Gå til innhold
Gjest Srx (Ron)

Den store reisen (nrk)

Det er 3428 dager siden det var aktivitet i denne tråden. Det er fullt mulig å svare, men du kan jo vurdere å starte et nytt emne?

Anbefalte innlegg

Gjest Srx (Ron)

Såg nylig den store reisen på nrk.

Ble ganske forundret over måten de slaktet på.

Punkter:

- kvele dyret. Det vil føre til stress og forringer kjøttet. Rett og slett merkelig.

- Ingen tapping av blod. Alle andre urfolk jeg vet av har kultur for blodmat og tapping av blod. Indianere, eksimoer, samer u name it.

- Ete kjøttet med en gang. Den er jeg med på, med den varmen de har må en ete kjøttet tvert før dødsstivheten slår inn. Er sikkert vanskelig å mørne kjøttet med 30+ grader.

- Kunn koking av kjøtt. Er med på den også. med den slaktingsmetoden de har + den temperaturen må en nokk koke kjøtt for å få det mindre seigt og å være sikker på at det ikke er rått.

Hva tror dere?

Del dette innlegget


Lenke til innlegg
Del på andre sider

Nå skal det sies at jeg ikke har sett Den store reisen, men tanken som slo meg var at dette er et diskusjonsforum for jakt og fiske, og ikke et om hvorvidt stammefolk rundt om i verdens regnskoger tilbereder maten sin rett eller galt. Du får sende dem ei bok om hvordan de skal gjøre det riktig da....

Del dette innlegget


Lenke til innlegg
Del på andre sider
Gjest Srx (Ron)

Så å diskutere slaktemetoder er ikke relevant for jakt?

Å slå seg på tanker er sikkert ondt! :wink:

Del dette innlegget


Lenke til innlegg
Del på andre sider

Såg den kvelningssaken, forsto det slik at det er måten de alltid har gjort det på (tradisjon). De har sikkert sin grunn, for det er ikke enkleste måten å avlive mat på.

Del dette innlegget


Lenke til innlegg
Del på andre sider

Kan ikke tenke meg at den fangstformen de bedriver er spesielt relevant for hva vi holder på med hverken hva byttedyr, fangstmetoder eller hensikt med fangsten angår. Men for guds skyld, diskuter det gjerne for min del. Skjønte bare ikke hvorfor den debatten skulle foregå akkurat her. (Dette er Fjellforum - ikke Jungelforum)

Del dette innlegget


Lenke til innlegg
Del på andre sider
Gjest Srx (Ron)

Trur borgar kverulere litt! Finn en annen tråd å diskutere på, om denne ikke passer deg Borgar.

De fleste kulturer har lært seg å ta vare på kjøtt, og hvordan få frem den beste smaken. Det gjelder de fleste urfolk. Synes det er snodig at ørkenfolk er såpass avvikende.

Når man har kniv, hvorfor i all verden kvele dyr? Merkelig kultur. Om ikke NRK har betalt de for å kvele geita og å spå i innvollene. Hva vet jeg

:)

Del dette innlegget


Lenke til innlegg
Del på andre sider

Jeg vet tilsvarende avlivning er brukt i Sør-Amerika på små gnagere!

Dyr som vi ser på som kosedyr her hjemme. I følge en bekjent smakte "kosedyrene" godt!

Kardam

Del dette innlegget


Lenke til innlegg
Del på andre sider

Smak er kulturelt betinget. Det vi ser som vondt eller bedervet kan være uvesentlig for dem. Her i landet spiser vi fisk med lut lenge etter at vi har funnet opp langt bedre konserveringsmetoder som ikke setter lukt og smak... Vi spiser halvråtten fisk... På Grønnland fyller de et selskinn med døde alker og graver det ned noen måneder før de spiser hele greia...

Det er også eksempler på fangstgroper med spiddstokker her i Norge, enda vi vet at en påle gjennom vomma ikke vil gi kjøtt vi ønsker etter dagens standard..

Del dette innlegget


Lenke til innlegg
Del på andre sider
Trur borgar kverulere litt! Finn en annen tråd å diskutere på, om denne ikke passer deg Borgar.

:)

Om han mener at dette ikke hører hjemme på Fjellforum må han etter min mening få lov til å skrive det.

Del dette innlegget


Lenke til innlegg
Del på andre sider

Det er også eksempler på fangstgroper med spiddstokker her i Norge, enda vi vet at en påle gjennom vomma ikke vil gi kjøtt vi ønsker etter dagens standard..

Der hadde de vel ikke noen annen mulighet. Valget stod mellom "dårlig" kjøtt eller ikke noe kjøtt.

Del dette innlegget


Lenke til innlegg
Del på andre sider

PS. Hvis man ser på f. eks løver kveler disse også byttet sitt. Selv om de besitter tenner og klør.

