Gå til innhold
  • Bli medlem

Bokanbefaling


Gjest Anonymous

Anbefalte innlegg

Tre i Norge -ved to av dem.

En morsom reiseskildring fra tre engelskmenn som var på fisketur i Jotunheimen på 1880-tallet. Anbefales varmt!

Skriver under denne. Vil også legge til oppfølgeren Tre i Norge - Tjue år etter, selv om den første var desidert best av de to. Reiseskildringene inkluderer også langt mer enn bare jakt og fiskeopplevelser, de tre engelske lordene beskriver reisemetoder, ruter, kultur og kulinariske opplevelser i Norge for snart 130 år siden.

En annen bok jeg vil anbefale er Benedicte Ingstads nye biografi om sin far, Helge Ingstad. Står mye interessant om mannen her som ikke har vært utgitt før, derfor anbefales litteraturen til spesielt interesserte :P

Andre nye bøker jeg kan anbefale er En vill mann av Kristoffer Clausen. Selv om den inneholder en del klagesang inneholder den også gode skildringer av gleder og oppturer på tur, og ikke minst kan den være en liten motpol mot de fetthysteriske i diettdebatten :lol:

Lenke til kommentar
Del på andre sider

Annonse
tre i norge er en god og morsomm bok 8)

Dette er den einaste boka som eg er i nærleiken av å samle på :)

Eg har 3 ulike norske oversettingar og ei utgave i orginalspråket.

Thomsen si oversetting frå 1935 er den dei fleste kjenner til, og den er til tider hysterisk morosam. Men så har også oversetteren tatt seg nokre store friheiter. Så har han også kalla oversettinga si for "Tre i Norge ved to av dem og Per Thomsen"

Andresen si oversetting frå 2001 er den oversetting som er mest tru til orginalen, og den utgava eg vil anbefale for dei som er meir interessert i historia til engelskmennene enn det å bli underholdt av Per Thomsen.

Lenke til kommentar
Del på andre sider

Jeg tittet akkurat i min utgave nå, den var oversatt av en h.j muller i1884, men da var den på dansk, ble etter det oversatt av per østerås.

dene utgaven heter tre i norge ved to av dem.

Men har ikke lest den i orginal språk, får se om jeg finner den på nettet

Lenke til kommentar
Del på andre sider

  • 1 år senere...

Hei Panda

Ingen grunn til å bryte seg inn. Jeg bor i Oslo og du får gjerne låne boka. Har sendt deg en mail med kontaktinfo.

Jeg kjøpte forøvrig mitt eksemplar på www.amazon.com.

Har også kommet over en annen godbit som jeg har bestilt fra Canada, nemlig "Wanda Rutkiewicz: A Caravan of Dreams"

Tora: Liker godt å ha med "tung" litteratur på fjellet - derfor er det fornøyelig å få med noen tips i retning av filosofien. ""En ung vandrers drømmerier", vet du om den er mulig å oppdrive på bibliotek?

Hei,

Jeg har lett etter denne boken i flere uker, men vet fortsatt ikke hvor jeg får tak i den for under NOK 1 500. Er den fortsatt til utlån? :)

Lenke til kommentar
Del på andre sider

  • 1 måned senere...

Som så mange andre her inne; Pelsjegerliv av Ingstad er helt fantastisk og har egenhendig ansvaret for at interessen min for friluftsliv ble (gjenopp)vekket for ca fem år siden. Jeg kjøpte en samlebok med fire bøker av Ingstad til min far i julegave, men jeg har adoptert boka på permanent basis virker det som. "Nunamiut" og "Øst for den store bre" er også klassikere i mine øyne.

Jeg liker polarhistorie, så bøker om Amundsen, Scott, Nansen og Shackleton faller ofte i god jord.

For øyeblikket leser jeg Jack Londons Stories of the Norh de er vel verdt å få med seg.

En siste bok jeg vil anbefale er "The long Way" av Bernard Moitessier som handler om den første non stop jordomseilingen.

