Gå til innhold
  • Bli medlem

Leve av Naturen (Mat, Urter og Planter)


Ivan77

Anbefalte innlegg

Boka "Sopp og bær - og andre ville matvekster", er liten, lett og grei å ha med på tur. Den er en turhåndbok skrevet av Beate Slipher. Omhandler (lett) urter, røtter, skudd, blomster, bær, nøtter, frø og sopp (med tilbereding og mattips).

Lenke til kommentar
Del på andre sider

Annonse

Res og famjsv: Jeg snakker ikke om at mennesket er skapt for et rent veganer-kosthold, men påpeker at vi i utgangspunkett overhodet ikke har behov for å spise så mye kjøtt som vi faktisk gjør i dag. Men kjøtt er nok utvilsomt viktig! Jeg kan ikke spesielt mye om feltet sånn helt egentlig, så jeg skal ikke si noe for sikkert, men jeg mener å huske at når menneskets opphav økte mengden kjøtt så forårsaket dette også at hjernen vår begynte å vokse. Både på grunn av at kjøttets næring tillot dette, og fordi rent fysisk var primatene ikke helt på nivå med f.eks tigre og måtte kompensere for dette ved å være mer utspekulerte. Men jeg mener også at det ble nevnt at vårt behov for kjøtt ikke er mer enn ca 250g i måneden...

På museumet i Tromsø så er det en utstilling hvor jakt trekkes fram som helt sentralt i steinalderkostholdet her i nord. Og det gjøres et poeng av at selv om det vokser ganske mye lav her, så har ikke vi god nok fordøyelse til å hente ut nok næring til å holde det gående i lengden. Utstillingen sier at i motsetning til å dag så levde man i første omgang av innmaten fordi den er mer næringsrik enn selve kjøttet. Men kjøttet er langt letter å konservere, f.eks ved salting eller tørking, og ble brukt til å holde det gående fram til neste fangst. Inntrykket jeg sitter igjen med er at lenger sør i verden så er det planter som fyller energibehov bedre enn hva som finnes her nord (muligens med unntak av nøtter), og måten man kompenserte for dette uten å få mangelsykdommer fordi man er mer avhengig av næringen som finnes i planter enn hva som finnes i kjøtt, var ved å spise innmat. Lever inneholder for eksempel ganske mye c-vitaminer, mens en ren kjøttdiett vil føre til skjørbuk.

Men altså.. Det er jo en balansegang da. Jeg kan ikke nok til å skulle påstå at det er slik eller slik, men er ganske interessert i feltet selv, og tentke jeg kunne bidra med mine fem øre! =)

Lenke til kommentar
Del på andre sider

På våre breddegrader vil det være nærmest umulig å overleve på kun plantekost. Da snakker jeg selvfølgelig hvis vi ser bort i fra vår tids muligheter til å importere matvarer fra utlandet raskt og rimelig. Selv lengst sør i landet så har vi kun tilgang på ferske planteråvarer 3-4 måneder i året. Vi kan samle et forråd men næringsverdien synker drastisk etterhvert. Når vi mennesker ikke er i stand til å fordøye cellulose så blir vi pent nødt til å spe på med kjøtt. Men samtidig så er vi avhengige av en del plantekost også. Eskimoer spiste jo delvis fordøyd innhold i reinmager for å få i seg plantenæring.

Vi kan overleve på bare plantekost, men det er ikke et alternativ her i nord. Vi kan basere kostholdet på kjøtt, men trenger en del planteføde. Det beste er en kombinasjon.

Lenke til kommentar
Del på andre sider

I forhold til hjernestørrelse så har denne ingenting med diett å gjera. Størrelsen på hjernen vår auka antatt fordi vi byrja å gå på to bein og nytta hendene til å lage reiskap og andre ting, dette krev ein del hjernearbeid i forhold til å slo noko i hovudet og ete det rått.

Ein som prøvet dette ut i praksis er

http://www.envillmann.no/

Interessant prsjekt sjølv om han er veldig jaktfokusert, og heller et småaure enn å legga seg ved kysten og eta skjell, stor sjøfugl og fisk...

Lenke til kommentar
Del på andre sider

  • 2 uker senere...

Nå er vel størrelsen på hjernen mer avhengig av hvor stor muskelmasse vi har enn hvor inteligente vi er eller hva vi spiser. Neandertalmannen hadde faktisk større hjerne enn oss, men jeg tror ikke han kunne den lille gangetabellen en gang. En stor hund trenger ikke være mer inteligent enn en liten hund fordi om den har større hjerne. Det er visst noe med lagene i hjernebarken som avgjør dette, men det ligger litt i utkanten av mitt kunskapsområde.

Noe jeg derimot er sikker på er at akurat nå på høsten er det mulig å sanke mye mat i naturen.

