Gå til innhold
  • Bli medlem

Tips til skalljakke som puster GODT!!


h-e-i

Anbefalte innlegg

Det som er like viktig, synes jeg, er at du tar med en ekstra jakke som ikke er helt vindtett og vanntett, og som puster godt. Når det er varmere enn planlagt, tar du på den tynnere jakken. Skalljakken bruker du kun når været krever det. Da blir den sjelden for varmt. Men som nevnt er glidelås under armene også viktig for ventilasjon.

Enig i dette.

Selv har jeg til realt norsk drittvær, som trådstarter etterspør, en Arc'teryx Theta AR. Jakken er omtalt i mange tråder her på FF.

I tillegg har jeg med en Klättermusen Einride jakke i bomull som puster veldig godt. Veier lite og gir godt beskyttelse mot vind og vær i pluss- og minusgrader. Ikke noe å bruke i vedvarende regn, men tørker forbausende fort til bomull å være.

Da har jeg flere muligheter dersom jeg er ute på tur i en periode med vekslende vær/temp.

Lenke til kommentar
Del på andre sider

Annonse

Selv om det finnes vanntette jakker med eVent-membran som puster merkbart bedre enn Gore-Tex og Dermizax, er det et faktum at man blir svett ved middels/høy intensitet i slik bekledning. For vinterstid kan imidlertid produkter med Gore Windstopper eller lignende materialer ha ønsket effekt og høy grad av vanntetthet (Sjekk f.eks. ut Polartecs nyeste, og mest vanntette materiale: Polartec Power Shield Pro, som til høsten kommer i bl.a. Norrønas Narvik-serie http://polartec.com/#/shelter/polartec-power-shield-pro/ ).

Et kompromiss som har blitt populært er å bruke én lett, vindtett og pustende jakke - men å ha med en lett, vanntett jakke (eVent, Gore-Tex Paclite etc.) til skikkelige regnskurer de tre varme årstidene.

En kombinasjon for de som har råd: Klättermusen Einride Etaproof Bomulljakke (http://www.amfibi.no/display.aspx?menuid=-1001&prodid=22518) og Norrøna Falketind Paclite (evt. den 80 g. tyngre og ca. 1500,- dyrere ProShell-versjonen for mer slitestyrke http://www.amfibi.no/display.aspx?menuid=-1001&prodid=19675)

En kombinasjon for de som vil ha "mest for pengene" (et relativt uttrykk :) ): Bergans Microlight jakke (http://www.amfibi.no/display.aspx?menuid=-1001&prodid=5681) og Bergans Superlett jakke.

Edit: Ser at en kom meg i forkjøpet om å anbefale Einride, falt ut av skrivingen en stund :)

Lenke til kommentar
Del på andre sider

Det kommer ikke an på merket, men på hva den enkelte jakka er laga av og hvordan den er konstruert. Til min bruk har jeg kommet fram til at det er kanskje omtrent fem jakke rpå markedet som kan være aktuelt. Til andre aktiviteter vil det være snakk om andre jakker.

Jeg syns så absolutt det høres ut som du har for mye under... Jeg går gjerne i minus tjue på toppturer her i Troms, mellom 800-1500moh som regel, med kun ulltrøye under min Patagonia Ascensionist - og den er relativt tynn! Kort og godt kler jeg meg sånn at jeg fryser når jeg kommer ut av bilen. Men jeg balanserer mengden med klær såpass bra at jeg går meg varm på fem minutter og holder fint ut en hel dag såfremt jeg har med meg litt energi og ei varm dunjakke i sekken. Selv om jeg er student har jeg aldri valgt jakke med lommeboka. Jeg har bestemt meg for hvilken jakke jeg skal ha og så bestiller jeg den omså fra andre siden av jorda. Jeg her kjøpt Helsport Fenris skalljakke og litt Stormberg fleece en gang fordi prisen var "den rette", men ingen av delene verken passet eller tålte min bruk. Sikkert greie jakker for andre, men totalt skivebom og bortkasta penger for meg. Kjøpesyke er ikke bra altså...

