Gå til innhold
Jo

Gnagsår i Alfa Skarvet

Anbefalte innlegg

Jeg har aldri vært plaget av gnagsår tidligere og har brukt alt fra klatrestøvler i plast, Randonesko, Morgedal, tunge fjellstøver. You name it. Så kjøper jeg de høyt anbefalte og uskyldig utseende Alfa Skarvet. Går de inn med fire turer, uten å merke noe galt. Drar på en 11-dagers fjellskitur og så skjer det: De forsyner seg grovt av føttene mine. Ja, de er passe store. Jeg har de fancy innleggssålene. Prøvde enkeltsokk, to sokker, gå uten såler, spikke litt på sålene, Compeed og tape både hver for seg og i kombinasjoner. Det endte på legevakten.

Er det jeg som har blitt gammel og har fått skjør hud, eller er Alfa Skarvet djevelens verk? Jeg må ha nye støvler. Ingen tvil om det. Er det noen som har tilsvarende erfaringer med Skarvet som har anbefalinger til gode alternativer?

Del dette innlegget


Lenke til innlegg
Del på andre sider

Hei

Er vel skoen som ikke passer. Uansett er et råd å prøve Tenso Plast. Dette er en selvklebende bandasje som brukes i helsevesenet. Limen er sterk, sterkere enn Compeed og sportstape. Greien med Tenso Plast er at man tar den på FØR man går fjelltur. Tar alltid på Tenso Plast før alt av turer. Klipp til en oval runding, som du påfører på tørr, ren hud på hælen. La den feste seg litt før du begynner å gå. Du vil merke at den henger på i flere dager hvis du selv ikke river den av. Forebygging er langt mer effektivt enn behandling av gnagsår. Gnagsår må for alt i verden unngås. Du kan også klippe til større biter som du påfører hele hælen, og forsiktig klipper vekk overflødige bretter etc. Kan også brukes under forfoten. Ta et stykke på ca 15 cm, og påfør under, med avslutning over fotbladet. Fås kun kjøpt på apotek, etter hva jeg vet. Meget bra produkt. Brukes en del i Forsvaret. Vi brukte konsekvent Tenso Plast under Nijmegen-marsjen i Nederland. Bruker det også før bruk av nye fotballsko, dansesko, skistøvler etc. Merk: Brukes FØR man får gnagsår.

Ellers ser jeg enkelte bruker tynne damestrømper innerst mot huden.

Del dette innlegget


Lenke til innlegg
Del på andre sider

Et godt kjennetegn ved de fleste Alfa støvler er at de trenger litt ekstra inngåing før de blir sikkelig gode, vet ikke hvor lange de 4 første turene dine var men normalt så vil ikke 4 korte turer holde for å gå dem inn. Jeg har selv Alfa Skarvet og er strålende fornøyd, kjempe gode å gå i og varme og vanntette. Jeg anbefaller deg også å gå til innkjøp av Tensoplast, du får kjøpt det på apotektet og du bør kjøpe de som er 7,5 cm breie, klipp dem til og sett dem på en eller to dager før du skal på tur så sitter dem sikkelig! Aldri brukt noe særlig sportstape da tensoplast gjør akkurat samme nytten bare at de puster og sitter bedre, compeed har aldri funka for meg på litt lengre turer så det bruker jeg så og si aldri. Hvis du syns det blir mye pes med tensoplast så kan du prøve å kjøpe damestrømper og ha det innerst mot huden, det vil funke som et ekstra hudlag og iallefall hindre en del mindre gnagsår.

Dette ble nesten bare repetisjon av det Turkaren skriver men det er iallefall godt utprøvd og funker bra. Litt kritikk tilslutt :(, syns det er litt sløvt å dra på en 11 dagers tur uten å gå inn skoene sikkelig, men regner med at du er klar over det nå! Gnagsår kan være et helvette men jeg mener nå at det stortsett er selvforskyld enten pga kunnskapsmangel eller lettere latskap.