Lenke til kommentar
Del på andre sider

'Wild' av Cheryl Strayed. Ung dame i turbulente omstendigheter finner tilfeldigvis ut at hun skal gå PCT. Meget velskrevet og leseren får blant annet vite hvor lang tid det tar før tånegler gror ut igjen. En god start på planleggingen av lengre turer.

  • Liker 1
Lenke til kommentar
Del på andre sider

  • 2 uker senere...

Vinter i maine er skrevet av Gerard Donovan.

Dette er en bok som er vanskelig og plassere og byr på overaskelser, her er mye god skildring av natur.

Boka er kort og godt jævelig og facinerende og ikke minst tankevekkende.

Lenke til kommentar
Del på andre sider

"Den Tredje Mann - Beretningen om Hjalmar Johansen" av Ragnar Kvam jr.

Boken omhandler Hjalmar Johansen som den eneste polfarer som fulgte både Nansen og Amundsen.

Er ikke ferdig med boken enda, men syns at Roald Amundsen kommer særdeles dårlig ut i denne biografien. Kanskje fortjent...?

Anbefales...

Utgitt av/på Gyldendal Polar

Lenke til kommentar
Del på andre sider

Er ikke ferdig med boken enda, men syns at Roald Amundsen kommer særdeles dårlig ut i denne biografien. Kanskje fortjent...?

Neppe fortjent. Dette bildet av Amundsen er noko som har si rot i det britiske polarmiljøet, formidla for det norske publikum av K. Holt, R. Kvam jr og T. Bomann-Larsen. I fjor vart dagbøkene til Amundsen og mennene hans utgjeve. Dei som har lese desse, fortel at bildet av forholdet mellom Amundsen og Johansen neppe er riktig fortald av Kvam jr.

Lenke til kommentar
Del på andre sider

Har ikkje lese dagbøkane til Amundsen og hans menn men ifølge Ragnar Kvam Jr i "Den tredje mann" vart alle deltakarane

på Amundsens ekspedisjon kalt enkeltvis inn på Amundsens lugar etter det katastrofale fyrsteforsøket mot polpunktet. Der

måtte dei velge om dei ville støtte Amundsen eller Johansen. Sjølv mannen Johansen redda på isen vart pressa til å velge

Amundsen.

Om denne versjonen stemmer så kan godt dagbokforfattarane ha tilpassa dagbøkane sine for å ungå det faktum at dei ikkje

stod opp mot Amundsen når dei burde.

Ei stund siden eg las den boka, men meiner det stod noko om at Amundsen også hadde rettigheter/tilgang til alle dagbøkane

også?

For oss som ikkje har lest dagbøkane, korleis er historien framstilt der?

Lenke til kommentar
Del på andre sider

  • 2 måneder senere...

Hvilke øker synes dere er best mtp "opplæring" Det være seg tips og triks. Forklaringer og instruksjoner osv. Et eksempel er villmarksboken av lars Monsen eller Klatreboken av ragnar bell.

Hvilke bøker synes dere er best på dette hva gjelder, friluftsliv, klatring, bre osv?

Lenke til kommentar
Del på andre sider

For de som liker skjemt og alvor fra fangst- og ishavsmiljø kan bøkene til John Giæver, norsk forfatter, fangstmann og polarforsker. samt boka om Henry Rudi, isbjørnkongen, som fortalt til Lars Normann Sørensen, anbefales. Mye fornøyelig lesning i vente for de som ikke har lest dem før.

http://www.fjordgate...hngiaever.shtml

http://www.tromso.fo...st=a&sortering=

http://www.polarhist...ner/Rudi, Henry

Enig.

Giæver <3 Har slukt det meste :)

Lenke til kommentar
Del på andre sider

Jeg er glad i stølshistorie og seterliv, så boka Stølar og stølsliv i Luster kommune er en bok jeg vil anbefale for de som ønsker å gå til steder med historisk sus over seg. Har gått til flere av disse stedene da jeg bodde i Indre Sogn, og boka forteller om slitet og hverdagen til de som var til støls hver sommer, men også om hvor glade de var i disse stedene. Om hvor langt, bratt, farlig det var, og hvordan folk var overlatt til seg selv. Feks ei budeie som høygravid måtte gå i 9 timer over fjellet, og føde på stølen med bare små barn til hjelp.

