Gå til innhold
  • Bli medlem

CHO OYU EXPEDITION 2009


Anbefalte innlegg

Annonse

Jeg er ingen ekspert, men jeg går selv med vage tanker om å ta meg en tur, muligens blir det med et selskap. Jeg har sjekket litt rundt med folk som har vært der og tidspunktene de forskjellige selskapene bruker, og de fleste reiser ned august slik at de kan toppe ut i månedsskiftet sepember-oktober. Som det står på summitpost så er det fordeler og ulemper med tiden før- og etter monsoon, men når de fleste selskapene, deriblant www.himex.com (eies av Russel Brice) velger tiden etter monsoonen så er det sikkert med god grunn.

Lenke til kommentar
Del på andre sider

I stor høyde i Nepal/Tibet er været utvilsomt best om våren. Knapt noen drar til Everest om høsten, hovedsakelig fordi været normalt er vesentlig bedre om våren. Man er ikke riktig så ekstremt utsatt for været på Cho Oyu, men jeg vil helt klart mene at våren er bedre.

Jeg tror den viktigste grunnen til at turoperatørene drar til Cho Oyu om høsten er at alle de gode sherpaene er opptatt på Everest om våren.

Cho Oyu er ikke teknisk vanskelig, men det er helt klart lange strekninger som er så bratt at man skal ha en stø fot og vite hva man driver med! Det vil neppe være aktuelt å ha faste tau helt opp mot toppen og det er mange steder hvor det er mulig å falle langt... Jeg vil ikke anbefale å dra til Cho Oyu uten tidligere høydeerfaring opp mot ihvertfall 6500 meter. Det er hardt arbeid å bestige en 8000 meter! Men en fantastisk opplevelse, og storslagen utsikt fra Cho Oyu!

Mvh

Eirik (første nordmann på Cho Oyu, 1993) :arrow:

Lenke til kommentar
Del på andre sider

Takk for informasjonen om boka 500fjell.Har tenkt til å kjøpe boka,skal bare finne en bokhandel i område for å se om de har den, eller så kan jeg jo bare kjøpe den på nettet.Er det noen som vet om en guide som ikke er så veldig dyr?Ble ganske interesert i russel brice sine expeditioner til cho oyu http://www.himex.com/c_pub/en/expeditions/cho_oyo.php Russels expedition til cho oyu er ikke for dyr,men etter jeg så serien til russels team på everest på discovery channel så føler jeg meg ganske trygg på Russels sine expeditioner.

Lenke til kommentar
Del på andre sider

Eirik,

Var ikke deres ekspedisjon til Cho Oyu privat (uten selskap)?

Takk for informasjonen om boka 500fjell.Har tenkt til å kjøpe boka,skal bare finne en bokhandel i område for å se om de har den, eller så kan jeg jo bare kjøpe den på nettet.

Mener vi kjøpte den i Tønsberg et sted. Absolutt å anbefale :D Flotte bilder fra 2K-topper i Norge, Alpene, Sør-Amerika, Afrika, Pamir (Russland/Sovjet), Alaska (Denali), Himalaya (Pakistan, Tibet og Nepal).

En stor inspirasjonskilde, og i senere tid har han jo også besteget Mt. Everest!! Var på et foredrag han holdt i Asker :oops:

Beklager om jeg har sporet av litt nå :D

post-3251-133474590227_thumb.jpg

post-3251-133474590233_thumb.jpg

post-3251-133474590242_thumb.jpg

Lenke til kommentar
Del på andre sider

Takk for infomasjonen 500fjell. :D Har tittet litt på ecoexpeditions son hjemme side.De arrangerer expeditioner til cho oyu omg våren og høsten for kun 70 000kr :oops: Er det noen som har erfaring med dette skelskapet eller som har hørt noe negativt eller positivt om det?

Lenke til kommentar
Del på andre sider

www.fieldtouring.com arrangerer turer for under $10 000, uheldigvis gikk dollaren opp forrige uke. Glad jeg rakk å kjøpe sovepose før det.

Lyngve www.distantpeak.com brukte dette selskapet, sjekk på hans side om erfaringer. Hørt at de er gode. Vedr. www.ecoexpeditions.no så skal jeg til Aconcaua med min kjære til jul, så jeg satser på at det går bra. Traff 4 nordmenn på Kilimanjaro i september som brukte eco, de var storfornøyd. Vi reiste på egenhånd men hadde guide fra den samme operatøren som eco og det var en av de største og mest erfarne der nede. Regner med at det er slik de også arrangerer Cho Oyu og eks. Aconcagua. De fleste selskapene bruker uansett lokal logistikk, også Hvitserk (men de er dyre fordi de i tillegg må lønne kontormedarbeiderne i Oslo). Vedr. egen guide til Cho Oyu så går det an å kontakte den nepalesiske guiden som er på Juvass, han organisert en annen norsk eksp. i 2006 med godt hell. Tror han heter Dawa Sherpa.

Lenke til kommentar
Del på andre sider

eeh, uten å være neg mot de som benytter eksterne firmaer/guider etc!!

Er det slutt på å "gjøre turen" selv nå?? :wink:

Folk "kjøper" seg tur over Hardangervidda, Svalbard, Grønland, over breer, etc etc...

Folk plukker alt av 2k'er uten å gidde tilegne seg grunnleggende kunnskap om skredfare, bre- og klatreferdigheter.

