Gå til innhold
  • Bli medlem

Illeluktende Gore-Tex sko - kan Lundhags være redningen??


tomjac

Anbefalte innlegg

Før mine Gore-Tex sko er utslitt må jeg kaste de pga utrolig dårlig lukt. Jeg blir veldig fort varm på beina og svetter derfor tilsvarende dette er nok grunnen for lukten.. Bruker som regel Ulvang ullsokker.

Jeg er veldig flink til å lufte skoene godt etter bruk, men over tid blir lunkta for ille og jeg kan ikke ha de i hus.. Hehe.. Det blir noe dyrt i lengden og hive 2000,- sko hvert år..

Har du noen tips til meg??

Jeg har prøvd diverse spray'er som jeg har fått kjøpt i min lokale skoforetning. Har vasket skoene innvending med varmtvann og Zalo (tips fra en av de lokale foretningene). Hatt skoene i frysa for en uke.

Har lenge hatt lyst til å prøve Lundhags Syncro, men tør nesten ikke kjøpe en sko til 4000,- for så å måtte kaste den når sesongen er over.. Noen som vet om Lundhags er bedre mot dårlig lukt?? :)

Lenke til kommentar
Del på andre sider

Annonse

Hva bruker du skoa dine til? Hvilke årstider? Hvilke modeller har du hatt/svettet ut? :P

Du skriver at du bruker Ullvang sokker. Prøv heller å legge i ekstra kroner i sokken. Kjøper kun bridgedale selv. Koster 170-250kr pr par - men har passet på å kjøpe når det er på salg. Er angitt på pakken til sokken hvor varme de er - hvilken årstid de er beregnet til. De sokkene er helt suverene :) Finnes de sokkene med sølv (x-socks elno) i som reklamerer med at de har nanopartikler som forhindrer lukt - ingen erfaringer.

Har selv Alfa bever pro og blir lett varme på sen vår og sommer, skal lite til for at man blir svett. Har innleggssåler, og ved hver stopp er det av med skoene og ut med sålene uansett årstid - om så stoppen er på 10min. Fungerer veldig bra for meg.

Men ingen er like - noen svetter mye - noen lite. Har du prøvd produkter på selve foten - pulver etc for å forebygge svette/lukt?

Lenke til kommentar
Del på andre sider

Bruker som regel Ulvang ullsokker.

Har det siste året eller vel det, også blitt plaget med dårlig lukt på både fjellstøvler (skinn) og skistøvler (plast, randonee). Kan det være en sammenheng med Ulvangsokkene? Har selv ikke brukt Ulvangsokker før nå det siste året.

Lenke til kommentar
Del på andre sider

Har samme problem både på fjellsko og høye jaktsko ala Alfa Berver Pro etc. Bruker de samme skoa hele året og justerer temperaturen bare med hvilke sokker jeg bruker (tynne Ulvang på sommeren og tykke på høst/vinter). Trodde jeg brukte kvalitetssokker ved å bruke Ulvang, men jeg kan jo prøve andre sokker.. Ser mortimer anbefaler Bridgedale, er det andre som bør prøves ut??

Fuktsperreposene som knadne nevner, hvor får man tak i dette??

Har prøvd Zalo trikset nå på mine 1år gamle Scarpa Charmoz og det ser ut (les: lukter) til å fungere..

Lenke til kommentar
Del på andre sider

Hva slags betydning sokkene har for svettelukt er jeg ikke sikker på. Noens svette lukter rett og slett mer enn andres. Så om andre sko du har også blir litt illeluktende kan det være deg, og ikke støvlene dine :shock:

Selv bruker jeg et par tynne liner-sokker i et eller annet syntetmateriale (som jo er kjent for å lukte litt) og et par billige ullfrotté-sokker utenpå fra Magasinet. Selv etter to år og ca 250 bruksdøgn var det ikke snev av svettelukt i støvlene mine, selvom jeg kunne vri opp sokkene etter mange av de lengste og varmeste dagene. Men de forrige støvlene ble helt uutholdelige etter å ha hatt noen uhell i ei myr, der jeg ble gående med med myrblaute sokker noen timer. Sko-deo funket sånn passelig, men lukten kom tilbake etter bruk. Begge parrene hadde goretex-membran.

