Gå til innhold
Gjest Anonymous

Trangia gassbrenner vs Primus EasyFuel

Anbefalte innlegg

Alle som tror at jeg er en halvgal primusfanatiker, bør vite at jeg i 6 år ikke hadde noe annet enn en gassbrenner til Trangia som eneste "avanserte" kokeapparat. Avanserte fra std. spitbrenner og opplevde den totale revolusjon. Siden har jeg sagt at man ikke er ferdig med å kjøpe stormkjøkken før man har gassbrenneren på plass - evt. tilpasset Optimus Nova for Trangia.

Gassbrenneren har forvarmerbøyle - en stålslange som fører LPG i veskeform over brennerhodet. Varmen reduserer viskositeten og får den flytende propan-isobutan-butanblandingen til å gå over til gassform.

Gass fungerer normalt dårlig i kuldegrader. Enten brenneren heter Easy-fuel eller Trangia eller hva som helst er det her en del naturlover som jobber imot dette drivstoffet i kulde. Det handler om kokepunkt. Propan har kokepunkt på lavere enn 40 grader og fungere meget bra i Coleman sitt helt spesielle system. Vi andre må nøye oss med vanlig gassblandinger der butan ødelegger mye.

Gass er svindyrt og du må/kan regne med driftsbrudd der boksen ikke slipper ut mer gass når propanen er oppbrukt. Dette er ingen svakhet ved brenneren, dette er en svakhet ved drivstoffet.

Når det er sommer er gass det herligste som finnes med fantastisk presis gassutvikling for småputring av maten før den blir ferdig. Den trenger ikke mye plunder og heft med forvarming og/eller trykkpumping i drivstofftanken, men fyrer på direkten med piezotenner eller lightergnist.

Du må fremdeles bære med deg tomemballasjen ned fra fjellet og åpne lommeboka mer enn noen andre for å finansiere alle gassboksene. For enkelt, lett friluftsliv i lavlandet om sommeren vil gass være helt topp. Gode gassbrennere har kokt kaffevannet før vi med alskens parafinprimuser er ferdig med forvarminga!

Jeg kan varmt anbefale trangia gassbrenner om du har stormkjøkkenet fra før. Hvis ikke, bør du se på Moonwalker til Kovea i tillegg til å vurdere Easyfuel.

Moonwalker har en egen patent ifm sterk vind og forgassing ved brennerhodet. Frittstående brennere gir lavt tyngdepunkt og mulighet til å snu gassboksen på hodet. Lykke til!

Del dette innlegget


Lenke til innlegg
Del på andre sider

  • Hvem er aktive   0 medlemmer

    Ingen innloggede medlemmer aktive

×
×
  • Opprett ny...

Viktig informasjon

Ved å bruke dette nettstedet godtar du våre Bruksvilkår. Du finner våre Personvernvilkår regler her.