Gå til innhold
  • Bli medlem

Månebilder - bildekonkurranse kanskje?


Kjell Iver

Anbefalte innlegg

Nå i dag er månen på sitt største i år og hele 50 000 km nærmere jorden enn vanlig. Er det månelyst hos dere i kveld? Kanskje flere tar ut stativet og tar bilder og legger ut. Kl 1737 er månen på det nærmeste. Om det blir mange fine bilder kan vi kanskje ta en avstemming - om det blir aktivitet ut av det.

Skulle være klarvær over det meste av landet nå (?), og fine forhold for å ta gode bilder - enten i månelyset eller av selve måneskiven.

Jeg begynner med et bilde jeg tok i fra bilen faktisk - der månen hadde en pustepause på Mofjellet, før den fortsetter sin ferd opp over himmelhvelvingen. Jeg håper på nordlys senere i kveld.

post-497-133474597693_thumb.jpg

Lenke til kommentar
Del på andre sider

Annonse
  • Svar 73
  • Opprettet
  • Siste svar

Mest aktive i denne tråden

Mest aktive i denne tråden

Postede bilder

Dumt det ble såpass overskyet. Ble det her også nå...

Vel - det er en lang fin kald helg foran oss, så det er fortsatt mulig å få noen fine naturbilder i klart månelys. Det er også forventet noen "Geminider" som visstnok skal lage et spesielt naturfenomen senere i helgen, så det er bare "å se opp".

Lenke til kommentar
Del på andre sider

Er med på denne tråden "kjiver" :shock:

Mange skyer og mye vind her, som haster over himmelen fra sør. Satser på at meldingen for i morgen slår til . Da blir det tur til fjells i "måneskinn til tusen"

Lenke til kommentar
Del på andre sider

Jeg sliter med å ta månebilder, rett og slett fordi det alltid blir seende ut som en strålende sol. Virker som månen er veldig sterk nå..?

Uansett, her i Bøverdalen har det vært klart og nydelig i mange dager nå, så muligheten for fotografering har absolutt vært til stede.

Poster først to fra i fjor, så får jeg se om jeg finner noe bra tatt denne uka!

(Jeg har tregt nett, så får ikke lastet de opp større)

post-3548-133474597771_thumb.jpg

post-3548-13347459778_thumb.jpg

Lenke til kommentar
Del på andre sider

det er dagslys på månen (naturligvis...), og om man f eks bruker et kompaktkamera som måler lyset flere steder i bildet vil kameraet forsøke å eksponere for å få riktig lys på nattlandskapet istedenfor på månen... da blir månen en "strålende sol", siden den er så mye mer lyssterk enn alt det andre. vil du ha med detaljene i månen må du altså eksponere som om det er dagslys, men da blir nødvendigvis alt annet mer eller mindre helt svart.

bildet til gulo gulo synes jeg har en fin balanse mellom overeksponering av månen og undereksponering av skogen. men, synd med "flare"'en :)

Lenke til kommentar
Del på andre sider

Månebilder har jeg ikke prøvd noe på, men syns å huske at f/8, 1/60-1/100sek (iso100) skal være et bra sted å starte for å unngå at månen blir utbrent.

bildet til gulo gulo synes jeg har en fin balanse mellom overeksponering av månen og undereksponering av skogen. men, synd med "flare"'en ;)

2 eksponeringer og litt etterarbeid løser problemet :)

Lenke til kommentar
Del på andre sider

essem skrev:

Månebilder har jeg ikke prøvd noe på, men syns å huske at f/8, 1/60-1/100sek (iso100) skal være et bra sted å starte for å unngå at månen blir utbrent.

Jeg brukte en oppskrift jeg hadde funnet og benyttet f/11 og 1/250sek(har ikke kamea her, men tror det var iso200 eller 200). burde nok ha økt tiden litt etter som jeg stilte inn manuelt på Nikon D200. Brukte forresten spot-måling på fokus(men kunne like gjerne brukt manuell og stilt inn på uendelig).

Månen sto slik at jeg forsøkte meg på et bilde hvor jeg forsøkte få med et tre som sto litt til side for månen, men det ble ikke bra på grunn av at det var for mye strølys i nærheten. Brukte blenderprioritet med f/11 og autoeksponering. Måtte bruke manuell fokus på objektivet og slo av VR, men brukte stativ. I ettertid ser jeg at jeg med fordel kunne ha justert iso, men dette er bare en læreprosess.

Lenke til kommentar
Del på andre sider

Der kommer jeg til kort med mitt apparat. Nikon 70S med flere, har ikke ISO under 200 og det er et savn. Kan du på D200 gå under ISO 200?

Likeledes opplever jeg ganske mye støy ved høye ISO verdier med lang lukkertid. Striper i bildene - visstnok også en svakhet ved Nikon har jeg hørt. Ellers er jeg fornøyd :)

Det er en magisk årstid med det lyset som det kan være. Blått - med snø og måneskinn i tillegg. Magisk - men her jeg bor skulle det gjerne vært mindre is og glatt og litt mer snø! Nå forsvinner vel alt til jul igjen- som vanlig.

