Gå til innhold
  • Bli medlem

Aluminium på bål


ibzotern

Anbefalte innlegg

Hei!

Eg undrar; skadar du koke/kjeleutstyret i aluminium dersom det vert bruka på bål? Har kjøpt eit Trangia sett i aluminium og det hadde vore greit å få vite om eg kan kombinere bålbruk og vanleg bruk.

Soterud

Lenke til kommentar
Del på andre sider

Annonse

Går fint. Teflonen blir bra svidd hvis du har det, men kjelene tåler det. Det er verdt å merke seg at tjukke sotlag isolerer godt, sånn at det går mer brensel og tid på vanlig brenner etter hvert. Det lønner seg å holde kjelene noenlunde reine.

Stein

Lenke til kommentar
Del på andre sider

Det går trygt å kombinere bål og annet bruk. Som sagt så soter kjelene på bålet, så greit å pusse grytene før de benyttes inne i teltet.

Pass bare på at det kan bli ganske så varmt i bålet om en bruker tørr furu i frisk bris. Panner og gryter kan fort bli deformerte om en ikke er forsiktig, eller som kjelen på bildet om en er skikkelig uheldig...

Lenke til kommentar
Del på andre sider

Pass bare på at det kan bli ganske så varmt i bålet om en bruker tørr furu i frisk bris. Panner og gryter kan fort bli deformerte om en ikke er forsiktig, eller som kjelen på bildet om en er skikkelig uheldig...

Smeltepunktet til aluminium er 660 grader, og glør i bål kan fort komme opp i de temperaturene. Jeg bruker primært kobberkjeler og kobberpanner på bål, uten at jeg har har noen kjempegod forklaring på hvorfor, for aluminium går som regel bra. Kjeler går som regel alltid fint iom. at du har veske i de som tar opp temperaturen, men panner bør du være litt forsiktig med. Som nevnt over skal det ganske mye til. Faller du for fristelsen å bruke trangiakaffekjelen, så husk at plastikkhåndtaket gjerne smelter, uten at dette gjør noe særlig.

Lenke til kommentar
Del på andre sider

OT, men har du oppskriften til det snasne pannebrødet?

Pannebrødet er en forenklet oppskrift som er rask å lage. 2 kopper hvetemel (fint/grovt), 1 kopp maismel, ca 1-2 ts bakepulver og litt salt. Vær forsiktig med vannmengden. Stekes med litt smør i pannen et par minutter på hver side, og settes på høykant i utkanten av bålet til det er gjennomstekt.

Maismel er ikke nødvendig, men gir en god smak. Oppskriften kommer som ukens oppskrift på http://www.friluftsveileder.com/category/turmat/oppskrifter/ (fast innlegg på onsdager)

Lenke til kommentar
Del på andre sider

Trangiakjeler og bål går bra så lenge det er mat eller væske i dem. koker de tørre, så brenner de opp. :D Etter riktig lang tids bruk blir de noe slappere i fisken av bålbruk, til de omsider går i oppløsning, men dette er ikke noe man trenger å tenke på. Stekepanna bør man imidlertid holde unna om den har non-stick belegg. Det blir ødelagt, og du får belegget i deg via maten, som er svært usunt. Uansett er det sjelden særlig praktisk med små stekepanner på bål, da man lett brenner seg under matlagingen. Da er det primus eller større bålpanner som er tingen.

Lenke til kommentar
Del på andre sider

Bli med i samtalen

Du kan publisere innhold nå og registrere deg senere. Hvis du har en konto, logg inn nå for å poste med kontoen din.

Gjest
Skriv svar til emnet...

×   Du har limt inn tekst med formatering.   Gjenopprett formatering

  Du kan kun bruke opp til 75 smilefjes.

×   Lenken din har blitt bygget inn på siden automatisk.   Vis som en ordinær lenke i stedet

×   Tidligere tekst har blitt gjenopprettet.   Tøm tekstverktøy

×   Du kan ikke lime inn bilder direkte. Last opp eller legg inn bilder fra URL.

×
×
  • Opprett ny...

Viktig informasjon

Ved å bruke dette nettstedet godtar du våre Bruksvilkår. Du finner våre Personvernvilkår regler her.