Gå til innhold
  • Bli medlem

Hurra for Norge......;)


Håvard

Anbefalte innlegg

Annonse

Kiting er en stor trussel for villreinen. Særlig på seinvinter/vår, da simlene er drektige og skal kalve.

Det burde vært forbudssoner i kalvingsområdene. Det er ikke noe problem å finne plass til alle brukerne. Jeg har selv skiseil, men passer på å holde meg i områder der jeg vet det ikke er konflikt med kalvende simler og nyfødte kalver.

Lenke til kommentar
Del på andre sider

Før de fjerner stier og kitere burde de ha lagt

jernbanen og europavegen

som deler Dovrefjell i to i tunnel.

Det burde nok gjøres på sikt, men vi har stelt oss slik at villreinområdene er så fragmenterte at det kan bli en økologisk "katastrofe" om man lar reinen trekke fritt mellom Rondane, Dovre og Snøhetta, slik den engang gjorde. (Det ligger 1100 dyregraver på rekke langs E-6, noe som viser at dette var et virkelig stort trekk!) Problemet er imidlertid balanse mellom sommer- og vinterbeite. Siden dyrene ikke kan trekke videre sør for Rondane eller nord og vest for Snøhetta, vil det kunne oppstå situasjoner hvor tusenvis av rein sulter på vinteren. Nå er det en rimelig god balanse innenfor hvert område. Om størstedelen av Snøhettastammen skulle finne på å krysse ned til Rondane vil det bli store problemer..

Dette er forøvrig Europas siste villreinstamme som ikke er utblandet med tamrein (bortsett fra noen få finske skogsrein), så det er ekstra viktig å ta godt vare på den.

Lenke til kommentar
Del på andre sider

Kiting er en stor trussel for villreinen. Særlig på seinvinter/vår, da simlene er drektige og skal kalve.

I Rondane og Dovrefjell nasjonalparker utgjør kiterne en bitte liten andel av 'brukerne'. Hvorfor skal akkurat disse tas ?

Det burde vært forbudssoner i kalvingsområdene. Det er ikke noe problem å finne plass til alle brukerne. Jeg har selv skiseil, men passer på å holde meg i områder der jeg vet det ikke er konflikt med kalvende simler og nyfødte kalver.

Dette høres ut som en bedre ide. Med opplysning om når og hvor dette gjelder. Og da burde alle som driver friluftsliv holde seg unna.

Lenke til kommentar
Del på andre sider

Villreinen er presset fra alle kanter, områdene er oppsplittet, randområdene bygges ut og kommunene gir blaffen. Synes fylkesmannen her oppfører seg vettugt. Å legge om stier fra sårbare områder til områder som tåler presset må da være fornuftig.

Vi er da glade i naturen og villreinen? Hvorfor tålerer vi ikke da at det tas hensyn til den gjennom å legge om stier eller forby kiting og annen aktivitet i ekstra sårbare områder/tidspunkter.

Med dagens utvikling med klimaendring og nedbygging er det et spm om hvordan villreinen fortsatt kan overleve i Norge. Vi har tamreinområder som i dag ligger helt på kanten av at reindrift kan drives - ønsker vi at villreinen skal havne der?

Lenke til kommentar
Del på andre sider

Vi er da glade i naturen og villreinen? Hvorfor tålerer vi ikke da at det tas hensyn til den gjennom å legge om stier eller forby kiting og annen aktivitet i ekstra sårbare områder/tidspunkter.

Helt enig, men i avisartikkelen ser det ut til at det foreslås generelt forbud mot kiting i et mye større område, hele året.

Lenke til kommentar
Del på andre sider

Godt forklart, Lompa, om problem med fragmentering av leveområder for villreinen.

Jeg har tidligere skrevet nok om hvordan villreinen presses i leveområdene sine.

En kan bare tenke seg hva som engang var av villreinbestander og komplette leveområder for reinen.

I Rendalen ligger også tusenvis av fangstgraver for villrein, ref. artikkel i Østlendingen :

http://www.ostlendingen.no/article/20080809/NYHETER04/874152825/-1/OSPORT

Å sammenligne historiske villreinbestand med dagens, så ser en hvor det hele ender... ganske snart... Er det noe håp for de absolutt siste restene av den opprinnelige villreinbestanden, tro?