Derfor tok jeg i dag kanoen min og besøkte et par skogkledde holmer i et nærliggende vassdrag. Folk ferdes ikke så mye her, og de som drar dit gjør det stort sett for å brenne bål, drikke øl og leke seg med paint ball. Dette bærer en del av området tydelig preg av siden disse menneskene stort sett ikke bryr seg om å ta vare på det som vokser her. Derfor tok det meg mindre enn tre timer, padleturen inklusive, å sanke i overkant av 5 kg. fin sopp. Ikke den lille brune som vokser på kirkegården, men stor fin kantarell og noen få piggsopp. Noen av de største var så store som hele handa mi, men noen var også litt "slakke i pelsen" på grunn av all nedbøren vi har hatt den siste tiden. Jeg er kanskje litt konservativ, men jeg plukker kun disse to sopptypene. Trenger jeg spenning i hverdagen så finner jeg den andre steder.

Lenke til kommentar
Del på andre sider

Hm, har ofte tenkt på at eg skulle ta ei helg (har desverre ikkje meir tid enn det) på hausten og padle avgarde utan mat eller telt, og sjå korleis det hadde gått no på hausten. Her på vestlandet er relativt lett å skaffeseg mat på denne tida, masse feit makrell og lyr i sjøen, sopp og bær i skogen og store feite blåskjell langsberge, og i tillegg ein god del stor krabbe som kjem opp om kveldane. Fisking hadde noko fått eit litt anna perspektiv når det gjald å gå sulten eller mett.

Lenke til kommentar
Del på andre sider

  • 7 måneder senere...

Grunnen til matforbruket i dag har ein heil del med kvalitet å gjere. Så og seie alt som finnast i butikken i dag er hybride, domestikerte artar som ikkje er i nærheita av innhaldet av naturlege mineral og medisinar til sine originalar, dette gjeld både plantar, dyr og dyreprodukt.

Skal ein ha plantekost om vinteren må ein tørke eller fermentere, og det er jo ein kjent tradisjon det.

Forøvrig er det jo med oss som med andre dyr, meininga at vi skal ta det med ro og spare på energien i mørketida. Nok fett frå eit og anna dyr med all innmat hjelp rimeleg godt med å halde varmen. No er jo tida inne for å tappe sevje også, så ein kan varme opp kroppen til fleire månadar med meir solid plantekost som vil rense systemet og gi immunforsvaret eit lite løft. Det finnast jo plantekost når det vert kaldere også, t.d. har kreftkjuke sesong tidleg på vinteren, og det er eit ypperleg supplement både fersk og som te. Ellers er det mykje dei samme plantane som gjeld, ein må berre vere villig til å grave opp rota.

Det er også rikeleg med små innsekt som alle har ein temmeleg imponerande næringsprofil.

Enkelte kan synast at det er litt radikalt, men eg må vel seie at eg synest at frysetørka, hormon og sprøytemiddel metta, transfett befengt og ellers generellt motbydeleg søppel i ein aluminiumspose kan ikkje ein gong dekkast av ordet radikalt. Det er berre eit eksempel på kor langt ute og køyre vi er.

Den store hjerna til neanderetaleren hadde muligens sammenheng med evner som vi heilt har mista i dag. Evner som t.d. det forhatte løvetanna og skalderkålen kan hjelpe oss å bygge opp igjen. Dei er over alt i alle sine hagar. "Her er eg", sier dei. "Eg kan hjelpe." Men vi er for dumme til å lytte og velg å dynke desse fantastiske plantane med dei verste kjemikaliane som finnast. Toppen arroganse.

Lenke til kommentar
Del på andre sider

Jeg er kanskje litt konservativ, men jeg plukker kun disse to sopptypene. Trenger jeg spenning i hverdagen så finner jeg den andre steder.

Steinsopp er sikker og meeeget god. (Det latinske navnet betyr spiselig, og har derfor blitt nyttet i mye god italiensk mat) 8)

Lenke til kommentar
Del på andre sider

Noen som vet hvor man kan få tak i den boka svenske forsvare bruker innen emnet??

Husker den ble solgt på armygear.com før, men kan ikke finne den lenger :)

Regnar med at du snakkar om boka til Stefan Källman. Flink mann det, men boks er veldig mangelfull når det gjelder mat.

Lenke til kommentar
Del på andre sider

Bli med i samtalen

Du kan publisere innhold nå og registrere deg senere. Hvis du har en konto, logg inn nå for å poste med kontoen din.

Gjest
Skriv svar til emnet...

×   Du har limt inn tekst med formatering.   Gjenopprett formatering

  Du kan kun bruke opp til 75 smilefjes.

×   Lenken din har blitt bygget inn på siden automatisk.   Vis som en ordinær lenke i stedet

×   Tidligere tekst har blitt gjenopprettet.   Tøm tekstverktøy

×   Du kan ikke lime inn bilder direkte. Last opp eller legg inn bilder fra URL.

×
×
  • Opprett ny...

Viktig informasjon

Ved å bruke dette nettstedet godtar du våre Bruksvilkår. Du finner våre Personvernvilkår regler her.