Gå til innhold
Henning Bakken

Røking av elghjerte

Det er 3518 dager siden det var aktivitet i denne tråden. Det er fullt mulig å svare, men du kan jo vurdere å starte et nytt emne?

Anbefalte innlegg

Var så heldig å få tak i ett elghjerte som jeg tenkte å levere til røking. Fikk beskjed av røkeriet om å salte hjertet før jeg leverte det inn. Noen her inne som har peiling på åssen jeg går fram når jeg skal salte ett elghjerte?

Del dette innlegget


Lenke til innlegg
Del på andre sider

Bruk havsalt, og la det ligge kanskje et døgn, eller knapt nok det, i saltet. Pass på at saltet dekker over alt, både under og over. Saltet trekker raskt ut fuktighet i kjøttet. Børst bort saltet etterpå.

Del dette innlegget


Lenke til innlegg
Del på andre sider

Jeg synes et døgn hørtes veldig lite ut. Jeg har aldri saltet elghjerte, men hver høst pleier jeg å salte og røyke et par rådyrlår, og da har jeg gjerne lårene liggende i salt et sted mellom en og to uker - avhengig av størrelsen. Nå er jo et hjerte mye mindre enn et lår, men jeg synes det hørtes knapt ut med bare et døgn. Spør på røykeriet ditt. De vet vet sikkert hvor lenge det skal saltes.

Del dette innlegget


Lenke til innlegg
Del på andre sider

I boken Villmarksmat av Hans Haagenrud og Rune Weckhorst står det om Kaldrøkte elghjerter:

"1,5 kg sjøsalt, 2 ss salpeter og 2 ss knuste einerbær. Hjertet legges i litt av blandingen, og resten av blandingen legges over hjertet. 3 døgn. Hvis du vil ha mildere salting kan du ta det opp etter 2 døgn,ett døgn eller bare etter noen timer. Skyll godt i rennende vann og heng til tørk i 3-4 dager i frisk luft. Nå er det klart for røking."

Når jeg leser litt i ulike bøker ser det ut som om lammelår/rådyrlår saltes i 5-6 døgn. Alternativ til tørrsalting er saltlake. 10 liter vann, 3,3 kg salt, 1ss sukker og 0,5 ts salpeter. (Selv har jeg aldri brukt salpeter, men det er kanskje bra?)

Del dette innlegget


Lenke til innlegg
Del på andre sider

Jeg hadde mer å si, men da det bare ble 5 sekunder mellom lyn og torden turte jeg ikke ha på maskinen lenger. Og så er jo, som vi alle vet, naturens skuespill bedre enn det meste annet. Nå er det stjerneklart i takvinduet på nordtaket og fortsatt lyn i takvinduet på sydtaket!!

I oppholdet kom jeg på grunnregelen for salting. Det er 1 dag for hver ½ kg kjøtt. Siden røking også er konserverende kan man kanskje salte litt kortere tid? Vann gjerne også ut kjøttet en dag eller to etter saltingen. (Skulle du glemme kjøttet for lenge i saltet bør du vanne lenger tid.)

Jeg glemte en rensbog i saltet for 7-8 år siden. Den ligger fortsatt i kjøleskapet...

Del dette innlegget


Lenke til innlegg
Del på andre sider

Hjertet er ikke stort. Det skal være snittet opp slik at alt blodrester er fjernet.

Saltet gjør jobben veldig fort, og det er nesten bedre å være litt forsiktig med saltingen enn å overdrive. Ett døgn skal være nok. La det stå kaldt, i kjøleskap e.l.

Saltlake har jeg også prøvd, og det fungerer veldig bra, men skal du bare salte ett hjerte så holder det etter min mening med tørrsalting.

Del dette innlegget


Lenke til innlegg
Del på andre sider

Samene bruker generelt mindre salt enn nordmenn. Særlig sørsamisk kjøttbehandling er utrolig fin. Man trenger ofte langt mindre salt enn man tror. Jeg anbefaler boka: "Røyk og rak, tørk og grav" av Helge Hagen. Jeg har selv redusert saltmengden veldig de siste årene, og synes jeg får bedre kjøtt.

Særlig når du skal røyke hjertet. Ville bare ha frosset det til det skal til røykeriet, og hengt det etterpå, uten salt i det hele tatt. Det er jo to forskjellige konserveringsmetoder..

