Gå til innhold
  • Bli medlem

Påsketur: Longyearbyen-Newtontoppen- Pyramiden


Frøydis.

Anbefalte innlegg

Hei!

Vi er en liten gjeng som skal på skitur på Svalbard denne påsken. Planen er å bestige Newtontoppen, samt besøke Pyramiden på vei hjem. Har kikket litt rundt om på nettet angående rutevalg, har forstått at det vanligste er å bli kjørt ut med snøscooter til Fredheim/Gipsvika og derifra gå gjennom gipsdalen, opp Florabreen, videre rett nord og inn på Nordenskioldbreen og Lomonosovfonna. Herfra følges høyeste punkt frem til Jupiterfjellet, hvor en krysser over mot øst og går rett mot Newtontoppen.

- Er dette den "beste" ruta til topps, eller er det noen som kjenner til alternative ruter?

- Hvordan er det med tanke på bresprekker på denne ruta? Bør en ha med breutstyr, evt hvor mye?

- Hvordan er det å krysse over Tempelfjorden fra Fredheim til Gipsvika? Kan vi være sikre på at det er sikker is her i April?

Videre har vi tenkt å ende vår lille ekspedisjon i Pyramiden.

- Noen som har gått dette strekket og kan anbefale en rute?

Vi kikket litt på 2 alternativer, det ene er å å følge Lomonosovbreen et stykke tilbake og videre kjøre ned Nordenskioldbreen, ned til Adolfbukta og over Billefjorden til Pyramiden.

- Hvordan er det å krysse over innerst i Billefjorden i slutten av April? Garantert trygg is?

- Og hvordan er det med bresprekker ned Nordenskioldbreen?

Det andre alternativet vi har sett oss ut er å kjøre ned Mittag-lefflerbreen til Ålandsvatnet, opp over Cambridgebreen, Balliolbreen, Hørbyebreen, Hoelbreen, Svenbreen og til slutt ned Bertilbreen til Pyramiden. Ser jo ut som en stilig rute, men er litt usikker på hvordan disse breene er i forhold til sprekker ol.

- Noen som har gått denne ruta, eller vet om det i det hele tatt er mulig, evt hvor mye det i såfall krever av breutstyr?

Takker for alle svar!

Frøydis

Lenke til kommentar
Del på andre sider

  • 1 måned senere...
Annonse

Jeg har aldri gått på ski til Newtontoppen, men jeg har kjørt dit med snøskuter en del ganger. Å gå Nordenskiöldbreen - Lomonosovfonna og så krysse østover over Keplerbreen før man svinger nordover og klatrer opp mot Newtontoppen er nok trolig den beste ruta til fots. Keplerbreen med Astronomfjella er mitt favorittsted på Svalbard. :cry:

En generell regel: Det er ingen som kan fortelle deg om status på bresprekker da dette endrer seg fra år til år. Breer beveger seg og noen atpåtil "surger" noe som gjør at man må ta alle forhåndsregler. Ta med utstyr som gjør at dere er selvberget om noen skulle falle ned i en bresprekk.

På samme måte er det ingen som kan garanterere trygg is noe sted, du får ikke noen til å gi en slik garanti. Men sannsyneligheten for at det er god is innerst i Isfjorden i april er store. Det er bedre isforhold på vestsiden av Svalbard i år enn det har vært på mange år.

Om dere skal returnere til Pyramiden kan dere velge flere ruter, den du foreslår virker noe omstendig og veldig lang. Jeg holder kanskje en knapp på å gå ned Mittag-Lefler og ned Ragnarbreen til Petuniabukta og gå isen derfra til Pyramiden. Da får dere med dere Tarantellen også.

Er vel litt sent ute med dette, dere får ha god tur i alle fall.

Lenke til kommentar
Del på andre sider

  • 6 måneder senere...

