Gå til innhold
Henning Bakken

Røking av elghjerte

Det er 3425 dager siden det var aktivitet i denne tråden. Det er fullt mulig å svare, men du kan jo vurdere å starte et nytt emne?

Anbefalte innlegg

Var så heldig å få tak i ett elghjerte som jeg tenkte å levere til røking. Fikk beskjed av røkeriet om å salte hjertet før jeg leverte det inn. Noen her inne som har peiling på åssen jeg går fram når jeg skal salte ett elghjerte?

Del dette innlegget


Lenke til innlegg
Del på andre sider

Bruk havsalt, og la det ligge kanskje et døgn, eller knapt nok det, i saltet. Pass på at saltet dekker over alt, både under og over. Saltet trekker raskt ut fuktighet i kjøttet. Børst bort saltet etterpå.

Del dette innlegget


Lenke til innlegg
Del på andre sider

Jeg synes et døgn hørtes veldig lite ut. Jeg har aldri saltet elghjerte, men hver høst pleier jeg å salte og røyke et par rådyrlår, og da har jeg gjerne lårene liggende i salt et sted mellom en og to uker - avhengig av størrelsen. Nå er jo et hjerte mye mindre enn et lår, men jeg synes det hørtes knapt ut med bare et døgn. Spør på røykeriet ditt. De vet vet sikkert hvor lenge det skal saltes.

Del dette innlegget


Lenke til innlegg
Del på andre sider

I boken Villmarksmat av Hans Haagenrud og Rune Weckhorst står det om Kaldrøkte elghjerter:

"1,5 kg sjøsalt, 2 ss salpeter og 2 ss knuste einerbær. Hjertet legges i litt av blandingen, og resten av blandingen legges over hjertet. 3 døgn. Hvis du vil ha mildere salting kan du ta det opp etter 2 døgn,ett døgn eller bare etter noen timer. Skyll godt i rennende vann og heng til tørk i 3-4 dager i frisk luft. Nå er det klart for røking."

Når jeg leser litt i ulike bøker ser det ut som om lammelår/rådyrlår saltes i 5-6 døgn. Alternativ til tørrsalting er saltlake. 10 liter vann, 3,3 kg salt, 1ss sukker og 0,5 ts salpeter. (Selv har jeg aldri brukt salpeter, men det er kanskje bra?)

Del dette innlegget


Lenke til innlegg
Del på andre sider

Jeg hadde mer å si, men da det bare ble 5 sekunder mellom lyn og torden turte jeg ikke ha på maskinen lenger. Og så er jo, som vi alle vet, naturens skuespill bedre enn det meste annet. Nå er det stjerneklart i takvinduet på nordtaket og fortsatt lyn i takvinduet på sydtaket!!

I oppholdet kom jeg på grunnregelen for salting. Det er 1 dag for hver ½ kg kjøtt. Siden røking også er konserverende kan man kanskje salte litt kortere tid? Vann gjerne også ut kjøttet en dag eller to etter saltingen. (Skulle du glemme kjøttet for lenge i saltet bør du vanne lenger tid.)

Jeg glemte en rensbog i saltet for 7-8 år siden. Den ligger fortsatt i kjøleskapet...

Del dette innlegget


Lenke til innlegg
Del på andre sider

Hjertet er ikke stort. Det skal være snittet opp slik at alt blodrester er fjernet.

Saltet gjør jobben veldig fort, og det er nesten bedre å være litt forsiktig med saltingen enn å overdrive. Ett døgn skal være nok. La det stå kaldt, i kjøleskap e.l.

Saltlake har jeg også prøvd, og det fungerer veldig bra, men skal du bare salte ett hjerte så holder det etter min mening med tørrsalting.

Del dette innlegget


Lenke til innlegg
Del på andre sider

Samene bruker generelt mindre salt enn nordmenn. Særlig sørsamisk kjøttbehandling er utrolig fin. Man trenger ofte langt mindre salt enn man tror. Jeg anbefaler boka: "Røyk og rak, tørk og grav" av Helge Hagen. Jeg har selv redusert saltmengden veldig de siste årene, og synes jeg får bedre kjøtt.

Særlig når du skal røyke hjertet. Ville bare ha frosset det til det skal til røykeriet, og hengt det etterpå, uten salt i det hele tatt. Det er jo to forskjellige konserveringsmetoder..