Del dette innlegget


Lenke til innlegg
Del på andre sider

Interessant tema, vi var tre stk som var ute på en ukestur nå, alle med Skarvet. Nye sådanne alle tre, men inngåtte (trodde vi da) støvler.

Dag en var ca 40 km langs Møsvatn. Meget ensidig belastning, men alle tre fikk i alle fall gnagsår på venstre hæl. Er normalt ikke plaget av gangsår, men dette var ikke moro.

Dag 5, etter å ha tatt av tape for å plastre på nytt var beina mine som på bildet, dag 7 enda litt værre. Måtte bare legge ved bilde :D

Dette kan det da ikke være bare oss som har merket??

post-4625-13347461151_thumb.jpg

Del dette innlegget


Lenke til innlegg
Del på andre sider

Fint bilde! Det er ikke et kvalitetstegn at det tar lang tid å gå inn en støvel. Man må kunne forvente at en moderne skistøvel ikke skaper sånne skader som den nydelige illutrasjonen viser. Jeg er fristet til å tro at Alfa Skarvet er en ordentlig drittstøvel, men i minste fall passer den ihvertfall ikke til mine føtter. Jeg takker for tipsene om gnagsårforebygging, men det er helt uaktuelt for meg å basere meg på dette. Jeg vil ha en behagelig støvel, slik jeg har hatt mange av tidligere. For å svare på kritikken: Jeg syns du er noe ukritisk hvis du er strålende fornøyd med støvler som kun kan brukes hvis du pakker helene inn i klebrig skumgummi to dager før turen starter. Det går an å stille krav til annet enn varme og vanntetthet.

Del dette innlegget


Lenke til innlegg
Del på andre sider

Det der med å gå inn sko synes jeg er ganske så oppskrytt. I alle fall når det gjelder støvler som er litt kraftige. Min erfaring er at hvis de ikke passer bra fra dag 1 så kommer de aldri til å passe skikkelig bra. Etter å tabbet meg ut noen ganger kommer jeg alltid til å bruke god tid og prøve et stort utvalg støvler før jeg kjøper. Likegyldig om det er kraftige skisko eller fjellsko.

Del dette innlegget


Lenke til innlegg
Del på andre sider

Skriver ikke at det er et kvalitetstegn at støvler er vanskelige å gå inn, skriver at dette er noe jeg har lagt merke til at er tilfelle ved flere Alfa støvler. Ang mine støvler så har jeg ikke noe særlig behov for å teipe føttene når jeg bruker støvlene nå siden jeg gjorde en god jobb og gikk inn støvlene sikkelig. Det jeg mente (kommer kansje noe utydelig frem) er at det kan lønne seg å teipe føttene i starten. Om du vektlegger hvor vansklig det er å gå inn en støvel når du kjøper den er jo helt greit, jeg for min del ser først på andre egenskaper og bruker heller litt ekstra tid på å teipe føttene til støvlene er ordentlig inngått slik at gnagsår ikke blir noe særlig problem.

Men som med alt annet så varierer skotøy fra person til person, jeg har fjellstøvler som funka knall fra dag en og jeg har støvler som trengte litt mer arbeid, uansett så har jeg nå meget gode sko som er tilpasset mine bein.

Del dette innlegget


Lenke til innlegg
Del på andre sider

Jeg har nå Alfa Skarvet. Tidligere har jeg hatt skisko fra 2 andre merker og mine føtter så omtrend ut som på bildet som ble vist over. Når jeg bruker Alfa Skarvet OG teiper føttene i forkant, kan jeg gå flere dager uten å få gnagsår. Men foreløpig tror jeg ikke at føttene hadde taklet en tur på 11 dager. Ja, det er godt mulig at disse støvlene ennå ikke er gode nok. Men de er bedre enn de andre jeg har prøvd. Jeg tror at har mye å gjøre med at man har en litt annerledes teknikk på fjellski og at fkiene er så tunge. Det er få sko som kan takle det, tror jeg.