Ja da, det ble absolutt tur til Newtontoppen, og det ble en tur jeg sent vil glemme :lol:

Stikkordet er; kaldeste april på 21 år og retur i Sysselmannens SuperPuma, men for all del en av de beste turene jeg noen gang har vært på :D

Ruta

Ruta ble omtrent som beskrevet over; Vi ble kjørt ut med snøscooter til Gipsvika (Tempelet) og derifra gikk vi gjennom Gipsdalen, opp Florabreen, videre gikk vi opp første brearm til høyre og inn på Tunabreen. Tunabreen skulle visstnok være full av sprekker, så her holdt vi oss godt til venstre inn mot ”Nemitovfjellet”. Videre bar det rett nord og opp på Lomonosovfonna. Vi fulgte så høyeste drag frem til sørsiden av Jupiterfjellet, hvor vi krysset over mot øst, deretter mot nord igjen på vestsiden av Astronomfjellet. Herfra var det strake veien over Kvitbreen og til Newtontoppen. Selve toppen ble besteget ved at vi først holdt oss vest for toppen for så å runde rundt og opp på baksiden. (legger ved et grovtkart)

Da vi skulle legge i vei på tilbaketuren, blåste det opp, og vi hadde nå bortimot 30 minusgrader og kuling, ca 60 effektive med andre ord. På denne turen klarte en i følge å pådra seg en stygg frostskade på håndleddet, -her snakker vi store gule byller… Vi fikk ringt lege og det ble sendt helikopter omgående. Vi hadde også tidligere på turen fått stiftet bekjentskap med Sysselmannens SuperPuma, som helikopteret het, da fordi en i følget ble syk. Siden dette etter hvert begynte å minne litt for mye om et Realityshow, (hvem blir den neste som ryker ut?), bestemte vi oss for å gi oss alle sammen mens leken var god. Vi hadde liksom brukt opp kvota vår når det gjaldt redningsaksjoner…..

Tidsbruk

Vi hadde beregnet 12 dager på turen fra Gipsvika- Newtontoppen og tilbake til Pyramiden via Ragnarbreen (ca 150 km). Dette rekker man nok med god margin hvis alt går etter planen, greia er vel at ting som regel ikke går helt etter planen… Det begynte med at avreisen ble utsatt med nesten en dag pga dårlig vær, videre ble en i følget syk og ellers hadde vi en værfastdag i liten storm og snøføyke. Til sammen tok det oss ca 7 dager til toppen. (Tror det er vanlig å beregne 6 dager på dette) Den 9 dagen var vi tilbake ved Titanfjellet, hvor vi ble hentet med helikopter. Skulle vi herfra gått tilbake til Pyramiden som først planlagt, ville nok 3 dager vært litt knapt…

Kostnader

Turen for meg kom på ca 13000 kr, dette inkluderer også mat og opphold i Longyearbyen.

For å være litt mer konkret:

fly t/r Oslo-Longyearbyen- ca 2500 kr pr pers

Overvekt på fly- ca 1000 kr pr pers

Utkjøring med scooter (Gipsvika)-ca 1500 kr pr pers

Henting med scooter (Pyramiden)-ca 3000 kr pr pers

SAR forsikringca (dekker henting med Helikopter, denne kom ganske godt med…) ca 4000 kr (for gruppe opptil 10 personer)

Leie av 2 signalpistol,2 rifle, 1 snublebluss -ca 4300 kr

Leie av nødpeilesender-ca1500 kr

Satellittelefon- (vi fikk lånt gratis, men tror det koster en del å leie)

Alt i alt var dette en helt fantastisk tur. Det var jevnt over ganske så kaldt (type 25-30 minusgrader) og en del vind, men samtidig hadde vi mye oppholdsvær, så vi fikk virkelig nyte omgivelsene og omgivelsene er virkelig vakre på Svalbard, - helt spesiell natur. Ellers kan jeg nevne vårt nærmeste møte med Kongen av Arktis i form av et ca 1 time gammelt isbjørnspor i pudder midt oppå breen, - Kult!

Jeg drar nok tilbake en gang :D

post-1276-133474664143_thumb.gif

Lenke til kommentar
Del på andre sider

Bli med i samtalen

Du kan publisere innhold nå og registrere deg senere. Hvis du har en konto, logg inn nå for å poste med kontoen din.

Gjest
Skriv svar til emnet...

×   Du har limt inn tekst med formatering.   Gjenopprett formatering

  Du kan kun bruke opp til 75 smilefjes.

×   Lenken din har blitt bygget inn på siden automatisk.   Vis som en ordinær lenke i stedet

×   Tidligere tekst har blitt gjenopprettet.   Tøm tekstverktøy

×   Du kan ikke lime inn bilder direkte. Last opp eller legg inn bilder fra URL.

×
×
  • Opprett ny...

Viktig informasjon

Ved å bruke dette nettstedet godtar du våre Bruksvilkår. Du finner våre Personvernvilkår regler her.