Kiting er foreslått forbudt, men ikke skiseil langs kvistede løyper ser jeg på hjemmesiden til fylkesmannen....

http://www.fylkesmannen.no/hoved.aspx?m=2198&amid=2235013

Problemet med å legge ut info om kalvingsområder er flere, f.eks. vil det være flere aktører enn evt. kitere som blir berørt tungt... :wink:

Og hvem skal bestemme hvor kalvingen skjer til enhver tid. Kalvingsplasser kan endre seg naturlig, og med å gjøre bestemte områder til kalvingsområde, så er det enda en ny menneskelig inngripen i villreinområdet. Reinen har opprinnelig en dynamisk bruk av leveområde, slik det er idag så er denne dynamikken sterkt begrenset.

I tidligere tider kunne den vandre fritt mellom sesongbeiter fra kysten til langt inn i landet, ja helt til Sverige, og bestandspotensialet var således noe helt annet enn dagens restbestand.

Lenke til kommentar
Del på andre sider

Sommerstid kan man tillate kiting.. :wink:

Grunnen til at kiterne er en større trussel enn andre er at de beveger seg raskt og langt. De setter panikk i dyr som skal kalve og sliter ut nyfødte kalver som ikke kan holde følge med flokken. I tillegg henger dragen (gjerne 10 kvm stor) 30-40 meter over bakken og blir dermed et skremsel der hvor en skigåer kanskje ikke ville blitt oppdaget av flokken. En turgåer beveger seg mye senere og ruver mye mindre i landskapet.

Jeg er enig i at det burde kartfestes hvilke områder som er kalvingsområder, og dermed er ekstra sårbare. Naturvernmyndighetene er ikke flinke nok til å komme i dialog med brukerne.

Redigert:

Kryk: Jeg ser ditt poeng angående merking av kalvingsområdene. Jeg synes likevel at fylkesmann/DN/villreinnemder burde invitere kiterne for å komme til enighet om soner. -Og dette bør gjøres snart!

Lenke til kommentar
Del på andre sider

Problemet blir da at en slik sone vil komme til å bli en "frisone", som nærmest oppleves uten begrensninger. En har dermed gjort enda ett innhogg i leveområdet til reinen, der nye elementer og begrensninger/barrierer har kommet inn, sett fra reinens side.

Og det bør ikke opplyses om alle mulige "hemmeligheter", slik som kalvingsområder osv. Dette skaper ekstra nysjerrighet for folk, og klart de gjerne vil se og oppleve dyrene. Husk at kalvingsområdet også er oppvekstområde til langt ut på sommeren og i fottur-sesongen.

Evt. ville ett slik fredningsområde/"kalvingsområde" i Rondane lagt begrensninger på stort sett hele verneområdet, slik at kiting likevel var nødt til å holde seg til helt andre områder. Og det er som nevnt ikke bare kitere et fredningsområde ville gått ut over...

Turisthytter har forsåvidt stengte hytter i den mest kritiske perioden, men skal en virkelig rett opp forholdene så trengs det mere....

Hvor mange skritt dette blir frem og tilbake vet jeg ikke helt... :wink:

Lenke til kommentar
Del på andre sider

.............og det forsvarets "krigføring" og bombing gjennom 50 år ikke har klart, det stadig voksende trafikk langs E6 og jernbane ikke har klart, det "naturkatastrofer" som snøskred etc ikke har klart gjennom 100vis av år, det skal noen stakkars kitere klare i et evt avgrenset område :D

Hva med å sende et kompani Kitere ned til Midtøsten, Afganistan og Irak. Vips så er det fred der nede... :wink:

Lenke til kommentar
Del på andre sider

Dette er bare tull, Håvard, og det vet du godt.

Det som alle ulike påvirkninger har gjort med villreinen har jeg sagt litt om i innlegg over her. Det er ikke slik at en påvirkningsfaktor har alt å si, men sammen så gir mange pressfaktorer store påkjenninger. Og det er bare å vise til hvordan villreinen idag snart er utraddert iforhold til sine opprinnelige leveområder og funksjoner. Det er jo egentlig bare snakk om tid.

Kan jo bare gi opp, mener du kanskje??

Lenke til kommentar
Del på andre sider

Ja, de 2 siste setn i mitt forrige innlegg var tull, men det regner jeg med du forstod!

Og nei, vi skal ikke gi opp; men det er forskjell på å barbere seg og skjære av seg hodet

Dog å nekte en så liten grp som kiterne er et evt avgrenset område, ja det er etter mitt syn tull.

Du må gjerne være uenig i meg, den gjensidige uenigheten lever vi nok godt med begge to.

