Gå til innhold
Gjest Phaselock

Spørsmål vedr. teleskopstang

Det er 3188 dager siden det var aktivitet i denne tråden. Det er fullt mulig å svare, men du kan jo vurdere å starte et nytt emne?

Anbefalte innlegg

Gjest Phaselock

Har fisket i mange år med "gammelt" utstyr, og tenkte å invistere i noe nytt. Da jeg var innom på G-sport i dag, så de hadde et Shimano haspelsett med teleskopstang som tidligere hadde kostet 499,- og var satt ned til 399,- Settet så meget bra ut, men jeg la merke til at på stangen var konstruert for sluker med vekt fra 5-20g. Jeg fisker stort sett ørret og har til nå brukt en stang som tar sluker fra 3-15g sammen med sluker på 4g. Har det noe betydning om jeg bruker 4g sluker på en 5-20g stang? Sikkert et dumt spørsmål, men jeg regner med at det har noe med stivheten på stangen å gjøre... Da slukvekten er mindre er det vel bedre med en "mykere" stang? Jeg har til nå brukt todelt stang, og vurderer teleskop for å spare plass under transport (sekk)... Er teleskopstenger ok?

Noen som har noe efaringer og kan komme med noen gode råd? :x

Del dette innlegget


Lenke til innlegg
Del på andre sider

Har nettopp kjøpt et Shimano "tjuvfiskersett" selv, kjempefint å ha i sekken på generelle turer eller i bilen i for akutte annfall av fiskefeber.

På mer spesifikke fisketurer kommer jeg ikke til å satse på denne stanga.

Skal du kun kaste sluker under 5 gram burde du sannsynligvis satset på en annen stang.

Det er lite trolig at du kan prestere noe serlig bra kastelengder med denne kombinasjonen, men klassifisering av stenger kan variere, prøvekasting er det eneste som kan gi noe godt svar.

Del dette innlegget


Lenke til innlegg
Del på andre sider

Du kan nok ikke regne med den helt store fiskeopplevelsen med et sett til den prisen. Det er nok mulig å fiske med, men ikke så mye mere. Ei stang med angitt slukvelt 5-20g vil trolig fungere middels dårlig med 4 g sluk. Teleskop generellt gir etter min mening dårligere fiskestenger enn normale stenger. Tror det har mye med konstruksjonen hvor den ene delen skal passe i den andre, Stanga blir dermed hurtig avsmalnende. men det finnes absolutt ok teleskopstenger også. Selv foretrekker jeg ei flerdelt stang.

Hvis du stort sett bruker sluk på 4g bør du satse på ei stang med angitt slukvekt på f.eks 2-10g.

Del dette innlegget


Lenke til innlegg
Del på andre sider

Jeg har de siste 5 årene kun brukt teleskopstang. Først en til 199,- kr. Den dro jeg mye fin fisk med, men den kilte seg fast i det ene "teleskop muffen". Har nå en med shimanosnelle som kostet 499 kompl. Den fungerer kjempebra!

Har aldri skjønt poenget med fiskestang til både en og to tusenlapper. Fisken ser ikke prislappen... :x

Kan hende jeg kunne kommet noen meter lenger ut med en 2 delt stang, men det har aldri vært noe problem. Kaster langt nok i massevis :?

Slipper mye kratt problem med teleskop i sekken.

Kan aldri tru det blir noe problem med 4g sluk. (Jeg bruker mest 7g).

Skitt fiske! :)

Del dette innlegget


Lenke til innlegg
Del på andre sider
Gjest Phaselock

Først og fremst, det er som utemannen sier. Fisken ser ikke prislappen. Hadde fisken sett prislappen på mitt nåværende utstyr hadde jeg nok aldri fått fisk :lol: Men det har jeg faktisk fått, så jeg tør påstå at prislappen har ikke så mye å si på fiskeopplevelsen. Etter å ha tenkt litt vurderer jeg likevel å kjøpe snelle og stang hver for seg. Dette for å få en stang som er litt mer tilpasset bruken, og for å få lengst mulig kastelengde (2-10g). Jeg stort sett står ved land å fisker med lette (4g) sluker. Jeg har også gått vekk fra teleskopstang da jeg ser at flere stenger i dag er 3-delt og ikke 2-delt.

