Gå til innhold
  • Bli medlem

Primussamletråd


runegutt123

Anbefalte innlegg

Det er det verste jeg har hørt :wink:

Hehe! :?:

Men seriøst: neste år håper jeg å kunne legge ut på en fottur Norge på langs sammen med hundene mine. Den ene fyller 13 neste sommer, og skal kun være med. Ingen kløvsekk eller form for jobbing på den gutten. Han får nok med seg selv. Den andre er ei akitatispe som fyller fem år neste vår. Hun skal bære maten til de to, 6-8 kilo. Selv skal jeg bære en ryggsekk med resten av utstyret.

I fjor brukte jeg sykkel med tilhenger og dro langs kysten fra Lindesnes og nordover. Av hensyn til min gamle hund ble det til at jeg trillet sykkelen det meste av veien, så i praksis foregikk minst halvparten av turen til fots.

Jeg har en litt vanskelig rygg og et vanskelig kne, så en ryggsekk bør ikke være for tung. Starter jeg neste år er planen å følge vei ganske mye, men med mulighet til å krysse noe "villmark" her og der. Tanken er å ta turen uten å måtte legge ut depoter på forhånd. Ruta er tenkt å gå langs kysten østover fra Lindesnes til Larvik eller Drammen, før vi drar nordover og sikkert opp gjennom Østerdalen. Jeg vil altså få muligheten til å skaffe mer drivstoff til kokeapparatet underveis, men neppe så ofte via sportsbutikker. Derfor er jeg litt usikker på dette med en ren bensinbrenner. Tennvæske får man jo kjøpt stort sett over alt, også i dagligvarebutikker, og i enlitersflasker.

Gass og Stormkjøkken er vurdert, men fordi jeg regner med at turen vil vare til langt ut over høsten, og med tanke på de siste somrenes evige regnvær, vil jeg ha noe som kan gi meg muligheten til litt varme i teltet nå og da. For ikke å snakke om muligheten til å tørke tøy. Gass blir veldig lite økonomisk når været blir kaldere, det opplevde jeg i fjor høst, da jeg var på vei hjem og fikk kuldegrader nattestid over fjellovergangene.

Min utmerkete Optimus Hiker+ er jo en multifuelbrenner, og er nok det beste valget slik sett. Eller min nyanskaffete og flotte Optimus 111, for parafin. Men disse veier jo en del. Det er jo lenge til planlagt turstart (april/mai) enda, og jeg kommer til å bruke en del av ventetiden til trening/test -turer nå utover høsten. Så pakker jeg med meg den løsningen jeg finner best. Poenget er at utstyret bør fungere under alle værforhold og være greit å skaffe mere fuel til. Og så må altså ikke sekken bli så tung at hele turen blir et blodslit. :)

Lenke til kommentar
Del på andre sider

Annonse

Takk :D

Jeg har tatt meg god tid på lakkeringen, det er veldig fort gjort at lakken blir litt for tykk enkelte steder slik at det blir så den renner.

Men jeg er godt fornøyd med begge mine 111'er, det har vært gøy å sitte i regnværet å jobbe med de :) Men jeg kunne tenkt meg en ubrukt en som er strøken, det hadde vært morsomt å hatt :)

Edit: Spørs om jeg må søke medlemskap i "APO Annonyme Primus-Oholikere" jeg også :lol:

Lenke til kommentar
Del på andre sider

Ja velkommen i klubben! ;-)

Det går jo ann å kjøpe bare kassen også. Er ikke sikker på om finn har det men husker forsvarsbrukt solgte det før.

Tviler egentlig litt på om man kan få en helt strøken en noe billigere på Ebay, enn hos Finn Hjelmerud.

Har lagt merke til at hvis man kjøper en ubrukt brenner, så er den mye mer tightere og nøyaktig enn en eldre brukt brenner. Kjøpte kun en ny brenner fordi den gamle ble uvenn og flyttet ut.

Lenke til kommentar
Del på andre sider

  • 2 uker senere...

Spaseba Dovaritsj!

Russerne lager faktisk gode kopier.

Edit- Bra tiltak å poste Ebay-salg. Er ikke altid like lett å vite hva man kan finne for de som ikke har lett så mye. Skal si ifra om jeg finner noe merkbart også.

