Gå til innhold
  • Bli medlem

Busbuddy, første test


gauperaa

Anbefalte innlegg

Et tips her er å benytte grillkull oppi bushbuddyen. Grillkull gir rask og mye varme, og gir varme lenge. Grillkull har relativt lav vekt i forhold til varmeeffekt, og gir langt mindre røyk enn halvtørre pinner og kongler man finner ute i naturen. Synes også at grillkull i lavvo-ovner fungerer meget bra i forhold til ved.

Lenke til kommentar
Del på andre sider

Annonse
Et tips her er å benytte grillkull oppi bushbuddyen. Grillkull gir rask og mye varme, og gir varme lenge. Grillkull har relativt lav vekt i forhold til varmeeffekt, og gir langt mindre røyk enn halvtørre pinner og kongler man finner ute i naturen. Synes også at grillkull i lavvo-ovner fungerer meget bra i forhold til ved.

Godt tips! Takker

Lenke til kommentar
Del på andre sider

Man fyrer opp på vanlig måte. Litt grillkull, og litt tennvæske man har med seg i en liten spruteflaske. Gir mye varme med lite røyk. Har prøvd dette i lavvo-ovn, og det fungerte meget bra. En annen fordel er å slippe flammer og gnister, som kan være brannfarlig, og gi grunnlag for bekymring. Pinner og kongler vil brenne opp raskt, og ferdig med den. Grillkull eller briketter er langt bedre. Man kan legge seg til å sove, mens grillkullet gir varme i et par timer utover natten. Damene liker det : )

Lenke til kommentar
Del på andre sider

Gir mye varme med lite røyk. Har prøvd dette i lavvo-ovn, og det fungerte meget bra. En annen fordel er å slippe flammer og gnister, som kan være brannfarlig, og gi grunnlag for bekymring. Pinner og kongler vil brenne opp raskt, og ferdig med den. Grillkull eller briketter er langt bedre.

Nå ble brått BushBuddy aktuell for min del!

Hvor mye kull ville du beregnet for en 4 dagers tur, med oppkok av vann på morgenen og kvelden?

Er interessert i å høre ce. vekt på kullet..

- LM

Lenke til kommentar
Del på andre sider

Hvis det kun er oppkok for vann til REAL eller en kopp kaffe, tror jeg gass er enklere og lettere. Men hvis det snakk om mye oppkok til flere, og i tillegg til varme enten i lavvo eller rundt bushbuddy som et slags leirbål og kos, vil ca ett kg grillkull eller briketter gjøre nytten pr morgen/kveld. Hvis det er snakk om fire dager og lengre marsjer, vil man naturligvis ta vekt i betraktning. Hvis det er mer snakk om type basecamp, vil vekten ha mindre betydning, og man kan ha grillkullet stående lenge, og både grille mat og koke vann når det passer, i tillegg til varme-effekten. Man må nesten ta hensyn til flere faktorer for den enkelte tur, og prøve seg litt frem.

Lenke til kommentar
Del på andre sider

Poenget er at grillkull er bedre enn ved, også i typen bush-buddy.
Hvordan tenner du grillkull uten tennvæske? Egentlig er vel hovedpoenget med brennere, slik som Bushbuddy, at man ikke skal ta med seg eget brensel. Om man skal drasse på grillkull kan man likegodt ta med seg gass, bensin, rødsprit whatever - er min mening :roll:
Lenke til kommentar
Del på andre sider

Da tror jeg du må lese innleggene i tråden du deltar i, slik at du vet hva det her er snakk om. Man drar ikke mye grillkull over lengre strekninger. Men det kan ha sin misjon over korte strekninger, evt basecamp med transport til leirstedet. Som varmekilde i en lavvo fungerer det bra, bedre enn ved som brenner opp relativt raskt, og gir langt mer røyk fra seg. Men gjør som du vil.

Lenke til kommentar
Del på andre sider

Her er vi inne på bush-buddy og lavvo-ovn, jfr innleggene over. I en tradisjonell lavvo-ovn kan man bruke grillkull fremfor ved. Grillkull er lettere, gir mindre røyk, mer varme og varmer lengre. Det har jeg selv prøvd.

I en bush-buddy kan man også bruke grillkull, for å lage mat og gi varme, fortrinnsvis i friluft. I en lavvo kan man også bruke en bush-buddy og grillkull, hvis man har det for hånden. Da uten rør eller pipe. Med lufting vil dette fungere meget bra som varmekilde, sammenlignet med vedfyring.

Lenke til kommentar
Del på andre sider

Grillkull er flotte saker når det er tilstrekkelig lufting. Synes jeg må advare litt. Grillkull som ligger og gløder skal man ha respekt for. Også når man tror det har slokket. To kamerater tok en engangsgrill inn i teltet etter grilling for å få varme i teltet. Den ene våknet og merket at det var noe galt og fikk krabbet seg ut. Den andre hadde mistet bevisstheten. Vi fikk dratt han som var bevisstløs ut i frisk luft slik at han kom seg igjen. Han pustet heldigvis enda.

Det døde også en person på festival i sommer. Han hadde tatt grillen som han trodde var sloknet inn i bilen der han sov slik at ingen skulle stjele den. Han ble funnet død i bilen. Man bør være klar over farene når man begynner å "fyre" med grillkull i telt.

Lenke til kommentar
Del på andre sider

For min del er hovedbegrunnelsen for å bruke Bushbuddien å minske vekta på oppakningen mest mulig, dvs at jeg bare unntakelsesvis tar med litt ved for 1-2 dagers forbruk når jeg vet at vedtilgangen er liten dit jeg skal (snaufjell).