Jeg har også forsøkt med å ha en nylonstrømpe som underste lag søkker. Den skal feste seg lit til teipen. Neste lag med sokker skal da gli lett over strømpen og huden blir sittende. I går gikk jeg uten nylon strømpe og da følte jeg at teipen trakk litt mot hælen. Men jeg klarte allikevel å gå 2 dager uten gnagsår. For meg er disse skoene en redning. Men det blir en utfordring for føttene, dette med fjellskisko. Lurer på hvordan andre gjør det som ikke trenger å teipe og som aldri får gnagsår...

Del dette innlegget


Lenke til innlegg
Del på andre sider

Har noen 75mm støvler, Crispi tor jeg, og der har jeg aldri fått så mye som en blemme, selv etter lang belastning.

Kjøpte nye "sommerstøvler" i fjor (Haix tibet) og det gikk også helt fint.

Spent på neste skitur med Skarvet, om de er greit inngåtte nå...

For når det er sagt- de er varme, stabile nok og i det hele tatt en støvel jeg gjerne VIL skal fungere... Da får jeg heller godta litt taping!

Del dette innlegget


Lenke til innlegg
Del på andre sider

Jeg har Alfa Skarvet. Toppers skistøvler, varme og stødige. Men gnagsår er jeg også veldig plaget med!

De er jo relativt nye og litt store i størrelsen, så kanskje er det grunnen. Men om dagen må jeg plastre hælen nøye med sportsteip før turen, det bruker å hjelpe.

Del dette innlegget


Lenke til innlegg
Del på andre sider

Føtter er forskjellige, som andre kropsdelerer er de ikke laget i en og samme lest.

Heldigvis er det også laget sko i forskjellige fassonger, Skarvet er en ganske brei sko mens f.eks Crispi Stetind er laget på en smalere lest.

Derfor bør man prøve alle tilgjengelige modeller før man kjøper nye, og ikke minst prøve med de sokkene du ønker å bruke.

En liten variasjon i sokketykkelsen har stor innvirkning i disse skoene, de er naturlig stive og vil ved skigåing lett kjippe om de er for store.

De må også knytes ganske stramt og eventuelt etterstrammes underveis. Jeg har ganske nye Stetind og får raskt gnagsår på hælene om jeg ikke er nøye med dette.

Del dette innlegget


Lenke til innlegg
Del på andre sider

Når jeg skal bruke nye sko for første gang på langtur pleier jeg å gå og kjenne etter hvor det begynner å ta. Så legger jeg inn stopp tidlig for å legge på compeed. Bedre å starte med en gang, i stedet for å vente til blemmene har kommet.

Jeg gikk forresten på en tabbe for noen uker siden. Hadde kjøpt fancy såler til Asolostøvlene mine som jeg har brukt i årevis. Kom litt høyere enn vanlig bakerst og fikk gnagsår på steder jeg aldri har blitt plaget før. Sålene hadde også veldig "oppsving" rundt hælen bakerst. Det gjorde at hælen kom litt lenger unna bakkappen, og det ble dermed lettere bevegelse/friksjon der. Såler til 300 kroner ble klippet i stykker på fjellet..

Del dette innlegget


Lenke til innlegg
Del på andre sider

Det meste er sagt, men det viktigste gjentas: Skoen må passe deg, og det er ikke ensbetydende med at det er en dårlig støvel dersom den ikke gjør det. Det er ikke noe magi i støvelproduksjon, og det er en begrenset mengde materialtyper å ta av. Dersom det ikke er sømmer eller andre uhumskheter som skaver, er resten et spørsmål om passform og stivhet.

Men er det ikke sånn at også hælen (huden) må være inngått, og ikke bare støvelen? Dersom du gikk inn støvelen (og hælen) i fjor, er det vel helt nødvendig å gjøre det igjen..? Vi bruker jo hælen i det daglige, men får annen belastning/trykkpunkter. Jeg bruker hendene i det daglige, men fikk voldsomme blemmer da jeg begynte å ro i fjor. Så gikk det seg til, men jeg fikk blemmer igjen da jeg begynte å padle. Dersom de første øktene til våren blir for lange, får jeg blemmer igjen.