Takker likevel for tilbakemeldinger! 8)

Del dette innlegget


Lenke til innlegg
Del på andre sider

Har prøvd litt forskjellig stenger. har en en billig teleskop 8" som reservestang, en Elbe billig stang 8",en Shimano 9" et eller annet kjøpt på tilbud til 399, en Steelhead 8" som kostet ca 1000 inkl en Okuma snelle.

Det er klar forskjell på de synes jeg.(selv om ikke fisken vet det).

Teleskop kaster ikke noe spes bra men er som sagt mest som reserve.

Elbe fungerer men kaster best i øvre del av vektregister.

Shimano funket dårligere enn jeg håpet, kaster og vesentlig bedre i øvre del av vektregisteret.

Stellhead kaster derimot lette spinnere og sluker omtrent dobbelt så langt som Shimano'en. I øvre deler av registeret kaster den noe lenger enn Shimano.

(Så vidt jeg husker har alle 3 stengene vektregister på fra 5-6 til 20-22 gram.

Av det jeg har så fungerer ikke billigpakker så godt.

Men det kommer jo an på fiske men skal. Er det i et lite tjern og man bare skal et par meter ut kan man omtrent spikke en stang.

Jeg valgte Steelhead stanga som er 4 delt kontra ny og dyrere teleskop. Tar ikke så mye plass og fungerer veldig bra. Finnes vel stenger som er 6 delt og.

Del dette innlegget


Lenke til innlegg
Del på andre sider
Gjest Phaselock

Vurderer å endre litt på budsjettet... Rett og slett for å få det jeg er ute etter. Jeg trenger en stang som tar liten plass, som er enkel å ta med seg i eller på sekken. Ser mange presser priser på fiskeutstyr på nettet. Jeg har sett på en stang som heter Shimano Exage AX STC (6') som tar utrlog liten plass, kun 35cm pakket. Har også sett på en god del dyrere stang som heter Shimano Beastmaster BX STC (8') Denne er 5-delt å er ca. 60 cm pakket. Dette er en vesentlig dyrere stang enn jeg hadde planlagt, men det ser ut til at jeg må ofre litt for å spare vekt. Noen som har erfaringer med disse stengene?

Hvor mye bedre er en lengre stang kontra en kort stang... egentlig?

Takker for alle anbefalinger så langt.

Del dette innlegget


Lenke til innlegg
Del på andre sider

Hva som er best avhenger av hva du skal bruke stanga til. En lang stang kaster du gjerne lengre med, en kortere stang er en fordel der det er tett skog. Selv synes jeg 9 fot er et greit kompromiss hvis du skal ha ei stang til alt. Fisker du mest der det er mye tett skog er kanskje 7 fot det beste valget. Fisker du mest med så lett sluk som 4g er også ei kort stang fin.

precision ps stengene kan jeg anbefale. 4-delte og med tube. 2-10g utgaven bør passe bra til bruken du skisserer. Villmarksbutikken.net har dem i sett med shimano seido snelle.

Guideline expedition bør også vurderes. bl.a. på xxl.no

Snøret har også mye å si. Med multisnøre som f.eks. fireline kan du bruke mye tynnere snøre og kaster dermed lengre. Jeg bruker gjerne 0,10, men hvis du ikke har brukt slike snører før vil jeg tro 0,12 er bedre. Ulempen er at slike snører er dyre. Vanlig nylon funker også greit. Snella har også mye å si. Ei snelle med godt snøreopplegg og god brems gjør at du kan fiske med tynnere snøre. Er prisen viktig vil jeg heller spare på stanga enn snella. Det beste er nok å se etter et sett, da får du som regel best pris.

Del dette innlegget


Lenke til innlegg
Del på andre sider
Gjest Phaselock

Blir stort sett kun fiske i fjellet etter fjellørret. Jeg er derfor meget usikker på lengen på stangen... I tillegg er jeg noe usikker på størrelsen på snella. Har sett på Shimano sine i størrelsen 1000 og 2500. Er de for små?

Del dette innlegget


Lenke til innlegg
Del på andre sider

Hvis du fisker på fjellet, er en litt lengere stang og foretrekke. 9-10 fot er ok. Hvis ikke budsjettet dit er det aller største ,hva med denne?