Ryggen blir våt, ja, men jeg garanterer deg at selv om det sitter mer fukt i selve stoffet på ei softshelljakke så vil klærne under være langt mindre fuktig enn med ei skalljakke. Som og Lompa sier, hvis nullpunktet sitter inne i klesplaggene så vil du få rim uansett. Har du ei tjukk softshelljakke som ikke er laga for veldig aktiv bruk så vil mye fryse i selve stoffet. Har du ei jakke laget for aktiv bruk så kan du banke rimen bort akkurat som på ei skalljakke. Jeg har ei Mammut Extreme som er laga for å transportere fukt i høye temperaturer som definitivt er på trynet om vinteren fordi det setter seg for mye fukt i den. Den oppfører seg som ei ekstra robust hardface fleece med den forskjellen at hardface fleece ikke er på langt nær like motstandig mot regn og vind. Ascensionist-jakka derimot briljerer når det er minusgrader.

Bravo Bugge - det du sier fra det kalde Troms stemmer 100% med det jeg opplever på Østlandet og Sør Norske Fjellheimen.

En ulltrøye og en jakke Patagonia Ascensionist er alt man trenger, det er også min erfaring. Ulltrøyen er enten tynn eller tykk, avhengig av utetemperatur, hvor anstrengende turen er, hvor mye man vanligvis svetter mm. Har man råd til en skikkelig boblejakke som man kan ta på utenpå når man stopper er det helt knall. Har man ikke det tar man av jakken og tar på en til ulltrøye over den andre før man tar på jakka utenpå igjen. (Skal du sette opp telt el tar du på deg ulltrøyen under den du har på for å tørke den du har gått i.)

Selve grunnprinsippet er at man må kle på seg såpass lite at man fryser litt når man går ut av bilen/hytta, og så må man gå seg varm. Det galeste man gjør er å kle på seg for mye slik at man er god og varm før turen, setter i gang på tur, og venter til man er svett med å kle av seg. Og om du da går med en skall jakke som er laget for å motstå regn (lite regn i 10-15 kalde) har du i grunnen gjort det meste feil - da er du garantert våt og du lurer på hvordan du skal få tørket de klærne du tar av deg.....

Jeg mener trådstarter og også andre kanskje går seg vill i begrepet skall jakke. Mange mener med det Gore tex, Dermizax. I vinterkulden er ikke disse stoffene spesielt velegnet. En jakke som Patagonia Ascensionist er tynn og lett, og er mer enn godt nok mht vindtetthet. Andre jakker som produseres av Klättermusen mfl i bomull er også helt knall på fjellet om vinteren, puster bra med bra vindtetthet.

PS Jeg er mann og snakker om hva som passer for meg - jeg tror ikke jeg har alle svar på hvordan kvinner bør kle seg, de har en annen fettfordeling enn oss gutta og har kanskje vanskeligere for å gå seg varme om de først er blitt kalde??

Lenke til kommentar
Del på andre sider

Bli med i samtalen

Du kan publisere innhold nå og registrere deg senere. Hvis du har en konto, logg inn nå for å poste med kontoen din.

Gjest
Skriv svar til emnet...

×   Du har limt inn tekst med formatering.   Gjenopprett formatering

  Du kan kun bruke opp til 75 smilefjes.

×   Lenken din har blitt bygget inn på siden automatisk.   Vis som en ordinær lenke i stedet

×   Tidligere tekst har blitt gjenopprettet.   Tøm tekstverktøy

×   Du kan ikke lime inn bilder direkte. Last opp eller legg inn bilder fra URL.

×
×
  • Opprett ny...

Viktig informasjon

Ved å bruke dette nettstedet godtar du våre Bruksvilkår. Du finner våre Personvernvilkår regler her.