Bare en tanke.

Stein

Del dette innlegget


Lenke til innlegg
Del på andre sider

Stein har helt rett i at foten får tykkere skinn der den belastes mye og ofte.

Ved å pakke inn de utsatte områdene med plaster eller annet motvirker du dette.

Går du mange kortere turer uten innpakning vil du gradvis tåle mer, så får du heller plastre når du skal på lengre turer.

Del dette innlegget


Lenke til innlegg
Del på andre sider

Har selv Alfa skarvet. Gikk mange korte turer til å begynne med for å gå dem inn. Observerte tidlig at senen over hælen på ene foten fikk antydning til gnagsår. Etter dette satt på compeed før tur og ikke vært plaget. Compeed synes jeg løsner raskt på huden, skal se på tenso plast. Har også Alfa bever pro grip+, ikke vært plaget med gnagsår i dem.

Del dette innlegget


Lenke til innlegg
Del på andre sider
Jeg har aldri vært plaget av gnagsår tidligere og har brukt alt fra klatrestøvler i plast, Randonesko, Morgedal, tunge fjellstøver. You name it. Så kjøper jeg de høyt anbefalte og uskyldig utseende Alfa Skarvet. Går de inn med fire turer, uten å merke noe galt. Drar på en 11-dagers fjellskitur og så skjer det: De forsyner seg grovt av føttene mine. Ja, de er passe store. Jeg har de fancy innleggssålene. Prøvde enkeltsokk, to sokker, gå uten såler, spikke litt på sålene, Compeed og tape både hver for seg og i kombinasjoner. Det endte på legevakten.

Er det jeg som har blitt gammel og har fått skjør hud, eller er Alfa Skarvet djevelens verk? Jeg må ha nye støvler. Ingen tvil om det. Er det noen som har tilsvarende erfaringer med Skarvet som har anbefalinger til gode alternativer?

I likhet med deg, har heller ikke jeg vært plaget nevneverdig av gnagsår. Har i liten grad hatt behov for å gå inn sko, hverken sko til friluftsformål eller andre sko til hverdagsbruk. (Jeg nærmer meg raskt 50, så det har blitt noen par etterhvert...) Men det var helt til jeg gikk til innkjøp av Alfa Skarvet!

Det er den værste møkkaskoen jeg noen gang har hatt på foten. Digre gnagsår på begge hælene etter en prøvetur på kun 45 minutter. Var inne på samme tanke som deg, om alder og skjør hud. Får gi skoa en sjanse tenkte jeg, og prøvde noen turer til. Hver gang med samme elendige resultat!

Jeg konkluderte raskt med at disse skoa kan jeg ikke bruke, og gikk til innkjøp av Crispi. Første turen jeg prøvde dem var en topptur med feller på over fire timer. Resultatet ble et ubetydelig gnagsår på den ene hælen. Femte turen jeg brukte dem krysset jeg innlandsisen på Grønland. Uten antydning til gnagsår!

Hva er da grunnen til at folk med anerkjennelse og høy respekt anbefaler disse skoa? Jeg tror det kan skyldes endring i produksjon eller utforming av skoen.

De som anbefaler skoen har rett og slett ikke samme sko som meg! Jeg kjøpte mine for et drøyt år siden. De står fortsatt og tar opp plass i skapet, men de kommer til å forsvinne i vårrengjøringen. De skal kastes. Vil ikke gi de bort engang. Unner ingen så elendige sko.

Så til spørsmålet ditt om dette er djevelens verk, er mitt svar et ubetinget ja !