Del dette innlegget


Lenke til innlegg
Del på andre sider

Tja, 1 dag salting pr 1/2 kg kjøtt var da veldig lite. Regelen jeg bruker (og som jeg også har lest flere steder), er at viltkjøtt og lam/sau legges en halv uke i salt per kilo kjøtt, gris er feitere og bør ha en uke per kilo. Jeg lar gjerne kjøttet ligge noen dager mer for å være helt sikker på at saltet er fordelt i hele kjøttet. Utvanning etter saltinga er derimot viktig for å ikke få så ramsalt og hardt kjøtt når våren kommer. For lammelår/rådyrlår vanner jeg ut 6-7 timer før det heges opp innendørs et par dager. Da får man en tørr hinne utenpå kjøttet, og det kan etterhvert henges på f.eks loftet på huset dersom du ikke har et stabbur stående..

Elghjerter har lite fett på seg saltet vil trekke veldig raskt inn. Et par dager er vel mer enn nok, og salt gjerne mindre siden du også skal røyke det. Bare skyll av men kaldt rennende vann og heng det opp 2-3 dager før det skal røykes. Da tørker kjøttet litt og røyksmaken setter seg mye lettere i kjøttet.

Del dette innlegget


Lenke til innlegg
Del på andre sider

Ja, det beste sluttresultatet får du med minimal bruk av salt, sålenge du klarer å unngå muggdannelse eller forråtning i kjøttet. Her er det mange elementer som spiller inn; viktige faktorer er temperatur, luftfuktighet og luftsirkulasjon/luftskifte og selvsagt tid på salting og tørkingen...

Mengden salting kommer egentlig an på hvor usikker du er på alle disse forholdene. Er du utrygg så bør du nok salte litt mere "enn nødvendig", er du dristig og vil eksperimentere, så prøver du å minimalisere bruken av salt.

Del dette innlegget


Lenke til innlegg
Del på andre sider
Det er 3425 dager siden det var aktivitet i denne tråden. Det er fullt mulig å svare, men du kan jo vurdere å starte et nytt emne?

Opprett en konto eller logg inn for å kommentere

Du må være et medlem for å kunne skrive en kommentar

Opprett konto

Det er enkelt å melde seg inn for å starte en ny konto!

Start en konto

Logg inn

Har du allerede en konto? Logg inn her.

Logg inn nå


  • Lignende innhold

    • Av Jonas H
      Rypejakt på Senja i kjempefint terreng og godt vær. Vi startet 3 stykk opp fra svartholla på Nord-Senja og inn til Svarthollavannet, her fikk vi Båttransport inn over svarthollavannet som dere kan se på bildet. Her slo vi leir utpå kvelden og fyrte bål, litt grilling og avslapping før vi gjør oss klar til første jakt dag. 
       
       

      Bilde av Eirik og Eivind med en av dagens fangst. Under istinden. Mye fjellrype og se i dette området

      Etter en lang dag i fjellet kommer vi til leiren og lager oss middag, godt og få tørre klær. Idag lagde vi Elgskav med sopp, løk, bacon og potetmos med hjemmerørt tyttebær.

      Jeg og Eivind har lunsj på Pålfjellet, her gikk vi på 4 fugler, Eirik fikk en fin lirype her. Vi gikk videre til lasset som er nede i høyre bilde, her så vi en fugl på hele turen. eivind Fikk sen en fil fjellrype. Senjas høyeste fjell Breitind vises også bakerst i bildet. 
       

      Nå er vi tilbake fra en lang dag i fjellet (ca 1.5 mil) det er pølsesuppe på menyen. Pølser, kålrot, gulrot, potet, sjalotlauk som dem sier, purreløk, smaker veldig godt med litt salt og pepper, vi bruker også buljong terning for litt mere smak utsikt fra leiren litt bedre middag for oss som ikke er så glad i realturmat! 
       

