Gå til innhold
Gjest Srx (Ron)

Den store reisen (nrk)

Det er 3517 dager siden det var aktivitet i denne tråden. Det er fullt mulig å svare, men du kan jo vurdere å starte et nytt emne?

Anbefalte innlegg

Gjest Srx (Ron)

Såg nylig den store reisen på nrk.

Ble ganske forundret over måten de slaktet på.

Punkter:

- kvele dyret. Det vil føre til stress og forringer kjøttet. Rett og slett merkelig.

- Ingen tapping av blod. Alle andre urfolk jeg vet av har kultur for blodmat og tapping av blod. Indianere, eksimoer, samer u name it.

- Ete kjøttet med en gang. Den er jeg med på, med den varmen de har må en ete kjøttet tvert før dødsstivheten slår inn. Er sikkert vanskelig å mørne kjøttet med 30+ grader.

- Kunn koking av kjøtt. Er med på den også. med den slaktingsmetoden de har + den temperaturen må en nokk koke kjøtt for å få det mindre seigt og å være sikker på at det ikke er rått.

Hva tror dere?

Del dette innlegget


Lenke til innlegg
Del på andre sider

Nå skal det sies at jeg ikke har sett Den store reisen, men tanken som slo meg var at dette er et diskusjonsforum for jakt og fiske, og ikke et om hvorvidt stammefolk rundt om i verdens regnskoger tilbereder maten sin rett eller galt. Du får sende dem ei bok om hvordan de skal gjøre det riktig da....

Del dette innlegget


Lenke til innlegg
Del på andre sider
Gjest Srx (Ron)

Så å diskutere slaktemetoder er ikke relevant for jakt?

Å slå seg på tanker er sikkert ondt! :wink:

Del dette innlegget


Lenke til innlegg
Del på andre sider

Såg den kvelningssaken, forsto det slik at det er måten de alltid har gjort det på (tradisjon). De har sikkert sin grunn, for det er ikke enkleste måten å avlive mat på.

Del dette innlegget


Lenke til innlegg
Del på andre sider

Kan ikke tenke meg at den fangstformen de bedriver er spesielt relevant for hva vi holder på med hverken hva byttedyr, fangstmetoder eller hensikt med fangsten angår. Men for guds skyld, diskuter det gjerne for min del. Skjønte bare ikke hvorfor den debatten skulle foregå akkurat her. (Dette er Fjellforum - ikke Jungelforum)

Del dette innlegget


Lenke til innlegg
Del på andre sider
Gjest Srx (Ron)

Trur borgar kverulere litt! Finn en annen tråd å diskutere på, om denne ikke passer deg Borgar.

De fleste kulturer har lært seg å ta vare på kjøtt, og hvordan få frem den beste smaken. Det gjelder de fleste urfolk. Synes det er snodig at ørkenfolk er såpass avvikende.

Når man har kniv, hvorfor i all verden kvele dyr? Merkelig kultur. Om ikke NRK har betalt de for å kvele geita og å spå i innvollene. Hva vet jeg

:)

Del dette innlegget


Lenke til innlegg
Del på andre sider

Jeg vet tilsvarende avlivning er brukt i Sør-Amerika på små gnagere!

Dyr som vi ser på som kosedyr her hjemme. I følge en bekjent smakte "kosedyrene" godt!

Kardam

Del dette innlegget


Lenke til innlegg
Del på andre sider

Smak er kulturelt betinget. Det vi ser som vondt eller bedervet kan være uvesentlig for dem. Her i landet spiser vi fisk med lut lenge etter at vi har funnet opp langt bedre konserveringsmetoder som ikke setter lukt og smak... Vi spiser halvråtten fisk... På Grønnland fyller de et selskinn med døde alker og graver det ned noen måneder før de spiser hele greia...

Det er også eksempler på fangstgroper med spiddstokker her i Norge, enda vi vet at en påle gjennom vomma ikke vil gi kjøtt vi ønsker etter dagens standard..

Del dette innlegget


Lenke til innlegg
Del på andre sider
Trur borgar kverulere litt! Finn en annen tråd å diskutere på, om denne ikke passer deg Borgar.

:)

Om han mener at dette ikke hører hjemme på Fjellforum må han etter min mening få lov til å skrive det.

Del dette innlegget


Lenke til innlegg
Del på andre sider

Det er også eksempler på fangstgroper med spiddstokker her i Norge, enda vi vet at en påle gjennom vomma ikke vil gi kjøtt vi ønsker etter dagens standard..

Der hadde de vel ikke noen annen mulighet. Valget stod mellom "dårlig" kjøtt eller ikke noe kjøtt.

Del dette innlegget


Lenke til innlegg
Del på andre sider

PS. Hvis man ser på f. eks løver kveler disse også byttet sitt. Selv om de besitter tenner og klør.

