Gå til innhold
  • Bli medlem

Snowdrift River/Ingstad Creek


Anbefalte innlegg

  • 3 uker senere...
Annonse
  • 5 måneder senere...

Sandy Lake 2013!

Ingstad Creek Expedition 2010 stoppet ikke utfartstrangen. På strekket mellom Eileen River og Siltaza Lake går elven i 3-4 kmt. Det er få stryk i elven og vi fant fort ut at det var gunstig og sosialt å binde to kanoer sammen og la seg drive nedover elven. Men strekket ned til Siltaza Lake var også slutten på turen i villmarken. Jan M, Bjørn M, Christian og Peter begynnte derfor å prate om ikke dette måtte gjøres igjen. Vi var enige om at vi ikke skulle kopiere turen. Vi hadde forflyttet oss mye på denne turen. Det var ikke spesielt slitsomt med unntak av dagene på tundraen som var preget av tunge bører, mye knott og enda mer svette. Der på Snowdrift River ble vi enige om at vi skulle være mer stedbundne på neste tur, og heller ta turer ut fra en fast basecamp. Vi ønsket oss også et bedre fiske enn vi hadde hatt på Snowdrift River. Gjedde er riktignok en undervurdert matfisk, men vi er tross alt ørretfiskere! Tanken fallt dermed fort på Eileen lake Tent Lake, eller Sandy Lake og har nå bestemt oss for at Sandy Lake bør være et bra sted å være. Også dette er Helge Ingstads gamle jaktmarker sammen med indianerene. Sammen med Villreineterne hadde han jo krysset Sandy Lake på deres vei til Lynx lake og Thelons kilder. Sandy Lake er også et flott sted å legge basecamp for kortere ekspedisjoner rundt på tundraen, ikke minst er det kort vei over til sangnomsuste Whitefish Lake, med sine enorme aurer.

Hvem reiser denne gangen?

Fire av deltagerene på Ingstad Creek Expedition er en del av en gammel turgjeng. Da vi padlet nedover Snowdrift River eller satt ved leirbålet om kvelden og hørte ulven i liene snakket vi mang en gang om at resten av gjengen burde vært med på denne turen. Det var derfor klart at også våre gamle turkamerater må inviteres til å være med. To av dem lot seg hurtig overtale, dermed er det klart at også Carl Petter og Esteban skal være med på neste tur.

Men også Harald Sollund fra The Ingstad Creek Expedition 2010! ville være med på en ny runde. Dette er en selvsagt deltager, og Roy Kvamme fra Eidsvoll blir med som hans makker.

Dermed har vi en komplett gruppe villmarkinger!

Lenke til kommentar
Del på andre sider

  • 9 måneder senere...

Da begynner vår neste tur å nærme seg. Noen som har vært i området siden sist? Lander på Sandy Lake (16 juli), Snowdrift river sin kilde, og like ved Whitefish Lake. Her skal vi tilbringe noen uker før vi tar bena fatt og går inn på tundraen og plassen der Helge tilbragte ett år i telt (siste delen av pelsjegerliv) Siste uken padler vi på Snowdrift River forbi Ingstad Creek og nesten ned til Eileen River. Blir en fantastisk tur på 6 uker. (www.ingstadcreek.net)

Vi har hatt en god del utskiftninger i mannskap i løpet av planleggingen av denne turen. Det er ulike årsaker til det, men vi har nå satt sammen ett team av dyktige villmarksentusiaster og er sikre på at teamet er så godt som noe.

Avreise

Christian, Roy, Erling, Jan M, Peter og Thomas reiser fra Gardermoen 13 juli, og blir borte i 41 dager. To uker etterpå kompletteres gruppen med Åge og Harald ved vestenden av Sandy Lake. Flyruten er som forrige gang, dvs via London og Calgary til Yellowknife. Det er en reise som tar ca 24 timer med lange stopp i London og Calgary. Vi ankommer Yellowknife samme dag kl 21.00 lokal tid, der vi tar hotellbussen til Hotel Explorer.

