Gå til innhold
  • Bli medlem

Primussamletråd


runegutt123

Anbefalte innlegg

Annonse

Jo, det stemmer. Men ved bruk av bensin skal det ikke være et problem lenger, det er ved bruk av parafin at brenneren går varm, slagloddinger kan smelte og brenneren kan sprekke. Det er spesielt når tanken begynner å bli tom at brenneren går svært varm, og brenner med gulere flammer.

Og som vi tidligere har diskutert, vil bruk av store kokekar gjøre at varmen ikke slipper ut av boksen og varmer opp brenneren. Så i tillegg til ujevn produksjon fra Optimus, tror jeg at uvettig bruk også kan ha sin skyld i problemet.

Til tross for dette er jeg veldig godt fornøyd med min 111C, det er min favoritt :!: Jeg liker den bedre enn både min 111 bråkebrenner og 111T.

Edit: -Det er T-brennerene som har vært plaget med at slagloddingene smeltet, C-brennerene er plaget med at de kan sprekke.

  • Liker 1
Lenke til kommentar
Del på andre sider

Det er jo det som er så kjekt med primuser. Alle har sin egen favoritt (og noen har mange favoritter), mens andre gjerne vil ha noen andre primuser. Jeg vil jo selge min 111C fordi jeg liker min 111T og 111 bråkebrenner bedre. Men så er jeg sikkert miljøskadd av å spille messingblåser i barndommen :shock: , så tanken og hodet må ha riktig farge.

Favoritt brenneren min er nok Taykit, med Svea 123 (ikke R) på en god andreplass. Borde-brenneren som så mange har nevnt som suveren rekker liksom ikke helt opp, uten at jeg kan sette fingeren på noen årsak.

Noen som kan komme på noen brenner som kan komme til å bli ny favoritt hvis jeg finner en jeg kan prøve??

  • Liker 1
Lenke til kommentar
Del på andre sider

Sportcentret AS

Telefon:

76 94 69 50

Besøksadresse:

Kongens gate 52 -54, 8514 Narvik

Denne butikken selger Optimus 111C til 1799 kr.

Hmm.. jeg FIKK jo en 111C av naboen. Kassa er rusten og fæl, men det fikses jo enkelt. Det eneste jeg trenger er en ny brenner, den originale er sprukket. Kanskje butikken har det også? Ringe og spørre.. :)

Lenke til kommentar
Del på andre sider

Ang. den 111C jeg fikk av naboen, med sprukket brenner. Den har reguleringsratt på høyre side, og er mest sannsynlig en 111T. Men sprukket er den like fullt. Jeg sendte en mail til Uniflame Supply AS for å høre om de har en passende brenner. Like etter at mailen var sendt oppdaget jeg at tanken er sprukket den også. Dermed blir den stående som reservedeler og treningsobjekt. Her kan jeg skru og plukke fra hverande og mekke så mye jeg vil uten å ødelegge. Kassa skal pusses opp, og får jeg tak i en brenner til 111T går jeg ut fra at den passer på 111 også. Uansett, 111 er gøy å bruke! :)

Lenke til kommentar
Del på andre sider

Den lekker. Har en flere cm lang revne midt på, men så lite synlig at jeg ikke så den før jeg trykksatte den tomme tanken. Da hørte jeg det og kikket nøyere etter. Kanskje det kan loddes, men det blir ikke det samme. Det handler om å kunne stole på utstyr med flammer og brennbar væske under trykk.

Lenke til kommentar
Del på andre sider

Primusfyring hjemme på kjøkkenet er kult. Plassert på komfyren også...

Har ved strømbrudd og i lang periode med kjøkkenrestaurering gjort slike ting selv.

Fyrte primus på kjøkkenet et helt år siden jeg tok trodde jeg skulle klare å ta jobben selv. Sinnasnekker'n lusket sikkert rundt huset til slutt..

Kunne se hvor mye sot det ble i taket alt etter hvilken av mine 8-10 primuser som ble brukt. Kunne også finne ut mye av å se filteret i avtrekksvifta.

Optimus 111 bråk brant parafinen renest av alle. Deretter Phoebus 625. Primus 210 var også fine saker.

Optimus Nova (montert i Trangia) var derimot en liten skuffelse.

Bensinprimuser som Svea 123r og Coleman 442 imponerte stort. Kovea Booster +1 måtte bare settes til side. Ubrukelig innendørs!

Mener at jeg fikk testet primusene under ganske likeverdige forhold over lengre tid uten vind og i stabil eksotermisk temperatur og luftfuktighet. Dette lærte meg veldig mye om hvilke primuser jeg tar med på teltturer i felt. Optimus 111 bråk, Phoebus 625 og Svea 123r er fantastiske produkt! Slangeprimuser blir hjemme (eller brukt utendørs).

Grunnet mye CO fra Coleman 442, brukes den ikke i telt. Ellers topp!