Ikke spør meg om hvorfor, men det er sikkert en sammenheng.

Del dette innlegget


Lenke til innlegg
Del på andre sider

Der hadde de vel ikke noen annen mulighet. Valget stod mellom "dårlig" kjøtt eller ikke noe kjøtt.

Nei, det er det underlige.. De kunne velge. De aller fleste fangstgropene er uten spiddstokk, men i den senere perioden fangstgroper var i bruk (16-1700-tallet) begynte man plutselig med slike.. Gjennom flere tusen år hadde man ikke brukt spiddstokker.

Del dette innlegget


Lenke til innlegg
Del på andre sider

Nei, det er det underlige.. De kunne velge. De aller fleste fangstgropene er uten spiddstokk, men i den senere perioden fangstgroper var i bruk (16-1700-tallet) begynte man plutselig med slike.. Gjennom flere tusen år hadde man ikke brukt spiddstokker.

Det kan vel hende at fokus ikke var på kjøtt...? Kjøtt spises lokalt og er viktig for den familien som spiser seg mett, men har liten økonomisk betydning, bl.a. fordi det er vanskelig å transportere og vil bli bedervet etter en tid. Skinn, bein og gevir lar seg eksportere og man tjener pæng. Er ikke vanskelig å se for seg storstilt jakt (masseslakt) organisert av pengesterke kjøpmenn. I et slikt scenario vil man drite i kjøttkvaliteten (og dyrevelferd, for den saks skyld) og velge den metoden som gir flest døde dyr når jakten er over.

Del dette innlegget


Lenke til innlegg
Del på andre sider

Det kan vel hende at fokus ikke var på kjøtt...? Kjøtt spises lokalt og er viktig for den familien som spiser seg mett, men har liten økonomisk betydning, bl.a. fordi det er vanskelig å transportere og vil bli bedervet etter en tid. Skinn, bein og gevir lar seg eksportere og man tjener pæng. Er ikke vanskelig å se for seg storstilt jakt (masseslakt) organisert av pengesterke kjøpmenn. I et slikt scenario vil man drite i kjøttkvaliteten (og dyrevelferd, for den saks skyld) og velge den metoden som gir flest døde dyr når jakten er over.

Ja, det er en mulighet, men det var vanvittig mye høyere volum på fangsten fem hundre år tidligere. Da tok man vare på kjøttet også for salg.

Jeg tror man rett og slett ga blaffen i om kjøttet smakte py.

Del dette innlegget


Lenke til innlegg
Del på andre sider
Det er 3428 dager siden det var aktivitet i denne tråden. Det er fullt mulig å svare, men du kan jo vurdere å starte et nytt emne?

Opprett en konto eller logg inn for å kommentere

Du må være et medlem for å kunne skrive en kommentar

Opprett konto

Det er enkelt å melde seg inn for å starte en ny konto!

Start en konto

Logg inn

Har du allerede en konto? Logg inn her.

Logg inn nå


  • Lignende innhold

    • Av Jonas H
      Rypejakt på Senja i kjempefint terreng og godt vær. Vi startet 3 stykk opp fra svartholla på Nord-Senja og inn til Svarthollavannet, her fikk vi Båttransport inn over svarthollavannet som dere kan se på bildet. Her slo vi leir utpå kvelden og fyrte bål, litt grilling og avslapping før vi gjør oss klar til første jakt dag. 
       
       

      Bilde av Eirik og Eivind med en av dagens fangst. Under istinden. Mye fjellrype og se i dette området

      Etter en lang dag i fjellet kommer vi til leiren og lager oss middag, godt og få tørre klær. Idag lagde vi Elgskav med sopp, løk, bacon og potetmos med hjemmerørt tyttebær.

      Jeg og Eivind har lunsj på Pålfjellet, her gikk vi på 4 fugler, Eirik fikk en fin lirype her. Vi gikk videre til lasset som er nede i høyre bilde, her så vi en fugl på hele turen. eivind Fikk sen en fil fjellrype. Senjas høyeste fjell Breitind vises også bakerst i bildet. 
       

      Nå er vi tilbake fra en lang dag i fjellet (ca 1.5 mil) det er pølsesuppe på menyen. Pølser, kålrot, gulrot, potet, sjalotlauk som dem sier, purreløk, smaker veldig godt med litt salt og pepper, vi bruker også buljong terning for litt mere smak utsikt fra leiren litt bedre middag for oss som ikke er så glad i realturmat! 
       