Siste forberedelser

I Yellowknife gjøres de siste forberedelser, dvs mat og resten av utstyret. Restutstyret må handles på litt forskjellige steder og vi har denne gangen valgt å leie en van for å transportere folk og utstyr rundt. Viktige steder i Yellovknife er Canadien Tire, Walmart, en stor kiwigrønn matbutikk nær Wallmart, Overlander Sports, og stedet du kjøper jakt og fiskekort som ligger 2 minutter fra Arctic Sunwests floatbase i gamlebyen. I tillegg til dette må du besøke Wildcat Cafe og Bullocks Bistro.

Ut på tundraen

Påfølgende tirsdag flyr Arctic Sunwest og vår faste pilot - Dean Carter - oss ut til Sandy Lake sin østbredde. Dette er Sandy Lake sin kilde og er et nabovann til det mer kjente Whitefish Lake. Like ved landingsplassen kan man finne Gus Daoust sin shack, også kalt Gus sin "Toll - shack". Historien sier at han hadde fyllt opp bua med sprit som han byttet bort til pelsjegerene når de var på veg tilbake fra tundraen og tilbake til Snowdrift (Lutselke) og Fort Reliance for å selge skinnet hos Hudson Bay Company og andre pelshandlere. RCPM satte visstnok opp en hytte ikke langt fra Ingstad Creek for å overvåke denne virksomheten.

Helge Ingstads tilknytning til Sandy Lake.

I boken Pelsjegerliv fremgår det at Helge passerte Sandy Lake på sine turer fra tundracampen øst for Sandy Lake. Han forteller at han reiste østover og kom snart til "Sandsjøen" og deretter over vanskillet. Helge reiste nok flere ganger denne ruten. Det var nemlig ruten fra slavesjøens østlige bredde og over Pikes Portage til Whitefisk Lake og jaktområdene bortenfor. Det er kanskje ikke rart siden det var flere pelsjegere i området på den tiden. F.eks holdt hans gode venn Pierre Lockhart til på veststiden av Whitefish Lake. Han er også nevnt i Pelsjegerliv. Videre holdt Gus Daoust til på eskerene mellom Sandy lake og ned til Beaverhill lake, dvs på Boomerang og Beewick eskerene. Også Clark Croft jaktet i området ved Beaverhill lake. Endelig jaktet også Gus sin bror, Phil i området Norwegian Lake, via Eileen lake og til Sled lake. Man kan jo også spørre hvorfor et vann er benevnt Norwegian lake der langt inne på tundraen. Med alle disse jegerene rundt på tundraen kan man jo tenke seg at de innimellom hadde kontakt med hverandre.

Vårt opphold på Sandy.

Vi kommer selvsagt til å besøke legendariske Gus Tollshack, men også ta en tur over vannskillet til Whitefish lake. Deretter skal vi bevege oss sakte men sikkert over til vestenden av Sandy Lake - en avstand på ca 2 mil. Vannet skal inneholde grov ørret! Litt etter Harald og Åge sin ankomst vil vi starte ny leting etter Helges tundracamp, det vil innebefatte nærmere undersøkelse av stedet vi fant på forrige tur, samt gransking av hele dette dalføret. Vi er nemlig rimlig sikre på at det må være dette området Helge tilbragte ett år alene.

Siste uken på tundraen.

Siste uken på tundraen skal vi tilbringe på Snowdrift River og gjenoppleve de samme vakre elvestrekningene som på forrige tur. Sluttpunktet er Wolf Creek, som jeg har omtalt med en historie under nyheter.

Under turen kan du følge oss på "følg oss"

  • Liker 1
Lenke til kommentar
Del på andre sider

  • 10 måneder senere...

Vi fant Helges Tundracamp!
Det er en stund siden vi kom hjem. Sandy Lake ekspedisjonen var  - som flere sikkert allerede vet - vellykket på alle måter.

Deltagerne
Sandy Lake ekspedisjonen som bestod av Roy Kvamme, Christian Sverdrup Engelschiøn, Peter Sverdrup Engelschiøn, Harald Sollund, Erling Sagneskar, Åge Svinøy, Thomas Pedersen og Jan M Akre fant Helge Ingstads vinterkvarter beskrevet i siste delen av Pelsjegerliv.

