Gå til innhold
Nobody

Kjøp av Halge

Det er 3223 dager siden det var aktivitet i denne tråden. Det er fullt mulig å svare, men du kan jo vurdere å starte et nytt emne?

Anbefalte innlegg

Hei!

Jeg har sett på halge i det siste, men jeg er usikker på om jeg skal Kjøpe Pompehagle eller vanlig hagle. Jeg tenkte først på pompehagla som er ei 5 skudds hagle... Det blir min første hagle.

Men er det noen som har noen anbefalinger om det?

Del dette innlegget


Lenke til innlegg
Del på andre sider

Spørst hva du skal bruke den til.

Til vanlig rype/duejakt o.l ville jeg gått for en dobbel løpet hagle.

Visst du jakter sjøfugl eller gås ville jeg kanskje gått for den robuste Remington 870 super magnum.

Husk at du uansett ikke kan ha mer en 2 skudd i hagla di på jakt.

Del dette innlegget


Lenke til innlegg
Del på andre sider

Hvis den skal være lovlig til jakt skal den jo være nedplombert til to skudd da uansett.. Så hvis du ikke skal gå mest på gåsejakt og vil ha ei langløpa hagle vil jeg heller anbefale o/u, gjerne med løse choker slik at du kan variere trangboinga etter hva slags jakt du skal på. Ikke kjøp med mindre enn 76mm kammerlengde, og ikke kjøp gammel brukthagle som ikke er godkjent for stål.

Del dette innlegget


Lenke til innlegg
Del på andre sider

Om du skal skyte mykje på skytebane vil pumpehagla fort bli varm.

Skal du ha lange jaktturer er pumpehagle eit lett og godt alternativ men du har kun ei

trangboring tilgjengeleg da.

Kan skrive under på dbrownie's anbefaling av Remington 870 Express. God og solid hagle som

eg bruker til skarvjakt. Benelli Nova bør også vurderast.

Del dette innlegget


Lenke til innlegg
Del på andre sider

Et problem med pumpehagle er den store bevegelsen man må gjøre i ladingen. Det blir vanskeligere å følge fuglen med en jevn bevegelse før andreskuddet, samtidig som man skal gjøre ladegrep med fremre hand.

I tillegg er det mer mikkmakk som kan gå i stykker når hagla har vært i bruk en stund.

Mitt råd er O/U. Mer robust våpen for pengene.

Del dette innlegget


Lenke til innlegg
Del på andre sider

Ikkje heilt enig i at det er problem med andreskuddet men det er kanskje ein vanesak.

Eg føler eg får bra flyt i andreskuddet iallefall.

Meiner å huske at Lars Monsen hadde med ei Remington 870 på sin svipptur gjennom anten Alaska eller Canada og skrøt

fælt av den etterpå.

Mi eiga 870 har fått ein god del juling gjennom mange år med steinrøyser, regnvær, vintervær osv og funker fortsatt perfekt.

Min O/U Beretta måtte til børsemaker etter cirka femogtyve skudd....

Del dette innlegget


Lenke til innlegg
Del på andre sider

Takk for det som er kommet!

Men jeg lurer også litt på når jeg står det og skal hive opp halga lade og skyte? Hvordan er det? Blir det klomsete, eller bare en vanesak? Så det kom andre skuddet!

Del dette innlegget


Lenke til innlegg
Del på andre sider

Før fyrsteskudder er hagla ladd, MEN SIKRA!

Så du kaster opp hagla mens du avsikrer og trekker av fyrste skuddet. Sikringa på Remington 870 er ein liten knapp over avtrekkeren

som du trykker inn med peikefingeren. (O/U hagler har som regel ein knapp på oversida som du skyver opp med tommelen) Etter fyrsteskuddet tek du ladegrep med venstrehanda (såsant du ikkje er keivhendt) og så er du klar til neste skudd. Bevegelsen er lett

og glidande så den forstyrrer ikkje siktinga. I den grad den forandrer noko så senker du kanskje pipa litt, noko som gje deg litt meire flyt i neste skuddet når du får ei litt lengre siktebane. I tillegg tek ladegrepet litt ekstra tid, noko som ofte er ein fordel.

Besøk ein våpenbutikken og prøv.

Uansett så er både O/U og pumpe gode hagler og det beste rådet har du fått frå knutis.

Del dette innlegget


Lenke til innlegg
Del på andre sider

Hvis du er helt fersk jeger og ønsker å bli god til å felle vilt vil jeg anbefale deg å starte med ei enløpshagle!

Min erfaring - og flere med meg - er at førsteskuddet altfor ofte går av for tidlig. Du har jo likevel ett skudd til...

For ikke å snakke om ei pumpehagle der plomberinga er tatt ut. Da kan jeg nesten garantere at hele magasinet går ut i de fleste skudsituasjonene (Ja jeg vet at det er forbudt men det er mange som ikke bryr seg om det).

