Gå til innhold
TomasF

Kjøttfarge på ørret

Det er 2963 dager siden det var aktivitet i denne tråden. Det er fullt mulig å svare, men du kan jo vurdere å starte et nytt emne?

Anbefalte innlegg

Får inntrykk at de fleste som fisker ønsker at fisken skal være rød i kjøttet.

Det røde kjøttet får den fra marflo.

Hva med de fiskevann som ikke har marflo, som fører til at ørrettene blir hvite i kjøttet.

Er det dårligere smak av ørreten som er hvitt i kjøttet?

Del dette innlegget


Lenke til innlegg
Del på andre sider

Er ikke noen ekspert på området men det er vel flere ting som spiller inn.

Rødfarge kommer fra en del krepsdyr som inneholder et vist stoff, deriblant marflo.

Vannet like ved hytta har mye marflo men fisken er mer rosa enn rød i kjøttet. Det er heller ikke mye smak i den generelt.

Smak kommer vel en del av vannet ellers og. Fisk i myrvann smaker vel mer myr enn i vann med mest steinbunn.

Så har det vel en del å si med kost generelt. balansen mellom insekter, annen, fisk, frosk, larver, mark, maur etc.

Del dette innlegget


Lenke til innlegg
Del på andre sider

Ja helt klart, rødfarge er et kvalitetsstempel, man får lett et "wow" fra andre når fisken er rød i kjøttet.

Har smakt både god og dårlig fisk som har vært tilnærmet hvit i kjøttet, men kan ikke huske å ha spist dårlig fisk som har vært rød i kjøttet.

N

post-5304-13347468941_thumb.jpg

post-5304-133474689417_thumb.jpg

post-5304-133474689422_thumb.jpg

post-5304-133474689429_thumb.jpg

Del dette innlegget


Lenke til innlegg
Del på andre sider

Som nevnt her er det krepsdyr, som marflo og gammarus, som gir kjøttet rødfargen sin. Noen fisk er mer rød i kjøttet enn andre, tipper dette er pga hvor mye/lite marflo er del av dietten dens. Når det kommer til kvaliteten er det nok flere faktorer som spiller inn, som f.eks. forurensning, tilgang til føde og tilgang til rennende oksygenrikt vann gjerne i form av inn- og ut-os (hvis vi nå snakker om innsjø-fisk da). Det er vel heller liten tvil om at knallrødt kjøtt ser mer delikat ut enn hvitt, selv om sikkert mange mener de smaker det samme, eller at den ene smaker bedre/mer enn den andre. Det er defor nærliggende å tro at man spiser litt med øynene også :shock: . Men jeg tror at man (nesten helt) trygt kan si at fjellfisk har mer smak enn lavlandsfisk som lever i vassdrag nærmere mennesker og alt hva det fører med seg.

Del dette innlegget


Lenke til innlegg
Del på andre sider
Har flere ganger dratt opp fisk som både er røde og hvite i kjøttet i samme vann og det er ikke tvil om at fisken som er rød smaker bedre. Og rødt fiskekjøtt behager ønene best også :)

Det kan ikke være seg slik at fisken som ikke lengre er rød i kjøttet, enten er fisk på retur eller gytefisk?

For i samme vann, ihvertfall om vannene er små, så er jo næringstilgangen lik. Noe som skal tilsi at fisken er av samme kvalitet i disse vannene?

Del dette innlegget


Lenke til innlegg
Del på andre sider

Det kan ikke være seg slik at fisken som ikke lengre er rød i kjøttet, enten er fisk på retur eller gytefisk?

For i samme vann, ihvertfall om vannene er små, så er jo næringstilgangen lik. Noe som skal tilsi at fisken er av samme kvalitet i disse vannene?

Jeg har lurt litt på hvorfor noen eksemplarer blir røde og noen ikke. Det var ikke gytefisk og det har vært uavhengig av størrelse...

Kan det være slik at fisk lever av forskjellig føde i samme vann?

Her omkring har vi noen vann som virker å ha "to sorter" ørreter, det er fisk som er vanlig brunørret og andre som er blanke. Den blanke fisken er som regel rødere og av bedre kvalitet enn den andre... Hvordan kan dette ha seg?

Del dette innlegget


Lenke til innlegg
Del på andre sider

Ulike fisker kan valge ulik strategi når det gjelder matvalg. Dette kan forårsake variasjon. Fisk som gytte året før kan ofte ha blekere kjøttfarge, spesielt hofisken. Enkelte fisk vandrer mellom rennende og stille vann. Krepsdyra finnes det lite av i rennende vann og dermed er fiskene som stort sett lever i elva blekere i kjøttet.

Str kan også ha noe å si. småfisk er ofte blekere enn store.

Når det gjelder kjøttfarge og smak så er det ofte, men ikke nødvendigvis en sammenheng. En feit og fin fjellfisk smaker som regel godt uansett. En del av de faktorene som gir dårlig kvalitet på fisken bidrar også til blek kjøttfarge. Lite mat og gyting er to gode eksempler på dette.

Del dette innlegget


Lenke til innlegg
Del på andre sider
Det er 2963 dager siden det var aktivitet i denne tråden. Det er fullt mulig å svare, men du kan jo vurdere å starte et nytt emne?

Opprett en konto eller logg inn for å kommentere

Du må være et medlem for å kunne skrive en kommentar

Opprett konto

Det er enkelt å melde seg inn for å starte en ny konto!

Start en konto

Logg inn

Har du allerede en konto? Logg inn her.

Logg inn nå

  • Hvem er aktive   0 medlemmer

    Ingen innloggede medlemmer aktive

×

Viktig informasjon

Ved å bruke dette nettstedet godtar du våre Bruksvilkår. Du finner våre Personvernvilkår regler her.