Gå til innhold
  • Bli medlem

SURVIVAL VILLMARK


gun metal

Anbefalte innlegg

Jeg har aldrig skjønnt vitsen med fhs. :? Det eneste en får ut av det er å eventuelt dyrke hobbyen sin.

Hvis jeg skulle ha tatt et friår mellom videregående å eventuelt videre utdanning, så ville jeg heller ha funnet meg en jobb, og kanskje prøvd å legge opp litt penger til neste studie. Dette synes nå jeg er en bedre idè isteden for å bruke 80 000. :wink:

Er det ikke bedre å bruke penger på noe gøy enn å spare penger til noe kjedelig? :?

Lenke til kommentar
Del på andre sider

Annonse
  • Svar 57
  • Opprettet
  • Siste svar

Mest aktive i denne tråden

Jeg kan ærlig talt ikke helt skjønne problemstillingen. Førstagangstjenesten og folkehøgskole er ikke alternativer til hverandre i utgangspunktet. Det ene utelukker eller vanskeliggjør ikke det andre overhodet. Hva penger og tid angår vil jeg gjerne vite hvordan jeg skulle ha tid og råd til å bruke et år og 80 000,- på "hobbyen" min på noen andre måter enn folkehøgskole? Ja, jeg kunne ha prøvd å spare, men om det ville vært verd tid og energi kontra det å ta studielån vet jeg ærlig talt ikke. Jeg vet ikke om jeg ville stått i kassa på Rimi eller lignende lenge nok til å legge opp såpass med penger for å så ta meg fri et år.

Noe annet er det inntrykket at det er snakk om å bedrive tiden på folkehøgskole med "hobbyen" sin. Det er vel gjerne snakk om folk som tar det litt mer alvorlig enn hva man gjør hvis man setter av en eller to kvelder i uka til noe. De fleste som har gått på folkehøgskole vil nok si at året var verdt hver eneste krone. Dessuten er jeg sterkt i tvil til at det finnes noen statistikk som bygger opp under at folk som går på folkehøgskole er det spøtt mer arbeidssky eller venstreradikale enn andre!

Uten lånekassen og folkehøgskole, hvor skulle jeg fått et år og 80 000,- til å bruke på noe som jeg anser som en sentral del av livet mitt eller på å rett og slett ta en pust i bakken på vei videre? En slik sum er jo ingenting sammenlignet med det bil- og boliglånet som da aller fleste tar!

Lenke til kommentar
Del på andre sider

En helt vanlig uke på folkehøyskolen kan se sånn ut :

Mandag:

Valgfag, kanskje man har valgt knivlaging.

Linjesamling, vi planlegger og snakker om turen vi skal ha seinere i uka.

Tirsdag:

Valgfag hele dagen, jeg hadde klatring!

Onsdag-Fredag:

Linjedager. Vi kjørte til Askvoll på seljakt, sov på hytte, lagde god mat, fisket og koste oss. En annen gang dro vi med båt lenger ut i fjorden, fant oss en holme vi slo opp lavvoen på, hadde camp der, satt ut liner vi hadde klargjort før vi dro, fiska, dro opp igjen linene seinere, lagde masse god mat, bålkos osv... Eller det kunne være fellestur med hele skolen, evt bare noen klasser slått sammen: Snøhuletur, toppturer, Josten på langs (for de som hadde ski som "fordypning" osv.

Fredag:

Kom som regel hjem igjen, dusjet, spiste middag, hadde fri resten av kvelden.

Lørdag:

Seminarer eller fellesaktiviteter (for eksempel fotballturnering, skileker, skredkurs osv...) på formiddagen, elevkveld (underholdning) på kvelden.

Søndag:

Fri. Mange av skiklassene benyttet anledningen til å dra på topptur.

I tillegg var vi en uke på seiling med Statsraad Lehmkuhl, hele skolen. Klassen min var en uke i Trysil på revejakt og på Villmarksmessa på Hamar. Hele skolen var en uke i Hemsedal på telemarkskurs (jeg irriterer meg grønn over hvorfor jeg skulle bli syk akkurat den uka!!!), og masse annet gøy :wink:

Da har jeg tatt utgangspunkt i slik det var på skolen jeg gikk på, som var en rein friluftslivskole. Hvordan det er på skoler med andre fag, vet jeg ikke.

Så de som sier at det er et år med hobby, de har vel forsåvidt rett. Men det å få dele hobbyen sin med, i mitt tilfelle, over 100 andre, er vel ikke noe de fleste får oppleve hver dag...?

Lenke til kommentar
Del på andre sider

Er det ikke bedre å bruke penger på noe gøy enn å spare penger til noe kjedelig? :!:

Nå er det slik at utadanning er en smule nødvendig i samfunnet vårt, og noe jeg prioriterer. Lure på om det kommer før eller etter friluftslivinteresser. :)

Lenke til kommentar
Del på andre sider

Nå er det slik at utadanning er en smule nødvendig i samfunnet vårt, og noe jeg prioriterer. Lure på om det kommer før eller etter friluftslivinteresser. ;)

Akkurat som om det ikke er mulighet til å ta en Ole Brum; ja takk, begge deler.