Lenke til kommentar
Del på andre sider

Hvis du vil slippe inn mindre lys Kjiver kan du bruke et nøytralt gråfilter, de får du i ulike "styrker". Har i alle fall sett 4-stop, betegnes som x4 tror jeg. Har aldri brukt de selv, men så lenge de er nøytrale påvirker de ikke fargene.

Hva ISO verdien er spiller mindre rolle, F/11, 1/200 sek, ISO200 gir samme eksponering som F/11, 1/100sek, ISO100. Eller F/8, 1/200, ISO100. "Mengden" lys inn på sensoren er den samme. Egentlig enkelt å regne ut:

Lysfølsomhet/ISO og lukkertiden går hånd i hånd ved dobling/halvering. Økning fra ISO100 til ISO200 gir en halvering av lukkertiden, f.eks fra 1/100sek til 1/200 sek, da med uendret blenderåpning.

For forholdet mellom blenderen og lukker/ISO er det litt mer regning, der gir en halvering av lukkertiden en økning av blenderen med kvadratroten av 2 (dvs ca 1,4). Eks: endres lukkertiden fra 1/100sek til 1/200sek må blenderåpningen økes fra F/11 til F/8 (11/1,4). Husketommelen er grei å ha når det gjelder "doblingen": f1,0 - f1,4 - f2,8 - f4 - f5,6 - f8 - f11 - f16 og f22.

I forhold til det jeg skrev lenger oppe skal det ikke være så gæli å prøve F/8 og 1/100sek ved ISO100, da blir det omtrent dobbelt så mye lys inn som andersno sitt bilde som var litt mørkt.

Med så kort tid å slippe inn lys nytter det ikke å få lys forgrunn når det er mørkt ute, da må du til med blitz eller hjelpelys. Eller to eksponeringer, eller lage "to eksponeringer i samme" ved å bruke et gradert gråfilter som hindrer månen å bli utbrent ved lengre eksponering. Prøv og feil, eneste som hjelper :)

Lenke til kommentar
Del på andre sider

Har eit par bilete av månen.

Den halve månen:

#Teke med Canon EOS 400D

#F-stopp: f/10

#Eksponering: f/10 sek

#ISO hastigheit: ISO-100

#Brennvidde: 300 mm.

Den heile månen:

#Teke med Canon EOS 400D

#F-stopp: f/5,6

#Eksponering: 1/400 sek

#ISO hastigheit: ISO-400

#Brennvidde: 300mm

post-4758-133474597882_thumb.jpg

post-4758-133474597892_thumb.jpg

Lenke til kommentar
Del på andre sider

Har eit par bilete av månen.
Takk for fine bilder. Skarpe og fine. Man skulle nesten tro at det øverste bildet ditt er svart-hvitt. Er det det?

Og takk til essem for oppklarende opplysninger om innstillinger for månebilder. Jeg skal skaffe meg et slikt gråfilter. Kan også være kjekt når man tar bilder på lit gråe dager - spesielt med snø - har jeg hørt.

Mitt bilde var tatt på høylys dag, og det er vel lettere å få månen skarp når det er dagslys rundt objektet skulle man tro.

Lenke til kommentar
Del på andre sider

Takk for fine bilder. Skarpe og fine. Man skulle nesten tro at det øverste bildet ditt er svart-hvitt. Er det det?

Nei det er ikkje svartkvitt-effekt på bilete. Heller "feil" me innstillingane når bilde blei tatt, den blei liksom litt "dau" og bleik :D

Lenke til kommentar
Del på andre sider

kjiver skrev:

Kan du på D200 gå under ISO 200?

Ja, jeg kan gå ned til ISO 100.

Kunne ikke dy meg, men måtte ta noen bilder i kveld også. Fikk en fin skitur uten kamera, men da jeg kom hjem måtte jeg ta en prøve igjen. Har et Tamron 70-300 mm som brukes lite, men satte det på etter som det har litt sterkere tele enn dagligobjektivet(18-200 mm).

Fikk 3 bilder som var litt variert, alle på 280 mm(420 mm i 35mm Film) og med utsnitt fra originalbildene.

1. f8 - 1/100 sek. - ISO 100

2. f8 - 1/60 sek. ISO 100

3. f9 - 1/125 sek. - ISO 100

Skulle selvfølgelig ha variert mer, men det blåste og det var dårlig lys for innstillingene. Det var forresten litt mer disig enn de forrige kveldene her.

post-474-13347459793_thumb.jpg

post-474-133474597938_thumb.jpg

post-474-133474597946_thumb.jpg

Lenke til kommentar
Del på andre sider

Bli med i samtalen

Du kan publisere innhold nå og registrere deg senere. Hvis du har en konto, logg inn nå for å poste med kontoen din.

Gjest
Skriv svar til emnet...

×   Du har limt inn tekst med formatering.   Gjenopprett formatering

  Du kan kun bruke opp til 75 smilefjes.

×   Lenken din har blitt bygget inn på siden automatisk.   Vis som en ordinær lenke i stedet

×   Tidligere tekst har blitt gjenopprettet.   Tøm tekstverktøy

×   Du kan ikke lime inn bilder direkte. Last opp eller legg inn bilder fra URL.


Annonse


×
×
  • Opprett ny...

Viktig informasjon

Ved å bruke dette nettstedet godtar du våre Bruksvilkår. Du finner våre Personvernvilkår regler her.