Tenkte å uppdate denna litt.

297001_10150842499445512_830940511_21406184_192746784_n.jpg

Fuel kapasitet er på ca 2,5 DL, og Enders mener den kan brenne i ca to timer på full fyr.

Koker en liter vann på 4,5+ minutter. "Fra kaldest temp i krana."

Veier ca 800+ gram. Er ikke helt sikker men syntes den veier omtrent like mye som 8R.

Fikk slitedeler bestilt fra Japan. Generelt er slitedelene som pumpelær og gummideler fra Optimus like. Kan derfor bruke dem om hverandre.

Noe jeg ikke forstår helt, var at inni selve spindelhuset før dysen, så var det fullt av sot. Gikk kun et par sekunder før den tettet seg mellom hver fyring. Brukte en vattpinne så var den bra igjen.

Hvordan er det mullig å få sot inn i dysa? :P

Lenke til kommentar
Del på andre sider

Fantastisk tråd! Mange gærninger på dette forumet!

Er selv eier av 2x Optimus 111 fra nedlagte avdelinger i Forsvaret. Med komplett home-made stort treskrin med alt av reservedeler, pumper, pakninger etc. Har en med bråkebrenner og en med stillebrenner. Må si at min kjærlighet er sterkest til bråkebrenneren ;-)

Min erfaring med disse fantastiske apparatene er at de er utrolig driftssikre med riktig bruk og jevnlig renhold og vedlikehold. Forsvarets problem, er gjerne at kunnskapen hos det yngre befalet noen ganger ikke strekker til ifm opplæringen av soldatene. Mange av de som søker befalsskolen har ikke friluftserfaring, og har knapt vært ute i naturen før de kommer inn i Forsvaret - og da især Hæren. Dermed blir det mye feilbruk og feil opplæring. Mange bruker aaaltfor mye makt på disse apparatene, noe som gjør at pakninger og koblinger ryker etter kun kort tid.

Bruker MSR Pocket Rocket gassbrenner på sommerstid.. Men må jo bare si at det ikke er i nærheten av godfølelsen når man fyrer opp og hører brølet fra 111'eren en kald vinterkveld i teltet!

  • Liker 1
Lenke til kommentar
Del på andre sider

BRS 12 ser jo ut som et godt alternativ til min M 1950.

En tank på 4,5 ML og 558 gram.

Jeg føler for å minne på at prisen på 60 dollar er inkl frakt. Noe som til dagens valuta tilsvarer 347,83 NOK. Er jo ikke mange stedene man får noe i nærheten for samme pris.

Lette etter deler men fant bare enda mere kinesiske varianter. Tenker det er like billig å bare kjøpe en ny BRS 12 hvis noe skulle bli ødelagt. :)

http://www.made-in-china.com/showroom/cathyjxx/product-list/catalog-1.html

Lenke til kommentar
Del på andre sider

Mine farvorittvarmekilder for å lag mat på tur:

1. Bål

2. Optimus 8r

3. Optimus 111 D (er vel en C med ekstra forvamesløyfe tilpasset dieselfuel)

4. Optimus Nova

5. Optimus 00 (kansje mest for å koke vann fort og varme i telt)

6. Div gassgreier til trangian

7. Optimus Crux (nesten alltid med i sekken dersom det er vanskelig å finne tørr ved)

_________________

Lenke til kommentar
Del på andre sider

Bli med i samtalen

Du kan publisere innhold nå og registrere deg senere. Hvis du har en konto, logg inn nå for å poste med kontoen din.

Gjest
Skriv svar til emnet...

×   Du har limt inn tekst med formatering.   Gjenopprett formatering

  Du kan kun bruke opp til 75 smilefjes.

×   Lenken din har blitt bygget inn på siden automatisk.   Vis som en ordinær lenke i stedet

×   Tidligere tekst har blitt gjenopprettet.   Tøm tekstverktøy

×   Du kan ikke lime inn bilder direkte. Last opp eller legg inn bilder fra URL.

  • Hvem er aktive   0 medlemmer

    • Ingen innloggede medlemmer aktive
×
×
  • Opprett ny...

Viktig informasjon

Ved å bruke dette nettstedet godtar du våre Bruksvilkår. Du finner våre Personvernvilkår regler her.