Del dette innlegget


Lenke til innlegg
Del på andre sider

En fordel med dobbeltløpet er du har to systemer som kan virke uavhengig av hverandre. Selv om f.eks. en hane blir ødelagt kan du fremdeles skyte. Vil ikke anbefale enkeltløper, vanligvis vil du raskt få lyst på noe bedre. I mage situasjoner rekker du bare ett skudd. Blir det da skadeskyting er det utrolig kjekt å ha ett til.

Del dette innlegget


Lenke til innlegg
Del på andre sider

Den første gangen jeg var på skogsfugljakt med min Star Baikal O\U som jeg ikke er redd for å få nybegynnerskraper i, snek jeg meg rundt i skogholtet og var igrunnen på andre tanker enn jakt da jeg kom over en liten kolle og hørte en jumbojet av en orrhøne lette, jeg kastet opp hagla men for treig reaksjon, klødde meg litt i hodet og bannet i tankene, så husket jeg at det kan jo ligge andre her, etternølere! Jeg kroket meg litt ned, kikket rundt meg, tok noen steg forover, DER! Ny jumbojet på rullebanen, hagla kastes opp, fuglen letter bortover, jeg avsikrer hagla, fuglen flyr bak noen grantrær, og igjen står en tosk med en hagle til skuldra hvor løpet henger å dingler. Feil knapp gitt! :D

Lærdom tatt, ta en tur på skytebanen før man skal jakte hvis det er 5 måneder siden sist.

Del dette innlegget


Lenke til innlegg
Del på andre sider
Vil ikke anbefale enkeltløper, vanligvis vil du raskt få lyst på noe bedre.

Enig! Men vanligvis har du kanskje ei start-hagle først som uansett blir byttet ut med noe bedre (og større hvis du er ung) etter noen år.

Jeg mener fortsatt det er mye bedre egenopplæring å starte med enkeltløper.

Ndg skadeskyting tror jeg personlig sjansen er større med ei dobbelløper kombinert med en mindre god skytter.

Junior på 13 er overivrig på å bli rypejeger.

Når han er gammel nok skal han få starte med ei billig enkeltløper (gjerne Star).

Etter noen sesonger (avhengig av bruk/erfaring og ferdig utvokste lemmer) får han oppgradere til ei god O/U hagle.

Del dette innlegget


Lenke til innlegg
Del på andre sider

Jeg har selv en Benelli Supernova pumpehalge, og er kjempefornøyd. Den kan du stille inn kolben slik at den passer deg. I tillegg har den comfortec systemet til benelli som reduserer rekylen. Robust og bra.

Ladegrep klarer du på sekundet.

Del dette innlegget


Lenke til innlegg
Del på andre sider
Det er 3223 dager siden det var aktivitet i denne tråden. Det er fullt mulig å svare, men du kan jo vurdere å starte et nytt emne?

Opprett en konto eller logg inn for å kommentere

Du må være et medlem for å kunne skrive en kommentar

Opprett konto

Det er enkelt å melde seg inn for å starte en ny konto!

Start en konto

Logg inn

Har du allerede en konto? Logg inn her.

Logg inn nå


 • Lignende innhold

  • Av Jonas H
   Rypejakt på Senja i kjempefint terreng og godt vær. Vi startet 3 stykk opp fra svartholla på Nord-Senja og inn til Svarthollavannet, her fikk vi Båttransport inn over svarthollavannet som dere kan se på bildet. Her slo vi leir utpå kvelden og fyrte bål, litt grilling og avslapping før vi gjør oss klar til første jakt dag. 
    
    

   Bilde av Eirik og Eivind med en av dagens fangst. Under istinden. Mye fjellrype og se i dette området

   Etter en lang dag i fjellet kommer vi til leiren og lager oss middag, godt og få tørre klær. Idag lagde vi Elgskav med sopp, løk, bacon og potetmos med hjemmerørt tyttebær.

   Jeg og Eivind har lunsj på Pålfjellet, her gikk vi på 4 fugler, Eirik fikk en fin lirype her. Vi gikk videre til lasset som er nede i høyre bilde, her så vi en fugl på hele turen. eivind Fikk sen en fil fjellrype. Senjas høyeste fjell Breitind vises også bakerst i bildet. 
    

   Nå er vi tilbake fra en lang dag i fjellet (ca 1.5 mil) det er pølsesuppe på menyen. Pølser, kålrot, gulrot, potet, sjalotlauk som dem sier, purreløk, smaker veldig godt med litt salt og pepper, vi bruker også buljong terning for litt mere smak utsikt fra leiren litt bedre middag for oss som ikke er så glad i realturmat! 
    