Ikke spør meg om hvorfor, men det er sikkert en sammenheng.

Del dette innlegget


Lenke til innlegg
Del på andre sider

Der hadde de vel ikke noen annen mulighet. Valget stod mellom "dårlig" kjøtt eller ikke noe kjøtt.

Nei, det er det underlige.. De kunne velge. De aller fleste fangstgropene er uten spiddstokk, men i den senere perioden fangstgroper var i bruk (16-1700-tallet) begynte man plutselig med slike.. Gjennom flere tusen år hadde man ikke brukt spiddstokker.

Del dette innlegget


Lenke til innlegg
Del på andre sider

Nei, det er det underlige.. De kunne velge. De aller fleste fangstgropene er uten spiddstokk, men i den senere perioden fangstgroper var i bruk (16-1700-tallet) begynte man plutselig med slike.. Gjennom flere tusen år hadde man ikke brukt spiddstokker.

Det kan vel hende at fokus ikke var på kjøtt...? Kjøtt spises lokalt og er viktig for den familien som spiser seg mett, men har liten økonomisk betydning, bl.a. fordi det er vanskelig å transportere og vil bli bedervet etter en tid. Skinn, bein og gevir lar seg eksportere og man tjener pæng. Er ikke vanskelig å se for seg storstilt jakt (masseslakt) organisert av pengesterke kjøpmenn. I et slikt scenario vil man drite i kjøttkvaliteten (og dyrevelferd, for den saks skyld) og velge den metoden som gir flest døde dyr når jakten er over.

Del dette innlegget


Lenke til innlegg
Del på andre sider

Det kan vel hende at fokus ikke var på kjøtt...? Kjøtt spises lokalt og er viktig for den familien som spiser seg mett, men har liten økonomisk betydning, bl.a. fordi det er vanskelig å transportere og vil bli bedervet etter en tid. Skinn, bein og gevir lar seg eksportere og man tjener pæng. Er ikke vanskelig å se for seg storstilt jakt (masseslakt) organisert av pengesterke kjøpmenn. I et slikt scenario vil man drite i kjøttkvaliteten (og dyrevelferd, for den saks skyld) og velge den metoden som gir flest døde dyr når jakten er over.

Ja, det er en mulighet, men det var vanvittig mye høyere volum på fangsten fem hundre år tidligere. Da tok man vare på kjøttet også for salg.

Jeg tror man rett og slett ga blaffen i om kjøttet smakte py.

Del dette innlegget


Lenke til innlegg
Del på andre sider
Det er 3517 dager siden det var aktivitet i denne tråden. Det er fullt mulig å svare, men du kan jo vurdere å starte et nytt emne?

Opprett en konto eller logg inn for å kommentere

Du må være et medlem for å kunne skrive en kommentar

Opprett konto

Det er enkelt å melde seg inn for å starte en ny konto!

Start en konto

Logg inn

Har du allerede en konto? Logg inn her.

Logg inn nå

  • Lignende innhold

    • Av GrundeL
      Leseverdig artikkel om eiendomsretten: Skjult lenke - logg inn for å se den
    • Av Vebjørn Holmslet Astad
      Navn: Litt frå jaktåret 2017
      Kategori: Medlemmenes egne videoer (friluftsliv)
      Dato lagt til: 2018-03-27
      Innsendt av: Skjult lenke - logg inn for å se den

      Har samla opp någen fine situasjoner fra jaktåret 2017 her. Ser fram te høsten igjen


      Skjult lenke - logg inn for å se den
    • Av Vebjørn Holmslet Astad
      Har samla opp någen fine situasjoner fra jaktåret 2017 her. Ser fram te høsten igjen
    • Av Kikut
      Hadde en mindre trivelig opplevelse på reinsjakta sist høst.
      Hadde en godt innskutt rifle. Som vanlig hadde jeg pusset og oljet løpet før jakta - nytt i år var at jeg også hadde gått løs med bronsebørsta inne i løpet og at jeg brukte såpass med pussepapir at det ble "trangt" å dra det gjennom løpet.
      Første skuddet på jakta ble mot en stillestående bukk med breisida til på ca 70 meter. Noe nedoverhelning mot dyret. Bom. Ingen skuddreaksjon på dyret og jeg fulgte flokken lenge. Flokken gikk etter hvert inn i naboterrenget og jegere der rapporterte at de ikke så noe skadeskutt dyr. På skuddstedet var det ikke tegn til treff, intet blod eller pels. Ettersøk samme dag og påfølgende dag uten tegn til noe dyrefall. 
      Altså med overveiende sannsynlighet en klar bom. Årsaker? :
      - Jeg var sliten etter å ha løpt etter flokken et par kilometer, men jeg følte jeg lå godt i anlegg og så dyret fint i siktet. 
      - Dårlig avtrekk i kombinasjon med svak helling nedover mot dyret? Rifla er innskutt med treffpunkt noen centimeter over siktepunkt på 100 meter. 
      - Så til det overskriften beskriver: En i jaktlaget forteller at han ofte når han skyter på bane, opplever at første skudd etter pussing av løpet, er skjevt. Jeg skøyt mot blink dagen etter nevnte jaktsituasjon og hadde fin samling. Kan det være at man bør være forsiktig med "blodpuss" av rifla før man fyker til fjells, evt. da passer på å skyte av et skudd i myra før man jakter?
       
