Gå til innhold
  • Bli medlem

Se opp! Og løp...(Åkernesrenna)


Kim

Anbefalte innlegg

Gjest Anonymous

I Romsdalen, mener det var litt sør for Trollveggen, er det ustabilt berg, og det anses som overveldende sannsynlig med et meget stort steinras en dag, i størrelsesorden 100 millioner kubikkmeter.

Om det ikke blir noen flodbølge som resultat, tror jeg i det minste lyden blir temmelig brutal....

Lenke til kommentar
Del på andre sider

Annonse
Ta med støvmaske :D

...og hørselvern! :)

Når man har opplevd "småstein" med diameter på kanskje 50 cm rase utfor stup og hva slags leven det blir av det, kan man jo bare tenke seg rabaldret og støvet fra millioner av kubikkmeter dundre nedover. 8):wink:

Lenke til kommentar
Del på andre sider

Gjest Anonymous
Er det du som har tatt bildene du la ut KarlE? Båt over fjorden og gått opp fra Åkerneset..?

Alle bildene er tatt av undertegnede ja.

De er fra 2 ulike turer: Avstandsbildene er tatt fra en tur Geiranger-Oaldsbygda 14. aug (en flott tur det også) og "nærbildene" er tatt 03. september. Da gikk vi opp fra Fjørstad i Strandadalen og tilbake samme vei. En rundtur med båtskyss tilbake hadde vært ok. Fått med seg hele fjellsiden nedover, samt de 2-3 fjellgardene, Midtre-, Ytre-Åkernes og Litlesætra, som ligger nedenfor.

(Det er mange samlere her, en ny liste er kanskje å samle på fjellgarder langs Storfjorden/Sunnylvsfjorden/Geirangerfjorden? Mye spennende natur og ikke minst historie med en slik liste)

En skal være forsiktig med å bevege seg i terrenget på Åkernessida. Risikoen for å trakke i dype, overgrodde sprekker skal visst være til stede....

Bre-kurs er kanskje en fordel... I tillegg til hovedrevnene så var der som du sier flere mindre revner rundt om i terrenget.

Et alternativ er en «kontrollert» sprenging. Fyll revna med sprengstoff, evakuer hele Sunnmøre og senk fjellsida ned i fjorden.

Er det ingen "dynamitt-harry" her som kan beregne antall tonn sprengstoff og årsverk? Kanskje omfanget er for stort til at det lar seg gjennomføre på en realistisk måte?

I Romsdalen, mener det var litt sør for Trollveggen, er det ustabilt berg, og det anses som overveldende sannsynlig med et meget stort steinras en dag, i størrelsesorden 100 millioner kubikkmeter.

Fjellet heter Børa. Fann et bilde på nettet: http://www.ngu.no/image_view.asp?strImageURL=88%2FBora%2Ejpg

BTW: Såg i avisen i går torsdag, at en grunneiger klaget til kommunen/fylkesmann på at en hadde "tatt seg tilrette" ved å ta vatn til boreriggen fra Instevatnet. Jeg må vel lette litt på samvittigheten min og tilstå at jeg tok litt jeg også...

Lenke til kommentar
Del på andre sider

Gjest Anonymous

Forenklet regnestykke om bortsprenging av fjellmassen.

Dersom 30 millioner kubikkmeter med fjell skal sprenges blir behovet for sprengstoff enormt. Om man beregner 0,5 kg per kubikkmeter, hvilket er nødvendig for å sikre "skikkelig" resultat, blir det 15 millioner kg sprengstoff. Dette sprengstoffet skal også fraktest inn i fjorden og opp til ca 700 moh i ulendt terreng.

Selve borrearbeidet vil også ta litt tid. Normalt vil man trenge en borremeter per ti kubikkmeter. Om man bergner 15 minutt per borremeter(borring + bytting, flytting av utstyr osv..) blir det ca 750 000 timer, altså omtrendt 100 000 dagsverk.

Med andre ord, mye tid og penger må til om fjellet skal sprenges bort!

Lenke til kommentar
Del på andre sider

Tror ikke det er behov for så mye sprengstoff.... Tyngdekraften hjelper da på også :D

KarlE, dere gikk fra Strandadalen ja. JEG er interessert i å vite hvordan det ser ut opp fjellsida mellom Overvollshornet og Flosteinsnibba... du skulle ikke ha et detaljbilde vel :wink: Planlegger en litt lengre tur der Åkernesnibba kanskje kan være med.... Men da er jeg avhengig av å komme meg opp i skaret mellom de to nevnte toppene.

