Gå til innhold
Gjest Srx (Ron)

Den store reisen (nrk)

Anbefalte innlegg

Gjest Srx (Ron)

Såg nylig den store reisen på nrk.

Ble ganske forundret over måten de slaktet på.

Punkter:

- kvele dyret. Det vil føre til stress og forringer kjøttet. Rett og slett merkelig.

- Ingen tapping av blod. Alle andre urfolk jeg vet av har kultur for blodmat og tapping av blod. Indianere, eksimoer, samer u name it.

- Ete kjøttet med en gang. Den er jeg med på, med den varmen de har må en ete kjøttet tvert før dødsstivheten slår inn. Er sikkert vanskelig å mørne kjøttet med 30+ grader.

- Kunn koking av kjøtt. Er med på den også. med den slaktingsmetoden de har + den temperaturen må en nokk koke kjøtt for å få det mindre seigt og å være sikker på at det ikke er rått.

Hva tror dere?

Del dette innlegget


Lenke til innlegg
Del på andre sider

Nå skal det sies at jeg ikke har sett Den store reisen, men tanken som slo meg var at dette er et diskusjonsforum for jakt og fiske, og ikke et om hvorvidt stammefolk rundt om i verdens regnskoger tilbereder maten sin rett eller galt. Du får sende dem ei bok om hvordan de skal gjøre det riktig da....

Del dette innlegget


Lenke til innlegg
Del på andre sider
Gjest Srx (Ron)

Så å diskutere slaktemetoder er ikke relevant for jakt?

Å slå seg på tanker er sikkert ondt! :wink:

Del dette innlegget


Lenke til innlegg
Del på andre sider

Såg den kvelningssaken, forsto det slik at det er måten de alltid har gjort det på (tradisjon). De har sikkert sin grunn, for det er ikke enkleste måten å avlive mat på.

Del dette innlegget


Lenke til innlegg
Del på andre sider

Kan ikke tenke meg at den fangstformen de bedriver er spesielt relevant for hva vi holder på med hverken hva byttedyr, fangstmetoder eller hensikt med fangsten angår. Men for guds skyld, diskuter det gjerne for min del. Skjønte bare ikke hvorfor den debatten skulle foregå akkurat her. (Dette er Fjellforum - ikke Jungelforum)

Del dette innlegget


Lenke til innlegg
Del på andre sider
Gjest Srx (Ron)

Trur borgar kverulere litt! Finn en annen tråd å diskutere på, om denne ikke passer deg Borgar.

De fleste kulturer har lært seg å ta vare på kjøtt, og hvordan få frem den beste smaken. Det gjelder de fleste urfolk. Synes det er snodig at ørkenfolk er såpass avvikende.

Når man har kniv, hvorfor i all verden kvele dyr? Merkelig kultur. Om ikke NRK har betalt de for å kvele geita og å spå i innvollene. Hva vet jeg

:)

Del dette innlegget


Lenke til innlegg
Del på andre sider

Jeg vet tilsvarende avlivning er brukt i Sør-Amerika på små gnagere!

Dyr som vi ser på som kosedyr her hjemme. I følge en bekjent smakte "kosedyrene" godt!

Kardam

Del dette innlegget


Lenke til innlegg
Del på andre sider

Smak er kulturelt betinget. Det vi ser som vondt eller bedervet kan være uvesentlig for dem. Her i landet spiser vi fisk med lut lenge etter at vi har funnet opp langt bedre konserveringsmetoder som ikke setter lukt og smak... Vi spiser halvråtten fisk... På Grønnland fyller de et selskinn med døde alker og graver det ned noen måneder før de spiser hele greia...

Det er også eksempler på fangstgroper med spiddstokker her i Norge, enda vi vet at en påle gjennom vomma ikke vil gi kjøtt vi ønsker etter dagens standard..

Del dette innlegget


Lenke til innlegg
Del på andre sider
Trur borgar kverulere litt! Finn en annen tråd å diskutere på, om denne ikke passer deg Borgar.

:)

Om han mener at dette ikke hører hjemme på Fjellforum må han etter min mening få lov til å skrive det.

Del dette innlegget


Lenke til innlegg
Del på andre sider

Det er også eksempler på fangstgroper med spiddstokker her i Norge, enda vi vet at en påle gjennom vomma ikke vil gi kjøtt vi ønsker etter dagens standard..

Der hadde de vel ikke noen annen mulighet. Valget stod mellom "dårlig" kjøtt eller ikke noe kjøtt.

Del dette innlegget


Lenke til innlegg
Del på andre sider

PS. Hvis man ser på f. eks løver kveler disse også byttet sitt. Selv om de besitter tenner og klør.

Ikke spør meg om hvorfor, men det er sikkert en sammenheng.

Del dette innlegget


Lenke til innlegg
Del på andre sider

Der hadde de vel ikke noen annen mulighet. Valget stod mellom "dårlig" kjøtt eller ikke noe kjøtt.