Del dette innlegget


Lenke til innlegg
Del på andre sider

Tja, 1 dag salting pr 1/2 kg kjøtt var da veldig lite. Regelen jeg bruker (og som jeg også har lest flere steder), er at viltkjøtt og lam/sau legges en halv uke i salt per kilo kjøtt, gris er feitere og bør ha en uke per kilo. Jeg lar gjerne kjøttet ligge noen dager mer for å være helt sikker på at saltet er fordelt i hele kjøttet. Utvanning etter saltinga er derimot viktig for å ikke få så ramsalt og hardt kjøtt når våren kommer. For lammelår/rådyrlår vanner jeg ut 6-7 timer før det heges opp innendørs et par dager. Da får man en tørr hinne utenpå kjøttet, og det kan etterhvert henges på f.eks loftet på huset dersom du ikke har et stabbur stående..

Elghjerter har lite fett på seg saltet vil trekke veldig raskt inn. Et par dager er vel mer enn nok, og salt gjerne mindre siden du også skal røyke det. Bare skyll av men kaldt rennende vann og heng det opp 2-3 dager før det skal røykes. Da tørker kjøttet litt og røyksmaken setter seg mye lettere i kjøttet.

Del dette innlegget


Lenke til innlegg
Del på andre sider

Ja, det beste sluttresultatet får du med minimal bruk av salt, sålenge du klarer å unngå muggdannelse eller forråtning i kjøttet. Her er det mange elementer som spiller inn; viktige faktorer er temperatur, luftfuktighet og luftsirkulasjon/luftskifte og selvsagt tid på salting og tørkingen...

Mengden salting kommer egentlig an på hvor usikker du er på alle disse forholdene. Er du utrygg så bør du nok salte litt mere "enn nødvendig", er du dristig og vil eksperimentere, så prøver du å minimalisere bruken av salt.

Del dette innlegget


Lenke til innlegg
Del på andre sider
Det er 3518 dager siden det var aktivitet i denne tråden. Det er fullt mulig å svare, men du kan jo vurdere å starte et nytt emne?

Opprett en konto eller logg inn for å kommentere

Du må være et medlem for å kunne skrive en kommentar

Opprett konto

Det er enkelt å melde seg inn for å starte en ny konto!

Start en konto

Logg inn

Har du allerede en konto? Logg inn her.

Logg inn nå

  • Lignende innhold

    • Av GrundeL
      Leseverdig artikkel om eiendomsretten: Skjult lenke - logg inn for å se den
    • Av Vebjørn Holmslet Astad
      Navn: Litt frå jaktåret 2017
      Kategori: Medlemmenes egne videoer (friluftsliv)
      Dato lagt til: 2018-03-27
      Innsendt av: Skjult lenke - logg inn for å se den

      Har samla opp någen fine situasjoner fra jaktåret 2017 her. Ser fram te høsten igjen


      Skjult lenke - logg inn for å se den
    • Av Vebjørn Holmslet Astad
      Har samla opp någen fine situasjoner fra jaktåret 2017 her. Ser fram te høsten igjen
    • Av Kikut
      Hadde en mindre trivelig opplevelse på reinsjakta sist høst.
      Hadde en godt innskutt rifle. Som vanlig hadde jeg pusset og oljet løpet før jakta - nytt i år var at jeg også hadde gått løs med bronsebørsta inne i løpet og at jeg brukte såpass med pussepapir at det ble "trangt" å dra det gjennom løpet.
      Første skuddet på jakta ble mot en stillestående bukk med breisida til på ca 70 meter. Noe nedoverhelning mot dyret. Bom. Ingen skuddreaksjon på dyret og jeg fulgte flokken lenge. Flokken gikk etter hvert inn i naboterrenget og jegere der rapporterte at de ikke så noe skadeskutt dyr. På skuddstedet var det ikke tegn til treff, intet blod eller pels. Ettersøk samme dag og påfølgende dag uten tegn til noe dyrefall. 
      Altså med overveiende sannsynlighet en klar bom. Årsaker? :
      - Jeg var sliten etter å ha løpt etter flokken et par kilometer, men jeg følte jeg lå godt i anlegg og så dyret fint i siktet. 
      - Dårlig avtrekk i kombinasjon med svak helling nedover mot dyret? Rifla er innskutt med treffpunkt noen centimeter over siktepunkt på 100 meter. 
      - Så til det overskriften beskriver: En i jaktlaget forteller at han ofte når han skyter på bane, opplever at første skudd etter pussing av løpet, er skjevt. Jeg skøyt mot blink dagen etter nevnte jaktsituasjon og hadde fin samling. Kan det være at man bør være forsiktig med "blodpuss" av rifla før man fyker til fjells, evt. da passer på å skyte av et skudd i myra før man jakter?
       