      Fine kvelder med stjernehimmel og nordlys! på disse turene skulle man ønsket og ha godt kamera med seg! her lå vi ute og hadde bål og koblet hverdagen helt ut. 
       
      så er det siste jakt dag, når har vi vert her i 4 dager, og idag er det mye vind ute i fjellet. Vi satser på og jakte i fjellsidene og holde oss unna toppene, vi hadde nokk oppi 20 sm noen plasser, fallvind fra fjellet er virkelig sterk. Jeg har 2 dager med mye bom, og idag er det min tur, det startet dårlig, men turen gikk tilbake til det store mikkefjellet i håp om og få fylt kvoten. Vi jakter lenge og Eirik får mye fugl, jeg fortvilet bare bommer! Men så, løsner det, jeg får kvoten min på ca 30 minutter, og dette var virkelig godt! endelig tilbake i rett modus. Vi har 10 fugler, noen fra dagen før som eivind ikke fikk med seg hjem. En dag men maks utteling kan man vel si! Mikkefjellet hadde mye fugl og by på, både li og fjellryper. Det blir nokk ikke siste turen hit. vi hadde og mange sjangser med 17hmr, dette hadde vi med oss på turen, men dette var også eneste dagen de ble liggende i leiren xp så typisk! flotte fugler!   
       
      Siste kvelden blir tilbringet i teltet, det er mye ving så gryteretten blir lager i teltåpningen. Det virker som om at kvelden blir lang! men tvert imot så var det godt og like varm og mett, mens vinder suser ute, vi har jo litt attåt tel middagen som varmet godt i kaffen, jeg kom på en ide tidligere på dagen, jeg hadde jo ikke yatzi med, men jeg lastet det ned på telefonen mens jeg hadde dekning, så det ble en kveld med yatzi, radio og noen godt i koppen! (Helsport reinsfjell superligt 3) kjekt med2  åpninger i teltet, da kan man lage mat der det ikke er vind

      God varm middag nytes etter lang dag med god fangst

      Fint om morningen før hjemreise dag 5 Vi fulgte utløpet til demningen påtur hjem , gikk rørgata ned til bukkemoen og ble der hentet og kjørt til bilen ca 9 km og gå. sekken veide 28 kg når jeg var hjemme
       
       
      Takk for oss Senja
        
       













    • Av AmundJS
      Hei 
      Jeg går på folkehøgskole oppe i Alta og skal gå noen lange turer på ski i vinter hvor det fort blir -20 til - 30 og tenker å skaffe meg noen varme klær. Jeg skal for det meste gå på jakt og dra pulk. Blir med fjellski, så jeg tenker å skaffe en heldress for å holde varmen. Noen som har erfaring med heldress på lange turer i kaldt vær? Eller anbefalinger av dress/klær? Har sett på skuterdresser men finner ikke noe om vekt. Noen som har prøvd å bruke skuterdress på skitur og kan si noe om det? 
    • Av thorn999
      Noen som har forslag til bra norske youtubkanaler som lager videoer av turer, fiske, jakt eller annet innen friluftsliv? 
    • Av HardangerHunter
      Jeg er ganske ny til alt dette med jakt, men interessen har alltid vært der. jeg sparer penger til å ta småvilt prøven. selv om jeg alltid har hatt interesse for jakt og generelt friluftsliv har jeg og stor kjærlighet til dyr. jeg er imot krypskyting, alt ifra elefanter i Afrika til dyr her i Norge. jeg er også lite fan av jakt på truede arter selv om det skulle være lovlig. jeg syntes det blir feil. Mine  ikke jeger og jeger venner ser ut til å forstå dette utmerket, men på Internett er det veldig mange som antar at jegere er kaldblodige svin fordi de dreper dyr. høres det naturlig ut at jeg som er interessert  i dyr og naturen kan gå ut og jakte ?
      ønsker saklige og høflige svar
       
    • Av StineHV
      Hei og hopp,
      Jeg lurer på om noen her kan være greie å drodle litt med meg rundt hvorfor revejakta har blitt så redusert de siste tiårene ?
      Personlig mener jeg at det kan ha en sammenheng med for lite fokus fra foreningen, lokal- og fylkeslag, samtidig som nye jegere i dag har mindre interesse fordi jakt er såpass kostbart at man i hovedsak tenker på jakt av spiselige arter som atraktivt. "Få noe igjen for pengene..." på en måte. Lokallag tilbyr jo revejakt og opplæringsjakt på rev, men jeg synes dette er ganske dyrt, i forhold til hva det bør være - for å opp interessen og holde bestanden nede.
      Skrevet litt om dette på bloggen i dag også. Setter stor pris på tilbakemeldinger da jeg gjerne vil dypdykke mer i denne verden fremover.
      Vil du lese innlegget kan du gjøre det her: Skjult lenke - logg inn for å se den
      Hva skal til for å øke interessen for revejakt?
      /Stine
  • Hvem er aktive   0 medlemmer

    Ingen innloggede medlemmer aktive

×