Når det gjelder Lundhags så varierer vel det fra modell til modell. Men jaktstøvlene der nesten hele foten er i gummi, og overskaftet i lær, puster nok bare marginalt bedre enn støvler med gore-tex/membran. Tror ikke du vil merke forskjellen engang. Fant riktignok noen sokker for noen år siden som var utviklet for å trekke fuktighet opp fra foten, langs ankelen og ut av støvelen. De funket overraskende bra, for jeg ble alltid klissblaut på leggen på oversiden av sokken om jeg gikk med regnbukser... Husker ikke merke og navn. Dessverre!

Lenke til kommentar
Del på andre sider

Hva slags betydning sokkene har for svettelukt er jeg ikke sikker på. Noens svette lukter rett og slett mer enn andres. Så om andre sko du har også blir litt illeluktende kan det være deg, og ikke støvlene dine :wink:

Jeg svetter mye på beina, det skal jeg ha :D men har aldri vært plaget med lukt av støvlene før nå det siste året. Jeg har også et par gore-tex tracking sko som har fått lukt, disse bruker jeg gjerne på korte turer i tørt terreng. Eller som for et par uker siden, på den første timen når vi skulle på ski. Har hatt disse skoene i 2,5 år, og det er først nå denne våren at lukta kom.

Kan jo nevne at jeg kjøpte et par Scarpa randonee støvler i des-08, disse lukter mildt sagt et helvete og har gjort det nesten hele tiden. Scarpa T2 tele-støvlene jeg har hatt i 3 år er og har alltid vært luktfrie. Men disse har jeg heller ikke brukt det siste året.

Om det er sammenheng med Ulvangsokkene vet jeg ikke, det virker "nærliggende". Hadde vært interessant å høre om andre har samme erfaring eller om de ikke får lukt av Ulvangsokker.

Lenke til kommentar
Del på andre sider

Fuksperrepose = brødpose/bærepose..

En annen fordel med poser i skoa er at man glir rundt, i steden for å gnage rundt. altså færre gnagsår. :wink:

Hva er da vitsen med pustende sko?? Kan ikke se for meg at dette er så veldig behagelig å ha på, men forstår at det hjelper.

Lenke til kommentar
Del på andre sider

Som flere er inne på så er man forskjellig. Har selv prøvd meg fram med ulike sokker, og med bridgedale svetter jeg lite - og sokken puster godt/tørker raskt når jeg tar av meg skoa. Er ikke 100% ull, men blanding av ull og synt. Men alfa omega å tilpasse hvor varm sokk til hvilken årstid som er aktuell. Går man med tova ull-læsta på sommern blir man svett. Gjentar meg selv, men har innleggssåle som jeg tar ut ved hver stopp - bedre/lettere ventilering.

Har feks denne, http://www.sportsdeal.no/produkter/loep/1130070288/1170865867/1133467268/1133467912.jpg/SUImageSlideShow?bilde=1. Denne kan jeg bruke i mine bever pro på tidlig vår, høst og i alfa skarvet skisko på vinteren uten å bekymre meg for å svette/fryse nesten uavhengig av aktivitet. Setter seg minimalt med lukt i sokken. Dessuten knelengde, utrolig deilig.

Forøvrig nøye med jevnlig vedlikehold på støvlene.

Lenke til kommentar
Del på andre sider

Hva er da vitsen med pustende sko?? Kan ikke se for meg at dette er så veldig behagelig å ha på, men forstår at det hjelper.

Det er lettere å tørke et par sokker enn en gjennomvåt sko, og faktisk ikke så klamt som man skulle tro, bare passe på at posen går godt over skoa, så kommer fukten ut der.

De fleste er skeptiske helt til de har prøvd. På lengre vinterturer er det jo nesten et "must".

Lenke til kommentar
Del på andre sider

En jeg kjenner har en svært sterk fotlukt, og er virkelig plaget med dette. Han har kjøpt noen spesielle såler som absorberer lukt. Det har hjulpet for for ham.

Høres veldig interessant ut!! Klarer du å finne ut hva den heter og hvor jeg kan skaffe den.

Lenke til kommentar
Del på andre sider

De Ullvangene måtte jeg droppe for lenge siden.