Hvis det nå er så sårbart som noen legger til grunn? Hvorfor i all verden legges ikke alle hytter/turisthytter/all mulig adkomstmuligheter ned. Både i Rondane og Dovreområdet?

Jaktforbud i samme område osv osv....

Gjøres dette, skal jeg være enig i at også kiterne gjerne må vike.

Lenke til kommentar
Del på andre sider

Når fugler på kysten skal vernes settes det et ferdselsforbud i hekketiden. Kanskje det kunne brukes samme metode for å beskytte villreinen. Ferdselsforbud eller begrenset ferdsel i den mest sårbare tiden.

Det man gjør på kysten er å forby kidsa i å surfe ved de aktuelle stedene, men det er ingen forbud mot å gå tur med bikkja (uten bånd). Jeg har blitt forsøkt jagd vekk fra en surfespot av en forståsegpåer med både hund som gikk løs og hest(!) som skulle gås tur med på det stedet vi gikk ut i vannet og det der angivelig var masse fugler som hekket.

Det er bare så utrolig enkelt å forby det som er nytt og som dagens ungdom driver med, mens aktiviter som bedrives av de "voksne" derimot tør man ikke røre. Ved å forby kiterne later man som om man gjør noe...

Hvis man VIRKELIG vil verne villreinen får man begynne å eksproriere hytter og banke dem ned. Det samme må skje med jaktrettigheter, altså eksproprieres og erstatning utbetales. I tillegg forby man ALL ferdsel i området - og ikke bare late som om man gjør noe ved å forby kiterne.

Lenke til kommentar
Del på andre sider

På øyene og holmene utafor Tromsø er det ferdselsforbud for alle i en gitt periode. Du har rett og slett ikke lov å sette din fot på holmen, basta. I enkelte tilfeller er det også satt en grense på 100 meter eller mer utfra holmen som også omfattes av ferdselsforbudet.

Skal ikke påberope meg å være noen ekspert på villrein, men jeg er tilbørlig til å være enig i at det å bare forby kiting høres ut som et halvtygd forslag.

Lenke til kommentar
Del på andre sider

Ikke la dette bli en sak om kidsa.. Det er ikke det det handler om. Det legges ofte innsigelser mot hytteområder i randsonene til fjellområdene. Disse er også særdeles viktige for reinen, siden bukkene trenger rikere beite for å bygge opp gevir til neste brunst. Her "rammer" man feite femtiåringer, og ikke hippe kids.

Det handler om å se en helhet. Reinen er den arten i norsk fauna som trenger størst areal. Denne stammen er den eneste som er igjen av den opprinnelige reinen. Vi har 23 definerte villreinområder i Norge, men det er bare Snøhetta/Dovrefjell/Rondane som har opprinnelig villrein. All annen rein er forvillet tamrein. Norge har et særskilt ansvar for denne arten.

Det er heller ingen ide å forby jakt. Det vil gi en fullstendig kollaps i stammen. Dette er en art som har blitt jaktet kontinuerlig siden siste istid. Med de begrensede leveområdene vi har gitt reinen vil ikke vinterbitene være bærekraftige, og det vil gi massedød. Et rettet uttak er både fornuftig og bra. Vi trenger kjøtt, og høsting av et overskudd i naturen er 100 000 ganger bedre enn å fore opp kjøttfe på korn for så å spise dem... (for det er slik landbruket er blitt i dag. Det meste av kornet som produseres i Norge går til dyr, ikke mennesker...)

Men ikke å ville gå i dialog med brukergrupper er etter min mening dumt. Det skapes da et fiendebilde mellom de ulike interessentene. MEN, en mulighet er kanskje å ha totalforbud i disse fjellområdene, mot at andre fjell gjøres tilgjengelige. Der det bare er forvillet tamrein er det kanskje en ide at kiterne kan gis større spillerom?

Lenke til kommentar
Del på andre sider

Støtter Lompa fullt ut.

Jeg mener ikke at man hverken skal henge ut noen særgruppe eller andre. Men man må se på hvilken forstyrrelseseffekt den aktuelle aktiviteten har. Etter hva jeg har forstått var det også forslag om å legge om vanlig turløyper som berørte sårbare områder. Å rette debatten kun opp mot kiterne blir jo da feil.

Verneområdene dette handler om er opprettet bl.a for å ta vare på villreinen som Norge har et særskilt ansvar for. Debatten handler jo om vi i disse verneområdene faktisk skal innrette vår bruk slik at formålet med vernet opprettholdes. For villreinen har vi et særskilt internasjonalt ansvar.