      Takknemlig for alle tanker og kunnskap noen måtte ha rundt dette. God påske!
    • Av Jonas H
      Rypejakt på Senja i kjempefint terreng og godt vær. Vi startet 3 stykk opp fra svartholla på Nord-Senja og inn til Svarthollavannet, her fikk vi Båttransport inn over svarthollavannet som dere kan se på bildet. Her slo vi leir utpå kvelden og fyrte bål, litt grilling og avslapping før vi gjør oss klar til første jakt dag. 
       
       

      Bilde av Eirik og Eivind med en av dagens fangst. Under istinden. Mye fjellrype og se i dette området

      Etter en lang dag i fjellet kommer vi til leiren og lager oss middag, godt og få tørre klær. Idag lagde vi Elgskav med sopp, løk, bacon og potetmos med hjemmerørt tyttebær.

      Jeg og Eivind har lunsj på Pålfjellet, her gikk vi på 4 fugler, Eirik fikk en fin lirype her. Vi gikk videre til lasset som er nede i høyre bilde, her så vi en fugl på hele turen. eivind Fikk sen en fil fjellrype. Senjas høyeste fjell Breitind vises også bakerst i bildet. 
       

      Nå er vi tilbake fra en lang dag i fjellet (ca 1.5 mil) det er pølsesuppe på menyen. Pølser, kålrot, gulrot, potet, sjalotlauk som dem sier, purreløk, smaker veldig godt med litt salt og pepper, vi bruker også buljong terning for litt mere smak utsikt fra leiren litt bedre middag for oss som ikke er så glad i realturmat! 
       

      Fine kvelder med stjernehimmel og nordlys! på disse turene skulle man ønsket og ha godt kamera med seg! her lå vi ute og hadde bål og koblet hverdagen helt ut. 
       
      så er det siste jakt dag, når har vi vert her i 4 dager, og idag er det mye vind ute i fjellet. Vi satser på og jakte i fjellsidene og holde oss unna toppene, vi hadde nokk oppi 20 sm noen plasser, fallvind fra fjellet er virkelig sterk. Jeg har 2 dager med mye bom, og idag er det min tur, det startet dårlig, men turen gikk tilbake til det store mikkefjellet i håp om og få fylt kvoten. Vi jakter lenge og Eirik får mye fugl, jeg fortvilet bare bommer! Men så, løsner det, jeg får kvoten min på ca 30 minutter, og dette var virkelig godt! endelig tilbake i rett modus. Vi har 10 fugler, noen fra dagen før som eivind ikke fikk med seg hjem. En dag men maks utteling kan man vel si! Mikkefjellet hadde mye fugl og by på, både li og fjellryper. Det blir nokk ikke siste turen hit. vi hadde og mange sjangser med 17hmr, dette hadde vi med oss på turen, men dette var også eneste dagen de ble liggende i leiren xp så typisk! flotte fugler!   
       
      Siste kvelden blir tilbringet i teltet, det er mye ving så gryteretten blir lager i teltåpningen. Det virker som om at kvelden blir lang! men tvert imot så var det godt og like varm og mett, mens vinder suser ute, vi har jo litt attåt tel middagen som varmet godt i kaffen, jeg kom på en ide tidligere på dagen, jeg hadde jo ikke yatzi med, men jeg lastet det ned på telefonen mens jeg hadde dekning, så det ble en kveld med yatzi, radio og noen godt i koppen! (Helsport reinsfjell superligt 3) kjekt med2  åpninger i teltet, da kan man lage mat der det ikke er vind

      God varm middag nytes etter lang dag med god fangst

      Fint om morningen før hjemreise dag 5 Vi fulgte utløpet til demningen påtur hjem , gikk rørgata ned til bukkemoen og ble der hentet og kjørt til bilen ca 9 km og gå. sekken veide 28 kg når jeg var hjemme
       
       
      Takk for oss Senja
        
       













  • Hvem er aktive   0 medlemmer

    Ingen innloggede medlemmer aktive

×

Viktig informasjon

Ved å bruke dette nettstedet godtar du våre Bruksvilkår.