      Takknemlig for alle tanker og kunnskap noen måtte ha rundt dette. God påske!
    • Av Jonas H
      Rypejakt på Senja i kjempefint terreng og godt vær. Vi startet 3 stykk opp fra svartholla på Nord-Senja og inn til Svarthollavannet, her fikk vi Båttransport inn over svarthollavannet som dere kan se på bildet. Her slo vi leir utpå kvelden og fyrte bål, litt grilling og avslapping før vi gjør oss klar til første jakt dag. 
       
       

      Bilde av Eirik og Eivind med en av dagens fangst. Under istinden. Mye fjellrype og se i dette området

      Etter en lang dag i fjellet kommer vi til leiren og lager oss middag, godt og få tørre klær. Idag lagde vi Elgskav med sopp, løk, bacon og potetmos med hjemmerørt tyttebær.

      Jeg og Eivind har lunsj på Pålfjellet, her gikk vi på 4 fugler, Eirik fikk en fin lirype her. Vi gikk videre til lasset som er nede i høyre bilde, her så vi en fugl på hele turen. eivind Fikk sen en fil fjellrype. Senjas høyeste fjell Breitind vises også bakerst i bildet. 
       

      Nå er vi tilbake fra en lang dag i fjellet (ca 1.5 mil) det er pølsesuppe på menyen. Pølser, kålrot, gulrot, potet, sjalotlauk som dem sier, purreløk, smaker veldig godt med litt salt og pepper, vi bruker også buljong terning for litt mere smak utsikt fra leiren litt bedre middag for oss som ikke er så glad i realturmat! 
       

      Fine kvelder med stjernehimmel og nordlys! på disse turene skulle man ønsket og ha godt kamera med seg! her lå vi ute og hadde bål og koblet hverdagen helt ut. 
       
      så er det siste jakt dag, når har vi vert her i 4 dager, og idag er det mye vind ute i fjellet. Vi satser på og jakte i fjellsidene og holde oss unna toppene, vi hadde nokk oppi 20 sm noen plasser, fallvind fra fjellet er virkelig sterk. Jeg har 2 dager med mye bom, og idag er det min tur, det startet dårlig, men turen gikk tilbake til det store mikkefjellet i håp om og få fylt kvoten. Vi jakter lenge og Eirik får mye fugl, jeg fortvilet bare bommer! Men så, løsner det, jeg får kvoten min på ca 30 minutter, og dette var virkelig godt! endelig tilbake i rett modus. Vi har 10 fugler, noen fra dagen før som eivind ikke fikk med seg hjem. En dag men maks utteling kan man vel si! Mikkefjellet hadde mye fugl og by på, både li og fjellryper. Det blir nokk ikke siste turen hit. vi hadde og mange sjangser med 17hmr, dette hadde vi med oss på turen, men dette var også eneste dagen de ble liggende i leiren xp så typisk! flotte fugler!   
       
      Siste kvelden blir tilbringet i teltet, det er mye ving så gryteretten blir lager i teltåpningen. Det virker som om at kvelden blir lang! men tvert imot så var det godt og like varm og mett, mens vinder suser ute, vi har jo litt attåt tel middagen som varmet godt i kaffen, jeg kom på en ide tidligere på dagen, jeg hadde jo ikke yatzi med, men jeg lastet det ned på telefonen mens jeg hadde dekning, så det ble en kveld med yatzi, radio og noen godt i koppen! (Helsport reinsfjell superligt 3) kjekt med2  åpninger i teltet, da kan man lage mat der det ikke er vind

      God varm middag nytes etter lang dag med god fangst

      Fint om morningen før hjemreise dag 5 Vi fulgte utløpet til demningen påtur hjem , gikk rørgata ned til bukkemoen og ble der hentet og kjørt til bilen ca 9 km og gå. sekken veide 28 kg når jeg var hjemme
       
       
      Takk for oss Senja
        
       













  • Hvem er aktive   0 medlemmer

    Ingen innloggede medlemmer aktive

×

Viktig informasjon

Ved å bruke dette nettstedet godtar du våre Bruksvilkår.