Funnet
Funnet er et resultat av et godt teamarbeid mellom alle deltagerene. Letingen er fundamentert på 5 års grundige studier av beskrivelser i Pelsjegerliv, samtaler med kjentfolk, diverse bøker som beskriver livet ved østenden av Store Slavesjø, og pelsjegerlivet der.  Videre har vi studert kart over området, sammenholdt med billedmaterialet og Pelsjegerliv.  På denne måten har vi samlet og studert materialet fra Helge Ingstad og hans familie med annet materialet og dannet oss et bilde av relevant leteområde.

Vi vil nå samle vårt materiale og lage en grundig beskrivelse som med tiden vil publiseres på en egen nettside som vil bestå som en dokumentasjon for prosjektet, og forhåpentligvis til glede for andre villmarksintresserte . Dette kommer vi tilbake til senere.

Allerede nå har vi imidlertid en bønn til de som måtte ønske å oppsøke stedet;  La stedet forbli som det er, ikke etterlat søppel og sørg for minst mulig slitasje på stedet.  Som de fleste vet, så fant Stein P. Aasheim, Vegard Ulvang og Eirik S Ingstad hytta ved Elgsjøen for en del år tilbake.  Dette stedet har mistet sin mystikk og sjarm gjennom stor slitasje og forsøpling av nordmenn.  Dette håper vi ikke vil skje med Helges Tundracamp.

Turen
Vi vil komme tilbake med en nærmere beskrivelse av turen ved en senere anledning. Men av høydepunkter vil vi kort nevne; Vi fant tidligere omtalte Gus Daoust Toll - Shack på østenden av Sandy Lake. Vi fant Phil Daoust Line - Shack i Snowdrift River. Vi møtte en flokk av etterkommere etter ulvene som drev på i området rundt Helges Tundracamp, det var kun 3 km fra Tundracampen.  Vi møtte moskus, jerv, ørn og bjørn.  Vi fikk lake trout på 7.5 kg, gjedde på 10 kg samt masse harr. Foruten harren fikk vi aldri fisk på under 1 kg, her var alle fisk store og fete!  Vi hadde Aurora Borealis nesten hver kveld, og en natur en villmarksmann bare kan drømme om.

Hjemme
For alle var det godt å komme hjem til famile og venner, men suget etter Canadas villmark kommer fort tilbake!

  • Liker 5
Lenke til kommentar
Del på andre sider

Ja, det var med frysninger på ryggen og en uvirkelig opplevelse. Mye kartstudie, samtaler med indianere, Tundra Tom Faess, studie av Pelsjegerliv, Ingstads egne fotografier og forsøk på logiske slutninger. Samt litt hell. Men alt i alt er bokens beskrivelser korrekte. Ekornets barnebarns barnebarn bråker der fremdeles, og tro det eller er.....en flokk ulver holder til like i nærheten! Den snek rundt leiren vår! Og Jervvatnet......joda, vi støtte på jerv på selveste griseryggen. Med stor andakt besiktiget vi stedet!! Til slutt.....det er en vakker plass.

Lenke til kommentar
Del på andre sider

Bli med i samtalen

Du kan publisere innhold nå og registrere deg senere. Hvis du har en konto, logg inn nå for å poste med kontoen din.

Gjest
Skriv svar til emnet...

×   Du har limt inn tekst med formatering.   Gjenopprett formatering

  Du kan kun bruke opp til 75 smilefjes.

×   Lenken din har blitt bygget inn på siden automatisk.   Vis som en ordinær lenke i stedet

×   Tidligere tekst har blitt gjenopprettet.   Tøm tekstverktøy

×   Du kan ikke lime inn bilder direkte. Last opp eller legg inn bilder fra URL.

×
×
  • Opprett ny...

Viktig informasjon

Ved å bruke dette nettstedet godtar du våre Bruksvilkår. Du finner våre Personvernvilkår regler her.