Skjult lenke - logg inn for å se den

Personlig så mener jeg 1000 snellene er litt små. 2500 er vel det som er den "mest vanlige" størelsen. :wink:

Del dette innlegget


Lenke til innlegg
Del på andre sider

På fjellet ville jeg valgt en 9 foter til slikt lett fiske som du skisserer. Selv har jeg en 4-delt 9-fot presicion ps 2-15g i kombinasjon med shimanosnelle i 1000 str. Vil tro det er riktig størrelse til den bruken du skisserer. Holder rikelig til det meste av fjellørretfiske i Norge. Str. 2500 er fin til sjøørretfiske og til tyngre fjellfiske når du bruker kraftigere stang og tyngre sluker etter stor fisk.

Del dette innlegget


Lenke til innlegg
Del på andre sider
Gjest Phaselock

Hvor får man kjøpt precision stenger?

Del dette innlegget


Lenke til innlegg
Del på andre sider
Gjest Phaselock

Det er tydelig at jeg må bite i det sure eplet å øke budsjettet en del for å få det jeg ønsker. Til nå har jeg to alternativer under kr 2000,- som det står i mellom:

Alternativ 1 (dyreste alternativ):

Exage AX STC 210/240 + Shimano Exage 1000 RB eller FB

1 er det dyreste og mest "upraktiske" alternativet siden jeg skal ha utstyret med på tur. Stangen er 5 delt med tube, men snellen må da i sekken. Men her får jeg en bedre stang med to alternative lengder.

Alternativ 2:

Exage AX STC Mini Tele 210 + Shimano Exage 1000 RB eller FB

2 er det ultralette alternativet, og som frister mest, siden jeg stort sett skal ha utstyret med på tur. men jeg er redd stangen blir for liten, hvis jeg går opp en stangstørrelse her vil kastevekten bli 10-30g i stedet for 5-20g og da er jeg redd den blir for stiv.

Dette er ikke lett! Fint om noen kan komme med synspunkter :D

Del dette innlegget


Lenke til innlegg
Del på andre sider
Gjest Phaselock

Gikk for alternativ 1 :wink:

Takk for svar!

Del dette innlegget


Lenke til innlegg
Del på andre sider
Det er 3188 dager siden det var aktivitet i denne tråden. Det er fullt mulig å svare, men du kan jo vurdere å starte et nytt emne?

Opprett en konto eller logg inn for å kommentere

Du må være et medlem for å kunne skrive en kommentar

Opprett konto

Det er enkelt å melde seg inn for å starte en ny konto!

Start en konto

Logg inn

Har du allerede en konto? Logg inn her.

Logg inn nå


 • Lignende innhold

  • Av Jonas H
   Rypejakt på Senja i kjempefint terreng og godt vær. Vi startet 3 stykk opp fra svartholla på Nord-Senja og inn til Svarthollavannet, her fikk vi Båttransport inn over svarthollavannet som dere kan se på bildet. Her slo vi leir utpå kvelden og fyrte bål, litt grilling og avslapping før vi gjør oss klar til første jakt dag. 
    
    

   Bilde av Eirik og Eivind med en av dagens fangst. Under istinden. Mye fjellrype og se i dette området

   Etter en lang dag i fjellet kommer vi til leiren og lager oss middag, godt og få tørre klær. Idag lagde vi Elgskav med sopp, løk, bacon og potetmos med hjemmerørt tyttebær.

   Jeg og Eivind har lunsj på Pålfjellet, her gikk vi på 4 fugler, Eirik fikk en fin lirype her. Vi gikk videre til lasset som er nede i høyre bilde, her så vi en fugl på hele turen. eivind Fikk sen en fil fjellrype. Senjas høyeste fjell Breitind vises også bakerst i bildet. 
    

   Nå er vi tilbake fra en lang dag i fjellet (ca 1.5 mil) det er pølsesuppe på menyen. Pølser, kålrot, gulrot, potet, sjalotlauk som dem sier, purreløk, smaker veldig godt med litt salt og pepper, vi bruker også buljong terning for litt mere smak utsikt fra leiren litt bedre middag for oss som ikke er så glad i realturmat! 
    