Eneste drivstoff i bruk; Shellsol D60 og 4-takt miljøbensin/alkylat fra FK/Statoil

Lenke til kommentar
Del på andre sider

Lenge siden komfyren er brukt her i huset. Er jo bare hunden og meg, så vi gjør som vi vil. Litt hjemmeprimusbruk bidrar jo også til å bli bedre kjent med primusen. Eneste jeg ikke tør bruke inne er Svea 123R og Optimus 8R. Hvorfor? Jeg er redd de vil bli slukt av kjøkkenvifta. De er jo ikke så store, stakkar.. ;)

Lenke til kommentar
Del på andre sider

Min nyinnkjøpte 111C kom i posten i dag. Etter en teknisk sjekk var det tid for testfyring med tennvæske. Vurderte først bensin, men ser at bruksanvisningen anbefaler parafin som førstevalg, og da velger jeg å gjøre nettopp det. Flammen er mer lilla enn det jeg er vant til fra 111 med bråkebrenner, men jeg tror dette er helt normalt for en stillebrenner som dette? Fornøyd, jeg. Den koker jo opp halvannen liter vann nesten før jeg får lagt på grytelokket. :)

post-8832-0-88050100-1339086007_thumb.jp

Lenke til kommentar
Del på andre sider

Gratulerer med nyprimus! Den ser bra ut :)

C-brennere brenner som regel best på renset bensin, regner med du får penere flamme om du skifter til det. Skyll gjerne tanken med bensin et par ganger også.

Gjør du som jeg gjorde, bestiller bensindyse (art.nr. 2510) fra Uniflame Supply, får du enda penere flamme og merkbart bedre effekt ;)

Ved å bruke bensin minimerer du sjansen for at brenneren går varm og sprekker også.

Legger ved et bilde fra sist helg der jeg kokte kaffe på fisketur. Min 111C med bensindyse brenner 4-taktsbensin med pen blå flamme ;)

Lenke til kommentar
Del på andre sider

Takk! Kanskje jeg forsøker med bensindyse senere, nå vil jeg først og fremst bli riktig godt kjent med den før jeg evnt. tar den med lå lengre turer. Fikk med ei alkoholdyse, men den blir nok liggende hjemme. Jeg skal nok klare å håndtere alkoholen helt selv, jeg. ;)

Flott bilde, Kjell Gunnar!

Lenke til kommentar
Del på andre sider

Takk for det :) Det var en fisketur i regn, sludd og snø, så det var godt med litt varm kaffe i skrotten! Alkoholdysene til mine to blir nok heller ikke mye brukt... Faktisk har jeg brukt nesten en halvliter stygg hjemmebrent til forvarming i det siste, fant ut at det var bedre enn å helle ut svineriet :D

Finn Hjelmerud mente at bensindysa til Svea 123 og 8R ikke er samme dyse, med disse dysene ville en ikke få mer effekt på 111 enn de nevnte primuser har. Bensindyse art 2510 er til 111T mener jeg, 111C ble levert med bare multifuel- og alkoholdyse.

Min 111C oppførte seg mye mer lunefult og brant urent før jeg skylte tanken med bensin, og skiftet til bensindyse. At de ble levert med multifueldyse tror jeg er noe av grunnen til at den ikke slo like godt an som 111T som ble levert med parafin, bensin og alkoholdyse. En får jo ikke biler som går pent på både bensin og diesel heller :P

Kort oppsummert så foretrekker min 111T parafin og min 111C bensin :)

Lenke til kommentar
Del på andre sider

Hmm..jeg vet at mange foretrekker reg.rattet til Optimus 111 på høyre side. Jeg liker det best på venstre side, slik som på 111C og 111 Hiker +. Hvorfor? Fordi pumpen står på høyre side. Hva om man fyrer på bensin og pumpeventilen lekker? Hvordan blir det da å komme til reguleringen for å stenge av når den er på samme side? Bare en tanke..

Lenke til kommentar
Del på andre sider

Bli med i samtalen

Du kan publisere innhold nå og registrere deg senere. Hvis du har en konto, logg inn nå for å poste med kontoen din.

Gjest
Skriv svar til emnet...

×   Du har limt inn tekst med formatering.   Gjenopprett formatering

  Du kan kun bruke opp til 75 smilefjes.

×   Lenken din har blitt bygget inn på siden automatisk.   Vis som en ordinær lenke i stedet

×   Tidligere tekst har blitt gjenopprettet.   Tøm tekstverktøy

×   Du kan ikke lime inn bilder direkte. Last opp eller legg inn bilder fra URL.

  • Hvem er aktive   0 medlemmer

    • Ingen innloggede medlemmer aktive
×
×
  • Opprett ny...

Viktig informasjon

Ved å bruke dette nettstedet godtar du våre Bruksvilkår. Du finner våre Personvernvilkår regler her.