Nei, det er det underlige.. De kunne velge. De aller fleste fangstgropene er uten spiddstokk, men i den senere perioden fangstgroper var i bruk (16-1700-tallet) begynte man plutselig med slike.. Gjennom flere tusen år hadde man ikke brukt spiddstokker.

Del dette innlegget


Lenke til innlegg
Del på andre sider

Nei, det er det underlige.. De kunne velge. De aller fleste fangstgropene er uten spiddstokk, men i den senere perioden fangstgroper var i bruk (16-1700-tallet) begynte man plutselig med slike.. Gjennom flere tusen år hadde man ikke brukt spiddstokker.

Det kan vel hende at fokus ikke var på kjøtt...? Kjøtt spises lokalt og er viktig for den familien som spiser seg mett, men har liten økonomisk betydning, bl.a. fordi det er vanskelig å transportere og vil bli bedervet etter en tid. Skinn, bein og gevir lar seg eksportere og man tjener pæng. Er ikke vanskelig å se for seg storstilt jakt (masseslakt) organisert av pengesterke kjøpmenn. I et slikt scenario vil man drite i kjøttkvaliteten (og dyrevelferd, for den saks skyld) og velge den metoden som gir flest døde dyr når jakten er over.

Del dette innlegget


Lenke til innlegg
Del på andre sider

Det kan vel hende at fokus ikke var på kjøtt...? Kjøtt spises lokalt og er viktig for den familien som spiser seg mett, men har liten økonomisk betydning, bl.a. fordi det er vanskelig å transportere og vil bli bedervet etter en tid. Skinn, bein og gevir lar seg eksportere og man tjener pæng. Er ikke vanskelig å se for seg storstilt jakt (masseslakt) organisert av pengesterke kjøpmenn. I et slikt scenario vil man drite i kjøttkvaliteten (og dyrevelferd, for den saks skyld) og velge den metoden som gir flest døde dyr når jakten er over.

Ja, det er en mulighet, men det var vanvittig mye høyere volum på fangsten fem hundre år tidligere. Da tok man vare på kjøttet også for salg.

Jeg tror man rett og slett ga blaffen i om kjøttet smakte py.

Del dette innlegget


Lenke til innlegg
Del på andre sider

Opprett en konto eller logg inn for å kommentere

Du må være et medlem for å kunne skrive en kommentar

Opprett konto

Det er enkelt å melde seg inn for å starte en ny konto!

Start en konto

Logg inn

Har du allerede en konto? Logg inn her.

Logg inn nå

  • Lignende innhold

    • Av Tommy82
      Hei.
      Er det noen som har tips om rypeterreng med hytte for 4-6 jegere neste sesong?
      Hvor i børgefjell ville dere hatt «base» for en 5 dagers jakttur?
      veit inatur, røyrvik fjellstyre og visit børgefjell har noen tilbud, men om det finnes noe annet, eller generelle tips, så mottas de med takk🙂🙂 skitt jakt alle sammen
    • Av AmundJS
      Hei, er det noen her som vet om forskjellige typer pakkrammesekker? Idag har jeg en Bergans PowerFrame 3810 og er storfornøyd med den, men kan trenge en mindre sekk. Helst rundt 60-80L men med en ramme med visse detaljer som PowerFrame har. For eksempel så er jeg avhengig av disse rørene som stikker opp av ramma, da disse brukes til å bære rifle, ekstra bagger, poser, og mye annet. Vil gjerne også ha en L-formet ramme, da det gjør det mye lettere å pakke vedsekker/bensinkanner osv men L-ramme er ikke et "must".
      Jeg har sett en del på Norrøna Reconpack, men denne er også for stor og for dyr, har også sett på Eberlestock sin Mainframe men denne mangler disse to knaggene. 
      Eventuelt noen som har prøvd seg på å lage en annen sekkepose til PowerFrame? eller vet om en type sekk som lett kan festes på ramma uten å bli ubehaglig på grunn av stropper som festes på tvers av skulderremmer/ryggen? 
      Jeg setter stor pris på alle forslag og hjelp  
    • Av Iren Hansen
      Jeg har kun litt erfaring med storviltjakt og trenger råd og tips på hvilke tradisjoner som brukes for å sikre at man får riktig møring? Hvis til eksempel mørningstermometeret mitt går i stykker, er det metoder for å se om kjøttet er ferdig mørnet? 
    • Av GrundeL
      Leseverdig artikkel om eiendomsretten: https://www.dagbladet.no/kultur/privat-eiendomsrett-er-elefanten-i-rommet/69692606
    • Av Vebjørn Holmslet Astad
      Navn: Litt frå jaktåret 2017
      Kategori: Medlemmenes egne videoer (friluftsliv)
      Dato lagt til: 2018-03-27
      Innsendt av: Vebjørn Holmslet Astad

      Har samla opp någen fine situasjoner fra jaktåret 2017 her. Ser fram te høsten igjen


      Litt frå jaktåret 2017
  • Hvem er aktive   0 medlemmer

    Ingen innloggede medlemmer aktive

×

Viktig informasjon

Ved å bruke dette nettstedet godtar du våre Bruksvilkår. Du finner våre Personvernvilkår regler her.