   Fine kvelder med stjernehimmel og nordlys! på disse turene skulle man ønsket og ha godt kamera med seg! her lå vi ute og hadde bål og koblet hverdagen helt ut. 
    
   så er det siste jakt dag, når har vi vert her i 4 dager, og idag er det mye vind ute i fjellet. Vi satser på og jakte i fjellsidene og holde oss unna toppene, vi hadde nokk oppi 20 sm noen plasser, fallvind fra fjellet er virkelig sterk. Jeg har 2 dager med mye bom, og idag er det min tur, det startet dårlig, men turen gikk tilbake til det store mikkefjellet i håp om og få fylt kvoten. Vi jakter lenge og Eirik får mye fugl, jeg fortvilet bare bommer! Men så, løsner det, jeg får kvoten min på ca 30 minutter, og dette var virkelig godt! endelig tilbake i rett modus. Vi har 10 fugler, noen fra dagen før som eivind ikke fikk med seg hjem. En dag men maks utteling kan man vel si! Mikkefjellet hadde mye fugl og by på, både li og fjellryper. Det blir nokk ikke siste turen hit. vi hadde og mange sjangser med 17hmr, dette hadde vi med oss på turen, men dette var også eneste dagen de ble liggende i leiren xp så typisk! flotte fugler!   
    
   Siste kvelden blir tilbringet i teltet, det er mye ving så gryteretten blir lager i teltåpningen. Det virker som om at kvelden blir lang! men tvert imot så var det godt og like varm og mett, mens vinder suser ute, vi har jo litt attåt tel middagen som varmet godt i kaffen, jeg kom på en ide tidligere på dagen, jeg hadde jo ikke yatzi med, men jeg lastet det ned på telefonen mens jeg hadde dekning, så det ble en kveld med yatzi, radio og noen godt i koppen! (Helsport reinsfjell superligt 3) kjekt med2  åpninger i teltet, da kan man lage mat der det ikke er vind

   God varm middag nytes etter lang dag med god fangst

   Fint om morningen før hjemreise dag 5 Vi fulgte utløpet til demningen påtur hjem , gikk rørgata ned til bukkemoen og ble der hentet og kjørt til bilen ca 9 km og gå. sekken veide 28 kg når jeg var hjemme
    
    
   Takk for oss Senja
     
    

  • Av AmundJS
   Hei 
   Jeg går på folkehøgskole oppe i Alta og skal gå noen lange turer på ski i vinter hvor det fort blir -20 til - 30 og tenker å skaffe meg noen varme klær. Jeg skal for det meste gå på jakt og dra pulk. Blir med fjellski, så jeg tenker å skaffe en heldress for å holde varmen. Noen som har erfaring med heldress på lange turer i kaldt vær? Eller anbefalinger av dress/klær? Har sett på skuterdresser men finner ikke noe om vekt. Noen som har prøvd å bruke skuterdress på skitur og kan si noe om det? 
  • Av thorn999
   Noen som har forslag til bra norske youtubkanaler som lager videoer av turer, fiske, jakt eller annet innen friluftsliv? 
  • Av HardangerHunter
   Jeg er ganske ny til alt dette med jakt, men interessen har alltid vært der. jeg sparer penger til å ta småvilt prøven. selv om jeg alltid har hatt interesse for jakt og generelt friluftsliv har jeg og stor kjærlighet til dyr. jeg er imot krypskyting, alt ifra elefanter i Afrika til dyr her i Norge. jeg er også lite fan av jakt på truede arter selv om det skulle være lovlig. jeg syntes det blir feil. Mine  ikke jeger og jeger venner ser ut til å forstå dette utmerket, men på Internett er det veldig mange som antar at jegere er kaldblodige svin fordi de dreper dyr. høres det naturlig ut at jeg som er interessert  i dyr og naturen kan gå ut og jakte ?
   ønsker saklige og høflige svar
    
  • Av StineHV
   Hei og hopp,
   Jeg lurer på om noen her kan være greie å drodle litt med meg rundt hvorfor revejakta har blitt så redusert de siste tiårene ?
   Personlig mener jeg at det kan ha en sammenheng med for lite fokus fra foreningen, lokal- og fylkeslag, samtidig som nye jegere i dag har mindre interesse fordi jakt er såpass kostbart at man i hovedsak tenker på jakt av spiselige arter som atraktivt. "Få noe igjen for pengene..." på en måte. Lokallag tilbyr jo revejakt og opplæringsjakt på rev, men jeg synes dette er ganske dyrt, i forhold til hva det bør være - for å opp interessen og holde bestanden nede.
   Skrevet litt om dette på bloggen i dag også. Setter stor pris på tilbakemeldinger da jeg gjerne vil dypdykke mer i denne verden fremover.
   Vil du lese innlegget kan du gjøre det her: Skjult lenke - logg inn for å se den
   Hva skal til for å øke interessen for revejakt?
   /Stine
 • Hvem er aktive   0 medlemmer

  Ingen innloggede medlemmer aktive

×