Del dette innlegget


Lenke til innlegg
Del på andre sider

DETTE ER D ENESTE SOM FUNKE MOT GNAGSÅR

teip beina med sportsteip og/ eller tensoplast FØR du legger ut på tur.

begynn me å vaske bena godt. har du mye hår så må du barbere dette bort. dette for at teipen skal sitte å for å slippe EN meget vond opplevelse når teipen en gang skal fjernes

start med å klipp opp noen teip remser på 10-15cm så er alt klart før du starter..begynn nederst ved helen. fest teipen godt nede under foten, å teip vidre loddrett opp over helen og achilles.vær forsiktig å ikke stram for mye

så fortsetter prosedyren, men nå teiper du ei remse til høyre og ei remse til venstre av den første.. Teip med overlapping, sånn att huden blir godt beskyttet. ta deg god tid,pass på å ikke få krøll noen steder. for da vil det fort bli sår..så kan man ta noen remser teip under fotballen, på vrista og tærne da har man beskyttet det meste av for foten også. klemm med varme hender noen minutter for å få teipen til å sitte godt

husk:

vask og tørk bena godt!

og som sagt kan det være lurt å barbere bort hår før d teipes!

Ta dæ me ro!

klipp opp flere teip remser så er alt klart til du skal bruke dem. 5cm 10cm 15cm er det jeg bruker..,

hvis man teipe rett fra rullen så blir det nesten bestandi et dårli resultat. det blir fort alt for stramt, samt store krøller og folder som ikke bare er ubehageli men som ofte utvikler seg til gnagsår

.

Del dette innlegget


Lenke til innlegg
Del på andre sider
...

Hva er da grunnen til at folk med anerkjennelse og høy respekt anbefaler disse skoa? Jeg tror det kan skyldes endring i produksjon eller utforming av skoen.

De som anbefaler skoen har rett og slett ikke samme sko som meg! Jeg kjøpte mine for et drøyt år siden. De står fortsatt og tar opp plass i skapet, men de kommer til å forsvinne i vårrengjøringen. De skal kastes. Vil ikke gi de bort engang. Unner ingen så elendige sko.

Så til spørsmålet ditt om dette er djevelens verk, er mitt svar et ubetinget ja !

Om det er Gud eller Djevelen som har skapt alle menneskebein forskjellige vet jeg ikke, men at Alfa lager sko etter en lest og Crispi etter en annen skal vi være glade for. Du har kjøpt en sko som ikke passer din fot Paron! Du får gi bort skoa til noen trengende...

Del dette innlegget


Lenke til innlegg
Del på andre sider

De alller aller fleste jeg kjenner som benytter Skarvet er svært godt fornøyd med de.

Selv syns også jeg de er supre, så imorra skal jeg skaffe nye. De gamle er totalt utslitt.

Skal bli interessant å se om støvlene er endret.

Har blitt overrasket over all negativ omtale disse støvlene har fått her inne.

Enten er støvlene endret, eller så finnes det mange særs skjøre bein der ute, eller så er det mye uvitenhet blant de som kjøper støvler(prøver forskjellige merker)

Mine bein er skjøre!

Del dette innlegget


Lenke til innlegg
Del på andre sider
De alller aller fleste jeg kjenner som benytter Skarvet er svært godt fornøyd med de.

Selv syns også jeg de er supre, så imorra skal jeg skaffe nye. De gamle er totalt utslitt.

Skal bli interessant å se om støvlene er endret.

Har blitt overrasket over all negativ omtale disse støvlene har fått her inne.

Enten er støvlene endret, eller så finnes det mange særs skjøre bein der ute, eller så er det mye uvitenhet blant de som kjøper støvler(prøver forskjellige merker)

Mine bein er skjøre!

La oss få vite hvordan det går, Håvard. Det har vært flere lignende tråder, og mye spekulasjon rundt dette. Flere har ment at produksjonen har endret seg, så observasjoner fra en med erfaring fra gammel modell blir nyttig. Nå kan du selvsagt godt gjøre deg bort med nye støvler selv om de er like de gamle, men det tar du selvsagt høyde for.