Denne boka inspirerte meg da, og gjør det fremdeles, og jeg skal definitivt tilbake til disse fjellene.

Prohunter: Har en enkel en, beregnet for ungdom, men jeg syns den er kjekk; Veien til villmarka av Trond Strømdahl. Noe for de som er nybegynnere hva angår friluftsliv, spesielt lange turer og overnatting.

Ellers: Mikkjel Fønhus. Når jeg leser bøkene hans, sitter jeg som på nåler, det er som å være der han er, og det er nådeløst og ekte, det han skildrer.

Lenke til kommentar
Del på andre sider

  • 1 måned senere...

Kollektivt selvmord av Arto passilinna er en tragikomisk bok utenom det vanlige.

Her får man gode ideer på hvordan man skal redde truede ekorn i de dype finske skoger,

til varme og humoristiske skildringer av menskeskjebner.

Passilinna har også skrevet om en hest som kunne snakke, hesten ble faktisk valgt inn

i regjeringa... lykke til..

Lenke til kommentar
Del på andre sider

  • 1 måned senere...

Nylig kom jeg over flere eksemplarer av bøkene til Thorbjørn Tufte. De sto og samlet støv i bokhyllene til min gamle - nå avdøde - bestefar, og jeg tror minst et par av dem må ha stått på samme plass siden starten av 70-tallet en gang. Den gamle Villmarksliv-redaktøren Tufte skriver mest om fiske, litt om jakt, og en del om generell loffing gjennom villmarka. Jeg har nå pløyd meg gjennom bøkene "Bakom blånene", "Viddenes vei", "Alle mine fisker" og "Finnmarksliv", og i det store og hele kan alle fire anbefales. Han skriver godt, har gode beskrivelser av norsk natur, turområder og fiskeplasser, men jeg gir et ørlite minus for at noen av historiene - spesielt i "Finnmarksliv" - er på grensen til tekstreklame for diverse turoperatører. Samtidig er jo dette god og generell forbrukerinformasjon, noe han også er god til å supplere med for øvrig, som f. eks. fiske- og jakttider i områdene etc. Ser på bokhylla.no at jeg har perler i vente. Gleder meg.

  • Liker 1
Lenke til kommentar
Del på andre sider

  • 10 måneder senere...

Leste akkurat "How To Mount Aconcagua" av Jim Hodgson. http://www.amazon.com/How-To-Mount-Aconcagua-Himalayas/dp/1490412573/ref=sr_1_1?ie=UTF8&qid=1392497509&sr=8-1&keywords=how+to+mount+aconcagua En tynn liten lefse men utrolig morsom lesing. En ganske uvanlig bok når det gjelder fjellbestigning men den desiderst morsomste jeg har lest når det gjelder Aconcagua.

  "Problemet" med de fleste bøker om høye fjell er at de er skrevet omtrent på samme måte som et motivasjonforedrag for næringslivet. Det er på ingen måte tilfellet med Jim Hodgsons bok og derfor syns jeg den fortjener en anbefaling.

Lenke til kommentar
Del på andre sider

  • 11 måneder senere...

'Wild' av Cheryl Strayed. Ung dame i turbulente omstendigheter finner tilfeldigvis ut at hun skal gå PCT. Meget velskrevet og leseren får blant annet vite hvor lang tid det tar før tånegler gror ut igjen. En god start på planleggingen av lengre turer.

