Gå til innhold
Air

Hagle ammunisjon

Anbefalte innlegg

Hei!

Lenge siden jeg har vært på jakt egentlig, men nå er det bare 2 uker til det er rypejakt :shock:

så jeg lurer på om det fortsatt er stålammunisjon som gjelder for hagla jeg, eller om man kan få tak på bly igjen!

hørte rykter om at det var forandringer ute og gikk her!

Hva bør man velge av stål?

er det like dyrt som det var for ett par år siden?

takk. Mvh Håvard =)

Del dette innlegget


Lenke til innlegg
Del på andre sider

Bly får du ikke fatt i lovlig, og får du fatt i det på andre måter har du naturligvis ikke lov å bruke det.

Tåler ikke haglen din stål er vismuth det greieste alternativet til jakt. Stål er meget rimelig sammenlignet med sistnevnte.

Del dette innlegget


Lenke til innlegg
Del på andre sider

Stål er greit hvis hagla tåler det, det ikke er fare for rikosjetter og det ikke er for lange hold. Ellers er Vismuth nesten like bra som bly, jeg merker i alle fall ikke forskjell på annet enn prisen. Skal du skyte hardskutt vilt på lange hold så har Remington HD og lignende skudd høyere egenvekt enn bly.

Del dette innlegget


Lenke til innlegg
Del på andre sider

Ingen jeger med respekt for human jaktutøvelse bruker stålhagl. En annen sak er at stålhaglene rikosjetterer som spretteballer om du skyter etter ei rype som sitter i ei steinur. Stål har også en vesentlig lavere egenvekt enn bly, tungsten matrix og vismuth. Stål er det klart billligste alternativet, men om en pakke skudd koster 200 kr eller 500 kr spiller for meg ingen som helst rolle. For meg er det viktigste at viltet faktisk faller til bakken når skuddet går. Når skuddene som ligger i løpet koster 20 kr stk, tenker man seg kanskje også litt ekstra om før man brenner av.

Lykke til med jakta!

Del dette innlegget


Lenke til innlegg
Del på andre sider

Et annet moment er at etter skadeskyting så vil oftest blyhagl kapsles inn i kroppen. Stålhagl derimot vil korrodere og ruste og i mange tilfeller forårsake blodforgiftning og andre stygge infeksjoner. Selv så løsner jeg så få skudd mot vilt i løpet av en sesong at jeg uten problemer går til innkjøp av vismuth.

Forøvrig så er jeg av den mening at blyforbudet er et makkverk av en lov. Jeg kan forstå det på baneskyting og i enkelte våtmarker. Men ellers så er forurensningen fra hagleammunisjon en dråpe i havet sammenlignet med det som kommer fra rifle,- og annen ammunisjon. Her er da selvfølgelig forsvaret værstingen. For meg så har forbudet ikke så store konsekvenser utover at jeg bør skaffe meg ei ny hagle for å kunne øve tilstrekkelig uten å blakke meg helt. Har en gammel Star O/U kal. 16 som jeg ikke vil slite ut og ødelegge med stål.

Del dette innlegget


Lenke til innlegg
Del på andre sider

Polardego skrev:

Skal du skyte hardskutt vilt på lange hold så har Remington HD og lignende skudd høyere egenvekt enn bly.

Vil det si at trykket i patronen er tilnermet likt en blypatron?

Jeg har en gammel Pietro Beretta fra midt på 1970 tallet som jeg er blitt frarådet å skyte stål med. Den skal visst tåle leirdueskudd med stålhagl for disse har visst nok mindre ladning.

Jeg har ikke fått jakte småvilt på mange år, men nå begynner jeg å lengte tilbake til høstfjellet. Jeg var innstilt på å kjøpe en ny hagle, men har ventet litt på grunn av de nye registreringsreglene. Min gamle Beretta er ikke registrert av frykt for at jeg da ikke ville få kjøpe en til.

Nå ser det derimot ut til at dette ikke vil være noe problem siden berettaen er så gammel, men kanskje jeg ikke trenger en ny hagle like vel? Hvis tungsten matrix og vismuth har tilnermet lik egenvekt som bly så er vel kanskje trykket i patronen også tilnermet likt bly?

Del dette innlegget


Lenke til innlegg
Del på andre sider

Opprett en konto eller logg inn for å kommentere

Du må være et medlem for å kunne skrive en kommentar

Opprett konto

Det er enkelt å melde seg inn for å starte en ny konto!

Start en konto

Logg inn

Har du allerede en konto? Logg inn her.

Logg inn nå

 • Lignende innhold

  • Av Tommy82
   Hei.
   Er det noen som har tips om rypeterreng med hytte for 4-6 jegere neste sesong?
   Hvor i børgefjell ville dere hatt «base» for en 5 dagers jakttur?
   veit inatur, røyrvik fjellstyre og visit børgefjell har noen tilbud, men om det finnes noe annet, eller generelle tips, så mottas de med takk🙂🙂 skitt jakt alle sammen
  • Av AmundJS
   Hei, er det noen her som vet om forskjellige typer pakkrammesekker? Idag har jeg en Bergans PowerFrame 3810 og er storfornøyd med den, men kan trenge en mindre sekk. Helst rundt 60-80L men med en ramme med visse detaljer som PowerFrame har. For eksempel så er jeg avhengig av disse rørene som stikker opp av ramma, da disse brukes til å bære rifle, ekstra bagger, poser, og mye annet. Vil gjerne også ha en L-formet ramme, da det gjør det mye lettere å pakke vedsekker/bensinkanner osv men L-ramme er ikke et "must".
   Jeg har sett en del på Norrøna Reconpack, men denne er også for stor og for dyr, har også sett på Eberlestock sin Mainframe men denne mangler disse to knaggene. 
   Eventuelt noen som har prøvd seg på å lage en annen sekkepose til PowerFrame? eller vet om en type sekk som lett kan festes på ramma uten å bli ubehaglig på grunn av stropper som festes på tvers av skulderremmer/ryggen? 
   Jeg setter stor pris på alle forslag og hjelp  
  • Av Iren Hansen
   Jeg har kun litt erfaring med storviltjakt og trenger råd og tips på hvilke tradisjoner som brukes for å sikre at man får riktig møring? Hvis til eksempel mørningstermometeret mitt går i stykker, er det metoder for å se om kjøttet er ferdig mørnet? 
  • Av GrundeL
   Leseverdig artikkel om eiendomsretten: https://www.dagbladet.no/kultur/privat-eiendomsrett-er-elefanten-i-rommet/69692606
  • Av Vebjørn Holmslet Astad
   Navn: Litt frå jaktåret 2017
   Kategori: Medlemmenes egne videoer (friluftsliv)
   Dato lagt til: 2018-03-27
   Innsendt av: Vebjørn Holmslet Astad

   Har samla opp någen fine situasjoner fra jaktåret 2017 her. Ser fram te høsten igjen


   Litt frå jaktåret 2017
 • Hvem er aktive   0 medlemmer

  Ingen innloggede medlemmer aktive

×

Viktig informasjon

Ved å bruke dette nettstedet godtar du våre Bruksvilkår. Du finner våre Personvernvilkår regler her.