Mine egne Skarvet, kjøpt tidlig 07, begynner å få noen kilometer. Jeg har noe plager, men det er uråd å si om det er støvelen som er problemet.

Takk for tapetips, use!

Stein

Del dette innlegget


Lenke til innlegg
Del på andre sider

Er det noen som har tips om sportsforretninger hvor de er flinke til å finne riktig fottøy til kunden? Fortrinnsvis på Østlandet.

Del dette innlegget


Lenke til innlegg
Del på andre sider

De saftigste og mest "skryteaktig" blemmer og sår har jeg fått i Alfa Skarvet!

Disse skoene har jo 4 lag GTX, og jeg opplever å bli sørgelige fuktig på bena, bare etter et par timer er lestene våte. Dette gjør det håpløst med plastring/taping. Og kalde føtter, men det er en annen sak.

Min løsning på problemet var å anskaffe Bridedale linersokk, og må si at problemene med blemmer og sår var praktisk talt borte over natten. En sjelden gang kommer man over produkter som faktisk fungerer i denne stadig økende strøm av sportsutstyr som har "fantastiske egenskaper"....

Vel verdt pengene!

Del dette innlegget


Lenke til innlegg
Del på andre sider
De saftigste og mest "skryteaktig" blemmer og sår har jeg fått i Alfa Skarvet!

Disse skoene har jo 4 lag GTX, og jeg opplever å bli sørgelige fuktig på bena, bare etter et par timer er lestene våte. Dette gjør det håpløst med plastring/taping. Og kalde føtter, men det er en annen sak.

Min løsning på problemet var å anskaffe Bridedale linersokk, og må si at problemene med blemmer og sår var praktisk talt borte over natten. En sjelden gang kommer man over produkter som faktisk fungerer i denne stadig økende strøm av sportsutstyr som har "fantastiske egenskaper"....

Vel verdt pengene!

Dette var litt morsomt, fordi jeg har brukt disse linerne (innersokkene) fra Bridgedale så lenge jeg har brukt Alfa Skarvet. Enig i at de er fantastisk gode, men de løser ikke helt mine problemer. Det hadde kanskje vært mye verre uten.

Når det gjelder fuktighet: Det er bare en måte å holde seg tørr over lang tid. Vantetthet utad (jeg løser den delen med Berghaus Yeti, godt limt) og dampsperre innenfra. Jeg har holdt skoene knusk tørre i 10 dager uten tørkemuligheter. De er kalde om morran, men tørre, så det blir fort varmt.

Jeg leser stadig turbeskrivelser fra folk som tiner frosne skisko om morran, for så å ha det vondt ganske lenge før de får gått føttene varme. Jeg skjønner ikke hvorfor de gjør det, det er ikke nødvendig.

Stein

Del dette innlegget


Lenke til innlegg
Del på andre sider
Er det noen som har tips om sportsforretninger hvor de er flinke til å finne riktig fottøy til kunden? Fortrinnsvis på Østlandet.

Personlig er jeg godt fornøyd med både Sportsnett, Anton Sport og Oslo Sportslager når det gjelder ekspertise. :wink:

Forresten står innlegget mitt lenger oppe fortsatt ved lag, umulig å unngå gnagsår uten sportsteip på forhånd. Men varme og gode er de, noe en setter pris på nå som kulda setter inn.

Del dette innlegget


Lenke til innlegg
Del på andre sider

Opprett en konto eller logg inn for å kommentere

Du må være et medlem for å kunne skrive en kommentar

Opprett konto

Det er enkelt å melde seg inn for å starte en ny konto!

Start en konto

Logg inn

Har du allerede en konto? Logg inn her.

Logg inn nå

  • Hvem er aktive   0 medlemmer

    Ingen innloggede medlemmer aktive

×

Viktig informasjon

Ved å bruke dette nettstedet godtar du våre Bruksvilkår. Du finner våre Personvernvilkår regler her.