Gå til innhold
  • Bli medlem

Bardunering om vinteren, noen tips?


Anbefalte innlegg

Jeg har kjøpt 8 stk i USA.

Har også fått min mor til å lage noen.

Vet ikke om noe sted man kan få tak i det i Oslo.

Kan sikkert fungere bra med slike lette handleposer av

nylon. Kan brukes til pakking OG som snøplugg/anker..

Dæven nå er det påske, til fjells for å teste nyinnkjøpt skiseil.

God påske folkens!

Lenke til kommentar
Del på andre sider

Annonse

Av fryyyktelig mange teltdøgn i høyfjellet, syns jeg snøplugger er noe overdrevent fokusert på. De siste 300 døgnene har jeg kun benyttet normale plugger.

- Er det kun pudder, hjelper intet (bortsett fra ski og staver kanskje) før man er nede i mèr kompakt snø.

- Er det litt hold i snøen, fryser kjapt normale plugger fast til festet.

De gode gamle brøytepinnene funker ypperlig, stjæl 3 stk og sag opp hvis du har hjerte til det.

10x30cm holder utmerket inntil avblåst høyfjell viser sin side. Da funker stort sett bare isskruer.....

Gjør ikke vinterturen vanskeligere enn den er..................

De som må skaffe snøplugger fra andre siden, langt der vest, de har gjort norsk vinter langt vanskeligere enn den virkelig èr :)

Lenke til kommentar
Del på andre sider

  • 2 uker senere...

Jeg er ganske enig med Håvard at vanlige teltplugger kan brukes, men du kan spare en del tid hvis du bruker snø-plugger, spessielt hvis det blåser, når du er avhengig av at pluggene sitter ganske bra før du kan reise teltet. Men det holder stortsett med noen få, altså de som er opp mot vinden. Etter en time eller to sitter stortsett selv små sommer-plugger så bra at du må grave de opp for å få de ut.

Lenke til kommentar
Del på andre sider

Det er tydelegvis litt ulike erfaringar med vanlege teltpluggar i snø. Eg har aldri fått ein slik teltplugg til å halde i snø. Det er godt mogleg at det er betydeleg forskjellar på korleis ulike modellar og særleg ulike overflater gjer seg gjeldande.

Ein gong eg ikkje hadde anna, satte eg plugg i alle pluggfester og alle bardunar, og håpte det beste. Om morgonen var det akkurat så mange pluggar att i kvar ende av teltet (tunelltelt) at teltet stod oppe, sjølv om frteltet var noko slakt. Før eg var ferdig med frukosten, ramla teltet saman. Eg var glad for at det ikkje hadde blåse opp om natta. Eg har aldri hatt med meg ein einaste ein vanleg teltplugg på telttur vinterstid etter på. Kun mine eigenproduserte treteltpluggar.

Lenke til kommentar
Del på andre sider

Vel og merke går det nok kun å bruke vanlige teltplugger hvis du lager et hull eller en forsenkning på midten, og surrer/knyter tauet (enten bardunen eller forlenging fra pluggfestet) rundt på midten, og graver ned teltpluggen. Hvis du prøver å sette den i på samme måten som man kan gjøre på marka så blir den rykket opp igjen veldig lett.

Lenke til kommentar
Del på andre sider

  • 9 måneder senere...

Anker: http://www.fjellsport.no/telt-1/tilbehor/exped-snow-sand-tent-anchor-5st.html

Har laget meg en egen patent ut fra en vanlig 30cm helsport plugg, se bilde:

Ikke fått testa ankrene, men satser på telttur til helga hvis mildværet kan se til å gi seg. Forøvrig modet mitt svalbard high 3 med http://www.fjellsport.no/telt-1/tilbehor/exped-stuffsack-5st.html da min modell ikke har strikk til bardunene.

post-5444-133474737763_thumb.jpg

Lenke til kommentar
Del på andre sider

det var jeg som startet denne tråden i forbindelse med en hardangervidda tur i fjor.

Jeg var også på hardangervidda i romjula 2010. Det var meldt ca 4-5m/s hele uka. Andre natten vi lå ute blåste det opp til liten storm. Fikk en sms av pappa om at det var meldt ekstremvarsel. Gikk inn på yr.no på mobilen og der sto det 25m/s på finse.

Vi gikk derfor ut og lagde en skikkelig snømur og bardunerte med alt vi hadde. Skal si jeg var glad for alle de fine tipsene jeg fikk :)

Sov ikke så veldig godt, da jeg var redd vinden skulle blåse teltet til H******. men det gikk helt fint.

Vi lå værfast i 2døgn, og ble deretter blåst til geilo. Vi tok nesten ikke et eneste stavtak da vi hadde vinden i ryggen hele veien.

Ble litt kort tur, men moro var det allikevel.

Lenke til kommentar
Del på andre sider

Pleier å bruke noen få snøplugger (4-6 MSR), ski, staver og gjenværende barduner får noen kvister som fryser etter hvert i snøen. Hjelper kanskje lite er det få busker/trær tilgjengelig på vidda! Men kvister/grener funker faktisk bedre enn plugger, da det er mer for snøen å 'ta fatt i'. Trenger faktisk en isøks for å grave de fram. ;)

Lenke til kommentar
Del på andre sider

Jeg har vel nevnt det tidligere, men gjentar det gjerne, for jeg synes det er en veldig smart patent.. Gå på Maxbo eller andre som selger planker og be om å få de små lektene som ligger mellom plankestablene. Man får dem gratis. Bare å sage i passe lengder. De er uhøvlede, noe som er en fordel da de fryser raskere til snøen. De er lette, og har fin flate. Bedre enn runde brøytestiker. Med hull gjennom ligger de med flatsiden mot teltet, og gir mye hold.

Lenke til kommentar
Del på andre sider

  • 9 måneder senere...

Har litt forskjellig.

Til 2 manns vinterteltet fulgte det med noe de kalte Mega Stakes. De var ikke så veldig mega men noe større enn vanlige plugger og veldig lette. Hull på topp og midten så man kan tre i snor å bruke de som "dead mans anchor". Har dog ikke testet hverken teltet eller pluggene enda.

Har ellers 30 og 50 cm Helport plugger. Men på markaturer i snilt vær drar jeg som regel bare med 6-8 slike plugger og så spikker jeg resten.

De nye teltet har og lange løkker så det er ikke noe problem å bruke f.eks fjellski som plugger(har ikke stålkanter).

Barduner surrer jeg opp rundt handa og så en par runder rundt, lagt slik at jeg enkelt kan trekke de ut igjen neste gang. Alltid hatt barduner slik selv om jeg pakker eller stapper telt i posene.

Lenke til kommentar
Del på andre sider

Bli med i samtalen

Du kan publisere innhold nå og registrere deg senere. Hvis du har en konto, logg inn nå for å poste med kontoen din.

Gjest
Skriv svar til emnet...

×   Du har limt inn tekst med formatering.   Gjenopprett formatering

  Du kan kun bruke opp til 75 smilefjes.

×   Lenken din har blitt bygget inn på siden automatisk.   Vis som en ordinær lenke i stedet

×   Tidligere tekst har blitt gjenopprettet.   Tøm tekstverktøy

×   Du kan ikke lime inn bilder direkte. Last opp eller legg inn bilder fra URL.

×
×
  • Opprett ny...

Viktig informasjon

Ved å bruke dette nettstedet godtar du våre Bruksvilkår. Du finner våre Personvernvilkår regler her.