      Fine kvelder med stjernehimmel og nordlys! på disse turene skulle man ønsket og ha godt kamera med seg! her lå vi ute og hadde bål og koblet hverdagen helt ut. 
       
      så er det siste jakt dag, når har vi vert her i 4 dager, og idag er det mye vind ute i fjellet. Vi satser på og jakte i fjellsidene og holde oss unna toppene, vi hadde nokk oppi 20 sm noen plasser, fallvind fra fjellet er virkelig sterk. Jeg har 2 dager med mye bom, og idag er det min tur, det startet dårlig, men turen gikk tilbake til det store mikkefjellet i håp om og få fylt kvoten. Vi jakter lenge og Eirik får mye fugl, jeg fortvilet bare bommer! Men så, løsner det, jeg får kvoten min på ca 30 minutter, og dette var virkelig godt! endelig tilbake i rett modus. Vi har 10 fugler, noen fra dagen før som eivind ikke fikk med seg hjem. En dag men maks utteling kan man vel si! Mikkefjellet hadde mye fugl og by på, både li og fjellryper. Det blir nokk ikke siste turen hit. vi hadde og mange sjangser med 17hmr, dette hadde vi med oss på turen, men dette var også eneste dagen de ble liggende i leiren xp så typisk! flotte fugler!   
       
      Siste kvelden blir tilbringet i teltet, det er mye ving så gryteretten blir lager i teltåpningen. Det virker som om at kvelden blir lang! men tvert imot så var det godt og like varm og mett, mens vinder suser ute, vi har jo litt attåt tel middagen som varmet godt i kaffen, jeg kom på en ide tidligere på dagen, jeg hadde jo ikke yatzi med, men jeg lastet det ned på telefonen mens jeg hadde dekning, så det ble en kveld med yatzi, radio og noen godt i koppen! (Helsport reinsfjell superligt 3) kjekt med2  åpninger i teltet, da kan man lage mat der det ikke er vind

      God varm middag nytes etter lang dag med god fangst

      Fint om morningen før hjemreise dag 5 Vi fulgte utløpet til demningen påtur hjem , gikk rørgata ned til bukkemoen og ble der hentet og kjørt til bilen ca 9 km og gå. sekken veide 28 kg når jeg var hjemme
       
       
      Takk for oss Senja
        
       













    • Av AmundJS
      Hei 
      Jeg går på folkehøgskole oppe i Alta og skal gå noen lange turer på ski i vinter hvor det fort blir -20 til - 30 og tenker å skaffe meg noen varme klær. Jeg skal for det meste gå på jakt og dra pulk. Blir med fjellski, så jeg tenker å skaffe en heldress for å holde varmen. Noen som har erfaring med heldress på lange turer i kaldt vær? Eller anbefalinger av dress/klær? Har sett på skuterdresser men finner ikke noe om vekt. Noen som har prøvd å bruke skuterdress på skitur og kan si noe om det? 
    • Av thorn999
      Noen som har forslag til bra norske youtubkanaler som lager videoer av turer, fiske, jakt eller annet innen friluftsliv? 
    • Av HardangerHunter
      Jeg er ganske ny til alt dette med jakt, men interessen har alltid vært der. jeg sparer penger til å ta småvilt prøven. selv om jeg alltid har hatt interesse for jakt og generelt friluftsliv har jeg og stor kjærlighet til dyr. jeg er imot krypskyting, alt ifra elefanter i Afrika til dyr her i Norge. jeg er også lite fan av jakt på truede arter selv om det skulle være lovlig. jeg syntes det blir feil. Mine  ikke jeger og jeger venner ser ut til å forstå dette utmerket, men på Internett er det veldig mange som antar at jegere er kaldblodige svin fordi de dreper dyr. høres det naturlig ut at jeg som er interessert  i dyr og naturen kan gå ut og jakte ?
      ønsker saklige og høflige svar
       
    • Av StineHV
      Hei og hopp,
      Jeg lurer på om noen her kan være greie å drodle litt med meg rundt hvorfor revejakta har blitt så redusert de siste tiårene ?
      Personlig mener jeg at det kan ha en sammenheng med for lite fokus fra foreningen, lokal- og fylkeslag, samtidig som nye jegere i dag har mindre interesse fordi jakt er såpass kostbart at man i hovedsak tenker på jakt av spiselige arter som atraktivt. "Få noe igjen for pengene..." på en måte. Lokallag tilbyr jo revejakt og opplæringsjakt på rev, men jeg synes dette er ganske dyrt, i forhold til hva det bør være - for å opp interessen og holde bestanden nede.
      Skrevet litt om dette på bloggen i dag også. Setter stor pris på tilbakemeldinger da jeg gjerne vil dypdykke mer i denne verden fremover.
      Vil du lese innlegget kan du gjøre det her: Skjult lenke - logg inn for å se den
      Hva skal til for å øke interessen for revejakt?
      /Stine
  • Hvem er aktive   0 medlemmer

    Ingen innloggede medlemmer aktive

×