Jeg dropper de nå, for å prøve. Vasket trackingsko med zalo-antibakteriell tidligere i dag, og fjellstøvlene nå i kveld. Anbefaler de som taper veddemål og må spise støvlene sine, om å bruke zalo. Lukter godt, passerer nok drøvelen betydelig lettere enn uvasket...

Lenke til kommentar
Del på andre sider

Tror ikke sokkene har mye å si for om det lukter eller ikke. Har selv erfaring med at skoene begynner å avgi en meget aromatisk odør etter 40-50 brukerdøgn. Dette er uavhengig av om det er membran (forsvarets marsjstøvel, Alfa membran, Lowa, etc.).

Om skoene ofte er våte, og spesielt om det gås mye i myr kommer lukten raskt. For å utsette problemet er erfaringen at det er greit å ha 2-4 forskjellige par som det byttes på. Da får skoene tid til å tørke, og lufte seg mellom hver gang de er i bruk.

Når det ikke lenger er mulig å oppbevare skoene innendørs er det tid for kraftige tiltak. En tur innom dykkerbutikken kan vare løsningen. Der får du et middel for å rengjøre våtdrakter. Så er det å rengjøre grundig og behandle skoene med omsorg.

Erfaringsmessig så tar membranen kvelden etter en slik behandlig (gjerne kombinert med en skikkelig bløtlegging). Lukten holder seg borte nesten like lenge som når skoene var nye. Du må imidlertid jobbe litt mer for å holde de vantette.

Lenke til kommentar
Del på andre sider

Fotlukt kommer av bakterier på foten - noen bakterier lukter og andre ikke - når de som lukter blir i flertall blir det lukt - alle har disse bakteriene på føttene - men ofte i balanse - jeg kjenner et naturprodukt du kan bruke får å få de i balanse igjen - og dermed fjerne lukten. Det fjerner også lukt fra støvlene. Meget effektivt men kan ikke linke til det her nå - du må eventuelt sende meg en pm.

Lenke til kommentar
Del på andre sider

...

Om skoene ofte er våte, og spesielt om det gås mye i myr kommer lukten raskt. For å utsette problemet er erfaringen at det er greit å ha 2-4 forskjellige par som det byttes på. Da får skoene tid til å tørke, og lufte seg mellom hver gang de er i bruk

....

Det er mye i det som du skriver.. Det er i jaktskoene mine jeg først merker problemet med lukt. Det blir jo til at man går i blaute myrer under jakta fra august til langt ut i desember. Siden jeg som regel kun har ett par jaktsko og ett par fjellsko blir det jo ofte til at man tar på seg fuktige sko når man jakter mange dager i rad. Hender også at jeg bruker fjellskoa under jakta når jaktskoa er for fuktige.

Men nå virker det jo til at Zalo antibakteriell blir løsningen min fremover - håper bare den gode lukta varer like lenge som skoa var nye.

Lenke til kommentar
Del på andre sider

Når det ikke lenger er mulig å oppbevare skoene innendørs er det tid for kraftige tiltak. En tur innom dykkerbutikken kan vare løsningen. Der får du et middel for å rengjøre våtdrakter.

Det er vel ikke umulig at såpe til å drepe "død mus i veggen"-lukt fra vadebukser også kan hjelpe. Det burde i allefall ikke skade membranen i støvlene i og med at det er membraner i vadebuksene også. Læret er jeg ikke like sikker på... Fåes blant annet på XXL. Mulig det er billigere enn såpen til dykkerdrakter.

Lenke til kommentar
Del på andre sider

Bli med i samtalen

Du kan publisere innhold nå og registrere deg senere. Hvis du har en konto, logg inn nå for å poste med kontoen din.

Gjest
Skriv svar til emnet...

×   Du har limt inn tekst med formatering.   Gjenopprett formatering

  Du kan kun bruke opp til 75 smilefjes.

×   Lenken din har blitt bygget inn på siden automatisk.   Vis som en ordinær lenke i stedet

×   Tidligere tekst har blitt gjenopprettet.   Tøm tekstverktøy

×   Du kan ikke lime inn bilder direkte. Last opp eller legg inn bilder fra URL.

×
×
  • Opprett ny...

Viktig informasjon

Ved å bruke dette nettstedet godtar du våre Bruksvilkår. Du finner våre Personvernvilkår regler her.