   Fine kvelder med stjernehimmel og nordlys! på disse turene skulle man ønsket og ha godt kamera med seg! her lå vi ute og hadde bål og koblet hverdagen helt ut. 
    
   så er det siste jakt dag, når har vi vert her i 4 dager, og idag er det mye vind ute i fjellet. Vi satser på og jakte i fjellsidene og holde oss unna toppene, vi hadde nokk oppi 20 sm noen plasser, fallvind fra fjellet er virkelig sterk. Jeg har 2 dager med mye bom, og idag er det min tur, det startet dårlig, men turen gikk tilbake til det store mikkefjellet i håp om og få fylt kvoten. Vi jakter lenge og Eirik får mye fugl, jeg fortvilet bare bommer! Men så, løsner det, jeg får kvoten min på ca 30 minutter, og dette var virkelig godt! endelig tilbake i rett modus. Vi har 10 fugler, noen fra dagen før som eivind ikke fikk med seg hjem. En dag men maks utteling kan man vel si! Mikkefjellet hadde mye fugl og by på, både li og fjellryper. Det blir nokk ikke siste turen hit. vi hadde og mange sjangser med 17hmr, dette hadde vi med oss på turen, men dette var også eneste dagen de ble liggende i leiren xp så typisk! flotte fugler!   
    
   Siste kvelden blir tilbringet i teltet, det er mye ving så gryteretten blir lager i teltåpningen. Det virker som om at kvelden blir lang! men tvert imot så var det godt og like varm og mett, mens vinder suser ute, vi har jo litt attåt tel middagen som varmet godt i kaffen, jeg kom på en ide tidligere på dagen, jeg hadde jo ikke yatzi med, men jeg lastet det ned på telefonen mens jeg hadde dekning, så det ble en kveld med yatzi, radio og noen godt i koppen! (Helsport reinsfjell superligt 3) kjekt med2  åpninger i teltet, da kan man lage mat der det ikke er vind

   God varm middag nytes etter lang dag med god fangst

   Fint om morningen før hjemreise dag 5 Vi fulgte utløpet til demningen påtur hjem , gikk rørgata ned til bukkemoen og ble der hentet og kjørt til bilen ca 9 km og gå. sekken veide 28 kg når jeg var hjemme
    
    
   Takk for oss Senja
     
    

  • Av AmundJS
   Hei 
   Jeg går på folkehøgskole oppe i Alta og skal gå noen lange turer på ski i vinter hvor det fort blir -20 til - 30 og tenker å skaffe meg noen varme klær. Jeg skal for det meste gå på jakt og dra pulk. Blir med fjellski, så jeg tenker å skaffe en heldress for å holde varmen. Noen som har erfaring med heldress på lange turer i kaldt vær? Eller anbefalinger av dress/klær? Har sett på skuterdresser men finner ikke noe om vekt. Noen som har prøvd å bruke skuterdress på skitur og kan si noe om det? 
  • Av thorn999
   Noen som har forslag til bra norske youtubkanaler som lager videoer av turer, fiske, jakt eller annet innen friluftsliv? 
  • Av HardangerHunter
   Jeg er ganske ny til alt dette med jakt, men interessen har alltid vært der. jeg sparer penger til å ta småvilt prøven. selv om jeg alltid har hatt interesse for jakt og generelt friluftsliv har jeg og stor kjærlighet til dyr. jeg er imot krypskyting, alt ifra elefanter i Afrika til dyr her i Norge. jeg er også lite fan av jakt på truede arter selv om det skulle være lovlig. jeg syntes det blir feil. Mine  ikke jeger og jeger venner ser ut til å forstå dette utmerket, men på Internett er det veldig mange som antar at jegere er kaldblodige svin fordi de dreper dyr. høres det naturlig ut at jeg som er interessert  i dyr og naturen kan gå ut og jakte ?
   ønsker saklige og høflige svar
    
  • Av StineHV
   Hei og hopp,
   Jeg lurer på om noen her kan være greie å drodle litt med meg rundt hvorfor revejakta har blitt så redusert de siste tiårene ?
   Personlig mener jeg at det kan ha en sammenheng med for lite fokus fra foreningen, lokal- og fylkeslag, samtidig som nye jegere i dag har mindre interesse fordi jakt er såpass kostbart at man i hovedsak tenker på jakt av spiselige arter som atraktivt. "Få noe igjen for pengene..." på en måte. Lokallag tilbyr jo revejakt og opplæringsjakt på rev, men jeg synes dette er ganske dyrt, i forhold til hva det bør være - for å opp interessen og holde bestanden nede.
   Skrevet litt om dette på bloggen i dag også. Setter stor pris på tilbakemeldinger da jeg gjerne vil dypdykke mer i denne verden fremover.
   Vil du lese innlegget kan du gjøre det her: Skjult lenke - logg inn for å se den
   Hva skal til for å øke interessen for revejakt?
   /Stine
 • Hvem er aktive   0 medlemmer

  Ingen innloggede medlemmer aktive×