Fjellgarder er ikke noe dumt å "samle" på... Fine familieturer også.

Lenke til kommentar
Del på andre sider

Gjest Anonymous

Har gått gjennom både mine og turkameraten's bilder, men ingen gode bilder av skaret/fjellsiden. Det beste er det som er vedlagt. Skaret helt til venstre i bildet og mot Overvollshornet til høgre. Bildet er tatt fra høgste punktet der vi bikker ned mot Åkernesremna.

Husker ikke så mye av fjellsiden opp der, men det var mye ur i området. Det var også mye snø oppover den siden. Etter det jeg husker, så burde det ikke være noe problem å komme seg opp der.

Mailer bildet med full oppløsning.

post--1-13347439921_thumb.jpg

Lenke til kommentar
Del på andre sider

Jeg kan fint lite om sprengningsteknikk,....

Ikke jeg heller. Plasser sprengstoff langt ned i ei sprekk, fyll opp med sand slik det blir tett, trykket som oppstår vil nok sette fart i massene. Ramler ikke alt ned på en gang er det bare flott, da blir det "kontrollert" :)

Lenke til kommentar
Del på andre sider

  • 6 måneder senere...

Flaks jeg var innom Geiranger og tok et par bilder i fjor, ja. :shock:

Kan det bli aktuelt å evakuere hele fjorden og sprenge ut den steinen selv? Hvis det likevel er uunngåelig at den raser ned, mener jeg?

Det er vel nesten bedre å rasere hele Geiranger med mer selv enn å få hele Geiranger med mer rasert ukontrollert - og med hundrevis eller tusenvis av mennesker med i dragsuget.

Det hadde forøvrig vært en fantastisk opplevelse å stå f.eks her (vedlagt bilde) og se en sånn ras/flodbølge.

post-436-133474414694_thumb.jpg

Lenke til kommentar
Del på andre sider

Det hadde forøvrig vært en fantastisk opplevelse å stå f.eks her (vedlagt bilde) og se en sånn ras/flodbølge.

He, he, da tror jeg du bør holde godt fast på hatten :shock:

Blir ikke "bare" flodbølge av et slikt ras......

Lenke til kommentar
Del på andre sider

10-20 cm i året, gjelder etter det jeg har forstått området nærmest Flosteingjølet. Dvs øverst. Her har ikke vært montert måleutstyr.

Den mer markerte sprekken lenger nede, der det er montert måleutstyr, utvider seg med ca 3 cm i året.

Forøvrig ligger det en bildeserie HER fra turen i fjor høst.

Lenke til kommentar
Del på andre sider

  • 3 måneder senere...

Det er sikkert ingen nyheit, men det er første gong eg les det. No er Europas største steinras nært føreståande, heiter det. Dette er venta i Berner Oberland i Sveits. Ovanfor Grindelwald og Wengen (og Interlaken) finn ein Jungfrau-massivet. Det er fjellet Eiger som er spådd eit kjemperas om ei tid, og ingen veit når. Det kjem ofte småras i fjellet der for tida. Området er kjent for toppane Eiger, Mønch, Jungfrau, Finsteraarhorn, Aletschgletscher (mot Valais). Elles går Europas høgstgåande jernbane frå Interlaken til Jungfraujoch, 3454 m.o.h., og heis opp til vêrstasjonen på 3573 m.o.h. Sjølv var eg der i mars 1993, på min (så langt) einaste tur til eit fjellområde utanfor Norge. Togturen innebar absolutt null utfordringar, så klart, men likevel merkast høgda slik at ein måtte ta hensyn til den.

Helsing Stuttjukken.

Lenke til kommentar
Del på andre sider

Bli med i samtalen

Du kan publisere innhold nå og registrere deg senere. Hvis du har en konto, logg inn nå for å poste med kontoen din.

Gjest
Skriv svar til emnet...

×   Du har limt inn tekst med formatering.   Gjenopprett formatering

  Du kan kun bruke opp til 75 smilefjes.

×   Lenken din har blitt bygget inn på siden automatisk.   Vis som en ordinær lenke i stedet

×   Tidligere tekst har blitt gjenopprettet.   Tøm tekstverktøy

×   Du kan ikke lime inn bilder direkte. Last opp eller legg inn bilder fra URL.

×
×
  • Opprett ny...

Viktig informasjon

Ved å bruke dette nettstedet godtar du våre Bruksvilkår. Du finner våre Personvernvilkår regler her.