Leste også denne for et par år siden og syntes den var bra. Nå ser jeg at det kommer en film den 6.mars basert på denne boka.
Lenke til kommentar
Del på andre sider

Vi anbefale to svenske bøker som kan være matnyttig i dette vinterland vi lever i;  

 

Eld : flammor och glöd - samisk eldkonst av Yngve Ryd

http://www.adlibris.com/se/bok/eld-flammor-och-glod---samisk-eldkonst-9789127107502

 

og

 

Snö : renskötaren Johan Rassa berättar

av Yngve Ryd

http://www.adlibris.com/se/bok/sno-renskotaren-johan-rassa-berattar-9789127026865

 

 

post-6714-0-41827500-1421646642.jpg

post-6714-0-96007700-1421646652.jpg

  • Liker 1
Lenke til kommentar
Del på andre sider

Hikertrash: life on the Pacific Crest Trail - Erin Miller

Ujevn, men vel mye fokus på bylivet langs stien. Stort sett underholdende. Tar seg kraftig opp mot slutten hvor et veiskille blir godt behandlet.

 

Stumbling Thru - A. Digger Stolz

To bøker som følger en dypt umotivert skillpadde. Utmerket skildring av folk og fe på ferden mellom bakker og berg. Usikker, men tror dette er en samling turer vevd sammen av en forfatter med godt øye for tragedie og komedie.

 

Trail mix - Paulita Kincer

Prøveteksten til Amazon lover svært godt. Kanskje ikke noe for de som ikke liker dypdykk i folks motivasjon for å gjøre ting.

Lenke til kommentar
Del på andre sider

  • 8 måneder senere...

Har nettopp fått Lars Fälts "Uteliv om sommaren" og "Uteliv om vinteren", full av gode råd og tips, og med veldig veldig fine illustrasjoner(!) (som minner meg litt om illustrasjonene man kunne se i forsvarets gamle håndbok "Soldaten i felt", bare at disse er finere - og i farger! (**))

 

se: http://www.vildmarksbiblioteket.se/produkter/lars-falt-uteliv

 

om de to bøkene jeg nevner her, se for eks:

http://nordicbushcraft.outdrr.com/uteliv-pa-sommaren-av-lars-falt/

http://nordicbushcraft.outdrr.com/uteliv-pa-vintern-av-lars-falt-2/

 

om mannen, se for eks:

http://www.dn.se/nyheter/han-vet-hur-man-overlever/

 

 

**(se også den svenske handbok i overlevnad: http://www.duenorth.se/index_htm_files/Handbok_overlevnad.pdf )

Lenke til kommentar
Del på andre sider

  • 3 uker senere...

Hulebjørnens klan. En serie på 6 bøker om cro magnon-jenta Ayla som vokser opp blant neandertalere. Spennende og fengende bøker, og man lærer mye om steinaldermenneskenes levevis og hvordan de fremstilte forskjellige redskaper. Mye natur beskrives, og de som har lært seg geografi vil nok gjenkjenne den delen av verden.

Endret av Imp
Lenke til kommentar
Del på andre sider

Har aldri lest bøkene, @Imp, men jeg så filmen. Dessverre var jeg en hormonfylt tenåring da den kom ut i 1986, og det ødela nok litt av læringseffekten... Det som sto igjen hos meg var at Daryl Hannah så fantastisk ut enten hun var ikledd pels eller gjørme :)

Hehe...jeg har ikke sett filmen, men jeg kan aldri tenke meg at den overgår bøkene. De skaper fantastiske bilder i hodet. Burde sikkert ha blitt laget nye filmer, fra alle seks bøkene. ;)

Lenke til kommentar
Del på andre sider

Bli med i samtalen

Du kan publisere innhold nå og registrere deg senere. Hvis du har en konto, logg inn nå for å poste med kontoen din.

Gjest
Skriv svar til emnet...

×   Du har limt inn tekst med formatering.   Gjenopprett formatering

  Du kan kun bruke opp til 75 smilefjes.

×   Lenken din har blitt bygget inn på siden automatisk.   Vis som en ordinær lenke i stedet

×   Tidligere tekst har blitt gjenopprettet.   Tøm tekstverktøy

×   Du kan ikke lime inn bilder direkte. Last opp eller legg inn bilder fra URL.

  • Hvem er aktive   0 medlemmer

    • Ingen innloggede medlemmer aktive
×
×
  • Opprett ny...

Viktig informasjon

Ved å bruke dette nettstedet godtar du våre Bruksvilkår. Du finner våre Personvernvilkår regler her.