Det snakkes en del om at forvaltningen ikke vil gå i dialog. Et par spm i den forbindelse har kiterne spurt om å få et møte med forvaltningen og blitt avvist?

Etter hva jeg har forstått så er det en forvaltningsplan som har vært ute på høring. Dette vil si at hvem som helst har mulighet til å gi innspill på planen. Dette er også en form for dialog, selv om den skjer skriftlig.

Lenke til kommentar
Del på andre sider

Selvfølgelig handler ikke dette om kidsa Lompa, men det virker både i denne spesifike saken og andre steder i landet som Byråkrater forsøker med et enkelt pennestrøk å vise "handlekraft" ved å forby Kitere. Enkelt og greit, liten gruppe som ikke skaper mye støy. Hallo!

2 ganger i året er det nesten umulig å kjøre E6 over Dovre. Påske og i jakta midt i sept. Fartsgrenser reduseres klokelig fra 80/90 til 50, pga stor utfart.

Er ikke denne utfarten en langt større forstyrrelse enn noen kitere?

Her kunne Byråkrater visst virkelig handlekraft, såfremt de hadde tålt den støyen det ville resultert i :)

Lenke til kommentar
Del på andre sider

Ikke la dette bli en sak om kidsa.. Det er ikke det det handler om. Det legges ofte innsigelser mot hytteområder i randsonene til fjellområdene. Disse er også særdeles viktige for reinen, siden bukkene trenger rikere beite for å bygge opp gevir til neste brunst. Her "rammer" man feite femtiåringer, og ikke hippe kids.

Hvis det allerede i dag er slik at det legges innsigelser mot hytteområder så lurer jeg på hvorfor vi har havnet i en situasjon der veillreinstammen blir mer og mer truet? Kan det være fordi disse innvendinger ikke er tilstrekkelige?

Jeg er enig i at det ikke er kidsa det handler om, men det er nettopp enkelte dårlig organiserte grupper som blir rammet mens andre får holde på som før. De som vinner frem er grupperinger som klarer å gi lyd fra seg og når frem med argumentasjonen overfor forvaltningen.

Jeg blir ikke overrasket hvis utfallet blir at Snøheimveien beholdes, DNT får etablere en ny mastadont av en hytte der de feite femtiåringene kan drive med sine jazzhelger og gourmethelger sånn som de gjør på Fondsbu, samtidig som forvaltningen viser handlekraft ved å forby kiting.

Det er egentlig ikke kidsa som er taperne men naturligvis villreinstammen.

(Når det gjelder jakt mente jeg annen type jakt. Samme gjelder for andre utmarksrettigheter der utøvelsen av denne forstyrrer villreinen.)

Lenke til kommentar
Del på andre sider

Dette fokuset på kiting er overdrevet. Det er idag så å si ingen kite-aktivitet, og det er vel ingen som "mister" noen muligheter... Det foreligger forskning på spesielt kiting som vel konkluderte ganske tydelig. Det er ikke bare noe byråkrater har funnet på, som dere tror.

Det største fokuset i forvaltningsplan ser heller ut til å være rettet mot turistvirksomhet i randsonen, samt kanalisering av ferdsel med ulike virkemiddel. Det er også mye lokal næringsvirksomhet og bruk av fjellet som berøres.

Og når Håvard begynnet med flåsete snakk om trafikken på E6, jernbane, skytefelt (som faktisk skal nedlegges, restaureres) så er det en fullstendig avsporing.

Er vel Håvard som kanskje mister muligheten for å kite i Rondane? Eller kanskje er han den første, og eneste, som får kite-bot? :wink:

Lenke til kommentar
Del på andre sider

Bli med i samtalen

Du kan publisere innhold nå og registrere deg senere. Hvis du har en konto, logg inn nå for å poste med kontoen din.

Gjest
Skriv svar til emnet...

×   Du har limt inn tekst med formatering.   Gjenopprett formatering

  Du kan kun bruke opp til 75 smilefjes.

×   Lenken din har blitt bygget inn på siden automatisk.   Vis som en ordinær lenke i stedet

×   Tidligere tekst har blitt gjenopprettet.   Tøm tekstverktøy

×   Du kan ikke lime inn bilder direkte. Last opp eller legg inn bilder fra URL.

×
×
  • Opprett ny...

Viktig informasjon

Ved å bruke dette nettstedet godtar du våre Bruksvilkår. Du finner våre Personvernvilkår regler her.