Virker på meg som målet er langt viktigere enn veien.

:roll:

Når det gjelder 8K'er har jeg dog noe forståelse mtp kostnad, logistikk, apparatet rundt etc..

Her har jo Eirik (med langt større kunnskap enn undertegnede) tidligere påpekt behovet for kunnskap, uavhengig av hvorvidt man "kjøper" turen.

Lenke til kommentar
Del på andre sider

Med en guidet tur til cho oyu koster det ca 68 000kr-115 000kr.Jeg brukte ingen guide eller selskap på turene mine til kilimanjaro ellr aconcagua(dette var privat).Ble ikke noe veldig mye billigere å dra på disse toppene uten en guide,men du tjener litt på det :D .Jeg tror ikke at jeg skal bestige cho oyu uten guide første gangen,eller "gjøre turen selv".

Lenke til kommentar
Del på andre sider

Jeg har vært på en rekke "ekspedisjoner" rundt omkring i verden. Mange steder er det kurant å ordne ting selv, som f.eks. i Sør-Amerika. I Himalaya blir det mye mer komplisert og jeg har ihvertfall ikke hatt den nødvendige tid/ motivasjon til å ordne alt. I tillegg har det på 8000 meters toppene jeg har vært på ikke vært like lett å finne turfølge her hjemme. Kompisene synes oftest det holder med 3-5 ukers turer :P

På Cho Oyu i 1993 reiste jeg med Jagged Globe. http://www.jagged-globe.co.uk/exp/itinerary/cho+oyu.html

Det var ingen "guidet" tur, men alt det administrative var ordnet. Likevel var hver enkelt ansvarlig for egen sikkerhet, etc. Vi hadde heller ingen sherpaer eller oksygen. Nå er det mer vanlig med "full support": sherpaer, O2. Dette gjør det enklere å lykkes. Hvilken "stil" man ønsker å gjennomføre en slik tur i blir jo opp til en selv. Det ultimate er jo en tur der man selv ordner alt og er kanskje et tomannslag uten sherpaer og O2, og i tillegg på en ny eller vanskelig rute. I andre enden av skalaen en guidet tur med sherpaer/O2 opp normalveien. Opplevelsen og utsikten blir uansett et minne for livet!

Det er jo ellers mange firmaer som tilbyr tur til Cho Oyu. F.eks

http://www.mountainmadness.com/

http://www.alpineascents.com/

Disse er topp standard tilbydere. Går en for det aller billigste er nok ofte standarden dårlig: gamle telt, elendig mat, dårlige gassbrennere, dårlige O2 masker og flasker (hvis en bruker det). Vurder da ihvertfall å ta med endel mat selv.

Angående boken Magiske Metre: Den er nok ikke å få tak i i bokhandler lenger. Jeg har noen eks. på loftet...

Kr 275 per stk (+ frakt kr 100). Send meg en epost hvis interesse.

Eller kan jeg reklamere for Everest boken fra ifjor :)

http://www.ommanipadmehum.no/

http://www.everest2007.no/

Denne boken kan også bestilles fra meg (kr 275 + frakt kr 100).

Med hilsen

Eirik

Lenke til kommentar
Del på andre sider

Takk for informasjonen om guidene til cho oyu og for bøkene.Tror at det er bedre å bruke alpineascents.De er litt billigere og jeg er litt bedre kjent med dem :wink: .Har ikke hørt om mouintain madness før.Har tenkt til å bestige cho oyu usten 02 flasker 8) ,men har hatt ett par lungebetennelser for noen år tilbake :) (bruker astma medisiner).Lurer derfor på om det er som vet om dette kan skape problemer når en skal bestige en 8000 meters topp.

Lenke til kommentar
Del på andre sider

Hvilken 8000-meters topp av Cho Oyu og Gasherbrum I er lettest?Er egntlig på jakt etter den enkleste 8000-meters toppen som en start for mine expeditioner til 8000-meters topper :) .Eller er det noen andre 8000-meters topper dere anbefaler som den første?

Lenke til kommentar
Del på andre sider

Tror ikke Gasherbrum I blir regnet som en av de enkleste, men du tenker nok på Gasherbrum II. Den og Cho Oyu går vel for å være de enkleste, i den grad man kan kalle noe over 8000 meter enkelt :) Hva angår et valg mellom de to har jeg altfor lite kunnskap til å bedømme, men det er andre her som kan svare :D Tror Eirik Tryti har besteget begge...

Lenke til kommentar
Del på andre sider

Bli med i samtalen

Du kan publisere innhold nå og registrere deg senere. Hvis du har en konto, logg inn nå for å poste med kontoen din.

Gjest
Skriv svar til emnet...

×   Du har limt inn tekst med formatering.   Gjenopprett formatering

  Du kan kun bruke opp til 75 smilefjes.

×   Lenken din har blitt bygget inn på siden automatisk.   Vis som en ordinær lenke i stedet

×   Tidligere tekst har blitt gjenopprettet.   Tøm tekstverktøy

×   Du kan ikke lime inn bilder direkte. Last opp eller legg inn bilder fra URL.

×
×
  • Opprett ny...

Viktig informasjon

Ved å bruke dette nettstedet godtar du våre Bruksvilkår. Du finner våre Personvernvilkår regler her.