskriften kommer som ukens oppskrift på Skjult lenke - logg inn for å se den (fast innlegg på onsdager)

Del dette innlegget


Lenke til innlegg
Del på andre sider

Trangiakjeler og bål går bra så lenge det er mat eller væske i dem. koker de tørre, så brenner de opp. :D Etter riktig lang tids bruk blir de noe slappere i fisken av bålbruk, til de omsider går i oppløsning, men dette er ikke noe man trenger å tenke på. Stekepanna bør man imidlertid holde unna om den har non-stick belegg. Det blir ødelagt, og du får belegget i deg via maten, som er svært usunt. Uansett er det sjelden særlig praktisk med små stekepanner på bål, da man lett brenner seg under matlagingen. Da er det primus eller større bålpanner som er tingen.

Del dette innlegget


Lenke til innlegg
Del på andre sider
Det er 3001 dager siden det var aktivitet i denne tråden. Det er fullt mulig å svare, men du kan jo vurdere å starte et nytt emne?

Opprett en konto eller logg inn for å kommentere

Du må være et medlem for å kunne skrive en kommentar

Opprett konto

Det er enkelt å melde seg inn for å starte en ny konto!

Start en konto

Logg inn

Har du allerede en konto? Logg inn her.

Logg inn nå

  • Hvem er aktive   0 medlemmer

    Ingen innloggede medlemmer aktive

×

Viktig informasjon

Ved å bruke dette nettstedet godtar du våre Bruksvilkår. Du finner våre Personvernvilkår regler her.