Gå til innhold
  • Bli medlem

En liten telttur til Storskogvannet, Rago Nasjonalpark, 25. og 26. okt' 08


to_på_tur

Anbefalte innlegg

Endelig var soveposene våre kommet - Nanok, Performance -30 C. Vi bestemte oss for å få testet disse, samt teltet vårt, på en liten tur før vinteren. Men hvor? Som utganspunkt for utflukter er Bodø grasiøst. Uten å sitte så altfor mange timer i bil kommer man seg enkelt til områder med fantastisk natur, majestetiske fjell og fiskerike vann. Lenge har vi snakket om Rago som en spennende nasjonalpark, og som et potensiell mål for en helgetur. Før vi flyttet til Bodø hadde ingen om oss hørt om den, men vi hentet fort frem litt informasjon om parken på internett. Da vi bare hadde lørdag og søndag (med mulighet for mandag) til rådighet, bestemte vi oss for å ta den "lille" ruta fra Lakshola, opp til Storskogvannet, derfra til Litlverivannet og ned traktorveien mot Nordfjord. Man skal kunne ta denne ruta som en lengre dagstur. Etter å ha bestemt turmålet, sjekket vi værmeldingen for området. Værmeldingen viste at været lørdag skulle bli oppholdsvær med +5 C, mens søndag kaldere med litt nedbør i form av regn/snø og omtrent samme vindforholdet.
Vi gledet oss masse til å få brukt utstyret vårt, og endelig få en etterlengtet tur. Vi pakket telt, soveposene, liggeunderlag, skifte og varme klær, og mat for to overnattinger(i tilfelle vi ble til mandag). Øks og sag ble også pakket, da man har lov til å tenne bål inne i parken etter 15. sep. Det står noe om generell bålfyring?!?

Vi kjørte fra Bodø i 8-tiden, og med stopp i Fauske for supplering av snop og kaffe, var vi klar til å traske fra Lakshola ved 10-tiden.
I starten følger stien en bratt traktorvei, før man svinger av mot elva. Vannet i elva var krystallklart- helt nydelig. Naturen har tydelig gjort seg klar til å gå i dvale, og venter på snøen. Det er ingen blader igjen på trærne, og fargene er borte. Hengebruen over elven og plankebruene over de mest våte partiene gjør stien lettere å bruke.
Etter klatreturen oppover Nordskaret fortjente vi en liten pause. Fra toppen her er det en nydelig utsikt utover dalen og elva. Da smakte det ekstra godt med en kopp kaffe og boller med brunost på. Været var perfekt for å gå tur i, oppholdsvær med en svak bris, og rundt +5 C.

Det er herfra og videre innover Nordskaret at man skjønner hva en "Rago-mil" dreier seg om. Stien er mildt sagt kronglete der den går, til høyre for bekken, til venstre for bekken, oppover, nedover, og rundt svære kampesteiner. Her skjønner man viktigheten med å bruke gode, stødige fjellsko. Det er her inne grensen til nasjonalparken går. Så etter å ha troklet seg forbi alt dette åpner området seg, før stien igjen blir kronglete. Det er flere punkter på stien opp mot Storskogvannet som byr på fenomenal utsikt. Laksåga slynger seg nedover dalen, med Trollfossen opp mot Storskogvannet og Litlverivassfossen på den andre siden.

Vi brukte omtrent 3 timer fra Lakshola og til Storskogvannet. Statsskog-hytten er et fantastisk bra tilbud, og det koster ingenting å overnatte der, men vi hadde bestemt oss for å bruke teltet. Teltplassen ble på den andre siden av hengebrua, på baksiden av en ås, men med utsikt utover vannet. Ble litt skuffet da vi fant søppel liggende slengt... Vi oppdaget fort at det ikke er mye feste for teltplugger her, da det ikke er langt ned til stein. Etter hva vi har forstått er dette spesielt for Rago. Det er mye nedfallsskog i Rago, så det tok ikke lang tid før vi fant en furu liggende. Med både øks og sag var vi godt ruset, og veden til bålet ble "lunna" frem. Kvelden kunne ikke blitt bedre. Det gjør noe med sjela når man ligger ute under åpen himmel, kjenner varmen fra bålet, i armkroken til den man er glad i og ser opp på stjernene, mens man tenker;" gukko teit han ser ut med all den soten rundt kjæft'n fra pøls'n vi grilla".

I løpet av natta ble vinden betraktelig sterkere, og det begynte å regne. Vi kunne begge konstatere at soveposene var litt i varmeste laget for å bruke ved varmegrader ute. Vi tok morgenkaffen og frokosten inne i teltet, da det enda regnet endel. Desverre lå det tåke oppe ved Litlverivannet, (dette ser man nedenfra Storskogvannet)så vi bestemte oss for å gå den samme ruten tilbake. Til tider høljet vannet ned, med blanding av "hagl", og vinden tok godt. Gore-tex'n fikk gjennomgå for å si det sånn. Når det regner i Rago innser man hvor tynt jordsmonnet her egentlig er. Alle bekker, elver og tjønn vi passerte dagen før var nå dobbelt så store. Med glatte og sleipe steiner og røtter tar det godt på i både legger og ankler. Regn over flere dager hadde nok gjort at vi hadde måttet vade i større grad. Flere steder var "plankebruene" oversvømte.

Vi gleder oss til flere turer innover Rago nasjonalpark, men da blir det nok videre tur innover Sverige.
Ps: Værmeldingen er ikke alltid til å stole på...

post-5139-133474591765_thumb.jpg

post-5139-133474591768_thumb.jpg

post-5139-13347459177_thumb.jpg

post-5139-133474591773_thumb.jpg

post-5139-133474591776_thumb.jpg

Vis rapporten i Turkartet

Lenke til kommentar
Del på andre sider

Annonse

Artig å se igjen området jeg besøkte i sommer! Rago Nasjonalpark er en unik park som strekker seg fra 7 - 1300 moh i flott terreng. Ganske unikt at Statskog har 2 åpne hytter i tillegg til FJFF-sine hytter. Jeg hadde litt vær når jeg var der, men fikk en flott kveldstur på Ragonuten i shorts og t-skjorte. Fantastisk utsikt der oppe!

Lenke til kommentar
Del på andre sider

  • 1 måned senere...
  • Heriks fremhevet denne emne

Bli med i samtalen

Du kan publisere innhold nå og registrere deg senere. Hvis du har en konto, logg inn nå for å poste med kontoen din.

Gjest
Skriv svar til emnet...

×   Du har limt inn tekst med formatering.   Gjenopprett formatering

  Du kan kun bruke opp til 75 smilefjes.

×   Lenken din har blitt bygget inn på siden automatisk.   Vis som en ordinær lenke i stedet

×   Tidligere tekst har blitt gjenopprettet.   Tøm tekstverktøy

×   Du kan ikke lime inn bilder direkte. Last opp eller legg inn bilder fra URL.

×
×
  • Opprett ny...

Viktig informasjon

Ved å bruke dette nettstedet godtar du våre Bruksvilkår. Du finner våre Personvernvilkår regler her.