Ang bruk av grillkull: Jeg går ut fra at Bushbuddien er optimalisert for raskest mulig å koke opp vann (salgsargument). Dvs at luftgjennomstrømningen til bunnen av oven er stor, jmf tilsvarende ovner med batteridrevet vifte som er konkurrenter. Grillkull vil derfor også trolig brenne fort ut i denne ovnene framfor i en lukket grill med bare lufttilgang fra overflaten.

Harald

Lenke til kommentar
Del på andre sider

Joikaboks med en masse 0,5-1 cm hull i bunnen og nederst og et 5 cm hull på siden for å mate inn nye pinner funker fint. Litt ståltråd øverst for å få luft mellom toppen og kjelen. Spagetti ala capri går også, men Joika passer liksom bedre.. :)

Lenke til kommentar
Del på andre sider

Bushbuddyen ser ut som en bra buddy. :)

Som lompa skriver vil en blikkboks med riktig plaserte hull for trekken fungere greit også.

Dere snakker om kilovis med grillkull/briketter, skulle tro at 3-4 briketter skulle holde til oppkok av vann og mere til?

Kan medbringes ferdig dynket med tennveske i tett plastpose, kanskje som "nødved" ?

Lenke til kommentar
Del på andre sider

Vet ikke om det du skrev Turkaren var myntet på meg, men jeg mener man bør være bevisst farene ved fyring med grillkull også ved bruk av lavvo.

Å fyre med grillkull i lavvo er vel ikke noe som er blitt gjort tradisjonelt sett?

Husk at også en lavvo kan bli svært tett og at grillkull ikke avgir røyk slik et bål gjør. Da kan det bli fristende å stenge igjen alle åpninger for å få det varmt. Det skader ikke å gjøre folk bevisst farene ved denne type oppvarming.

Lenke til kommentar
Del på andre sider

Var ikke det du skrev jeg hadde i tankene. Bra og viktig at det advares mot farene, uansett hva det gjelder. Sikkerhet først.

Lavvo-ovner mener jeg kan kalles en tradisjonell sak. I f.eks Forsvaret har man brukt ulike typer ovner i store lagstelt. Lavvo-ovner selges og brukes en del. Da med fortrinnsvis med ved. Mitt poeng er at grillkull, evt briketter, er bedre å bruke. Er lettere, gir mindre røyk, mer varme og gir varme lengre. Klart man skal lufte i en lavvo. Ingen (eller få) som tetter igjen en lavvo ved fyring med ved/grillkull/briketter. En liten bush-buddy eller lavvo-ovn med noen briketter/kullbiter i en lavvo kan fungere bra.

Lenke til kommentar
Del på andre sider

Denne tråden omhandler bruk av Bush Buddy, så det er det jeg har lagt til grunn når jeg har skrevet her. Det går selvsagt stort sett bra. En gang går det kanskje ikke bra. Når man anbefaler noe til folk som potensielt kan ta livet av dem bør man trå litt varsomt. Det er nå min mening. Jeg er ferdig med dette temaet. God natt :)

Lenke til kommentar
Del på andre sider

Mitt poeng er at grillkull, evt briketter, er bedre å bruke. Er lettere, gir mindre røyk, mer varme og gir varme lengre. Klart man skal lufte i en lavvo. Ingen (eller få) som tetter igjen en lavvo ved fyring med ved/grillkull/briketter. En liten bush-buddy eller lavvo-ovn med noen briketter/kullbiter i en lavvo kan fungere bra.

Jeg mener bestemt at Bushbuddy er designet for bruk med ved - altså flammer og ikke glør. Dette er presisert på nettsiden til produsenten. Om man hadde designet den for grillkull ville man kanskje laget den på en annen måte?

Ved er et jo rent naturprodukt.

Jeg har ikke hørt at røyk fra ved kan være giftig, men det kan absolutt røyk fra grillkull være - spesielt med bruk av tennvæske. Les mer her http://www.dinside.no/348605/giftig-grillkull

Eksempler på tragiske utfall er det nok av og jeg hadde ikke turt rådet til turkaren:" Grillkull eller briketter er langt bedre. Man kan legge seg til å sove, mens grillkullet gir varme i et par timer utover natten." Dette kan være å utfordre skjebnen.

Lenke til kommentar
Del på andre sider

Fyrer du bål eller ovn uten pipe i telt bør du nok sørge for at det er 100% slukket før du sovner, ligger det og ulmer gjennom natta tar du en stor rissiko.

Vedfyring i forsvarets større telt er nevnt her, det var obligatorisk fyringsvakt ved bruk av ovn (m/pipe) i 16-manns teltet.

Lenke til kommentar
Del på andre sider

Bli med i samtalen

Du kan publisere innhold nå og registrere deg senere. Hvis du har en konto, logg inn nå for å poste med kontoen din.

Gjest
Skriv svar til emnet...

×   Du har limt inn tekst med formatering.   Gjenopprett formatering

  Du kan kun bruke opp til 75 smilefjes.

×   Lenken din har blitt bygget inn på siden automatisk.   Vis som en ordinær lenke i stedet

×   Tidligere tekst har blitt gjenopprettet.   Tøm tekstverktøy

×   Du kan ikke lime inn bilder direkte. Last opp eller legg inn bilder fra URL.

×
×
  • Opprett ny...

Viktig informasjon

Ved å bruke dette nettstedet godtar du våre Bruksvilkår. Du finner våre Personvernvilkår regler her.