:!:

Lenke til kommentar
Del på andre sider

Akkurat som om det ikke er mulighet til å ta en Ole Brum; ja takk, begge deler.

;)

Enig med torhaa her. Jeg prioriterer både utdanning og friluftsinteresser, heldigvis blir ikke det ene utelukket av det andre. En trenger ikke å spare opp en haug med penger for å studere.

Lenke til kommentar
Del på andre sider

Nå er det slik at utadanning er en smule nødvendig i samfunnet vårt, og noe jeg prioriterer. Lure på om det kommer før eller etter friluftslivinteresser.

Du har helt rett, utdanning er viktig; men det er også viktig å huske på at den jobben du skal gjøre er nødvendigvis ikke hele meningen med tilværelsen (stort sett), og man må gjerne mene at det viktigste her i livet er å komme seg raskest mulig ut i jobb, raskest mulig inn i rutiner og raskest mulig bidra til økt verdiskaping. Det kan tenkes at man gjennom å tilegne seg nye og anderledes erfaringer vil kunne bidra mer i en jobb enn bare ved å lære det alle andre som skal gjøre den jobben har lært. Innovasjon fordrer nye tanker, nye kombinasjoner og ikke minst kreativitet. Kreativitet oppstår blant annet når man kombinerer kunnskap fra forskjellige felt slik at nye ideer dannes. Vi kan gjerne leve i den tro at det er et mål å få flest mulig gjennom en mastergrad på kortest mulig tid, mon det, mister man ikke noe på veien om man skal forsøke å tilstrebe seg mest mulig "fagkunnskap" på bekostning av "livskunnskap"?

Ser vi verden under et, er det ikke til å komme bort fra at med en stadig økende befolkning og en stadig synkende ressursmengde (merkelige greier i grunnen, økonomisk teori tilsier at vi skal ha evig økonomisk vekst, når vi allerede forbruker 3 - 4 ganger mer enn vi burde) etterhvert er enten nødt til å utvikle kolonier i rommet, eller legge om vår måte å leve på ganske drastisk. Dette høres kanskje litt i overkant krasst ut; men det er tvilsomt at et samfunn bestående av "maskiner" som har blitt innprentet en måte å tenke på er det som vil løse disse problemene. Det kan tenkes at man på veien mot en yrkeskarriere også skal stoppe opp litt og undres over hva man gjør, hvem man er og hvem man har tenkt å bli. (Og forøvrig; siden vi forbruker såvidt mye pr. person er det bare en fordel om folk drøyer noen år med å komme seg i arbeid og få full lønn, 1 - 2 års tapt arbeidsfortjeneste = en viss ressursbesparing - der fikk forøvrig kritikerne noe mer å kritisere folkehøgskoleåret for, man taper jo arbeidsinntekt for et helt år, siden man ville vært ferdig et år tidligere, og enda verre, det er ikke begynnerlønna man taper, det er den lønna man skulle hatt det siste arbeidsåret... huff og huff)

Lenke til kommentar
Del på andre sider

Enig med torhaa her. Jeg prioriterer både utdanning og friluftsinteresser, heldigvis blir ikke det ene utelukket av det andre. En trenger ikke å spare opp en haug med penger for å studere.

Jeg er helt enig med både torhaa og deg.

Ikke missforstå meg :) Jeg prøver bare å si at jeg prioriterer utdanning, og at jobb og skole faktisk kommer før friluftsinnteresser, (men ikke mye) fordi det er så viktig, og faktisk helt nødvendig i samfunnet vårt.. Hvis en ikke heller hopper rett fra 10. klasse og rett på tryggdesnylltinga. :D

Selvfølgelig kan det kombineres, men for min del så drar jeg ikke på ofte fjellturer i skoletida. :) Det hender selvfølgelig at jeg tar fri et par dager for en planalgt tur eller no, men det må bare ikke hende for ofte.

Kanskje jeg har en vrangforestilling når det gjelder dette med penger. Det å være borteboer uten fast inntekt er ikke billig akkurat. Jeg er selvfølgelig klar over at en får stipend og mere til, men jeg vil nå ha denne lille bonusen med de ekstra pengene jeg har lagt opp, slik at en kanskje har råd til eventuelt turutstyr eller noe annet som frister. :D

Lenke til kommentar
Del på andre sider

Bli med i samtalen

Du kan publisere innhold nå og registrere deg senere. Hvis du har en konto, logg inn nå for å poste med kontoen din.

Gjest
Skriv svar til emnet...

×   Du har limt inn tekst med formatering.   Gjenopprett formatering

  Du kan kun bruke opp til 75 smilefjes.

×   Lenken din har blitt bygget inn på siden automatisk.   Vis som en ordinær lenke i stedet

×   Tidligere tekst har blitt gjenopprettet.   Tøm tekstverktøy

×   Du kan ikke lime inn bilder direkte. Last opp eller legg inn bilder fra URL.


Annonse


×
×
  • Opprett ny...

Viktig informasjon

Ved å bruke dette nettstedet godtar du våre Bruksvilkår. Du finner våre Personvernvilkår regler her.